Αποστολέας Θέμα: βοηθεια προβλημα στη ταστιερα  (Αναγνώστηκε 10815 φορές)

Patsis

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΠΑΛΙΣΑΝΔΡΟΣ
  • Αριθμός κατασκευών: 5
  • Περιοχή: ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
βοηθεια προβλημα στη ταστιερα
« στις: Απριλίου 03, 2018, 09:05:33 πμ »
καλημερα στην δευτερη κατασκευή εβγαλα τα τάστα της ταστιερας για να την ισιωσω και βγαιναν και κομματια ξυλου εκατερωθεν τωρα τι κανουμε;στελνω φωτο

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
Απ: βοηθεια προβλημα στη ταστιερα
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 03, 2018, 11:27:14 πμ »
Καλημέρα ,
Ἡ γνώμη μουεἶναι ἡ ἑξῆς : Ἄν ἡ ταστιέρα εἶναι ἔβενος , μπορεῖς νά κόψης , ἤ καλύτερα νά ξύσης μέ κοφτερό μαχαίρι λεπτά κομματάκια ἀπό ξύλο ἐβένου καί να τά κολλήσης ὅπου λείπει κομματάκι , δίπλα σέ τάστο . Στερεώνεις τό κομματάκι , ἀφοῦ βάλης λευκή κόλλα στήν λακούβα , μέ ἕνα μικρό κομματάκι χαρτοταινία ( πού ἀπό πρίν ἔχεις κόψει ἀρκετά ) .
Τό κάθε ἐβένινο κομματάκι πού θά κολλήσης , δέν εἶναι ἀπαραίτητο νά ταιριάζει ἀκριβῶς στήν λακούβα , στό περίπου , οὔτε εἶναι ἀνάγκη νά ἔρχεται "πρόσωπο " , αὐτό θά τό κάνης μέ τό ἐλαφρύ γυαλοχαρτάρισμα μέ τάκο , ἀφοῦ τ' ἀφήσης νά κολλήσουν γιά μιά μέρα .
Μετά θά διορθώσης καί τίς σχισμές τῶν τάστων καί θά τά τοποθετήσης .
Καλή ὑπομονή καί εὐκολία!!!

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 03, 2018, 11:45:00 πμ »
Ἄλλη λύση εἶναι τό στοκάρισμα μέ σκόνη ἐβένου ( τρίψιμο ξύλου ἐβένου μέ ΛΙΜΑ , ὄχι γυαλόχαρτο ) ἀναμεμιγμένου μέ λευκή κόλλα , ἐφαρμοσμένο μέ στενή σπάτουλα ἤ στενό ἴσιο σκαρπέλο . Ἴσως νά μήν γεμίσουν οἱ λακοῦβες μέ μία φορά ( ἐπειδή ὁ στόκος συρικνώνεται κατά τό στέγνωμά του ) , καί νά χρειασθῆ ἐπανάληψη .
Μετά γυαλοχάρτισμα ( τήν ἄλλη μέρα ) μέ τάκο καί γυαλόχαρτο 150 καί πάνω .

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 03, 2018, 01:50:07 μμ »

μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που έχει ξυλωθει  η ταστιέρα σε κάθε ταστο.  Έκανα τον κόπο να κοιτάξω τα μυνηματα σου και είδα πως είχες βάλει κυανοακριλικη στα ταστα.  Τι περίμενες να γίνει;   

τα ταστα δεν ειναι διακοσμητικο στοιχειο στο όργανο.   θα πρέπει να μπουν σωστά και σφιχτά χωρίς κόλλα.  Γέμισμα με σκόνη και κυανοκριλικη. Μετά ξανά χαραγμα από την αρχή.
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 03, 2018, 03:14:14 μμ από john 2004 »

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 03, 2018, 02:32:09 μμ »
θα ελεγα τι κανουμε τωρα με το δικο μου γνωστο τροπο αλλα μιας και σχολιασε ο κυριος Σταυριδης απλα θα σιωπησω.
Συμφωνω απολυτα με τον John...................γιατι εβαλες κολλα στα ταστα?
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 03, 2018, 02:58:36 μμ »
θα ελεγα τι κανουμε τωρα με το δικο μου γνωστο τροπο αλλα μιας και σχολιασε ο κυριος Σταυριδης απλα θα σιωπησω.

Ὄχι , γιατί νά σιωπήσης ; πές τή γνώμη σου , δέν εἶμαι δά καί καμμιά αὐθεντία!!! Πολύ λιγώτερα ἀπό ἐσένα ξέρω.......

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 03, 2018, 03:02:57 μμ »
και εγω παντα βαζω μια σταγονα κολλα κυανοακρυλικη (για εναν πολυ σοβαρο λογο-καποια στιγμη θα τον αναλυσω)

ΑΛΛΑ: πριν βαλω τα ταστα, κανω με τριγωνικη λιμα τις ακμες της χαρακιας, ωστε οταν καποτε βγουν (με θερμοτητα) να μην συμβει αυτο (που ουτως η αλλως θα συνεβαινε αν μπαινανε και σφιχτα χωρις κολλα, και τα τραβαγες με την πενσουλα...)
συμπερασμα: παντα κανουμε τις ακμες, ειτε με κολλα ειτε χωρις.

τωρα σε αυτην η λυση που θα εκανα εγω ειναι να κατεβαζα την ταστιερα με το ροκανι (η θα εβαζα γυαλοχαρτο σε εναν τακο), αν το υψος στο πρωτο ταστο με το μανικι ειναι πανω απο 21χ. εχεις αερα να κατεβεις μεχρι να φτασεις εκει (και 22-23 στο 8-9...)
και του λαμπρου ωραια ιδεα ειναι-και του τζον
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 03, 2018, 08:29:58 μμ »
Κι εγω βαζω κολλα στα ταστα,αλλα βαζω χωρις δοντι και επισης αν θελω να τα βγαλω....με κολλητηρι!!
Τωρα θα κανω και τις ακμες....κατι ξερει ο Στελιος .

Patsis

• Sr. Member
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 03, 2018, 09:08:13 μμ »
Σας ευχαριστώ όλους για τις ποικίλες λύσεις που μου δώσατε....

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 03, 2018, 09:20:51 μμ »
απορία: με την θερμότητα δεν διαστέλλονται τα τάστα (και επομένως και το στέλεχος που είναι χωμένο μέσα στο ξύλο ? ) γιατί είναι πιο εύκολο να βγούν (δεν "σφίγγει" περισσότερο το δόντι μέσα ? )

Θάνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Σφενδαμος
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 03, 2018, 11:06:35 μμ »
θα πρέπει να μπουν σωστά και σφιχτά χωρίς κόλλα.

Συμφωνω.
Αν ειναι σωστη η χαραξη (σε αυτου του τυπου ταστα ) η κολλα δεν χρειαζεται.
Εχω παρει και αυτο το βοηθημα που κανει καλη δουλεια.
https://guitarsandwoods.com/fretting/chip-stoppers

Patsis

• Sr. Member
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 04, 2018, 06:31:02 μμ »
Τελικά εκανα ένα μίγμα κόλας και σκόνης εβενου καληψα τα κενα, εξυσα με γυαλόχαρτο (βελτιώθηκε εντυπωσιακά) ,έχασε κανα χιλιοστό η ταστιέρα, και ξαναστόκαρα πάλι ώστε αυριο να κανω το τελικό ξύσιμο . Οι οπές παρ΄έμειναν άρα χαράζω τις ίδιες οπές. Πείτε μου χαράζω με το πριονάκι σε βάθος όσο το μέρος του τάστου που μπαίνει μέσα ή λίγο παραπάνω.Τις προηγούμενες φορές σε κάποια σημεία το τάστο δεν εμπαινε ολόκληρο;Χτυπάω με ματσόλα τα τάστα; και μετά το ένατο τοποθετώ από κάτω κάποιο ξύλο ώστε να αντέξει το καπάκι;Πειράζει που λέπτυνε η ταστιέρα; Σε κάποια σημεία μπορεί να είναι και 3,5 χλσ

Γιωργος π

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα αρκεί να παράγουν ήχο κ ομορφιά......
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 04, 2018, 09:03:56 μμ »
Καλησπέρα και καλή δύναμη....
Τώρα όσο αφορά τις ερωτήσεις σου θα σου πω....

