Φίλε tseros καλημέρα καί συγνώμη γιά τήν καθυστερημένη μου ἀπάντηση , ἀλλά ἤμουν σέ ( ὄψιμες ) διακοπές γιά μιά ἑβδομάδα , καί γι' αὐτό δέν τό προχώρησα τό ὄργανο .
Αὐτό μέ τό τρυπητό κοκκαλάκι πρός τό μέρος τῶν κλειδιῶν τό εἶχα ἐφαρμόσει ἐπιτυχῶς πρίν χρόνια σέ καναδυό ταμπουράδες , ἀλλά μέ κίνδυνο κάποια στιγμή νά πεταχτῆ πιεζόμενο ἀπό τήν τάση τῶν χορδῶν . Κατέληξα στό συμπέρασμα ὅτι δέν εἶναι καί ἡ καλύτερη μέθοδος .
Άφοῦ εἶδες τό yaylı tanbur , ἔχω νά σοῦ πῶ τά ἑξῆς :
Ἐκεῖ δέν ἐφήρμοσα τό χάλκινο σύρμα , πρῶτα πρῶτα γιατί δέν γνώριζα αὐτήν τήν μέθοδο . Στό ὄργανο αὐτό ὅμως , εἶχα δώσει μιά ἀνεπαίσθητη καί ἀόρατη μέ τό μάτι κλίση στήν ταστιέρα ἀπ' τόν καβαλλάρη καί πίσω ( ἄς ποῦμε 2 μοῖρες ) , ὥστε , ἡ γωνία τῆς χορδῆς πού τυλίγεται στό 1ο κλειδί πού " φυτεύεται " στήν προέκταση τῆς ταστιέρας , νά εἶναι : 2 μοῖρες + ἄλλες 3 - 5 λόγω τοῦ ( μικροῦ ) ὕψους τοῦ καβαλλάρη . Αὐτή ἡ μικρή γωνία ὅμως ἦταν ἱκανοποιητική ὥστε νά πατάη μέ δύναμη ἡ χορδή στόν καβαλλάρη . Φυσικά , ὅσο προχωροῦσα πρός τά πίσω κλειδιά , ἡ κατάσταση βελτιωνόταν . Καί αὐτά , δεδομένου ὅτι , πρόσεχα ὅταν τελείωνε τό τύλιγμα τῆς χορδῆς στό κάθε κλειδί , αὐτή νά βρίσκεται στό κατώτερο μέρος του , σχεδόν νά ἀκουμπάη στήν προέκταση τῆς ταστιέρας .
Στήν περίπτωση τοῦ ταμπουρᾶ ἡ προηγουμένη γωνία δέν ὑπάρχει , εἶναι εὐθεῖα . Γι' αὐτό τό χάλκινο σύρμα σ' αὐτά τά κλειδιά , θά χρειασθῆ ὁπωσδήποτε .
Ὅσον ἀφορᾶ τά πλαϊνά κλειδιά στό yaylı tanbur, ἡ " ἐπένδυση " μέ τό κόκαλλο δέν χρειάστηκε , διότι οἱ χορδές αὐτῶν τῶν κλειδιῶν δέν ἀκουμποῦσαν στό ξῦλο γιά νά τό πληγιάζουν , ῆταν μακρυά του . Νομίζω ἐπίσης ὅτι , καί στόν ὑπό κατασκευή ταμπουρᾶ δέν θά χρειαστῆ ἡ " ἐπένδυση " , ἀλλά καί οὔτε ἡ διέλευση τῶν χορδῶν αὐτῶν τῶν κλειδιῶν νά γίνεται κάτω ἀπό χάλκινο σύρμα , διότι ἡ γωνία πού σχηματίζουν οἱ χορδές μέ τό ἐπίπεδο τῆς ταστιέρας καί κορυφή τόν ( ἔστω τόσο κοντό ) καβαλλάρη , εἶναι ὑπεραρκετή , δεδομένου ὅτι αὐτές βρίσκονται πολύ κάτω ἀπ' αὐτό τό ἐπίπεδο .
Ἐλπίζω νά μή σέ κούρασα μέ τήν πολυλογία μου ἀλλά ἤθελα νά εἶμαι σαφής .