Αποστολέας Θέμα: Manouche κιθαρα D-hole  (Αναγνώστηκε 2546 φορές)

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
Manouche κιθαρα D-hole
« στις: Αυγούστου 11, 2019, 03:44:03 μμ »
Γεια χαρα σε ολους.Καποτε πριν πολλα χρονια ,καπου σε ενα θεμα το ειχα αναφερει ,οτι την ψαχνω για κατασκευη αυτης της κιθαρας.Τελικα ο χρονος το φερε.  Ξυλα,  ο,τι ειχα στο εργαστηριο :  καρυδι αμερικανικο,ελατακι, φλαμουρι ,βεγγε και η ιδιαιτεροτητα της δεν εχει μεταλλικη  βεργα ρυθμισης αλλα  κοντρα carbon 3mm. Κλειδια απλα φτηνα.Το manouche tailpiece ειναι μια ιστορια,δεν βρηκα πουθενα εδω, απο stew πανακριβο,ενα γερμανικο site ,καλη τιμη αλλα δεν μου δεχοταν την πιστωτικη ,εκανα σκεψη να βαλω απο μπουζουκι αλλα δεν....αυτο ειναι το χαρακτηριστικο τους και εκλεψα τελικα απο την αλλη κιθαρα που εχω μεχρι να βρω.Ο ηχος με εντυπωσιασε.Εχει τη βραχναδα που εχουν αυτες οι κιθαρες.

ΚαΠα

• Hero Member
Απ: Manouche κιθαρα D-hole
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 11, 2019, 04:09:51 μμ »
Πολύ ωραία. Μπράβο!
Σχέδιο από που?
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Patsis

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΠΑΛΙΣΑΝΔΡΟΣ
  • Αριθμός κατασκευών: 5
  • Περιοχή: ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 11, 2019, 06:06:03 μμ »
Μπράβο Χρήστο κούκλα....βάλε μας και λίγο ήχο να την θαυμάσουμε ακουστικά.......

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 12, 2019, 08:35:55 πμ »
καταπληκτική! πολύ θα ήθελα να κάνω κι εγώ μια τέτοια κάποια μέρα...
μιας που το ανέφερα, είχα πάρει πριν χρόνια από ebay δυο χορδοκράτες, κι επειδή δεν βλέπω να τους χρησιμοποιώ σύντομα, ευχαρίστως σου στέλνω τον έναν (χωρίς καμιά υποχρέωση εννοείται) ... αν θυμάμαι καλά είναι σε δυο κομμάτια (ή με άρθρωση? είμαι στο γραφείο τώρα και δεν μπορώ να τον δω) αλλά σίγουρα είναι χρωμιαρισμένος και όχι χρυσαφί, αύριο μπορώ να ανεβάσω φωτογραφία να δεις αν σου κάνει

Πολύ ωραία. Μπράβο!
Σχέδιο από που?
κι εγώ θα ήθελα αυτήν την πληροφορία, αν έχεις διάθεση...
επίσης μια ερώτηση για την τσάκιση, επειδή δεν την βλέπω - τουλάχιστον όχι πολύ έντονη, πως την έκανες- αν την έκανες κι αν χρειάστηκε καλούπι όπως της τσάκισης του μπουζουκιού ?

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 12, 2019, 02:41:08 μμ »
Να στε καλα.Μανο σ ευχαριστω μονο που ανεφερες για το χορδοστατη.θα μ ενδιεφερε αν εχεις καμια φωτο.Σχεδια αγορασα απο νετ.Τα χω  σε pdf μπορω να τα ανεβασω.Αν και λιγα πραματα τηρησα απο κει.Τσακιση εχει.Θελω να ευχαριστησω Τον Αδωνη Γουλιελμο για της πολυωρες τηλ συνομιλιες που ειχαμε και τη διαφωτηση του σε πολλα θεματα.Ο ιδιος μου ειπε οτι σημερα δε φτιαχνονται με τσακιση αλλα με καλουπια με radius.Εγω την εκανα με τσακιση γιατι αυτην ξερω σαν τεχνικη αλλα και δεν ηθελα να μπω σε εξοδα για πανακριβο εξοπλισμο για  μια κιθαρα.Εν τω μεταξυ επαθα πλακα οταν μου ειπε οτι οι αυθεντικες selmer που σημερα πωλουνται 15-20.000€ ειναι με κοντρα πλακε,χωρις κοντρες χωρις βεργες και με κατι θεοχοντρα μπρατσα ,δυσκολοπαιχτες.Δυσκολευτηκα αρκετα σε καποια σημεια γιατι ως μπουζουκοκατασκευαστης δεν τα κατεχω,οπως το cutaway,οπως το dovetail join που με σταυρωσε στο οποιο αναγκαστηκα και εφτιαξα το jig join που κυκλοφορει στο νετ και τελικα εγινε ολοσωστο στην ακριβη κλιση που επρεπε να παρει το μπρατσο.Ο Αδωνης σχεδιασε ενα template  με πιο μικρες διαστασεις για cutaway κιθαρες και το φτιαχνει ο Χαρης Μπακιρτζιδης που εχει το ebay. Εφτιαξα και εναν τακο με 16 radius για την ταστιερα κι αυτο πρωτογνωρο για μενα.Πολλα πραγματα γνωρισα με την κατασκευη της κιθαρας.Εκει που εδωσα χρηματα ηταν για τα κοπτικα του ρουτερ εκανα παραγγελια συγκεκριμενες διαστασεις.Αυτα.Ηχο θα βρω καποιο τροπο να ανεβασω.

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 12, 2019, 03:01:25 μμ »
Το σχεδιο...

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 12, 2019, 03:42:54 μμ »

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 12, 2019, 04:52:16 μμ »
πω πω πω, ομορφιες.....  :-*
μπραβο χρηστο, σπεσιαλε!
πεταει το λουθιερ... :)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 13, 2019, 01:10:27 πμ »

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 13, 2019, 08:00:51 πμ »
Το σχεδιο...

Ευχαριστούμε!

κι εμείς  ;)

αύριο μπορώ να ανεβάσω φωτογραφία να δεις αν σου κάνει

αρθρωτός είναι. αλλά με τρύπες κι όχι με pins, θα χρειαστεί άλλες χορδές ή να βάλεις βαρελάκια σ΄αυτές - ή δεν ξέρω τι άλλο σύστημα υπάρχει

οι διαστάσεις

[ Invalid Attachment ]

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #10 στις: Αυγούστου 13, 2019, 10:38:27 πμ »
καταπληκτική! πολύ θα ήθελα να κάνω κι εγώ μια τέτοια κάποια μέρα...
κι εγώ θα ήθελα αυτήν την πληροφορία, αν έχεις διάθεση...
επίσης μια ερώτηση για την τσάκιση, επειδή δεν την βλέπω - τουλάχιστον όχι πολύ έντονη, πως την έκανες- αν την έκανες κι αν χρειάστηκε καλούπι όπως της τσάκισης του μπουζουκιού ?

Φίλε Μάνο καλημέρα ,
Ὅταν λές " τσάκιση " ἐννοεῖς τήν γωνία ( μικρότερη τῶν 90 μοιρῶν ) ἀντί στρογγυλάδας πού σχηματίζει τό πάνω δεξιά τμῆμα τοῦ " 8 " , πλαϊνό καί καπάκι ;
Ἄν ναί , ἔχω κάποια ἰδέα.......

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Αυγούστου 13, 2019, 10:46:38 πμ »
Χρήστο ωραία η κιθάρα.
Πρίν από κανα 2 χρόνια είχα ψαχτεί και εγώ λίγο, ακαδημαϊκά μόνο, για μια τέτοια κιθάρα.
Είχα βρει σχέδια στο ιντερνετ. Με μια γρήγορη ματιά που έριξα μάλλον πρόκειται για την ίδια κιθάρα.
Είπα να τα ανεβάσω για όποιον θέλει να ρίξει μια παραπάνω ματιά αλλά δυστυχώς είναι το αρχείο μεγάλο και δεν ανεβαίνει. Ας μου στείλει όποιος θέλει το email του να το στείλω. 
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Αυγούστου 13, 2019, 10:53:16 πμ »
Φίλε Μάνο καλημέρα ,
Ὅταν λές " τσάκιση " ἐννοεῖς τήν γωνία ( μικρότερη τῶν 90 μοιρῶν ) ἀντί στρογγυλάδας πού σχηματίζει τό πάνω δεξιά τμῆμα τοῦ " 8 " , πλαϊνό καί καπάκι ;
Ἄν ναί , ἔχω κάποια ἰδέα.......

όχι, αυτό που λες είναι το cutaway στο οποίο αναφέρεται ο Χρήστος παραπάνω. Εγώ εννοούσα την τσάκιση στο καπάκι που απ 'οτι ήξερα είναι αρκετά έντονη - ο Χρήστος όμως έχει νέες πληροφορίες

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Αυγούστου 13, 2019, 11:53:46 πμ »
Χρήστο ωραία η κιθάρα.
Πρίν από κανα 2 χρόνια είχα ψαχτεί και εγώ λίγο, ακαδημαϊκά μόνο, για μια τέτοια κιθάρα.
Είχα βρει σχέδια στο ιντερνετ. Με μια γρήγορη ματιά που έριξα μάλλον πρόκειται για την ίδια κιθάρα.
Είπα να τα ανεβάσω για όποιον θέλει να ρίξει μια παραπάνω ματιά αλλά δυστυχώς είναι το αρχείο μεγάλο και δεν ανεβαίνει. Ας μου στείλει όποιος θέλει το email του να το στείλω.

Δημήτρη είμαι ενδιαφερόμενος. Αλλά επειδή θα είναι κι άλλοι βάλτο καλύτερα στο Onedrive και δώσε μας το link.

Χρήστο αν θέλεις βάλε καμια φώτο από το εσωτερικό του καπακιού.

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #14 στις: Αυγούστου 13, 2019, 12:24:51 μμ »
Μανο αυτοι οι χορδοστατες πρεπει να ειναι για hollow body τζαζοκίθαρα.Οχι οτι δεν κανουν για manouche.Οταν επιστρεψω στη βαση μου μετα τις διακοπες θα ψαξω καλυτερα  και αν δε βρω ισως μου στειλεις εφοσον διαθετεις το ενα.
    Τωρα,την τσακιση την κανεις πριν ενωσεις τα δυο μισα εννοειται,στο μισο κομματι μονο , εκει που θα πατησει στο καπακι δεν λυγιζεις.Τωρα το πόσο ειναι σχετικο.εγω δεν εδωσα πολυ και ενισχυσα τα μπασα ετσι και συμπεριφερεται οπως τις σημερινες που ειναι με θόλο απ οτι καταλαβα απ αυτα που ελεγε ο Αδωνις.Με την εντονη τσακιση πετυχαινεις να φευγει ο ηχος μπροστα ,οι μουσικοι που ειναι διπλα σου μπορει να μην σ ακουνε αλλα αυτοι που ναι μπροστα σου εστω και μακρια σ ακουνε καμπανα.Εχουν πιο δυνατο ηχο,που ηταν το ζητουμενο της εποχης τοτε αλλα πιο οξυ και σκληρο και πασχουν απο χαμηλες,ειδικα οι manouche με oval hole που εχουν και 4 καμαρια.

Tags: