Καλημέρα.
Νομίζω πως αυτά τα κιθαρόνια για τον παραδοσιακό ήχο πέρνουνε χορδές λευκή περίελξη (silver plated) και όχι bronze.
Οι πιο ειδικοί επί των κιθαρών ας απαντήσουν.
το θέμα είναι γενικότερο, εγώ όμως θα μιλήσω μόνο για λαϊκά γιατί γι αυτά ξέρω. Η επιλογή των silver κυκλοφορεί στους κύκλους των ακραιφνών ρεμπετοφυλάκων, έχοντας κατά νου ιστορικά στοιχεία και ηχογραφήσεις. Οι silver plated μπορεί όντως να προσομοιάζουν στον ήχο του '30 - τότε που δεν υπήρχαν οι bronze, αλλά να μην ξεχνάμε ότι σ' εκείνες τις ηχογραφήσεις έπαιζαν Σκαρβέλης, Χρυσίνης, Μακαρόνας, Μπιρ Αλλάχ, Δέδες κτλ. κτλ. κι όχι τίποτα τυχαίοι (*). Τον αράπη κι αν το πλένεις δηλαδή. Κατά την γνώμη μου (και τη γνώμη πολλών σύγχρονων κιθαριστών όπως ο Σφίγγος, ο Μυστακίδης κι ο Αλεξανδρής από τους παλιούς και πολλοί νέοι που ξέρω - όλοι Θεσσαλονικιοί βέβαια, δεν ξέρω αν παίζει ρόλο αυτό), ο λαμπερός ήχος των bronze δεν συγκρίνεται με τον πλαδαρό ήχο των silver. (**) Είμαι σίγουρος ότι αν ζούσε ο Σκαρβέλης σήμερα θα έπαιζε με bronze.
(*) Το ίδιο συμβαίνει και με τα μπουζούκια, αλλά κανείς δεν παίζει με λεπτότερες από 10άρες, παρόλο που υπάρχει σχετική μαρτυρία του Βαμβακάρη. Τα σχόλια περιορίζονται στο ότι "δεν υπάρχουν αυτές οι χορδές σήμερα". Κανείς όμως δεν ψάχνει για "καρούλι¨ 10άρι ή και 9άρι - που σίγουρα θα έβρισκε, αν όχι εδώ, στο εξωτερικό - αντιθέτως οι μπουζουξήδες βαζουν χορδές με πρώτο μέλημα τον ήχο (neorion, prodigy, ορισμένοι elixir κτλ.), ακόμα κι αν είναι ρεμπετοχτυπημένοι - δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό και υπάρχει κόλλημα με τις κιθάρες.
(**) υπάρχει βέβαια θέμα τάσεων. Οι silver έχουν σαφώς μικρότερες, δείτε το site της D' addario που έχει τάσεις για κάθε σετ.