Αποστολέας Θέμα: Κλίση ταστιέρας στην περιοχή του καπακιού  (Αναγνώστηκε 5592 φορές)

Δημήτρης RST

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: Iroko
  • Αριθμός κατασκευών: 9
Κλίση ταστιέρας στην περιοχή του καπακιού
« στις: Φεβρουαρίου 28, 2018, 10:06:03 μμ »
Γεια σας και από μένα, παρακολουθώ τις συζητήσεις σας από το 2015, δηλαδή από τότε που κόλλησα και 'γω ο μικρόβιο της οργανοποιίας.

Έχω φτιάξει μερικά οργανα (τέσσερα τρίχορδα μπουζούκια και 4 μπαγλαμαδάκια) αλλά μέχρι τώρα δεν κατάφερα να πω ότι έχω φτιάξει ένα όργανο που να πω ότι είμαι πλήρως ικανοποιημένος μαζί του, κάποτε μου φταίει το λούστρο, κάποτε τα σχέδια τέλος πάντων κάθε φορά προσπαθώ να φτιάξω καλύτερο όργανο από την προηγούμενο.

Ένα θέμα που με βασανίζει εδώ και καιρό και δεν κατάφερα να βρώ μια λύση είναι η κλίση της ταστιέρας στην περιοχή του καπακιού. 

Αν δώσουμε κλίση στο μάνικο (από την ένωση με τον τάκο) και μετά όταν πάμε να κολλήσουμε την ταστιέρα στην περιοχη του καπακιού μένει ανάμεσα στην ταστιέρα και το καπάκι ενα "μικρό" κενό, το οποίο κοντά στην τρύπα μπορεί να φτάσει μέχρι και 2,5 mm. 

Τι γίνετε σε αυτή την περίπτωση; {music024}

Παπαβλαχόπουλος Γιάννης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: το κοπάνημα
Απ: Κλίση ταστιέρας στην περιοχή του καπακιού
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 28, 2018, 11:27:31 μμ »
Προφανώς δεν έχεις βάλει σωστό μπροστινό καμάρι, πρέπει να σηκώνει το καπάκι όσο χρειάζεται ώστε να μην έχεις κενό.

Δημήτρης RST

• Newbie
  • *
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 01, 2018, 05:46:01 πμ »
Και ο τάκος;

Δηλαδή αν βάλεις καμάρι που να σηκώνει τόσο το καπάκι είτε δεν θα κολλάει καλά το καπάκι στον τάκο είτε αν το κολλήσεις θα μένει κενό στην περιοχή του τάκου. 

« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 01, 2018, 06:11:56 πμ από Δημήτρης RST »

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 01, 2018, 08:51:42 πμ »
καλημέρα.
Αυτό με το καμάρι δεν το έχω ξανακούσει, Γιάννη έτσι τα κάνεις ? λογική η απορία του RST, κι εγώ την έχω.

2.5 χιλιοστά μου φαίνεται πάρα πολύ, πόσο απέχει η τρύπα από την ένωση ?

Μπορείς να δώσεις κλίση στο σκάφος μετά το τέλος της ταστιέρας. Επίσης μπορείς, αν η ταστιέρα έχει πλαϊνά, να κολλήσεις πρώτα την ταστιέρα (ίσια με καπλαμά από κάτω σε σχήμα σφήνας για να πάρει τη διαφορά "σβήνοντας" στην ενωση) και μετά τα πλαϊνά της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη χάραξη, τάστα κτλ.

[ Invalid Attachment ]

Και χωρίς πλαϊνά μπορείς να βάλεις καπλαμά βέβαια, απλώς πρέπει να ταιριάξεις τα χρώματα με μεγαλύτερη προσοχή.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 01, 2018, 11:30:21 πμ »
δεν σε καλωσόρισα κιόλας, καλοσωρίζω λοιπόν τώρα

.... τέλος πάντων κάθε φορά προσπαθώ να φτιάξω καλύτερο όργανο από την προηγούμενο.

... εννοείται, και μάλλον δεν θα φτιάξεις ΠΟΤΕ κάτι που να σε ικανοποιεί 100%
Αλλά τι να κάνουμε, έτσι πάει μπροστά ο κόσμος... κι άλλωστε όσοι μπαίνουν (και μένουν) εδώ μέσα, αυτήν την λόξα (λοξάρα) την έχουν, δε μπορώ να πω...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 01, 2018, 02:23:15 μμ »
Προφανώς δεν έχεις βάλει σωστό μπροστινό καμάρι, πρέπει να σηκώνει το καπάκι όσο χρειάζεται ώστε να μην έχεις κενό.

Γιαννη γιατι μπερδευεις τον ανθρωπο? Που το εχεις δει αυτο γιατι εγω πρωτη φορα το ακουω?
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

George45

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ολα!!
  • Αριθμός κατασκευών: MIA
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 01, 2018, 02:35:43 μμ »
Εγω αυτο που καραλαβαινω ειναι οτι η κληση του μανικου ειναι πολυ πισω και ναι μεν ερχεται προσωπο στον τακο αλλα προς την τρυπα λογο αρνητικης γωνιας σηκωνει η ταστιερα.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 01, 2018, 03:07:36 μμ »
ρε σεις παρτε το χαμπαρι.......οταν μιλαμε για κληση πρως τα πισω μιλαμε για ενα ανεπαισθητο , απειροελαχιστο τοξο αφου κολλησουμε ταστιερα και καρφωσουμε ταστα.Ολα τα αλλα ειναι μπουρδες και παραπληροφωρηση

George45

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ολα!!
  • Αριθμός κατασκευών: MIA
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 01, 2018, 09:42:16 μμ »
Κωστα ο δημητρης αυτο που λεει ειναι οτι δινει κλιση στο μανικο απο το μορσο και μετα κολαει ταστιερα και καρφονοντας τα ταστα το μανικο παει κιαλο προς τα πισω.ετσι δημιουργητε κενο στην ταστιερα σε σχεση με το καπακι.ελπιζω να το καταλαβα καλα

Γιωργος π

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα αρκεί να παράγουν ήχο κ ομορφιά......
  • Αριθμός κατασκευών: 5
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 01, 2018, 10:35:48 μμ »
Το ίδιο πρόβλημα το είχα και εγώ στα πρώτα οργανακια, ενας τρόπος είναι η  (σφινα)  που είπε ο Μάνος, και ένας άλλος είναι ότι μάλλον χρησιμοποιείς καπάκια τα οποία είναι έτοιμα πλανιαρισμενα 3- η 3,5 mm?????    Το ρωτάω αυτό γιατί το είχα κ εγώ αυτό το πρόβλημα όταν επερνα έτοιμα καπάκια πλανιαρισμενα.....   Μέχρι που μια φορά πήρα καπάκι 5mm  περιπου , το διαμόρφωσα όπως ήθελα εκτός από το μέρος που θα πατούσε η ταστιέρα.  Αφού το κόλλησα στο σκάφος, συμαδεψα  που  θα πατάει η ταστιέρα πήρα έναν τακο ισιο κ μεγάλο έβαλα υαλοχαρτο στον μισό τάκο, (εκεί που πατούσε στο καπάκι) ο άλλος μίσος πατούσε στο μανίκι....  Και έτριβα μέχρι να έρθει αλφαδια με το μανικα....   ( Έτσι έλυσα αυτό το πρόβλημα). Κ από τότε  περνώ καπάκια  τα οποία να μην είναι πλανιαρισμενα.. έχει λίγο ταλαιπωρία παραπάνω βέβαια μέχρι να τα κατεβάσεις εκεί που θες,

Η εκτός αν δίνεις πολύ κλίση στο μανίκι προς τα πίσω....
Δεν μπωρο να σκεφτώ κάτι άλλο...  (ελπίζω να μπωρεσα να έγινα κατανοητός  και να βοήθησα...σε αυτά που έγραψα ,.  Με τα λόγια γιατί έχω ένα θέμα....)

Δημήτρης RST

• Newbie
  • *
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 02, 2018, 12:17:56 πμ »
Σας ευχαριστώ όλους για τις προσπαθειές σας να καταλάβετε και βοηθείσετε αλλά και για το καλωσόρισμα!

'Οντως αγοράζω έτοιμα πλανιαρισμένα καπάκια στα 3 με 3.5 mm οπόταν, τώρα, αφού ήδη εχω κολλήσει το μάνικο και το καπάκι μάλλον θα ακολουθήσω την μέθοδο του Μάνου.

Την επόμενη φορά αν δεν βρω πιο χοντρό καπάκι λέω το πρόσωπο του μάνικου να το αφήσω να είναι λιγότερο από 3mm και μετά να τρίψω καπάκι κατά τη μέθοδο του Γιώργου... αν δεν μου κόψει κάτι άλλο, θα δείξει.

Μάνο η απόσταση της τρύπας (οβαλ) από την ένωση είναι 9 cm. Αυτή τη φορά έδωσα κλίση στο μάνικο σύμφωνα με το φούσκωμα του καπακιού οπόταν δεν ήταν 2,5mm το κενό, σε προηγούμενα όργανα όμως που έδωσα λίγη περισσότερη κλίση η  ταστιέρα ήταν αρκετά ψηλά στην περιοχή του καπακιού.

Παπαβλαχόπουλος Γιάννης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: το κοπάνημα
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 02, 2018, 12:21:30 πμ »
Τι δεν έχετε ξαναακούσει και μπερδέυω τον κόσμο? Το πρώτο καμάρι κοντά στον τάκο  δεν έχει καμπύλη? ίσιο το βάζετε εσείς? Εγώ με την καμπύλη που του δίνω (στην μέση ίσιο όσο το φάρδος της ταστιέρας) πατάει ακριβώς και η ταστιέρα, ούτε κενό ούτε σφήνες.   

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 02, 2018, 06:44:31 πμ »
Τι δεν έχετε ξαναακούσει και μπερδέυω τον κόσμο? Το πρώτο καμάρι κοντά στον τάκο  δεν έχει καμπύλη? ίσιο το βάζετε εσείς? Εγώ με την καμπύλη που του δίνω (στην μέση ίσιο όσο το φάρδος της ταστιέρας) πατάει ακριβώς και η ταστιέρα, ούτε κενό ούτε σφήνες.   

ναι ρε Γιαννη το πρωτο καμαρι ισιο.Εκτος κι αν κατι δεν εχω καταλαβει τοσο καιρο και το κανω εγω λαθος.Κι αυτο παιζει ........γιατι οχι?

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 03, 2018, 12:02:44 πμ »
Κι εγω ξερω οτι το πρωτο καμαρι ειναι ισιο.
Αυτο που ακομα εμενα με μπερδευει,ειναι η τελικη κλιση που δινουμε στο μανικο οταν το κολλαμε....
Ποια ειναι η σωστη κλιση.....;;;

ksiros

• Full Member
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 03, 2018, 01:59:19 μμ »
Δεν ξερω αν εχει να κανει με την κλιση των καμαριων η με τη σωστη κλιση του μανικα παντως και στα 2 που εφτιαξα ενω το ειχα ανχος δεν ειχε κενο μεταξυ ταστιερας και καπακιου.στα καμαρια εδωσα σε ολα την ιδια κλιση πιασμενα στη μεγγενη ολα μαζι απλα επειδη το πρωτο στον τακο ειναι πιο κοντο εχει λιγοτερη κλιση.ξεκινανε απο 0 στο κεντρο και στις ακρες δεξια αριστερα 5 χιλιοστα.τη κλιση στο μορσο την δινω οπως εχει περιγραψη ο βαγγελης δηλαδη πρωτα φτιαχνω καπακι ετοιμο με καμαρια φιγουρες ,το προσαρμοζω στο σκαφος κολημενο με χαρτοταινια για να μετρησω ποσο πρεπει να σκαψω λιγοτερο το μορσο απο τη πισω μερια του του τακου ωστε να παρει το μανικη την αναλογη κλιση.αν θυμαμε καλα μου βγαινει περιπου στο 1 χιλιοστο η διαφορα(αυτο δεν ειναι στανταρ αριθμος βγαινει απο τις μετρησεις).και στα 2 οργανα ο καβαλαρης ειναι περιπου στα 12,5 χιλιοστα.

Tags: