Μάνο όμορφη κιθάρα και ωραίος ο ήχος.
Από διαστάσεις μου φαίνεται πως είναι παρόμοια με αυτήν που φτιάχνω.
Για δώσε αν θέλεις παραπάνω λεπτομέρειες για τις διαστάσεις (μήκος και πλατη σκάφους, κλίμακα, διάμετρος οπής).
Ευχαριστώ.
Δημήτρη στο πρώτο-πρώτο ποστ γράφω τις διαστάσεις:
Παρουσιάζω τις κιθάρες που έκανα μέχρι στιγμής και τον σχεδιασμό του πρώτου μου «μικρού» καλουπιού, διαστάσεων 455 (μήκος), 260 (πάνω καμπάνα), 205 (μέση) 340 (κάτω καμπάνα).
Τα παραπάνω είναι σταθερά μεγέθη λόγω καλουπιού. Αυτά που ΔΕΝ γράφω είναι αυτά με τα οποία πειραματίζομαι συνέχεια, π.χ.
- κλίμακες: έκανα τις πρώτες δύο 64 εκ. και όλες τις υπόλοιπες στα 63 εκ., όπου και θα παραμείνει
- ύψη σκάφους (άρα και όγκος που επηρεάζει και την τρύπα) : επιδιώκω διαφορά μπρος - πίσω τάκου περίπου 2 εκ. Δεν μου βγαίνει πάντα (όταν δεν έχω κατάλληλα - φαρδειά και αρμονικά χωρίς ρόζους - ξύλα για τα πλαϊνά). Έχω κάνει από 6,5-8,5 μέχρι 8,00-10,00. Νομίζω ότι τα πιο "βαθειά" σκάφη εξυπηρετούν λίιιιγο πιο καλά τον ήχο που θα 'θελα.
- τρύπα, διάμετρος : το αρχικό σχέδιο ήταν Φ80, μετά το άνοιξα λίγο για να περνάει το χέρι (για το δικό μου χέρι min 84 mm με ζόρι) και μετά δοκίμασα διαδοχικά μέχρι τα 90 mm. Κάτω από 84 δεν κάνω πια, και λόγω πρόσβασης αλλά κυρίως λόγω ήχου, στο 84 αρχίζει και "ανασαίνει" καλύτερα η κιθάρα κι άν έχω βαθύτερο σκάφος πάω ακόμα περισσότερο.
- τρύπα, θέση: το κέντρο της είναι συνήθως γύρω στα 150 mm από την ένωση. Στην τελευταία (που δεν είναι έτοιμη ακόμα, είναι στα βερνίκια) άλλαξα λίγο θέση στα καμάρια και πήγε και η τρύπα ψηλότερα (145 mm), με διάμετρο 88 mm. Νομίζω ότι παίζει καλύτερα, αλλά σ΄αυτήν έχω και άλλες αλλαγές και δεν μπορώ να εκτιμήσω αν είναι καλύτερα λόγω της νέας θέσης της τρύπας: εκτός από τις θέσεις στα καμάρια άλλαξα και το σχήμα τους (ειδικά αυτού "της φωνής"- κι επειδή απομακρύνθηκε από τον καβαλάρη έβαλα και μια ενίσχυση σαν τις manouche), επίσης έχει λεπτότερο καπάκι, την πλάκα κάτω από τον καβαλάρη την έκανα από παλίσανδρο (πρώτη φορά, συνήθως έβαζα καρυδιά ή σφεντάμι)... και επίσης πρώτη φορά έβαλα 11άρες silver plated χορδές που θέλουν οι ακραιφνείς ρεμπέτες και μ΄άρεσαν (ευτυχώς δηλαδή, μου βγήκε το ρίσκο, το λεπτό καπάκι γι αυτές έγινε και δεν σηκώνει 12άρες phosphor bronze που βάζω συνήθως, τις δοκίμασα και σε μια βδομάδα "τα είδε όλα"

, έβαλα τις silver και ηρέμησε

)