Αποστολέας Θέμα: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...  (Αναγνώστηκε 2689 φορές)

ΚαΠα

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1.563
Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
« στις: Ιανουάριος 23, 2020, 03:57:21 μμ »
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Τα παρακάτω αφορούν μόνο τρελλαμένους με τα στερεοφωνικά (καμιά φορά τους λένε και Χαϊεντάδες).

Τα έγραψα με μια σκωπτική διάθεση. Ίσως γιατί προσπαθώ να απαντήσω στην ερώτηση "Γιατί δεν φτιάχνεις περισσότερα όργανα;"
Η ερώτηση είναι βέβαια ρητορική. Δεν μου την έκανε ποτέ κανένας. Προφανώς γιατί "δεν χάνει η Βενετιά βελόνι" αν εγώ δεν φτιάχνω όργανα. Δεν είναι ότι δεν αγαπώ την οργανοποιΐα. Κάθε άλλο. "Υπάρχει λόγος σοβαρός" που λέει και ο Πορτοκάλογλου.
- Δεν μπορώ να είμαι πιστός!
- Τι;;;;;; 
- Με παρεξηγήσατε. Δεν εννοούσα θρησκευτικά. Να! ... έχω κι άλλες αγάπες. 
- Πολυγαμικός δηλαδή!
- Στη γυναίκα μου πιστός, αλλά στα υπόλοιπα ...
- Πές το και μας έσκασες!
- Εντάξει! Εντάξει! Περισσότερο το κάνω για το μαστρο-Στέλιο (που μου το είχε ζητήσει παλαιότερα) και το μαστρο-Νάσο που ξέρω ότι έχουν περίπου την ίδια πάθηση. Αν υπάρχουν κι άλλοι στο φόρουμ ... ήρθε η ώρα να μιλήσουν.

Δεν μπορώ τη βαβούρα. Πάντα έδινα ιδιαίτερη προσοχή στον ήχο, και περισσότερο στη μουσική. Έτσι τα στερεοφωνικά και η υψηλή πιστότητα ήταν πάντα σταθερές αγάπες.  Άσε που είμαι και κουμπάκιας. Τρελαμένος από πιστιρικάς, ... αλλά δεν υπήρχε το "μπαγιόκο". Βλέπεις ο πατέρας έφυγε πολύ νωρίς (για τόπους χλοερούς). Με αυτές τις συνθήκες άρχισα να δουλεύω και αφού ικανοποιήθηκαν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης, με τα πρώτα λεφτά που περίσσεψαν αντί να πάρω αυτοκίνητο όπως κάθε κανονικός άνθρωπος ή έστω να αγοράσω βίντεο (δεν κάνω πλάκα όλοι τότε έτρεχαν σαν τρελλοί να πάρουν συσκευή βίντεο που ήταν πανάκριβη) εγώ πρώτα απόκτησα ένα πιάνο (προπολεμικό βέβαια). Και μετά ... πικάπ, ενισχυτή, ηχεία, τετρακάναλο μπομπινόφωνο Tascam ("Τασκάσαμ" κανονικά). Και μετά άλλα όργανα (κιθάρες, συνθεσάϊζερ κτλ).
(Για την ιστορία, αυτοκίνητο αγόρασα  μετά από 15 χρόνια δουλειάς περίπου. Μέχρι τότε ευτυχώς με πήγαινε και με έφερνε η γυναίκα μου, αφού είχε αυτοκίνητο από φοιτήτρια. Εγώ δεν είχα ούτε δίπλωμα.)

Συνεχίζεται ...
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

ΚαΠα

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1.563
Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
« Απάντηση #1 στις: Ιανουάριος 23, 2020, 04:03:44 μμ »
Επανέρχομαι στο θέμα.

Μετά το κιθαρόνι που έφτιαξα, με έπιασε πάλι ο διάολος. Αυτή τη φορά μου παρουσιάστηκε με την ψηφιακή του μορφή. Ούτως ή αλλέως, σχεδόν τα πάντα πλέον είναι ψηφιακά (μέχρι και ο εξαποδώ). Είχε τη μορφή του Raspberry, δηλαδή του υπολογιστή των 40€. Θα εξηγήσω παρακάτω τι είναι και πως συνδέεται με τα στερεοφωνικά.

Ας γράψω δυό λόγια για το βασικό μου setup για δικάναλο ήχο (για σινεμά 5.1 υπάρχει άλλο μικρό απλό σύστημα, όχι κάτι το ιδιαίτερο):

Ηχεία: ATC SCM40
 
 


Τελικός Ενισχυτής: Bryston 4BST
 
   
 

Προενισχυτής: Parasound JC2 (Σχεδίαση του θρυλικού John Curl)
   
 

 
Διευκρινίζω ότι και τα τρια αυτά κομάτια είναι αγορασμένα μεταχειρισμένα (δεύτερο χέρι) και σταδιακά σε διάστημα πολλών ετών, γιατί αν ήταν καινούργια ... θα έπρεπε να έχω πουλήσει κανένα νεφρό.

Πικαπ: Micro Seiki (Το κληρονόμησα από ξάδελφο που έφυγε και αυτός νωρίς. Για την εποχή του κορυφή. Δεν το χρησιμοποιώ πολύ παρόλο ότι έχω αρκετά βινύλια)
 
   


DAC (Digital to Analog Converter): Audiolab MDAC (αυτό ομολογώ το είχα αγοράσει καινούργιο πριν μερικά χρόνια)


Βασική ψηφιακή πηγή: Laptop Sony VAIO (σχεδόν δεκαετίας) με πρόγραμμα αναπαραγωγής το Foobar2000 .

Όλα τα ψηφιακά μουσικά αρχεία είναι αποθηκευμένα σε σέρβερ (HP Microserver με WHS2011) που είναι πάνω στο οικιακό δίκτυο και τον βλέπουν όλοι οι υπολογιστές (άλλη τρέλλα κι αυτή, αφού μόνο εγώ χρησιμοποιώ το δίκτυο). Η μ@λ@κία μου ήταν ότι τα δικά μου CD τα είχα μετατρέψει παλαιότερα σε mp3 με σχετικά μικρή ανάλυση. Με την ευκαιρία, αυτές τις μέρες, τα ξαναμετατρέπω σε μορφή FLAC (και είναι καμιά 500σαριά από δαύτα. Εδώ να δεις δουλειά).

Η βασική αλυσσίδα αναπαραγωγής δικάναλου ήχου (πριν την τελευταία αλλαγή) ήταν:
Laptop ---> σύνδεση USB προς το DAC ---> Προενισχυτής ---> Τελικός ενισχυτής ---> Ηχεία

Ο χειρισμός του λαπτοπ γίνεται με ασύρματα πληκτρολόγιο και ποντίκι αλλά και με τηλεκοντρόλ (media center). Επειδή το λάπτοπ είναι κοντά στα στερεοφωνικά (μακρυά από τη θέση ακρόασης, είμαι και πρεσβύωψ) ως μόνιτορ χρησιμοποιώ την τηλεόραση (55'). Επίσης εκτός από τη μουσική έχω ψηφιοποιήσει και αποθηκεύσει στο σέρβερ όλα τα οικογενειακά βίντεο (ξέρετε ... βαφτίσεις, γάμους, εκδρομές, το παιδί περπάτησε, στον παιδικό σταθμό, στο σχολείο κτλ), όλες τις φωτογραφίες μου, και βέβαια πολλές ταινίες. Καταλαβαίνετε τι δουλειά έχει πέσει και με τι ασχολούμαι τις μακρυές νύχτες του χειμώνα. Έχει ενδιαφέρον να βλέπεις τις αντιδράσεις των φίλων όταν τους δείχνω φωτογραφίες και βίντεο τραβηγμένα πριν από χρόνια.

Ο ήχος που έπαιρνα με το παραπάνω σύστημα ήταν ομολογουμένως πολύ καλός (όχι άριστος). Λεφτά για ακριβές αναβαθμίσεις δεν υπήρχαν, οπότε καθόμουνα στ' αυγά μου!

Η συνέχεια στο επόμενο ...
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 23, 2020, 04:40:14 μμ από ΚαΠα »
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

ΚαΠα

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1.563
Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
« Απάντηση #2 στις: Ιανουάριος 23, 2020, 04:30:51 μμ »
Πάμε τώρα στο Raspberry.

Το Raspberry λοιπόν είναι ένας πλήρης υπολογιστής σε πολύ μικρή μορφή με κόστος της βασικής μονάδας μόλις 40 ευρώ. Το μέγεθός του είναι όσο περίπου ένα πακέτο τσιγάρα. Παρόλα αυτά έχει όλα όσα χρειάζονται (USB, HDMI, δίκτυο ενσύρματο και ασύρματο, καθώς και ένα ειδικό κονέκτορα για να μπορούν να μπαίνουν κάρτες επέκτασης, που και αυτές είναι μινιατούρες. Αν του βάλεις πληκτρολόγιο, ποντίκι και οθόνη έχεις ένα πλήρη υπολογιστή (τρέχει linux) που σίγουρα κάνει τα απαραίτητα (π.χ. πλοήγηση στο ίντερνετ, επεξεργασία κειμένου κτλ) αλλά και πολύ περισσότερα.
 
 


Όμως εμάς μας ενδιαφέρει ο ήχος. Αν του προσθέσεις μια καρτούλα ήχου, όπως όλοι λένε έχεις ένα αυτόνομο streamer-player που παράγει ήχο καλύτερο από μηχανήματα 10 φορές την αξία του. Έχει κάρτες από 10€. Τα βάζεις σε μια πλαστική θηκούλα των 10 ευρώ και είσαι έτοιμος.
 

 

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ένας τέτοιος συνδιασμός, δεν χρειάζεται πλέον οθόνη και πληκτρολόγιο-ποντίκι, αφού ο έλεγχος γίνεται μέσω wi-fi από την οθόνη του κινητού (ή οποιουδήποτε άλλου υπολογιστή). Τονίζω ότι η μουσική δεν βρίσκεται στο κινητό. Υπάρχει είτε σε δίσκους που είναι συνδεδεμένοι πάνω στο raspberry, είτε από το τοπικό δίκτυο (σερβερ κτλ) καθώς και ιντερνετικούς σταθμούς ή τις διεθνείς υπηρεσίες streaming όπως το Spotify, Tidal κτλ. Μάλιστα δεν χρειάζεται κάποια ειδική εφαρμογή στο κινητό. Απλώς μπαίνεις σε κάποια συγκεκριμένη διεύθυνση στο τοπικό δίκτυο και βλέπεις  την οθόνη του player. Βάζω 1-2 βίντεο αλλά με μια απλή αναζήτηση στο youtube (raspberry audio) βρίσκεις όλες τις λεπτομέρειες.

https://www.youtube.com/watch?v=XkYeylbBHNk

https://www.youtube.com/watch?v=mifiw8tXCi0&t=672s

Όπως είπα, με το νέο αυτό μπιχλιμπίδι δεν χρειάζεται πλέον το laptop για την αναπαραγωγή της μουσικής, ούτε υπάρχει ανάγκη να είναι η τηλεόραση ανοιχτή για την επιλογή της μουσικής. Όλα γίνονται από το κινητό. Απλώς εγώ προτίμησα μια πιο προχωρημένη λύση με μια καλύτερη κάρτα (πάλι μεταχειρισμένη) αρχικής αξίας 99€. Το όνομα αυτής Allo Digione. Η κάρτα αυτή δεν είναι μια πλήρης κάρτα ήχου. Κάνει όμως τη σημαντικότερη δουλειά. Τραβάει το κάθε ψηφιακό αρχείο της μουσικής από τον server (δηλαδή κάνει streaming) και το μετατρέπει σε πεντακάθαρο ψηφιακό σήμα που μέσω μια ψηφιακής θύρας (SPDIF), το στέλνει για περαιτέρω επεξεργαία στο εξωτερικό DAC και από εκεί στον προενισχυτή, ενισχυτή και στα ηχεία. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε το ηχητικά ρυπογόννο περιβάλλον του λαπτοπ, και το σήμα μέσα από την καρτούλα αποκτά άλλα χαρακτηριστικά ποιότητας.

Το νέο μου παιχνίδι μου στοίχισε συνολικά 120 € (υπολογιστής Rasberry + επιπλέον κάρτα Digione + τροφοδοτικό + θήκη), αλλά η ποιότητα ανέβηκε μερικά σκαλοπάτια και είναι αντίστοιχη με μηχανήματα πολλαπλάσιου κόστους. Σταματώ εδώ γιατί νομίζω σας ζάλισα. Για περισσότερες πληροφορίες στη διάθεσή σας.

ΥΓ
Ζητώ συγνώμη από τα  μέλη του φόρουμ που δεν έχουν ενδιαφέρον για το θέμα και φαντάζομαι ότι κάποιος μη σχετικός θα τα βλέπει όλα αυτά μπερδεμένα και ίσως περιττά. Ίσως δεν θα έχει και άδικο.


« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 23, 2020, 04:48:33 μμ από ΚαΠα »
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

sakkalis

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 2.051
Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
« Απάντηση #3 στις: Ιανουάριος 23, 2020, 04:57:45 μμ »
Μπράβο Παναγιώτη. Μερακλής σε όλα σου.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Νάσος

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1.923
 • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
 • Αριθμός κατασκευών: 9
Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
« Απάντηση #4 στις: Ιανουάριος 23, 2020, 08:58:15 μμ »
Παναγιώτη..... έρχομαι.....

Γιάννης Καραβασίλης

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 952
 • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
 • Αριθμός κατασκευών: 6
Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
« Απάντηση #5 στις: Ιανουάριος 23, 2020, 09:03:20 μμ »
Είστε συμμορία εσείς δηλαδή τώρα....!!!! ::) Για να φωνάξω τους τρίχορδους να σας συνεφέρουν λιγάκι..... :040: :040:

Ομορφιές Παναγιώτη...!!!! με μεγάλο ενδιαφέρον... :035:

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 6.069
Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
« Απάντηση #6 στις: Ιανουάριος 23, 2020, 10:47:47 μμ »
Αν και Κινεζικα τα περισσοτερα για μενα σε θαυμαζω.Για το μερακι σου .................................... :035:
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Μάνος Τουρπάλης

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 3.117
 • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
« Απάντηση #7 στις: Ιανουάριος 24, 2020, 12:35:56 πμ »
δεν καταλαβαίνω απολύτως τίποτα  :banghead:, αλλά νοιώθω ότι κάτι μεγάλο γίνεται εδώ...  {celebrate017}

Stergios_lutherie

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 970
 • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
 • Αριθμός κατασκευών: 11
Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
« Απάντηση #8 στις: Ιανουάριος 24, 2020, 11:23:05 πμ »
Παναγιώτη τα λες πολύ νόστιμα και με παρασέρνεις...
Είναι κολλητικό ? (εννοώ το χαιεντιλίκι)

ΚαΠα

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1.563
Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
« Απάντηση #9 στις: Ιανουάριος 24, 2020, 11:24:36 πμ »
Μπράβο Παναγιώτη. Μερακλής σε όλα σου.
Νάσαι καλά συμμαθητά!
Είστε συμμορία εσείς δηλαδή τώρα....!!!! ::) Για να φωνάξω τους τρίχορδους να σας συνεφέρουν λιγάκι..... :040: :040:
Ομορφιές Παναγιώτη...!!!! με μεγάλο ενδιαφέρον... :035:
Γιάννη ενδιαφέρον έχει για όποιον θεωρεί ότι έχει ενδιαφέρον για το θέμα. ;D  Για τους άλλους μάλλον είναι έως και βαρετά.

Αν και Κινεζικα τα περισσοτερα για μενα σε θαυμαζω.Για το μερακι σου .................................... :035:
Κι εγώ σε θαυμάζω αγορίνα μου!
δεν καταλαβαίνω απολύτως τίποτα  :banghead:, αλλά νοιώθω ότι κάτι μεγάλο γίνεται εδώ...  {celebrate017}
Μάνο ούτε μεγάλο ούτε τίποτε περίεργο. Απλά όποιος έχει τέτοια μούρλα το ψάχνει διαρκώς. Εγώ όταν άκουσα για πρώτη φορά τη λέξη παστράγκουλο, ένοιωσα χαζός. :character0029:

Στο ανάλογο της οργανοποιίας ξεκινάς με 2-3 εργαλεία χειρός και μ'αυτά μπορείς να φτιάξεις ένα όργανο. Αλλά σιγά σιγά επεκτείνεις το εργαστήρι σου. Παίρνεις κορδέλα, ρούτερ, ηλεκτρική πλάνη κτλ. Πάλι την ίδια δουλειά κάνεις αλλά σε άλλο επίπεδο.
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

ΚαΠα

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1.563
Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
« Απάντηση #10 στις: Ιανουάριος 24, 2020, 11:26:21 πμ »
Παναγιώτη τα λες πολύ νόστιμα και με παρασέρνεις...
Είναι κολλητικό ? (εννοώ το χαιεντιλίκι)

Ούουουου! Κολλητικότατο! (εφόσον βέβαια είσαι επιρρεπής {celebrate013})
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Νάσος

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1.923
 • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
 • Αριθμός κατασκευών: 9
Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
« Απάντηση #11 στις: Ιανουάριος 24, 2020, 11:28:06 πμ »
Παναγιώτη υπάρχει κάποια προσιτή λύση με ενσωματωμένο DAC να βγάζει απ ευθείας audio?

ΚαΠα

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1.563
Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
« Απάντηση #12 στις: Ιανουάριος 24, 2020, 11:36:30 πμ »
Παναγιώτη υπάρχει κάποια προσιτή λύση με ενσωματωμένο DAC να βγάζει απ ευθείας audio?

Βέβαια έχει:

Παίρνεις το raspberry και του βάζεις μια καρτούλα:
https://www.hifiberry.com/shop/bundles/hifiberry-dac-bundle-4/
https://www.allo.com/sparky/index-dac.html

Εδώ έχει πολλά
https://www.audiophonics.fr/en/dac-and-interfaces-for-raspberry-pi-c-6384.html

Έχει και έτοιμες λύσεις (μέχρι και η Bryston). Αλλά υπάρχουν και  τα κινέζικα.
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Λάμπρος Σταυρίδης

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1.308
 • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
 • Αριθμός κατασκευών: 8
Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
« Απάντηση #13 στις: Ιανουάριος 24, 2020, 02:28:08 μμ »
Φίλε Παναγιώτη , πολύ ὡραῖα ὅλα μέν , ἀκαταλαβίστικα δέ !!!
Ἐμ , ἄν δέν ἀσχολεῖσαι.........

ΚαΠα

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1.563
Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
« Απάντηση #14 στις: Ιανουάριος 24, 2020, 10:09:25 μμ »
Φίλε Παναγιώτη , πολύ ὡραῖα ὅλα μέν , ἀκαταλαβίστικα δέ !!!
Ἐμ , ἄν δέν ἀσχολεῖσαι.........

Λάμπρο τα πράγματα στη βάση τους είναι μάλλον απλά. Η υλοποίηση αλλάζει κάθε φορά.

Τουτέστιν:

1η φάση πικάπ με δίσκους και ενισχυτής-ηχεία

2η φάση (ψηφιακή εποχή) αντικαταστήσαμε το βινύλιο με cd

3η φάση τα cd έγιναν αρχεία mp3 και αποθηκεύτηκαν στον υπολογιστή (στο κινητό, σε στικάκι κτλ). Και αντί για cd player χρησιμοποιούμε ένα πρόγραμμα που έχουμε στον υπολογιστή που παίζει αρχεία mp3.

Αυτό που περιέγραψα παραπάνω είναι ότι αντικατέστησα το laptop με ένα άλλο υπολογιστή, πολύ πιο φθηνό (το raspberrry) που αντί για ξεχωριστή οθόνη, χρησιμοποιούμε  την οθόνη του κινητού μας. Το επιπλέον στοιχείο είναι ότι σε αυτό το μικρό υπολογιστάκι έχω προσθέσει μια κάρτα ήχου που αποδίδει πάρα πολύ καλά σε σχέση με το κόστος!
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Tags: