Η Πύλη των Ελλήνων Οργανοποιών

Γενικά => Όλα τα άλλα => Μήνυμα ξεκίνησε από: ΚαΠα στις Ιανουάριος 23, 2020, 03:57:21 μμ

Τίτλος: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: ΚαΠα στις Ιανουάριος 23, 2020, 03:57:21 μμ
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Τα παρακάτω αφορούν μόνο τρελλαμένους με τα στερεοφωνικά (καμιά φορά τους λένε και Χαϊεντάδες).

Τα έγραψα με μια σκωπτική διάθεση. Ίσως γιατί προσπαθώ να απαντήσω στην ερώτηση "Γιατί δεν φτιάχνεις περισσότερα όργανα;"
Η ερώτηση είναι βέβαια ρητορική. Δεν μου την έκανε ποτέ κανένας. Προφανώς γιατί "δεν χάνει η Βενετιά βελόνι" αν εγώ δεν φτιάχνω όργανα. Δεν είναι ότι δεν αγαπώ την οργανοποιΐα. Κάθε άλλο. "Υπάρχει λόγος σοβαρός" που λέει και ο Πορτοκάλογλου.
- Δεν μπορώ να είμαι πιστός!
- Τι;;;;;; 
- Με παρεξηγήσατε. Δεν εννοούσα θρησκευτικά. Να! ... έχω κι άλλες αγάπες. 
- Πολυγαμικός δηλαδή!
- Στη γυναίκα μου πιστός, αλλά στα υπόλοιπα ...
- Πές το και μας έσκασες!
- Εντάξει! Εντάξει! Περισσότερο το κάνω για το μαστρο-Στέλιο (που μου το είχε ζητήσει παλαιότερα) και το μαστρο-Νάσο που ξέρω ότι έχουν περίπου την ίδια πάθηση. Αν υπάρχουν κι άλλοι στο φόρουμ ... ήρθε η ώρα να μιλήσουν.

Δεν μπορώ τη βαβούρα. Πάντα έδινα ιδιαίτερη προσοχή στον ήχο, και περισσότερο στη μουσική. Έτσι τα στερεοφωνικά και η υψηλή πιστότητα ήταν πάντα σταθερές αγάπες.  Άσε που είμαι και κουμπάκιας. Τρελαμένος από πιστιρικάς, ... αλλά δεν υπήρχε το "μπαγιόκο". Βλέπεις ο πατέρας έφυγε πολύ νωρίς (για τόπους χλοερούς). Με αυτές τις συνθήκες άρχισα να δουλεύω και αφού ικανοποιήθηκαν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης, με τα πρώτα λεφτά που περίσσεψαν αντί να πάρω αυτοκίνητο όπως κάθε κανονικός άνθρωπος ή έστω να αγοράσω βίντεο (δεν κάνω πλάκα όλοι τότε έτρεχαν σαν τρελλοί να πάρουν συσκευή βίντεο που ήταν πανάκριβη) εγώ πρώτα απόκτησα ένα πιάνο (προπολεμικό βέβαια). Και μετά ... πικάπ, ενισχυτή, ηχεία, τετρακάναλο μπομπινόφωνο Tascam ("Τασκάσαμ" κανονικά). Και μετά άλλα όργανα (κιθάρες, συνθεσάϊζερ κτλ).
(Για την ιστορία, αυτοκίνητο αγόρασα  μετά από 15 χρόνια δουλειάς περίπου. Μέχρι τότε ευτυχώς με πήγαινε και με έφερνε η γυναίκα μου, αφού είχε αυτοκίνητο από φοιτήτρια. Εγώ δεν είχα ούτε δίπλωμα.)

Συνεχίζεται ...
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: ΚαΠα στις Ιανουάριος 23, 2020, 04:03:44 μμ
Επανέρχομαι στο θέμα.

Μετά το κιθαρόνι που έφτιαξα, με έπιασε πάλι ο διάολος. Αυτή τη φορά μου παρουσιάστηκε με την ψηφιακή του μορφή. Ούτως ή αλλέως, σχεδόν τα πάντα πλέον είναι ψηφιακά (μέχρι και ο εξαποδώ). Είχε τη μορφή του Raspberry, δηλαδή του υπολογιστή των 40€. Θα εξηγήσω παρακάτω τι είναι και πως συνδέεται με τα στερεοφωνικά.

Ας γράψω δυό λόγια για το βασικό μου setup για δικάναλο ήχο (για σινεμά 5.1 υπάρχει άλλο μικρό απλό σύστημα, όχι κάτι το ιδιαίτερο):

Ηχεία: ATC SCM40
 
 


Τελικός Ενισχυτής: Bryston 4BST
 
   
 

Προενισχυτής: Parasound JC2 (Σχεδίαση του θρυλικού John Curl)
   
 

 
Διευκρινίζω ότι και τα τρια αυτά κομάτια είναι αγορασμένα μεταχειρισμένα (δεύτερο χέρι) και σταδιακά σε διάστημα πολλών ετών, γιατί αν ήταν καινούργια ... θα έπρεπε να έχω πουλήσει κανένα νεφρό.

Πικαπ: Micro Seiki (Το κληρονόμησα από ξάδελφο που έφυγε και αυτός νωρίς. Για την εποχή του κορυφή. Δεν το χρησιμοποιώ πολύ παρόλο ότι έχω αρκετά βινύλια)
 
   


DAC (Digital to Analog Converter): Audiolab MDAC (αυτό ομολογώ το είχα αγοράσει καινούργιο πριν μερικά χρόνια)


Βασική ψηφιακή πηγή: Laptop Sony VAIO (σχεδόν δεκαετίας) με πρόγραμμα αναπαραγωγής το Foobar2000 .

Όλα τα ψηφιακά μουσικά αρχεία είναι αποθηκευμένα σε σέρβερ (HP Microserver με WHS2011) που είναι πάνω στο οικιακό δίκτυο και τον βλέπουν όλοι οι υπολογιστές (άλλη τρέλλα κι αυτή, αφού μόνο εγώ χρησιμοποιώ το δίκτυο). Η μ@λ@κία μου ήταν ότι τα δικά μου CD τα είχα μετατρέψει παλαιότερα σε mp3 με σχετικά μικρή ανάλυση. Με την ευκαιρία, αυτές τις μέρες, τα ξαναμετατρέπω σε μορφή FLAC (και είναι καμιά 500σαριά από δαύτα. Εδώ να δεις δουλειά).

Η βασική αλυσσίδα αναπαραγωγής δικάναλου ήχου (πριν την τελευταία αλλαγή) ήταν:
Laptop ---> σύνδεση USB προς το DAC ---> Προενισχυτής ---> Τελικός ενισχυτής ---> Ηχεία

Ο χειρισμός του λαπτοπ γίνεται με ασύρματα πληκτρολόγιο και ποντίκι αλλά και με τηλεκοντρόλ (media center). Επειδή το λάπτοπ είναι κοντά στα στερεοφωνικά (μακρυά από τη θέση ακρόασης, είμαι και πρεσβύωψ) ως μόνιτορ χρησιμοποιώ την τηλεόραση (55'). Επίσης εκτός από τη μουσική έχω ψηφιοποιήσει και αποθηκεύσει στο σέρβερ όλα τα οικογενειακά βίντεο (ξέρετε ... βαφτίσεις, γάμους, εκδρομές, το παιδί περπάτησε, στον παιδικό σταθμό, στο σχολείο κτλ), όλες τις φωτογραφίες μου, και βέβαια πολλές ταινίες. Καταλαβαίνετε τι δουλειά έχει πέσει και με τι ασχολούμαι τις μακρυές νύχτες του χειμώνα. Έχει ενδιαφέρον να βλέπεις τις αντιδράσεις των φίλων όταν τους δείχνω φωτογραφίες και βίντεο τραβηγμένα πριν από χρόνια.

Ο ήχος που έπαιρνα με το παραπάνω σύστημα ήταν ομολογουμένως πολύ καλός (όχι άριστος). Λεφτά για ακριβές αναβαθμίσεις δεν υπήρχαν, οπότε καθόμουνα στ' αυγά μου!

Η συνέχεια στο επόμενο ...
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: ΚαΠα στις Ιανουάριος 23, 2020, 04:30:51 μμ
Πάμε τώρα στο Raspberry.

Το Raspberry λοιπόν είναι ένας πλήρης υπολογιστής σε πολύ μικρή μορφή με κόστος της βασικής μονάδας μόλις 40 ευρώ. Το μέγεθός του είναι όσο περίπου ένα πακέτο τσιγάρα. Παρόλα αυτά έχει όλα όσα χρειάζονται (USB, HDMI, δίκτυο ενσύρματο και ασύρματο, καθώς και ένα ειδικό κονέκτορα για να μπορούν να μπαίνουν κάρτες επέκτασης, που και αυτές είναι μινιατούρες. Αν του βάλεις πληκτρολόγιο, ποντίκι και οθόνη έχεις ένα πλήρη υπολογιστή (τρέχει linux) που σίγουρα κάνει τα απαραίτητα (π.χ. πλοήγηση στο ίντερνετ, επεξεργασία κειμένου κτλ) αλλά και πολύ περισσότερα.
 
 


Όμως εμάς μας ενδιαφέρει ο ήχος. Αν του προσθέσεις μια καρτούλα ήχου, όπως όλοι λένε έχεις ένα αυτόνομο streamer-player που παράγει ήχο καλύτερο από μηχανήματα 10 φορές την αξία του. Έχει κάρτες από 10€. Τα βάζεις σε μια πλαστική θηκούλα των 10 ευρώ και είσαι έτοιμος.
 

 

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ένας τέτοιος συνδιασμός, δεν χρειάζεται πλέον οθόνη και πληκτρολόγιο-ποντίκι, αφού ο έλεγχος γίνεται μέσω wi-fi από την οθόνη του κινητού (ή οποιουδήποτε άλλου υπολογιστή). Τονίζω ότι η μουσική δεν βρίσκεται στο κινητό. Υπάρχει είτε σε δίσκους που είναι συνδεδεμένοι πάνω στο raspberry, είτε από το τοπικό δίκτυο (σερβερ κτλ) καθώς και ιντερνετικούς σταθμούς ή τις διεθνείς υπηρεσίες streaming όπως το Spotify, Tidal κτλ. Μάλιστα δεν χρειάζεται κάποια ειδική εφαρμογή στο κινητό. Απλώς μπαίνεις σε κάποια συγκεκριμένη διεύθυνση στο τοπικό δίκτυο και βλέπεις  την οθόνη του player. Βάζω 1-2 βίντεο αλλά με μια απλή αναζήτηση στο youtube (raspberry audio) βρίσκεις όλες τις λεπτομέρειες.

https://www.youtube.com/watch?v=XkYeylbBHNk (https://www.youtube.com/watch?v=XkYeylbBHNk)

https://www.youtube.com/watch?v=mifiw8tXCi0&t=672s (https://www.youtube.com/watch?v=mifiw8tXCi0&t=672s)

Όπως είπα, με το νέο αυτό μπιχλιμπίδι δεν χρειάζεται πλέον το laptop για την αναπαραγωγή της μουσικής, ούτε υπάρχει ανάγκη να είναι η τηλεόραση ανοιχτή για την επιλογή της μουσικής. Όλα γίνονται από το κινητό. Απλώς εγώ προτίμησα μια πιο προχωρημένη λύση με μια καλύτερη κάρτα (πάλι μεταχειρισμένη) αρχικής αξίας 99€. Το όνομα αυτής Allo Digione. Η κάρτα αυτή δεν είναι μια πλήρης κάρτα ήχου. Κάνει όμως τη σημαντικότερη δουλειά. Τραβάει το κάθε ψηφιακό αρχείο της μουσικής από τον server (δηλαδή κάνει streaming) και το μετατρέπει σε πεντακάθαρο ψηφιακό σήμα που μέσω μια ψηφιακής θύρας (SPDIF), το στέλνει για περαιτέρω επεξεργαία στο εξωτερικό DAC και από εκεί στον προενισχυτή, ενισχυτή και στα ηχεία. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε το ηχητικά ρυπογόννο περιβάλλον του λαπτοπ, και το σήμα μέσα από την καρτούλα αποκτά άλλα χαρακτηριστικά ποιότητας.

Το νέο μου παιχνίδι μου στοίχισε συνολικά 120 € (υπολογιστής Rasberry + επιπλέον κάρτα Digione + τροφοδοτικό + θήκη), αλλά η ποιότητα ανέβηκε μερικά σκαλοπάτια και είναι αντίστοιχη με μηχανήματα πολλαπλάσιου κόστους. Σταματώ εδώ γιατί νομίζω σας ζάλισα. Για περισσότερες πληροφορίες στη διάθεσή σας.

ΥΓ
Ζητώ συγνώμη από τα  μέλη του φόρουμ που δεν έχουν ενδιαφέρον για το θέμα και φαντάζομαι ότι κάποιος μη σχετικός θα τα βλέπει όλα αυτά μπερδεμένα και ίσως περιττά. Ίσως δεν θα έχει και άδικο.


Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: sakkalis στις Ιανουάριος 23, 2020, 04:57:45 μμ
Μπράβο Παναγιώτη. Μερακλής σε όλα σου.
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: Νάσος στις Ιανουάριος 23, 2020, 08:58:15 μμ
Παναγιώτη..... έρχομαι.....
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: Γιάννης Καραβασίλης στις Ιανουάριος 23, 2020, 09:03:20 μμ
Είστε συμμορία εσείς δηλαδή τώρα....!!!! ::) Για να φωνάξω τους τρίχορδους να σας συνεφέρουν λιγάκι..... :040: :040:

Ομορφιές Παναγιώτη...!!!! με μεγάλο ενδιαφέρον... :035:
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ στις Ιανουάριος 23, 2020, 10:47:47 μμ
Αν και Κινεζικα τα περισσοτερα για μενα σε θαυμαζω.Για το μερακι σου .................................... :035:
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: Μάνος Τουρπάλης στις Ιανουάριος 24, 2020, 12:35:56 πμ
δεν καταλαβαίνω απολύτως τίποτα  :banghead:, αλλά νοιώθω ότι κάτι μεγάλο γίνεται εδώ...  {celebrate017}
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: Stergios_craftopia στις Ιανουάριος 24, 2020, 11:23:05 πμ
Παναγιώτη τα λες πολύ νόστιμα και με παρασέρνεις...
Είναι κολλητικό ? (εννοώ το χαιεντιλίκι)
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: ΚαΠα στις Ιανουάριος 24, 2020, 11:24:36 πμ
Μπράβο Παναγιώτη. Μερακλής σε όλα σου.
Νάσαι καλά συμμαθητά!
Είστε συμμορία εσείς δηλαδή τώρα....!!!! ::) Για να φωνάξω τους τρίχορδους να σας συνεφέρουν λιγάκι..... :040: :040:
Ομορφιές Παναγιώτη...!!!! με μεγάλο ενδιαφέρον... :035:
Γιάννη ενδιαφέρον έχει για όποιον θεωρεί ότι έχει ενδιαφέρον για το θέμα. ;D  Για τους άλλους μάλλον είναι έως και βαρετά.

Αν και Κινεζικα τα περισσοτερα για μενα σε θαυμαζω.Για το μερακι σου .................................... :035:
Κι εγώ σε θαυμάζω αγορίνα μου!
δεν καταλαβαίνω απολύτως τίποτα  :banghead:, αλλά νοιώθω ότι κάτι μεγάλο γίνεται εδώ...  {celebrate017}
Μάνο ούτε μεγάλο ούτε τίποτε περίεργο. Απλά όποιος έχει τέτοια μούρλα το ψάχνει διαρκώς. Εγώ όταν άκουσα για πρώτη φορά τη λέξη παστράγκουλο, ένοιωσα χαζός. :character0029:

Στο ανάλογο της οργανοποιίας ξεκινάς με 2-3 εργαλεία χειρός και μ'αυτά μπορείς να φτιάξεις ένα όργανο. Αλλά σιγά σιγά επεκτείνεις το εργαστήρι σου. Παίρνεις κορδέλα, ρούτερ, ηλεκτρική πλάνη κτλ. Πάλι την ίδια δουλειά κάνεις αλλά σε άλλο επίπεδο.
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: ΚαΠα στις Ιανουάριος 24, 2020, 11:26:21 πμ
Παναγιώτη τα λες πολύ νόστιμα και με παρασέρνεις...
Είναι κολλητικό ? (εννοώ το χαιεντιλίκι)

Ούουουου! Κολλητικότατο! (εφόσον βέβαια είσαι επιρρεπής {celebrate013})
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: Νάσος στις Ιανουάριος 24, 2020, 11:28:06 πμ
Παναγιώτη υπάρχει κάποια προσιτή λύση με ενσωματωμένο DAC να βγάζει απ ευθείας audio?
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: ΚαΠα στις Ιανουάριος 24, 2020, 11:36:30 πμ
Παναγιώτη υπάρχει κάποια προσιτή λύση με ενσωματωμένο DAC να βγάζει απ ευθείας audio?

Βέβαια έχει:

Παίρνεις το raspberry και του βάζεις μια καρτούλα:
https://www.hifiberry.com/shop/bundles/hifiberry-dac-bundle-4/ (https://www.hifiberry.com/shop/bundles/hifiberry-dac-bundle-4/)
https://www.allo.com/sparky/index-dac.html (https://www.allo.com/sparky/index-dac.html)

Εδώ έχει πολλά
https://www.audiophonics.fr/en/dac-and-interfaces-for-raspberry-pi-c-6384.html (https://www.audiophonics.fr/en/dac-and-interfaces-for-raspberry-pi-c-6384.html)

Έχει και έτοιμες λύσεις (μέχρι και η Bryston). Αλλά υπάρχουν και  τα κινέζικα.
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: Λάμπρος Σταυρίδης στις Ιανουάριος 24, 2020, 02:28:08 μμ
Φίλε Παναγιώτη , πολύ ὡραῖα ὅλα μέν , ἀκαταλαβίστικα δέ !!!
Ἐμ , ἄν δέν ἀσχολεῖσαι.........
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: ΚαΠα στις Ιανουάριος 24, 2020, 10:09:25 μμ
Φίλε Παναγιώτη , πολύ ὡραῖα ὅλα μέν , ἀκαταλαβίστικα δέ !!!
Ἐμ , ἄν δέν ἀσχολεῖσαι.........

Λάμπρο τα πράγματα στη βάση τους είναι μάλλον απλά. Η υλοποίηση αλλάζει κάθε φορά.

Τουτέστιν:

1η φάση πικάπ με δίσκους και ενισχυτής-ηχεία

2η φάση (ψηφιακή εποχή) αντικαταστήσαμε το βινύλιο με cd

3η φάση τα cd έγιναν αρχεία mp3 και αποθηκεύτηκαν στον υπολογιστή (στο κινητό, σε στικάκι κτλ). Και αντί για cd player χρησιμοποιούμε ένα πρόγραμμα που έχουμε στον υπολογιστή που παίζει αρχεία mp3.

Αυτό που περιέγραψα παραπάνω είναι ότι αντικατέστησα το laptop με ένα άλλο υπολογιστή, πολύ πιο φθηνό (το raspberrry) που αντί για ξεχωριστή οθόνη, χρησιμοποιούμε  την οθόνη του κινητού μας. Το επιπλέον στοιχείο είναι ότι σε αυτό το μικρό υπολογιστάκι έχω προσθέσει μια κάρτα ήχου που αποδίδει πάρα πολύ καλά σε σχέση με το κόστος!
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: Λάμπρος Σταυρίδης στις Ιανουάριος 24, 2020, 11:12:43 μμ
Τώρα μάλιστα!!!.....τό κατάλαβα!!!
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: steliosguitar στις Ιανουάριος 25, 2020, 08:36:58 πμ
μπραβο παναγιωτη!
αξιος (οπως παντα -για αλλη μια φορα...) σε ολα σου!
η αγαπη σου για τη μουσικη, σε ολο της το μεγεθος! Απο τη παραγωγη (οργανο) μεχρι την καταναλωση (ξερεις: καναπες - ουισκακι - μουσικουλα...)
τι ομορφες συσκευες και ποσο πιστα θα παιζουν!
αυτα τα ηχεια σου, οπως σου χω ξαναπει μεσα στη καρδια μου...

και τωρα οι... ερωτησεις:
(την βασικοτερη μου την προλαβε ο νασος....)

τι λειτουργικο τρεχει το ρασμπερι γιατι δεν καταλαβα...
αυτο το κανεις για να μην βαλεις το λαπτοπ, ετσι δεν ειναι;
θα ειναι το ιδιο "ρυπογονο" δηλ αν το λαπτοπ το πεταξεις στο αουντιολαμπ με γιουεσμπι και οχι κατευθειαν στον παρασαουντ;
η θηκουλα που λες 10 ευρω ειναι μονο για αυτο η το προσαρμοζεις αναλογα τι καρτα βαζεις βιδες κλπ; δηλ το κατασκευαζεις εσυ;
το ρασμπερι προφανως μπορει να δεχτει μεχρι 3-4 δισκους (οσα ειναι και τα γιουεσμπι του)
και εδω να ρωτησω, εχει καποιον περιορισμο; δηλ μπορεις να βαλεις τους 4 δισκους απο ενα τερα και να τους βλεπεις ολους η μπορει να κρασαρει και ειθισται να ειναι για ενα δισκο και ολα τα αλλα να ειναι για συνδεσεις;
επισης βασικο: αν χρησιμοποιεις πλεϊρ για μουσικη βιβλιοθηκη , αυτος ο πλεϊερ περναει μεσα στο λειτουργικο του ρασμπερι; η ειναι φιξ το λειτουργικο του κ δεν δεχεται αλλο προγραμμα;
δηλ το φουμπαρ που δουλευεις μπορεις να τ βλεπεις;
εγω δηλ πες οτι θελω να "αλλαξω" πλατφορμα, μπορω να βαλω την βιβλιοθηκη μου στο ρασμπερι;

σε αυτη την ερωτηση με το μυαλο μου μου ερχεται οτι μπορει να βαλω ενα προγραμμα πλειερ "οτοραν" χωρις εγκατασταση, και να το τρεχω κατευθειαν απο τον σκληρο.
η βιβλιοθηκη υποθετικα , ποσο μπορει να αντεξει, 1000; 5000 δισκους;;;
οταν λες μετετρεψες τα σιντι σε μπ3 ποση αναλυση εβαλες και θελεις τωρα να τα ξαναμετατρεψεις; ακους οντως διαφορες με φλακ η θελεις να το κανεις για "ψυχαναγκαστικους λογους";

ολα αυτα τα ρωταω γιατι και εγω εχω ξεκινησει το μεγαλο προτζεκτ της ζωης μου, της μετατροπης των δισκων μου κιθαρας σε μπ3 (εχω φτασει σημερα τους 880, μετα απο εναμιση χρονο, και θελω αλλους 4000 περιπου για ταγκσ... δηλ μεχρι να πεθανω*) και θα ηθελα να ειναι "καπου" , που να υπαρχει μιουσικλαϊμπραρι σε εναν μεγαλο σκληρο και οχι να ψαχνω σε φακελους, καταλαβες, παταω π.χ. ροντριγκο αρανχουεθ και μου βγαζει ολα τα σιντι-ελπι-κασετες που εχω ηδη στη βιβλιοθηκη με τα εξωφυλα κλπ.

*αλλα τουλαχιστον μετα οι απογονοι θα τα εχουν ολα ετοιμα  ;D
 

εσυ φταις που ανοιξες το θεμα, κατσε γραφε τωρα δυο ωρες απαντησεις να μας ξεστραβωσεις...  ;D
επισης να βαζουμε στο θεμα τα στερεο που εχουμε στο σπιτι μας και πως ακουμε μουσικη, με λιγη ιστορια ο καθενας ; πολυ ενδιαφερον εμενα μου ακουγεται...
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: steliosguitar στις Ιανουάριος 25, 2020, 08:40:33 πμ
ααα! τι θα γινει, θα φτιαξεις και καμια κιθαρα; χαχαχαχα! :cheesy2:
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: Νάσος στις Ιανουάριος 25, 2020, 12:07:18 μμ
Ωραίες ερωτήσεις Στέλιο!
Εγώ έχω λίγους δίσκους (30-40) δεν μπρόκειται να τους ψηφιοποιήσω ποτέ
Αλλά έχω σκοπό κάποτε να ψηφιοποιήσω τα slides που έχω και τά ασπρόμαυρα αρνητικά αλλά αυτό ειναι άλλη ιστορία ;D
Παντως δεν ξέρω αν μια συνδρομή Spotify θα σου έλυνε το θέμα να μην κάνεις όλη αυτή την ιστορία
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: ΚαΠα στις Ιανουάριος 25, 2020, 12:07:56 μμ
Σιγά σιγά maestro. Όλα θα στα πω!  {celebrate003}

1. Τα βασικά του raspberry audio:
- Το raspberry (να το λέμε rasp για συντομία) είναι υπολογιστής οπότε μπορεί να τρέχει διάφορα πράγματα. Από μόνο του δεν έχει τίποτε πάνω του.

- Eπειδή η ισχύς του δεν είναι πολύ μεγάλη, το προτεινόμενο λειτουργικό είναι μια παραλλαγή του linux, το Raspbian (που στην ουσία είναι μειωμένο debian). Το λειτουργικό τρέχει από κάρτα micro sd (νομίζω και από στικάκι usb αλλά δεν το έχω κάνει). Αν τρέξεις λοιπόν το rasbian, θα πάρεις επιφάνεια εργασίας του linux με προεγκατεστημένες μερικές εφαρμογές (browser κτλ) και ως προς τα media τον player VLC. Αφού λοιπόν έχεις επιφάνεια εργασίας, μπορείς να του φορτώσεις και άλλους player ή την εφαρμογή της αρεσκείας σου (μιλάμε πάντοτε για linux).

- Αν ο στόχος μας είναι ο τέλειος ήχος, δεν του φορτώνουμε το debian αλλά ένα ακόμη πιό μικρό λειτουργικό, που περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα για την αναπαραγωγή μουσικής και εμπεριέχει κάποιον συγκεκριμένο player, κυρίως Volumio ή Moode ή Rune. Στην περίπτωση αυτή δεν μπορείς να φορτώσεις τίποτε άλλο, παρά μόνο κάποια plugins του player (μέσα από τον player). Άρα δοκιμάζεις ποιός player σου κάθεται καλύτερα και το μηχανάκι το αφιερώνεις αποκλειστικά στην μουσική, με τον συγκεκριμένο player. Αυτή τη λύση έχω ακολουθήσει κι εγώ, με player τον Volumio.
https://volumio.org/ (https://volumio.org/)
https://moodeaudio.org/ (https://moodeaudio.org/)
https://roonlabs.com/ (https://roonlabs.com/)
https://www.runeaudio.com/ (https://www.runeaudio.com/)

- Παρόλο ότι το rasp έχει έξοδο ακουστικών και μπορείς να την στείλεις στο στερεοφωνικό σου, όλοι λένε ότι ο ήχος που δίνει είναι πολύ κακός. Άρα χρειάζεται οπωσδήποτε πρόσθετη κάρτα. Είτε ολοκληρωμένη κάρτα ήχου που βγάζει αναλογική έξοδο (αυτό που ρώτησε ο Νάσος), ή αν έχεις εξωτερικό DAC όπως έχω εγώ, παίρνεις μια πιό ειδική κάρτα,  που στην ουσία κάνει το streaming και σου δίνει πεντακάθαρο σήμα στο εξωτερικό DAC.

Συνεχίζεται ...
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: ΚαΠα στις Ιανουάριος 25, 2020, 12:42:55 μμ
αυτο το κανεις για να μην βαλεις το λαπτοπ, ετσι δεν ειναι;
θα ειναι το ιδιο "ρυπογονο" δηλ αν το λαπτοπ το πεταξεις στο αουντιολαμπ με γιουεσμπι και οχι κατευθειαν στον παρασαουντ;

Μέχρι τώρα έτσι τα είχα. Laptop ---> USB ---> DAC ---> Parasound ---> Bryston

Όμως αν τρώγεσαι με τα ρούχα σου, ακούς τις σειρήνες που σου λένε ότι η έξοδος USB από το laptop κουβαλάει κάποια ηχητικά σκουπίδια και άρα .... πλέρωνε. Αγόρασε κάποιο αυτόνομο player-streamer, που είναι συνήθως πανάκριβοι. Έτσι η λύση του rasp με την καρτούλα έρχεται ως μάνα εξ ουρανού.

η θηκουλα που λες 10 ευρω ειναι μονο για αυτο η το προσαρμοζεις αναλογα τι καρτα βαζεις βιδες κλπ; δηλ το κατασκευαζεις εσυ;
το ρασμπερι προφανως μπορει να δεχτει μεχρι 3-4 δισκους (οσα ειναι και τα γιουεσμπι του)
και εδω να ρωτησω, εχει καποιον περιορισμο; δηλ μπορεις να βαλεις τους 4 δισκους απο ενα τερα και να τους βλεπεις ολους η μπορει να κρασαρει και ειθισται να ειναι για ενα δισκο και ολα τα αλλα να ειναι για συνδεσεις;

- Για σκέτο το rasp υπάρχουν θήκες πολύ φτηνές (από 5 ευρώ). Όταν όμως του βάλεις οποιαδήποτε κάρτα χρειάζεται να πάρεις αντίστοιχη θήκη που να έχει τις κατάλληλες τρύπες για τις εξόδους. Πάλι όμως συνήθως δεν είναι ακριβές.

- Εγώ έχω δοκιμάσει με δίσκο 1,5TB και τον βλέπει άνετα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεσαι μεγαλύτερο. Επίσης βλέπει άνετα μέσω του τοπικού δικτύου, όλα τα αρχεία που είναι στο σερβερ. Επίσης νομίζω ότι όλες οι πόρτες USB μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα. Πρέπει βέβαια να βάλεις δίσκους που έχουν δική τους τροφοδοσία γιατί το τροφοδοτικό του rasp δεν επαρκεί.

- Σύμφωνα με τη μέτρηση που έκανε ο player Volumio που έχω εγκαταστήσει, στη δική μου περίπτωση είδε 10.000 άλμπουμ περίπου που αντιστοιχούν σε 67.000 tracks. Οπότε .... κατάλαβες ότι δεν υπάρχει πρόβλημα όγκου βιβλιοθήκης. Απλώς την πρώτη φορά που θα την σκανάρεις, θα πάρει αρκετό χρόνο (ώρες ή και 1-2 ημέρες).

- Ξέχασα να πω κάτι σημαντικό. Η κατανάλωση του rasp σε πλήρες φορτίο δεν ξεπερνά τα 5W. Οπότε εγώ δεν τον κλείνω ποτέ.
 
Επεται συνέχεια ...
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: ΚαΠα στις Ιανουάριος 25, 2020, 12:55:26 μμ
Για τα mp3, flac κτλ

Λόγω προχωρημένης ηλικίας , έχω και την αντίστοιχή κουφαμάρα.  :'(
Σίγουρα έχω χάσει σε ευαισθησία έντασης, αλλά και σε υψηλές συχνότητες.  :'(

Οπότε μην περιμένεις να κάνω αξιολόγηση στις διαφορές των setup. Σίγουρα είνα ψυχαναγκασμός, αλλά όμως καταλαβαίνω πολύ καλά τις διαφορές στις δυναμικές.

Έτσι λοιπόν μπορεί να μην καταλαβαίνω διαφορές ανάμεσα σε mp3@320 Kbps και flac, αλλά σίγουρα τα αρχεία με 128Kbps μου ακούγονται πολύ φτωχά. Τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε δυναμικές.

- Επειδή πριν αρκετά χρόνια που οι δίσκοι ήταν ακριβοί, είχα μετατρέψει πολλά cd σε mp3 με χαμηλές αναλύσεις, τώρα μου ήρθε να τους ξανακάνω σε καλύτερη ανάλυση. Και εν τέλει, το κάνω που το κάνω ... γιατί όχι σε FLAC νάχω το κεφάλι μου ήσυχο από αυτή την άποψη. Είπαμε ... τις μεγάλες νύχτες του χειμώνα!  ;D

Από το "άλλο" ... δεν βρίσκω πλεον γιατρέ μου!!!!! :017:
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: ΚαΠα στις Ιανουάριος 25, 2020, 12:57:01 μμ
Εμεινε τίποτε αναπάντητο maestro?  {celebrate016}
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: ΚαΠα στις Ιανουάριος 25, 2020, 03:20:19 μμ
Ξέχασα να πω ότι με τους player του rasp, πιάνεις και τους ιντερνετικούς σταθμούς. Υπάρχουν μερικοί που εκπέμπουν σε 320Kbps!!!!! Δηλαδή ποιότητα CD.

Από τους πιο καλούς παγκοσμίως είναι o Audiophile Stream Network που είναι 100% Ελληνικός (https://stream.psychomed.gr/) που μάλιστα εκπέμπει ταυτόχρονα 6 streams για όλα τα γούστα: Classical, Baroque, Jazz, Rock&Blues, Lounge, Xtreme Live

Πέρα από τους εκατοντάδες άλλους σταθμούς, υπάρχουν παγκοσμίως και μερικοί ακόμα σε 320Kbps (κυρίως σε κλασσική και τζάζ). Αμα ενδιαφέρει κανένα να τους γράψω αλλά τους βρίσκει κανείς εύκολα.Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: oscar στις Ιανουάριος 25, 2020, 04:37:09 μμ
- Eπειδή η ισχύς του δεν είναι πολύ μεγάλη, το προτεινόμενο λειτουργικό είναι μια παραλλαγή του linux, το Raspbian (που στην ουσία είναι μειωμένο debian). Το λειτουργικό τρέχει από κάρτα micro sd (νομίζω και από στικάκι usb αλλά δεν το έχω κάνει).

Μια μικρή διόρθωση...
Το raspberry είναι μινι Η/Υ (SoC), αρχιτεκτονικής ARM.
To λειτουργικό που μπορεί να τρέξει είναι κανονικό Linux και όχι παραλλαγή, μεταγλωτισμένο για αρχιτεκτονική ARM.
Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να τρέξουμε οποιαδήποτε διανομή Linux εφόσον την βρούμε ὲτοιμη ή την μεταγλωττήσουμε μόνοι μας για αρχιτεκτονική ARM.
Μια από αυτές είναι το Rasbian που είναι και η πιο γνωστή.
Out Of The Box μπορεί να τρέξει λειτουργικό από USB από την έκδοση 3+. Γίνεται και στην έκδοση 3 αλλά θέλει ένα τέχνασμα στο firmware.

Έτσι λοιπόν μπορεί να μην καταλαβαίνω διαφορές ανάμεσα σε mp3@320 Kbps και flac, αλλά σίγουρα τα αρχεία με 128Kbps μου ακούγονται πολύ φτωχά. Τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε δυναμικές.

Υπάρχει όντως διαφορά ανάμεσα σε mp3 και flac, ιδιαίτερα στις υψηλές συχνότητες.
Flac να τα κάνεις γιατρέ μου.
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: ΚαΠα στις Ιανουάριος 25, 2020, 04:57:32 μμ
Νάτος ο Μάνος! Δικός μας κι αυτός!

Τα ίδια λέμε με άλλα λόγια. Εσύ έχεις λεπτομέρειες. Αν και μερικές φορές δεν έχουν και ιδιαίτερη σημασία. Εγώ τώρα μπήκα στο χώρο του Raspberry.

Έλα πες τα Μάνο. Πως χρησιμοπιείς το Pi; Με ποιές εφαρμογές;


Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: oscar στις Ιανουάριος 25, 2020, 05:13:55 μμ
Έχω δοκιμάσει διάφορα πράγματα με το rasp.
Από το κλασσικό συστημα media center, μέχρι midi synthesizer με κλαβιε και samples μουσικών οργάνων, πεταλιέρα για ηλεκτρική κιθάρα...
Τα τελευταία χρόνια όμως το χρησιμοποιώ ως προσωπικό VPN server και cloud με την αγαπημένη μου διανομή Arch.
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: Νάσος στις Ιανουάριος 27, 2020, 01:32:55 μμ
Ε τότε είναι ευκαιρία να συνδέσω και γω κάποια αρχεία σε δίσκους για ένα τοπικό media δίκτυο :)
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: steliosguitar στις Ιανουάριος 27, 2020, 01:46:31 μμ
(εχω κι αλλες ερωτησεις, τις μαζευω , να ναι ο παναγιωτης σε εγρηγορση... ;D)
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: steliosguitar στις Μάρτιος 07, 2020, 01:41:39 μμ
ερωτηση ασχετη με το θρεντ, αλλα σχετικη προς εσας τους σχετικους:
η μετατροπη ενος απωλεστικου αρχειου (π.χ. wma - ogg - aac ) μεσου μπιτρεϊτ, σε αλλου ειδους απωλεστικο αρχειο (π.χ. mp3), πρεπει να "ακολουθησει" το υπαρχον μπιτρεϊτ, ή καλο ειναι να κινηθει στο ανωτερο οριο αυτου;
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: oscar στις Μάρτιος 07, 2020, 04:02:33 μμ
Σίγουρα δεν θες να χάσεις περισσότερη ποιότητα απο αυτή που ηδη έχει χασει απο την πρωτη κωδικοποίηση.
Οπότε, βαλε τις ανώτερες ρυθμίσεις ποιότητας που παρέχει ο ενκοντερ που θα χρησιμοποιησεις.
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: steliosguitar στις Μάρτιος 07, 2020, 04:19:59 μμ
ok μανωλη ευχαριστω!
οποτε π.χ. 192 WMA ------> 320 MP3
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: oscar στις Μάρτιος 07, 2020, 05:42:43 μμ
Ναι, αυτό είναι οκ.

Μπορείς επισης να κανεις δοκιμη εξάγοντας και σε χαμηλότερο μπιτρειτ  (128, 256) και να τα  συγκρινεις  μεταξύ τους. Υπάρχει πιθανότητα να μην διακρίνεις αισθητή διάφορα στο άκουσμα, ωστόσο τα χαμηλότερου μπιτρειτ είναι σίγουρα πιο πετσοκομμενα.
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: steliosguitar στις Μάρτιος 08, 2020, 11:29:46 πμ
ok μανωλη οποτε παω κατευθειαν 320 λογω ελειψης χρονου για δοκιμες.
στο αλλο θεμα που σε ειχα ενοχλησει παλαια, ξεχασα να σου πω οτι προχωρησα εν τελει στην αγορα μεγαλου γιουεσμπι 256.
δεν αναγνωριζει η βιβλιοθηκη ηχων τα εξωφυλλα (δεν ξερω για πιο λογο) αλλα δεν πειραζει την κορη οποτε τωρα ολα οκ αφου εχει βαλει και ολα της τα αρχεια εκει μεσα...
Τίτλος: Απ: Στερεοφωνικά! Αλλά φτιάξε και κανένα όργανο ...
Αποστολή από: steliosguitar στις Αύγουστος 13, 2021, 06:13:26 πμ
 αυτο  (http://www.theaudiobeat.com/equipment/wadax_atlantis_reference.htm [/url) το ντακακι ειναι καλο; λες να κανει δουλεια; να προχωρησω στην αγορα του;  ;D
http://www.theaudiobeat.com/equipment/wadax_atlantis_reference.htm (http://www.theaudiobeat.com/equipment/wadax_atlantis_reference.htm)