α) ναι χαράζεις ΑΚΡΙΒΩΣ στα ίδια σημεία που είχε,

β) το ιδανικό είναι να χαράξεις ακριβως.... Αλλά είναι απίθανο να το πετύχεις,. Άρα καλό είναι λιιιγο παραπάνω για να είσαι σίγουρος ότι όταν θα τα βάλεις να μπούνε σίγουρα, αλλιώς θα πρέπει να τα ξανα βγάλεις και να ξανα χαραξεις.

γ) το ταστο πρέπει να μπαίνει λίγο σφιχτά...  Εκεί που δεν Μπει. (εφόσον έχει το απαιτούμενο βάθος το αυλάκι που έκανες). Το χτυπάς με ένα σφυράκι πλαστικό κατά προτίμηση η αν δεν έχεις μεταλλικό μικρό ή το σπρώχνεις με κάποιον σφυχτιρα να μπεις πιο μέσα...

δ) στην περιοχή του καπακιού (τουλάχιστον στα μπουζούκια). Τα χτυπάμε με το σφυράκι ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ
δηλ...  Θα καρφώσεις λιιιιγο το ταστο και μετά θα το πάρεις στα χέρια ή στην αγκαλια το όργανο και θα το χτυπάς σιγα σιγά,.  (Αυτό γίνεται για να απορροφηθεί η παραπάνω δύναμη από το σώμα μας ωστε να μην κάνουμε ζημιά).  Αυτό γίνεται στα μπουζούκια τώρα σε κιθάρα δεν είμαι σίγουρος εάν γίνεται.... Καλύτερα να σε πει κάποιος που ξέρει από κιθάρες.

ε) αφού χαμήλωσε η η ταστιερα τώρα θα πρέπει να χαμηλώσεις και τα κόκκαλα...   Και μπωρει να αδυνατίσει λίγο το μανίκι...  Τώρα όσο αφορά αυτό που λες (ότι σε ΚΑΠΟΙΑ) σημεία μπωρει να είναι 3,5mm... Κάτι δεν μου κάθετε καλά.....  Πρέπει να είναι  απόλυτα ευθεία από την μεριά που θα μπουν τα τάστα.. αρα παντού θα είναι το ίδιο...    Ελπίζω να βοήθησα....

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 10, 2018, 08:36:47 πμ »

Εχω παρει και αυτο το βοηθημα που κανει καλη δουλεια.
https://guitarsandwoods.com/fretting/chip-stoppers

Φἰλε Θάνο , αὐτό το βοήθημα πῶς λειτουργεῖ ; πῶς χρησιμοποιεῖται ;

ΑΛΛΑ: πριν βαλω τα ταστα, κανω με τριγωνικη λιμα τις ακμες της χαρακιας,
συμπερασμα: παντα κανουμε τις ακμες, ειτε με κολλα ειτε χωρις.

Στέλιο , ὅταν λές " κάνω " ἐννοεῖς ὅτι " σπάζεις " λίγο τίς ὁρθές στερεές γωνίες πού δημιουργοῦνται στό ἐπίπεδο τῆς ταστιέρας ἑκατέρωθεν τοῦ πριονιοῦ ὅταν αὐτό κάνη τήν πριονιά ;

απορία: με την θερμότητα δεν διαστέλλονται τα τάστα (και επομένως και το στέλεχος που είναι χωμένο μέσα στο ξύλο ? ) γιατί είναι πιο εύκολο να βγούν (δεν "σφίγγει" περισσότερο το δόντι μέσα ? )

Ἡ ἀπορία τοῦ Μάνου εἶναι καί δική μου .

Θάνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Σφενδαμος
« Απάντηση #14 στις: Απριλίου 10, 2018, 06:09:42 μμ »

Φἰλε Θάνο , αὐτό το βοήθημα πῶς λειτουργεῖ ; πῶς χρησιμοποιεῖται

https://www.youtube.com/watch?v=F5zKjaA1Uz0

Tags: