Αποστολέας Θέμα: Τριχορδοποιηση  (Αναγνώστηκε 4673 φορές)

Νικηφορος

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλιό σαν το κρασί
  • Αριθμός κατασκευών: 8
Τριχορδοποιηση
« στις: Νοεμβρίου 28, 2018, 10:04:56 πμ »
Καλημερα.
Μου χαρισαν πριν λιγους μηνες, ενα τετραχορδο μπουζουκι. Μετριοτατο οργανο, λιγο σκεβρωμενο μανικι, λιγο βουλιαγμενο καπακι, ξεκολλημενο σκαφος σε δυο σημεια, απαραδεκτη φιγουρα (για τη δικη μου αισθητικη τουλαχιστον).
Τελοσπαντων, περισσοτερο για την εμπειρια ειπα να το κανω τριχορδο.
Σκεφτηκα να βγαλω ταστιερα και καπακι, να ενισχυσω το ξεκολλημενο σκαφος, να ισιωσω το μανικι και στη συνεχεια να το ενισχυσω με υαλονηματα και εποξικη, χωρις να το αφαιρεσω.
Στη συνεχεια να στενεψω μανικι και ταστιερα, στις διαστασεις τριχορδου. Επισης θα κοντυνω το καραολο και θα του ταιριαξω κλειδια για τζουρα, που οπως ειδα ταιριαζουν ακριβως στις 3 πρωτες τρυπες του τετραχορδου.
Τελος θα φτιαξω νεα φιγουρα και καμαρια στο υπαρχον καπακι.
Πολυς μπελας για το τιποτα θα μου πειτε...και μαλλον θα εχετε δικιο. Αλλα η αποκομιση εμπειριας θα ειναι σημαντικη πιστευω και το challenge επισης ;D ;D
And did they get you to trade,
hot ashes for trees, hot air for a cool breeze
cold comfort for change
did you exchange
a walk on part in a war, for a lead role in a cage

Νικηφορος

• Sr. Member
Απ: Τριχορδοποιηση
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 28, 2018, 10:08:37 πμ »
Αφαιρεσα ταστιερα και καπακι για αρχη.
Ειχα καποιες μικροζημιες στο καπακι, αλλα οχι σε σημειο μη επιδιορθωσιμο πιστευω.
Συνεχιζουμε βασει σχεδιου...

Το καπακι εχει ενα καψιμο οπως βλεπετε, σαν αυτο που κανουν οταν φτιαχνουν τσακιση, αλλα τσακιση πουθενα...
Αβυσσος η ψυχη του κατασκευαστη...
cold comfort for change
did you exchange

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 28, 2018, 08:42:27 μμ »
Μιά το μαντολίνο , μιά το τετράχορδο , σε πορεία τριχορδοποίησης , ωραίες αλλά και τολμηρές τεχνικές προκλήσεις !

" Ο τολμών νικά " ! 

Ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, Νικηφόρε , δείχνεις ότι έχεις και λειτουργείς με τη ψυχολογία του νικητή ! 

Κάθε καλό για τη συνέχεια !
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 28, 2018, 08:59:52 μμ »
Φίλε Νικηφόρε καλό κουράγιο σου εύχομαι και καλή επιτυχία σ αυτό που ξεκινάς. Αυτά που θα σου πω είναι η αυστηρά προσωπική μου άποψη με βάση αυτά που βλέπω στις φωτογραφίες. Εγώ θα άλλαζα όλο το καπάκι γιατί δεν είναι και τίποτα σπουδαίο...Θα έκανα διαφορετική και την τρύπα αφού θέλεις ν αλλάξεις και την φιγούρα ολόκληρη. Θα πρέπει να μπει και ενίσχυση της τρύπας γιατί κατά την άποψή μου αυτή που έχει δεν είναι καλή. Κι αφού θέλεις ν αλλάξεις και τα καμάρια ...τότε πάρε ένα καινούριο καπάκι και φτιάξτα όλα απ την αρχή. Το καράολο δεν θα το πείραζα (να το κοντύνω όπως λες) και δεν θα έβαζα κλειδιά τζουρά. Ή βάζεις κλειδιά τετράχορδου και χρησιμοποιείς μόνο τα έξι. 'Η κάνεις άλλες τρύπες για κλειδιά τρίχορδου και τις παλιές τις κλείνεις με κάποιες καβίλιες για παράδειγμα. Άλλωστε με τα κλειδιά που θα μπουν μετά δεν θα φαίνεται η μετατροπή σου κι αν το βάψεις στο χρώμα που είναι πάλι δεν θα φαίνεται τίποτα. Το κάψιμο αυτό που βλέπεις στο καπάκι ο κ. Σπουρδαλάκης σε κάποιο σεμινάριο του μου το είχε αναφέρει ως "προένταση " ...την οποία ο ίδιος δεν την κάνει στα όργανά του γιατί έχει άλλον κατασκευαστικό τρόπο γι αυτό. !!!! Δεν ξέρω παραπάνω να σου πω...Έχω ακούσει διάφορα γι αυτό αλλά για να είμαι ειλικρινής το αυτί μου δεν έχει ακούσει κάποια διαφορά σε μπουζούκια που το έχουν και σε μπουζούκια που δεν το έχουν...Άλλοι λένε ότι κάθε σοβαρό επαγγελματικό μπουζούκι έχει αυτό το κάψιμο κάτω από το καπάκι και σε πολλά είναι σχεδόν αόρατο...ίσα που φαίνεται αχνά. (αυτό το έχω δει κι εγώ). Αυτά όμως όλα είναι σχετικά κατά την άποψή μου. Σου εύχομαι καλή επιτυχία Νικηφόρε ότι κι αν επιλέξεις να κάνεις.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 29, 2018, 07:51:19 πμ »
δεν ξέρω τι θα κάνεις, το χαρτωμα μέσα μην αλλάξεις...  ;D
πόσο παχύ είναι το καπάκι αυτό ?

Νικηφορος

• Sr. Member
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 29, 2018, 10:04:26 πμ »
 {celebrate015} {celebrate015} {celebrate015} {celebrate015} Ασε...εχω δυο μερες που βρεχω το χαρτι και τι ξεκολλαω λιγο λιγο για να το ξαναβαλω...γιατι που να βρω ιδιο.
Το καπακι ειναι αρκετα λεπτο...γυρω στο 1,6-1,7 απο οσο μπορω να μετρησω.
Γιαννη, ευχαριστω για τις αναλυτικες συμβουλες. Το καπακι οντως, δεν ειναι τιποτα σπουδαιο, ειναι ομως παλιο,  και αυτο σιγουρα του δινει ενα πλεονεκτημα. Θα το τριψω και μετα θα αποφασισω αν ειναι χρησιμοποιησιμο. Αν οχι...θα παρει ποδι.
Κλειδια τζουρα, εχω δει συχνα να χρησιμοποιουνται σε μπουζουκια και εχουν ενα πλεονεκτημα οσον αφορα το βαρος. Ειδικα εκει που βρισκονται δινουν ισως καλυτερο ζυγισμα στο μανικι. Το θεμα ειναι αν οπτικα θα ειναι ομορφο το καραολο, αλλαζοντας τις αναλογιες του. Θα δω πως μου παει στο ματι και θα αποφασισω.
Αυτο με την προενταση δεν το γνωριζα. Ξερεις μηπως πώς λειτουργει, τι προσπαθει να πετυχει; ή καποιος αλλος που το κανει ισως;;;
cold comfort for change
did you exchange

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 29, 2018, 11:35:09 πμ »
αχχχχ δεν το πρόλαβα το χάρτωμα (έχω κι έναν μωβ καπλαμά να σου έστελνα για την φιγούρα, ταμάμ(*) θα ήταν) - τέλος πάντων.

Το ψυλλιάστηκα ότι το καπάκι θα ήταν λεπτό - ό,τι μπουζούκι έχω ανοίξει αυτού του στύλ έχει καπάκι λεπτό και σιδερωμένο ή πριονισμένο από μέσα για να γυρίσει (η "προένταση" του Γιάννη). Μάλλον βγάζει ήχο αυτός ο συνδυασμός, αλλά αμφιβάλλω αν αντέχει στον χρόνο - όλα αυτά που έχω δει είναι σε μπουζούκια "μαζικής παραγωγής", δεν έτυχε σε κανένα "καλό", δεν ξέρω τι έκαναν εκεί. Γι αυτό και το δεύτερο καμάρι μπαίνει κοντά στον καβαλάρη - κοντύτερα απ' ότι θα το ήθελα εγώ τουλάχιστον, φαίνεται και στην δική σου φωτογραφία (αν δεν σου κάνει κόπο μέτρα κι αυτό να ξέρουμε - απόσταση καμαριού / καβαλάρη). Αν το τρίψεις κιόλας από τα 1,7 mm δεν θα μείνει τίποτα (για ένθετη φιγούρα δεν το συζητώ), καλύτερα άλλαξέ το, συμφωνώ κι εγώ.

προένταση: είναι μηχανικός όρος (ο Γ. Γεωργαλάς θα βοηθήσει περισσότερο) και πολύ απλοϊκά σημαίνει ότι "προφορτίζεις" ένα στοιχείο κατά την κατασκευή του με τέτοιο τρόπο (χωρίς να το κάνεις όμως άκαμπτο) ώστε να δημιουργήσεις "στο εσωτερικό του" τάσεις αντίθετες με αυτές που θα ασκηθούν όταν το στοιχείο βρεθεί σε χρήση - και έτσι να εξισορροπούν.  Αν θες δες αυτό, έχει και πολύ απλά παραδείγματα στην αρχή (π.χ. πως κουβαλάς βιβλία χρησιμοποιώντας την τεχνική)
http://teicm.panagop.com/files/betoniii/pdfs/11-Prestressed_Concrete.pdf

κι εδώ μια "κλασική" εφαρμογή σε σκυρόδεμα. Μέσα από το σώμα της δοκού περνά συρματόχοινο το οποίο τανύζεται μετά και "σπρώχνει" την δοκό προς τα πάνω (ώστε να αντέχει κάθετες φορτίσεις στην χρήση)

στην περίπτωσή μας σημαίνει ότι το καπάκι είναι λυγισμένο από πριν (αλλά όχι ακόμα άκαμπτο κατά τον διαμήκη άξονα) ώστε με την πίεση του καβαλάρη να "κάτσει" ελεγχόμενα. Διαφέρει από την τσάκιση του μαντολίνου (ή των παλιών μπουζουκιών) γιατί εκείνη γίνεται πριν κολληθούν τα μέρη του καπακιού και το τελικό αποτέλεσμα είνα άκαμπτο ήδη πριν κολληθεί στο σκάφος - ενώ με το σιδέρωμα (ή το πριόνισμα) το καπάκι εξακολουθεί να είναι ελαστικό μέχρι να κολληθεί (και διατηρεί και κάποια ελαστικότητα μετά).

αυτό είναι ένα αντίστοιχο καπάκι από τετράχορδο (υπολογίζω δεκ. 80) που έκανα τρίχορδο - με καινούργιο καπάκι, δες το πριόνισμα (αντί καψίματος), δες την θέση του καμαριού πολύ κοντά στον καβαλάρη και πάχος 1,6 mm

στην δεύτερη φωτο φαίνεται και η κλίση μετά την "τσάκιση".

κι εδώ ένα τρίχορδο του 1963 με την ίδια τεχνική, φαίνεται καθαρά το πριόνισμα. Βλέπεις (από το σπάσιμο στο καπάκι) ότι ο καβαλάρης απέχει από το καμάρι ελάχιστα.

[ Invalid Attachment ]

Η γνώμη μου είναι ότι η τεχνική αυτή (κλίση) βγάζει "φωνή", αλλά πρέπει να εξασφαλίζεις και αντοχή. Εδώ σε θέλω.

(*) ταμάμ = κληρονομιά από την πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη, τούρκικα, οι παλιότερες γενιές το χρησιμοποιούν εδώ πάνω (όπως κι άλλα) και σημαίνει "ταιριάζει", "ακριβώς"

« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 29, 2018, 11:45:12 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

Νικηφορος

• Sr. Member
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 29, 2018, 11:59:31 πμ »
Ευχαριστω πολυ Μανο!
Για πες μας τωρα. Ο ιδιοκτητης του μπουζουκιου που δειχνεις στο τελος επεζησε ή τον εφαγε κι αυτον η αρκουδα;;; ;) ;)
cold comfort for change
did you exchange

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 29, 2018, 12:22:33 μμ »
Αποτέλεσμα οικογενειακού καβγά. Ειλκρινά δεν ξέρω τι θα χαρακτήριζα χειρότερο.

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 29, 2018, 04:38:37 μμ »
Ο μιλαει ο μανος οι αλλοι κανουν τουμπεκι....
Τι παραπανω να πω εγω;
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 30, 2018, 09:35:53 πμ »

....  Η γνώμη μου είναι ότι η τεχνική αυτή (κλίση) βγάζει "φωνή", αλλά πρέπει να εξασφαλίζεις και αντοχή. Εδώ σε θέλω.

Πολύ ωραία , όπως πάντα η προσέγγιση -  πληροφόρηση του Μάνου στο θέμα ντεμέκ κλίση στο καπάκι ,
ναι στην προένταση - ευκαμψία , αλλά όχι τσάκιση - ακαμψία ( που είναι τεχνικά πιο ζόρικη και απαιτητική )

Βέβαια θεωρώ ότι οι τεχνίτες μαζικής παραγωγής μπουζουκιών που υιοθέτησαν αυτή την τακτική δεν χολοσκάνε και πολύ με την προένταση ...   ;D

Εμεινα λίγο στη φράση " Εδώ σε θέλω " ...

Θυμήθηκα αυτό εδώ από την κλασσική επισκευή του Νίκου Φρονιμόπουλου . 
Αραγε στην περίπτωσή μας ,βοηθάει καθόλου αυτή η "ενισχυτική γέφυρα" ?  ... ή μήπως καταργεί την όποια σχετική ευκαμψία της προέντασης ?

[ Invalid Attachment ]

Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Νικηφορος

• Sr. Member
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 30, 2018, 09:42:52 πμ »
Πολυ ωραιο Ιωσηφ. Ισως θα μπορουσε να εκμεταλλευτει κανεις μια τετοια λυση με πολυ λεπτη φετουλα, ωστε να μπορεσει να φερει το καμαρι του ηχου λιγο πιο μπροστα, χωρις το φοβο βουλιαγματος.
cold comfort for change
did you exchange

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 30, 2018, 11:49:28 πμ »
Καλημέρα.

Νικηφόρε για το καράολο εφόσον σου αρέσουν τα κλειδιά του τζουρά, μπορείς να κλείσεις τις τρύπες από το επιλέον κλειδί με καβίλιες όπως σου είπανε. Τώρα το κενό που μένει μπορείς να το ταπώσεις  και να βάλεις ένα καπλαμά από πάνω και κάτω. Έτσι θα έχεις ένα μεγαλύτερο κεφαλάρι και μπορείς να κάνεις κανα καφετζοπουλικό σχ'εδιο που σου αρέσουν. Δες το πρόχειρο σκιτσάκι που έκανα σαν μια ιδέα. Στο πριν δείχνω τα σημεία που κλείνεις στο παρόν καράολο.
Εναλλακτικά μπορείς να κλείσεις όλες τι τρύπες και τα κενά του καράολου, να το λεπτύνεις και να βάλεις πάνω κάτω καπλαμά. Κάνεις καινούργιες τρύπες και μορφοποιείς το καράολο όπως θέλεις ακόμα και με τα κλειδιά κάθετα στην μεγάλη επιφάνεια του καράολου (προς τα πάνω  - το κλασσικό του τρίχορδου/τζουρά/μπαγλαμά) που γενικά το προτιμώ. Ελπίζω να βοήθησα. 
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Νικηφορος

• Sr. Member
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 30, 2018, 12:24:19 μμ »
Αυτο ακριβως σκεφτομαι να κανω Δημητρη και σ'ευχαριστω.
Απλα δεν ξερω πως θα δειχνει το καραολο με τα πιο κοντα κλειδια, μηπως γινει λιγο δυσαναλογο. Θα το δω με το ματι κι αν δε μου αρεσει θα το στενεψω, πως λες κι εσυ στη δευτερη εκδοχη.
Υπαρχει βεβαια παντα και η εκδοχη να φτιαξω καινουργιο, αλλα ειπα να κρατησω οσα περισσοτερα κομματια μπορω, ετσι για την προκληση...
cold comfort for change
did you exchange

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Νοεμβρίου 30, 2018, 01:37:46 μμ »
δεν ξέρω αν έχεις υπόψη σου αυτό, για το καράολο #33
http://www.luthier.gr/index.php?topic=1873.msg33403#msg33403