quote author=Γιώργος Κατσίγιαννης link=topic=3895.msg71031#msg71031 date=1578086537]
Καλησπέρα.
Εγώ βλέπω πως έχει σηκωθεί η κολάντζα στο μέρος της χορδιέρας....!!!
Τώρα....ή κάθισε το καπάκι και παρέσυρε την κολάντζα, ή το αντίθετο κατά την γνώμη μου.
Τι πάχος έχει το καπάκι;
Το βλέπεις να είναι μαλακό;
Το σκάφος είναι γερό;
Καλή συνέχεια εύχομαι....!!!
[/quote]
Στο πρώτο τετράχορδο που είχα φτιάξει, το καπάκι σε σύντομο χρονικό διάστημα βούλιαξε.
Είχα ρωτήσει τότε τον Βαγγέλη (Vagges2010) και μου απάντησε ότι : αν το χείλος του σκάφους είναι "αδύνατο" η πίεση των χορδών στον καβαλάρη , πιέζει προς τα έξω το χείλος του σκάφους με αποτέλεσμα να βουλιάζει το καπάκι παρασύροντας και το σημείο της χορδιερας.....και ο μπροστινός τάκος "σηκώνεται"!! ....... αυτό που λες και σύ δηλαδή!!

Ο Βαγγέλης το χείλος το κάνει άκαμπτο.
Η εσωτερική ενίσχυση που βάζει είναι όπως το παραπετι και καταλήγει φυσικά μέχρι τον πίσω τάκο.
Αυτόν τον τρόπο έχω υιοθετήσει σ' όλες τις κατασκευές που έχω κάνει κι έκτοτε δεν έχω κανένα πρόβλημα........ με πάχος στο καπάκι 2,5 χιλ και με καμάρια ύψους 12 Χ 5,5 χιλ πάχος, εν αντιθέσει με του συγκεκριμένου που έχουν ύψος 16 Χ 6 χιλ και παρόλα αυτά το καπάκι βούλιαξε!!
Βέβαια τα σύνολο των μπουζουκιων που έχω δει , έχουν την "κλασική" πατούρα και τα μπουζούκια είναι μια χαρά!! Δεν γνωρίζω όμως πως το πετυχαίνουν.....απλά ανέφερα τον τρόπο του Βαγγέλη που όπως είπα χρησιμοποιώ κι εγώ!! Και θα χρησιμοποιήσω μάλλον και σ' αυτό!!
Γιώργη το καπάκι είναι μαλακό και έχει πάχος 2,5 χιλ.
Δεν ξέρω πόσο βοηθάνε οι φωτογραφίες αλλά αν μπορεί κάποιος να διακρίνει το καπάκι είχε ανοίξει και περιμετρικά, δεν είχε μείνει ξύλο,. τα φιλέτα κράταγαν το καπάκι!!
Στην χορδιερα είχανε βάλει προσθήκη σε μια προσπάθεια να το σώσουν!!
Το σκάφος κι αυτό έχει κάποια θέματα πιστεύω διορθωσιμα!!
Αν έχετε κάτι να προτείνετε πολύ ευχαρίστως!!

..... συγνώμη για το "σεντόνι"(σεντοναρα)