Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Σεπτέμβριος 2019  (Αναγνώστηκε 9284 φορές)

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Σεπτέμβριος 2019
« Απάντηση #15 στις: Σεπτεμβρίου 11, 2019, 09:19:14 μμ »
Μια χαρά τη βλέπω να προχωράει φίλε Γρηγόρη. Προχώρα....!!!!!  {celebrate004}

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #16 στις: Σεπτεμβρίου 11, 2019, 10:46:26 μμ »
Έβαλα αυτή την ριγα που λες και μου είναι στα 6 χιλ στο σημείο του κόκαλού..Δεν πειράζω το μπράτσο όμως θα δώσω την κλίση που του λείπει από την ταστιερα..για να πέσει 2,5 χιλιοστά θέλει μια διαφορά ενός χιλιοστού στις άκρες της ταστιερας αν υπολόγισα καλά..

[ Invalid Attachment ]

[ Invalid Attachment ]

[ Invalid Attachment ]
Κοίτα λίγο αυτό https://youtu.be/gtZ3SVHvMLo

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #17 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2019, 06:55:16 πμ »
πε,ντεεεεεεεεε - δεκα - δεκαπεντεεεεεεεεεεεεε - εικοσ - κοσιπεντεντε........

φτου και βγαινω!

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #18 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2019, 08:42:32 πμ »
τι κάνεις ρε φίλε, νέο σπορ, ψαρεύεις καβαλάρηδες?  {celebrate018}

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #19 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2019, 06:53:26 πμ »
...θα ετοιμασω και αποχη απο κοκομπολο ... ;D

Guitar Through the Centuries (με ενδιαμεση σταση να αφησουμε μουστακι ... {celebrate015})

εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #20 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2019, 11:03:39 πμ »
εγώ έχω μια "νοστιμιά"

κι άλλη μια

και τελευταία αυτό που μου κίνησε πολύ το ενδιαφέρον

είναι μια κλασική προέλευσης Ανατολικής Γερμανίας (αρκετά παλιά δηλαδή), καλύτερη απ' ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά : κόντρα πλακέ σκάφος αλλά μασίφ καπάκι έλατο, κόντρα - αν και πήρε - στο μανίκ, μείωση ύψους ταστιέρας, γενικά έχει δουλίτσα πάνω της που δεν την βλέπεις στις κινέζικες.
Έχει βέβαια προβλήματα και μπήκε στον θάλαμο βασανιστηρίων, αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο.

αυτό που δεν έχω ξαναδεί είναι η διάταξη των καμαριών:
ένα λείπει σίγουρα, βρήκα τα ίχνη του με το κατασκοπευτικό μου εργαλείο  ;D
βλέποντας όμως το σχέδιο σκέφτηκα ότι ίσως να υπήρχε κι άλλο ενδιάμεσα (να "συμπληρώνει το κενό") αλλά δεν υπάρχουν ίχνη κόλλας μέσα στο καπάκι (όπως στο κόκκινο)

[ Invalid Attachment ]

κάπου έχω ξαναδεί τέτοιο σχέδιο στο ιντερνετ - αλλά μόνο σαν σχηματική αναπαράσταση χωρίς λεπτομέρειες.
Έχουν οι κλασικοί μας φίλοι καμιάν ιδέα γι αυτό ?

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #21 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2019, 01:46:49 μμ »
το καπακι μπροστα απο καβαλαρη εχει βουλιαγμα και αν ναι ποσο;
τι κλιμακα ειναι; το μπρατσο πηρε μπροστα η πισω; ο καβαλαρης πανω-κατω ειναι με βιδες; απο μεσα εχει παξιμαδι κυθηριωτικο;
εκτος ισως απο δυο...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #22 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2019, 01:48:40 μμ »
στο τελος θα τριγυρναμε με τις καμερες σαν τους υδραυλικους...  ;D
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #23 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2019, 02:11:11 μμ »
Καί ποιό εἶναι τό κατασκοπευτικό σου ἐργαλεῖο δηλαδή ; Πού τό λές καί γελᾶς ; ;D - κοιτᾶτε τί ἔχω!!!Δέέέέν.....μᾶς τό μαρτυρᾶς καί σέ μᾶς ; Μήπως αὐτό τό μαῦρο παραματάκι μέ τήν μπλέ ὀθόνη καί τά 4 κίτρινα κουμπάκια ; Καί πῶς δουλεύει δηλαδή ;

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #24 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2019, 03:06:35 μμ »
το καπακι μπροστα απο καβαλαρη εχει βουλιαγμα και αν ναι ποσο;

έχει αλλά δεν το μέτρησα (ακόμα) και δεν ξέρω αν θα το κάνω, έχει σημασία ? λίγο είναι πάντως

Παράθεση από: steliosguitar
τι κλιμακα ειναι;

650+2 διόρθωση

το μπρατσο πηρε μπροστα η πισω;

μπροστά από την ένωση κι επάνω, η μεγαλύτερη απόσταση τάστων από τη ρίγα στο 9ο (0,55), 10ο (0,60) και 11ο (0,55)

ο καβαλαρης πανω-κατω ειναι με βιδες;

είναι κολλητός, οι "βίδες" δεν είναι βίδες αλλά καρφιά με φαρδύ κεφάλι (από προηγούμενη "επισκευή") που από μέσα δεν "πιάνουν" πουθενά, δεν κάνουν τίποτα δηλαδή και θα τις βγάλω. Ο καβαλάρης είχε κάποτε ξεκολλήσει (μάλλον τοπικά) και τον ξανακόλλησαν αλλά όχι και πολύ καλά. Τον ξανακόλλησα κι εγώ (είχε ένα μικρό κενό 0,5 χιλιοστό στην πίσω πλευρά στην κεντρική περιοχή) με titebond, δεν ξέρω αν πιάσει μόνιμα (προς το παρόν έπιασε, με τις χορδές θα δούμε). Αν χρειαστεί θα τον βγάλω και θα κάνω νέο (είναι "ασπρόξυλο" βαμμένο)

απο μεσα εχει παξιμαδι κυθηριωτικο;

τωρα μάλλον πλάκα κάνεις, αλλά έχει όντως μια ύποπτη τρύπα στον τάκο της ένωσης ψηλά, δεν ξέρω για ποιό λόγο
δεν φαίνεται "απέξω" (κι αυτήν με την κάμερα την είδα, άσε αποχετεύσεις κάνουμε), δύο εκατοστά περίπου κάτω από το καπάκι.
Το συνδυάζω με το "παξιμάδι κυθηριώτικο" γιατί ομολογώ ότι μου πέρασε από το μυαλό να βάλω μια ωραία βίδα εκεί (μη βαράτε, τόχω ξανακάνει άλλωστε) γιατί έχω κάποιες υποψίες ότι η ένωση ίσως και να κουνάει

[ Invalid Attachment ]

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #25 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2019, 03:22:10 μμ »
Καί ποιό εἶναι τό κατασκοπευτικό σου ἐργαλεῖο δηλαδή ; Πού τό λές καί γελᾶς ; ;D - κοιτᾶτε τί ἔχω!!!Δέέέέν.....μᾶς τό μαρτυρᾶς καί σέ μᾶς ; Μήπως αὐτό τό μαῦρο παραματάκι μέ τήν μπλέ ὀθόνη καί τά 4 κίτρινα κουμπάκια ; Καί πῶς δουλεύει δηλαδή ;

παλιό είναι Λάμπρο, το είχα ξαναβάλει... είναι μια κάμερα (με led για φωτισμό) που συνδέεται με την οθόνη με μια προέκταση - "σωλήνα" (σπιράλ για να κρατάει το σχήμα που του δίνεις) - ακριβώς σαν τις κάμερες που έχουν οι υδραυλικοί που λέει ο Στέλιος, αλλά με κοντύτερο σωλήνα (για όργανα πάντως είναι υπεραρκετό).
Τα κίτρινα κουμπιά είναι για τον χειρισμό (διακόπτης για το φως, ένταση φωτισμού, περιστροφή εικόνας στην οθόνη και On/off).
δεν έχω άλλες φωτογραφίες, αν θες αύριο σου βάζω περισσότερα

[ Invalid Attachment ]

Το είχα αγοράσει από το lidl (στην πρώτη φωτό φαίνεται καθαρά η μάρκα "powerfix") αρκετό καιρό πριν, δεν θυμάμαι ακριβώς τιμή αλλά είναι λίγο τσουχτερό (~ 50 ? ~ 40?)
Το πρόβλημα που έχει είναι ότι το άκαμπτο στέλεχος (κάμερα - led) είναι αρκετά μακρύ και δεν μπορεί η κάμερα να γυρίσει "πίσω" (να κάνει "κλειστή" - οξεία γωνία με τον σωλήνα δηλαδή) για να δεις καλά τις λεπτομέρειες: δηλαδή δεν μπορείς να δεις εύκολα τα καμάρια "μετωπικά" (δεν φτάνει το βάθος του οργάνου) αλλά τα βλέπεις πλάγια κι ό,τι καταλάβεις.
Σε τέτοιες περιπτώσεις πάντως (κιθάρα, είναι αρκετά μεγάλο το σκάφος) βολεύει και βλέπεις διάφορα .. π.χ. λέγοντας ότι "έχει δουλίτσα" αναφέρομαι στην εντύπωση που έχω από "γενικά" στοιχεία που είδα μέσα, όπως το χάντρωμα των καμαριών στο εσωτερικό περιμετρικό φιλέτο.

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #26 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2019, 11:09:25 μμ »
Εν τω μεταξύ εγώ ο κοινός θνητός  που δεν έχει ιδέα από κιθάρες κάθομαι και διαβάζω με ανοιχτό το στόμα  ???  διαλόγους κιθαροποιών....!!!!! Μπράβο ρε παιδιά ...βαθειά γνώση του αντικειμένου....να είστε καλά πάντα. Κάποια στιγμή που θα ξεκολλήσω κι εγώ από τα μπουζουκοειδή και θα κάνω το βήμα στις κιθάρες, θα ζητήσω τη βοήθειά σας .

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #27 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2019, 06:45:10 πμ »
παμε να τα δουμε ενα-ενα.

* το βουλιαγμα ρωτησα γιατι δεν εχει καμαρι κατω απο τη τρυπα, οποτε προς το παρον την γλυτωσε η κιθαρα, ή εκτος αν ειναι διαγωνιο καμαρι αυτο στο σκιτσο, ή κατι ενδιαμεσο μεταξυ ακτινας-καμαριου.

* το "σχεδιακι" ειναι αναποδα, βλεποντας και το κοκκαλο του καβαλαρη οτι ειναι δεξιοχειρη, και υποθετω χωρις βεβαια να την εχω ακουσει, οτι θα εχει ανυπαρκτα πριμα σε σχεση με την προβολικοτητα των μπασσων, οπου αυτα θα εχουν και μια αισθηση "κουφιου" ηχου.
αυτα βεβαια σε σχεση με την μουσικη που θα αναπαραγει, μπορει π.χ. αν την εχεις για ρεμπετικη με σκαστες συγχορδιες συνοδεια οργανου που εχει την μελωδια, να ειναι πολυ καλυτερη απο καποια αλλη κλασικη...

* αν μετρας απο το υψος του ταστου μεχρι το κατω μερος της χορδης, "για νααα γυριιισει μπραααα-τσοοοο θελει δουλεια πολυ" (παραφραση θοδωρακης) .
πρεπει να ασφαλισεις βαση τακουνι μιας και ειδες οτι κουναει (ισως το εχεις κανει ηδη...) γιατι ισως απο εκει εχει ξεκινησει το κακο (δηλ μπορει να μην εχει παρει το μπρατσο, δες το παραλληλα με το καπακι και απο πισω και απο μπροστα - ουπς αυτο καπως ακουστηκε...  ;D)

* οταν ασφαλιστει ξαναβαλε χορδες και ξαναμετρα, αν ειναι ακομη ψηλα -μαλλον θα χει παρει το μπρατσο- και αν δεν γελαει η φωτο (ειναι τραβηγμενη απο πανω...) δεν εχεις περιθωριο χαμηλωμα κοκκαλακη καβαλαρη, οποτε αναγκαστικα θα φας και λιγο απο το ξυλο και μετα χαμηλωμα κοκκαλο. το αλλο ειναι να βγαλεις ταστα και να φας ταστιερα απο 0 εως να σβηνει 6με7

* για τον καβαλαρη ρωτησα αν εχει παξιμαδι απο κατω αλλα επιασες το υπονοουμενο και το ειδες με το

* ωραιο ματζαφλαρι, οχι εγω που παιδευομαι με το καθρεπτακι της γυναικας στα μουλωχτα, που αν με πιασει θα κοιμαμαι καναπε μια βδομαδα... {music017}

-μα σ' εχω φαει τοσο καιρο, φτιαξε μια απο την αρχη, λιγοτερο θα παιδευτεις... ;D

εκτος ισως απο δυο...

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #28 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2019, 07:07:41 πμ »
Εν τω μεταξύ εγώ ο κοινός θνητός  που δεν έχει ιδέα από κιθάρες κάθομαι και διαβάζω με ανοιχτό το στόμα  ???  διαλόγους κιθαροποιών....!!!!! Μπράβο ρε παιδιά ...βαθειά γνώση του αντικειμένου....να είστε καλά πάντα. Κάποια στιγμή που θα ξεκολλήσω κι εγώ από τα μπουζουκοειδή και θα κάνω το βήμα στις κιθάρες, θα ζητήσω τη βοήθειά σας .

Ενας "γνωστός" μου ... έκανε το πρώτο βήμα ... και δεν το μετανιώνει ... το ταξίδι είναι συναρπαστικό !

[ Invalid Attachment ]
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #29 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2019, 01:32:26 μμ »
παμε να τα δουμε ενα-ενα.

άντε να δούμε αν συνεννοηθούμε, γιατί μερικά δεν τα κατάλαβα και γι άλλα έχω απορίες

* το βουλιαγμα ρωτησα γιατι δεν εχει καμαρι κατω απο τη τρυπα, οποτε προς το παρον την γλυτωσε η κιθαρα, ή εκτος αν ειναι διαγωνιο καμαρι αυτο στο σκιτσο, ή κατι ενδιαμεσο μεταξυ ακτινας-καμαριου.

το μακρύ διαγώνιο είναι καμάρι "κανονικό" (~ 6 φάρδος *15-16 χιλ. ύψος) που πακτώνεται στο σκάφος, όλα τα άλλα είναι μεταξύ ακτίνας - καμαριού (6 φάρδος*9-10 χιλ. ύψος), αυτά ξέχασα να τα γράψω

* το "σχεδιακι" ειναι αναποδα....
το σχέδιο είναι σαν να είναι διάφανο το καπάκι και να βλέπεις τα καμάρια "ακτινογραφία". Απλώς για επιβεβαίωση ότι το εκτιμάς "ανάποδο" (*)

* αν μετρας απο το υψος του ταστου μεχρι το κατω μερος της χορδης, "για νααα γυριιισει μπραααα-τσοοοο θελει δουλεια πολυ"

Οι μετρήσεις που έδωσα είναι υποδιαιρέσεις του χιλιοστού (με φίλερ) μεταξύ τάστου και "ρίγας", χάρακα μεταλλικού δηλαδή που στερέωσα πάνω - κάτω στην  ταστιέρα. Δεν μέτρησα action καθόλου, δεν είχε νόημα γιαί ο ζυγός ήταν πανύψηλος ούτως ή άλλως και το μπράτσο σκευρωμένο. Σκοπέυω να ισιώσω το μπράτσο (με την ταστιέρα και τα τάστα όπως είναι) όσο γίνεται με θέρμανση και σφιγκτήρες και θα ξαναμετρήσω.
Την γωνία μπράτσου - σκάφους θα την μετρήσω κι αυτήν μετά. Το "ασφάλισα" όπως λες (γι αυτό και ο ιμάντας στην φωτογραφία όπως και ο σφιγκτήρας στο τακούνι).
Αν και δεν είχε σαφή σημάδια χαλάρωσης (τουλάχιστον δοκιμάζοντας με το χέρι), είχε ωστόσο κάτι χαραμάδες που θα μπορούσαν να οφείλονται σε αστοχία στην ένωση, ισως όμως να ήταν απλώς στο βερνίκι. Καλού κακού έριξα κι εκεί titebond και τα έσφιξα όλα.
Θα μετρήσω μετά το ίσιωμα (ελπίζω) του μπράτσου.

* οταν ασφαλιστει ξαναβαλε χορδες και ξαναμετρα, αν ειναι ακομη ψηλα -μαλλον θα χει παρει το μπρατσο- και αν δεν γελαει η φωτο (ειναι τραβηγμενη απο πανω...) δεν εχεις περιθωριο χαμηλωμα κοκκαλακη καβαλαρη, οποτε αναγκαστικα θα φας και λιγο απο το ξυλο και μετα χαμηλωμα κοκκαλο. το αλλο ειναι να βγαλεις ταστα και να φας ταστιερα απο 0 εως να σβηνει 6με7

αυτό είναι το "plan B"

-μα σ' εχω φαει τοσο καιρο, φτιαξε μια απο την αρχη, λιγοτερο θα παιδευτεις... ;D

όταν το αποφασίσω θα το καταλάβεις... θα σε πρήξω στα τηλέφωνα και στα mail  ;)

(*) αν καταλαβαίνω καλά από την απάντηση, συνδέεις την "στιβαρή" περιοχή με την απόδοση των πρίμων. Η ενισχυμένη αυτή περιοχή - αν συνεννοηθήκαμε σωστά με το σχέδιο - είναι όντως στην πλευρά των πρίμων χορδών, επομένως λες ότι "με αυξημένη ακαμψία στην περιοχή των πρίμων χορδών θα χάσει πρίμα (ανύπαρκτα) αλλά και μπάσα (κούφια)" .

Έχω ερωτήσεις:
- γιατί συνδέεται η απόδοση του οπλισμού με την θέση των χορδών ? ο καβαλάρης δεν μεταδίδει σε όλο το μήκος του? ας πούμε όχι, αλλά είναι τόσο σημαντική η απόσταση (πάνω στο κόκκαλο, η Μι καντίνι από την Ρε π.χ. απέχουν ~ 3 εκ.)
- αν ήταν στιβαρή η αντίθετη περιοχή, θα είχαμε τα ίδια αποτελέσματα ανάποδα (ανύπαρκτα μπάσα, κούφια πρίμα)?
- γιατί στις κλασικές ο οπλισμός είναι κυρίως συμμετρικός ? τι επιπτώσεις έχει αυτό σύμφωνα με τα παραπάνω ? είναι συμβιβασμός (όσο - τόσο) ή εξυπηρετεί κάτι άλλο ?

Tags: