Αποστολέας Θέμα: Κλίση ταστιέρας στην περιοχή του καπακιού  (Αναγνώστηκε 5584 φορές)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Κλίση ταστιέρας στην περιοχή του καπακιού
« Απάντηση #15 στις: Μαρτίου 04, 2018, 09:10:48 πμ »
Δεν ξερω αν εχει να κανει με την κλιση των καμαριων η με τη σωστη κλιση του μανικα παντως και στα 2 που εφτιαξα ενω το ειχα ανχος δεν ειχε κενο μεταξυ ταστιερας και καπακιου.στα καμαρια εδωσα σε ολα την ιδια κλιση πιασμενα στη μεγγενη ολα μαζι απλα επειδη το πρωτο στον τακο ειναι πιο κοντο εχει λιγοτερη κλιση.ξεκινανε απο 0 στο κεντρο και στις ακρες δεξια αριστερα 5 χιλιοστα.τη κλιση στο μορσο την δινω οπως εχει περιγραψη ο βαγγελης δηλαδη πρωτα φτιαχνω καπακι ετοιμο με καμαρια φιγουρες ,το προσαρμοζω στο σκαφος κολημενο με χαρτοταινια για να μετρησω ποσο πρεπει να σκαψω λιγοτερο το μορσο απο τη πισω μερια του του τακου ωστε να παρει το μανικη την αναλογη κλιση.αν θυμαμε καλα μου βγαινει περιπου στο 1 χιλιοστο η διαφορα(αυτο δεν ειναι στανταρ αριθμος βγαινει απο τις μετρησεις).και στα 2 οργανα ο καβαλαρης ειναι περιπου στα 12,5 χιλιοστα.
αν δινεις τοση κλιση οπως λες ( υπερβολικη κατα τη γνωμη μου) θα ηθελα να ακουσω ενα οργανο.Υπολογιζω οτι θα ειναι αρκετα πριμο για μπουζουκι
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

ksiros

• Full Member
« Απάντηση #16 στις: Μαρτίου 04, 2018, 10:40:37 πμ »
Κωστα το 5 σου φαινετε υπερβολικο?δεν ξερω για να το λες σιγουρα ξερεις πολλα παραπανω απο εμενα αλλα ετσι το διαβασα γιαυτο κινηθηκα σε αυτα τα νουμερα.οντως το πρωτο ειναι πριμο αλλα πιστευω ειναι λογο διαφορων παραμετρων οπως παχος καπακιου παχος σκαφους σαν πρωτη κατασκευη εγιναν ολα λιγο πιο χοντρα. το 2ο εχει αρκετα καλυτερο ηχο ειναι μεσαιο θα το παρουσιασω απο βδομαδα γιατι τωρα τελιωσα με τα λουστρα.εσυ ποσο κλιση δινεις??

George45

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ολα!!
  • Αριθμός κατασκευών: MIA
« Απάντηση #17 στις: Μαρτίου 04, 2018, 02:52:42 μμ »
Κωστα γιατα 5χιλιοστα λες η για 12.5χιλιοστα καβαλαρη?εγω αυτο που ξερω ειναι οτι την κλιση στον μανικα υπολογιζουμε στα 9χιλιοστα για μπαγλαμα και στα 11 για μπουζουκι.και αυτο το κανουμε με την γωνια που θα δωσουμε στο μανικο απο πριν.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #18 στις: Μαρτίου 04, 2018, 08:02:45 μμ »
λοιπον ας ξεκαθαρισουμε κατι.Εγω οταν λεω οτι το 5 χιλιοστα ειναι υπερβολη εννοω αυτο. Αν στο οργανο χωρις ταστιερα αλλα καπακομενο, βαλουμε εναν ισιο χαρακα θα πρεπει να παταει ισια σε ολη την διαδρομη της ταστιερας και στο καπακι μεχρι την τρυπα ισως και λιγακι ακομη πιο κατω.Απο κει και μετα ο χαρακας αρχιζει σιγα σιγα να μην ακουμπαει οπου στο τελος του καπακιου ( εκει δηλαδη που θα βιδωθει η χορδιερα) να εχει κενο αντε το πολυ 2 χιλιοστα.Το παραπανω αναλογα και τι παχος ταστιερα θα βαλουμε θα μας δωσει εναν ψηλο καβαλαρη, θα δημιουργει γωνια στις χορδες σε σχεση με τον καβαλαρη, και κατα συνεπεια θα συμπιεζει βαναυσα το καπακι.Ναι μπορει να δωσει ηχο αυτο στην αρχη, αλλα ενα καπακι που συμπιεζεται βαρβαρα ειναι καταδικασμενο να βουλιαξει.Το μανικι τωρα με τη σειρα του θα ερθει λιιιγο πισω αφου χαραξουμε με σωστο πριονι και καρφωσουμε το ταστο που του αναλογει.
Ολα αυτα που ειπα προυποθετουν το καπακι να φτιαχτει με την τεχνικη του σαγματος (εγω το κανω ετσι) και καμπυλωμενα τα δυο καμαρια κατω απο την τρυπα.Με αλλη τεχνικη δεν γνωριζω τι γινεται.Επισης δεν ξερω αν αυτα ισχυουν για τετραχορδο οργανο οπου οι δυο επιπλεον χορδεςασκουν αλλες τασεις και δυναμεις εξ ου και δεν θελω να τα βλεπω στα ματια μου
Να πω επισης οτι στο παρελθον  εχω πεταξει καπακια, μανικια, καραολα κι αλλα πολλα.Τελικα ομως μετα απο 10 χρονια το βρηκα το κολπο.
Φτιαχνοντας οργανο θα πρεπει ολοι να εχουμε στο μυαλο μας το εξης.........το οργανο θα πρεπει να κουρτιστει κιολας και να αντεξει ολη αυτη την δυναμη που ασκειται πανω του.Θα πρεπει λοιπον να υπαρχει μια ισοροπια.Οποιος λοιπον εχει ενα οργανο που το μανικι του ειναι πολυ πισω μην περιμενει να ερθει με το κουρτισμα , με αναπτηρες ,η με τοποθετηση κοντα σε λαμπες σομπες η σε ψυγειο κρεοπολειου.Αυτα ειχα να πω αποψε.........................

Γιωργος π

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα αρκεί να παράγουν ήχο κ ομορφιά......
  • Αριθμός κατασκευών: 5
« Απάντηση #19 στις: Μαρτίου 04, 2018, 08:12:27 μμ »
εξ ου και δεν θελω να τα βλεπω στα ματια μου

Κώστα καλά τα είπες αλλά αυτό τι το ήθελες;    (Μαχαιριά στο στήθος ήταν.......)

ksiros

• Full Member
« Απάντηση #20 στις: Μαρτίου 04, 2018, 08:19:49 μμ »
Κωστα την ιδια διαδικασια κανω και εγω οπως περιεγραψες ο χαρακας παταει κανονικα μεχρι το τελος τις τρυπας και αφηνει ενα μικρο κενο οπως λες στην χορδιερα.η καμπυλη των καμαριων ειναι 5 χιλιοστα απο το κεντρο τους ως τις ακρες.και ο καβαλαρης στα 12μισι χιλιοστα πιστευω ειναι μια χαρα.εσυ ποση καμπυλη δινεις στα καμαρια??

Άχορδος

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Μία
« Απάντηση #21 στις: Μαρτίου 04, 2018, 08:44:26 μμ »
Καλησπέρα κι από μένα, προειδοποιώ ότι είμαι νέος στον χώρο και τώρα μπαίνω στην διαδικασία κατασκευής του πρώτου μου οργάνου (μπαγλαμά) οπότε δείξτε επιοικια σ αυτά που θα πω  {celebrate010} . Λοιπόν, αν αντί να επέμβουμε στο καπάκι με καμπύλες κτλ επέμβουμε στην ταστιερα γίνεται ή δεν ενδείκνυται; και τι εννοώ... Εφόσον η κλίση που θέλουμε να δώσουμε είναι πολύ μικρή, μπορούμε στην κάτω πλευρά της ταστιερας (αυτή που θα κολλήσει στο μανίκι) να "φάμε" την πλευρά που είναι προς την χορδιερα περισσότερο σε σχέση με την πλευρά της ταστιερας που πάει προς το καπάκι ώστε να δημιουργηθεί αυτή η κλίση ή είναι αρκετά ανορθόδοξο;

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #22 στις: Μαρτίου 04, 2018, 08:59:52 μμ »
Κωστα την ιδια διαδικασια κανω και εγω οπως περιεγραψες ο χαρακας παταει κανονικα μεχρι το τελος τις τρυπας και αφηνει ενα μικρο κενο οπως λες στην χορδιερα.η καμπυλη των καμαριων ειναι 5 χιλιοστα απο το κεντρο τους ως τις ακρες.και ο καβαλαρης στα 12μισι χιλιοστα πιστευω ειναι μια χαρα.εσυ ποση καμπυλη δινεις στα καμαρια??
[/quote

δεν δινω τοση με τιποτα.Εμενα μ αρεσουν τα μπασα μπουζουκια .Εχω δει ομως τετοια κι ακομη μεγαλητερη καμπυλη σε καμαρια λαουτου, και μαλιστα ηταν επωνυμου παλιακου κατασκευαστη, και ειχε και ηχο που εσκιζε.Ηταν λαουτο ομως .........οχι μπουζουκι.Αλλοι οι παραμετροι εκει.....

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #23 στις: Μαρτίου 04, 2018, 09:05:00 μμ »
Καλησπέρα κι από μένα, προειδοποιώ ότι είμαι νέος στον χώρο και τώρα μπαίνω στην διαδικασία κατασκευής του πρώτου μου οργάνου (μπαγλαμά) οπότε δείξτε επιοικια σ αυτά που θα πω  {celebrate010} . Λοιπόν, αν αντί να επέμβουμε στο καπάκι με καμπύλες κτλ επέμβουμε στην ταστιερα γίνεται ή δεν ενδείκνυται; και τι εννοώ... Εφόσον η κλίση που θέλουμε να δώσουμε είναι πολύ μικρή, μπορούμε στην κάτω πλευρά της ταστιερας (αυτή που θα κολλήσει στο μανίκι) να "φάμε" την πλευρά που είναι προς την χορδιερα περισσότερο σε σχέση με την πλευρά της ταστιερας που πάει προς το καπάκι ώστε να δημιουργηθεί αυτή η κλίση ή είναι αρκετά ανορθόδοξο;

με πληρη ἐπιείκεια και κατανοηση στο οτι αφορα την σχετικα μηδενικη διαδρομη σου στο χωρο θα πω οτι μαλλον δεν εχεις κατανοησει καλα πιο ειναι το ζητουμενο.Κι επειτα εδω μιλαμε για μπουζουκι.Ο μπαγλαμας εχει .......αλλα κολπα!!!!!

ksiros

• Full Member
« Απάντηση #24 στις: Μαρτίου 04, 2018, 09:13:58 μμ »
Ναι καλα κωστα.τα νουμερα αυτα δεν τα εβγαλα απο το μυαλο μου στο μπλοκ του vagges ελεγε αναλυτικα τις διαστασεις των καμαριων και ελεγε πως στο συγγεκριμενο οργανο τα καμαρια εχουν καμπυλη 5 χιλιοστα οποτε ακολουθησα και εγω αυτον τον δρομο.τα νουμερα βεβαια ηταν ενδυκτικα για το δικο του οργανο.στο επομενο θα δοκιμασω μικροτερη καμπυλη.και παλι ευχαριστω!!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #25 στις: Μαρτίου 04, 2018, 09:19:52 μμ »
Ναι καλα κωστα.τα νουμερα αυτα δεν τα εβγαλα απο το μυαλο μου στο μπλοκ του vagges ελεγε αναλυτικα τις διαστασεις των καμαριων και ελεγε πως στο συγγεκριμενο οργανο τα καμαρια εχουν καμπυλη 5 χιλιοστα οποτε ακολουθησα και εγω αυτον τον δρομο.τα νουμερα βεβαια ηταν ενδυκτικα για το δικο του οργανο.στο επομενο θα δοκιμασω μικροτερη καμπυλη.και παλι ευχαριστω!!
προς θεου και δεν αμφισβητω κανεναν που εχει ενα συστημα που δουλευει στα δικα του γουστα και αυτια, ποσο μαλλον τον Βαγγελη που ειναι μαστορας με Μ κεφαλαιο. Εγω απλα το θεορω πολυ καμπυλη αυτο που λες και δεν το κανω γιατι συμφωνα με τα δικα μου κριτηρια θα μου πριμαρει ενα τετοιο οργανο.Ξαναλεω ο καθενας εχει διαφορετικη προσεγγιση στο θεμα, διαφορετικα παχη καπακιου,καμαριων, κι ενα σωρο αλλες παραμετρους.Γι αυτο κι ο καθενας παραγει και τον ηχο του

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #26 στις: Μαρτίου 04, 2018, 09:46:41 μμ »

Εγω απλα το θεορω πολυ καμπυλη αυτο που λες και δεν το κανω γιατι συμφωνα με τα δικα μου κριτηρια θα μου πριμαρει ενα τετοιο οργανο.

Δηλαδή,. Η κλίση τον καμαριων κ κατά επέκταση του καπακιού βοηθάει ένα όργανο να γίνει Πρίμο;;;;   (Καλά κατάλαβα)????  Αν ναι τότε μπωρο να πω ότι το οργανακι που κάνω τώρα το έκανα μια δοκιμή πριν τα λουστρα κ μου έκανε εντύπωση ότι ήταν Πρίμο,
 δεν άλλαξα οπλισμό από τα προηγούμενα μου όργανα, κ σκεφτόμουν τι διαφορετικό έκανα, (θεωρούσα ότι είναι θέμα σκάφους το οποίο έκανα εγώ κ ήταν το πρώτο,).  Γιατί τα άλλα τα επερνα έτοιμα.
Άρα.....  ισχύει αυτό περί κλίσεις καπακιού.

ksiros

• Full Member
« Απάντηση #27 στις: Μαρτίου 04, 2018, 09:47:06 μμ »
Να σαι καλα και παλι.αλοιμονο μας και τον αμφισβητουσαμε ο ανθρωπος εχει κανει τεραστιο εργο χαρη σε αυτον και σε εσας καταφεραμε και εμεις οι πιο νεοι να κανουμε κατι.κωστα γιαυτο ειναι ωραια εδω να λεμε τις γνωμες μας και τις εμπειριες μας και δοκιμαζοντας διαφορα πραγματα καταλιγει ο καθενας εκκει που τον ικανοποιει.και παλι ευχαριστω και οπως σου ειπα στο επομενο θα κανω μικροτερη καμπυλη να δω πως θα παει!!

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #28 στις: Μαρτίου 04, 2018, 09:47:55 μμ »

Εγω απλα το θεορω πολυ καμπυλη αυτο που λες και δεν το κανω γιατι συμφωνα με τα δικα μου κριτηρια θα μου πριμαρει ενα τετοιο οργανο.

Δηλαδή,. Η κλίση τον καμαριων κ κατά επέκταση του καπακιού βοηθάει ένα όργανο να γίνει Πρίμο;;;;   (Καλά κατάλαβα)????  Αν ναι τότε μπωρο να πω ότι το οργανακι που κάνω τώρα το έκανα μια δοκιμή πριν τα λουστρα κ μου έκανε εντύπωση ότι ήταν Πρίμο,
 δεν άλλαξα οπλισμό από τα προηγούμενα μου όργανα, κ σκεφτόμουν τι διαφορετικό έκανα, (θεωρούσα ότι είναι θέμα σκάφους το οποίο έκανα εγώ κ ήταν το πρώτο,).  Γιατί τα άλλα τα επερνα έτοιμα.
Άρα.....  ισχύει αυτό περί κλίσεις καπακιού.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #29 στις: Μαρτίου 04, 2018, 10:57:22 μμ »
ε ναι ρε συ Γιωργο.............ενα στρογγυλο καπακι ειναι πιο ακαμπτο και σαφεστατα πιο πριμο

Tags: