Αποστολέας Θέμα: Κατασκευη πρωτου οργανου Αχλαδοσχημος τζουρας  (Αναγνώστηκε 15593 φορές)

Νικηφορος

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλιό σαν το κρασί
  • Αριθμός κατασκευών: 8
Απ: Κατασκευη πρωτου οργανου Αχλαδοσχημος τζουρας
« Απάντηση #90 στις: Μαΐου 24, 2018, 10:36:08 πμ »
...
And did they get you to trade,
hot ashes for trees, hot air for a cool breeze
cold comfort for change
did you exchange
a walk on part in a war, for a lead role in a cage

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
« Απάντηση #91 στις: Μαΐου 24, 2018, 12:42:17 μμ »
Δηλαδή ρέ παιδιά , ὁ φίλος geo1963 θέλει νά μάθη ( καί ἐγώ δηλαδή ἐδῶ πού τά λέμε ) , στόν τζουρᾶ μέ μῆκος χορδῆς 60 ἑκ. , ὅταν μπήξει τό μάνικο στό σκάφος μέ τό μόρσο ἕτοιμο καί πρίν ἐφαρμόση τήν κόλλα ( καί πρίν κολλήση καπάκι καί ταστιέρα ) , καί βάλει τήν πῆχυ νά πατάει στό μάνικο ὥστε αὐτή νά φθάνη μέχρι τό τέλος τοῦ σκάφους , τί ἀπόσταση πρέπει νά ὑπάρχει ἀπό τό κάτω μέρος τῆς πήχεως μέχρι τό χεῖλος τοῦ σκάφους ( καί ἔτσι νά δοθῆ ἡ κατάλληλη κλίση στό μάνικο ) ;

Νικηφορος

• Sr. Member
« Απάντηση #92 στις: Μαΐου 24, 2018, 01:04:57 μμ »
Προφανως...αλλα δεν υπαρχει ετοιμη απαντηση. Εξαρταται απο χιλια δυο...το παχος της ταστιερας, το παχος του καπακιου το υψος της καμπυλης του καπακιου, το επιθυμητο υψος καβαλαρη (που και αυτο δεν ειναι στανταρ), το μηκος του σκαφους, τη θεση του καβαλαρη και αλλα που δεν μου ερχονται τωρα. Θα μπορουσε βεβαια ο καθενας να πει τον τροπο που το υπολογιζει.
Θα κανω ενα σκιτσακι και θα επανελθω με τον τροπο που το υπολογισα εγω σε τρια οργανα που εφτιαξα και μου βγηκε με πολυ μεγαλη ακριβεια (+/- 1 χιλιοστο αποκλιση στον καβαλαρη). Προφανως τρια οργανα ειναι πολυ λιγα, εχει απειρως πιο εμπειρους εδω μεσα, αλλα αφου δουλεψε σε μενα θα το δειξω.
cold comfort for change
did you exchange

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #93 στις: Μαΐου 24, 2018, 04:26:36 μμ »
Δεν ξέρω αν υπάρχει στάνταρ απόσταση....Γιατί παίζουν ρόλο κι άλλα πράγματα όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.....πάχος ταστιέρας ...υπολογισμός κάποιου ελάχιστου ποσοστού που θα κατέβει το καπάκι από την τάση των χορδών κλπ. Εγώ την απόσταση αυτή την καθορίζω περίπου στα 10 χιλιοστά  στο τζουρά ( έχω φτιάξει μέχρι τώρα 3 ) και το αποτέλεσμα μου βγαίνει καλό συνολικά. ...(ύψος καβαλάρη, απόσταση χορδών από τάστα κλπ).

Γιώργος Γεωργίου

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 2
« Απάντηση #94 στις: Μαΐου 24, 2018, 07:09:40 μμ »
Παιδια σας διαβαζω με μεγαλη προσοχη και τους τρεις  και σας ευχαριστω πολυ ολους  περιμενω και το σχεδιο του Νικηφορου  και κραταω τα λογια του φιλου Γιαννη γιατι εχει πειρα στους τζουραδες εφοσον εχει φτιαξει 3.

Νικηφορος

• Sr. Member
« Απάντηση #95 στις: Μαΐου 24, 2018, 07:23:03 μμ »
Να πως το κανω εγω, σιγουρα δεν ειναι ο μονος τροπος και σιγουρα δεν ειναι ο καλυτερος, αλλα εινω θεωρω απλος και δουλευει με μεγαλη ακριβεια.
Κατ'αρχην εχουμε το μανικο και το σκαφος ετοιμα πλανισμενα διαμορφωμενα. Φτιαχνουμε το μορσο ετσι ωστε να ειναι λιγο χαλαρος και να δινει τη δυνατοτητα για μικροκινησεις πανω-κατω του μανικου για διορθωση της γωνιας. Βρισκουμε μια απολυτα επιπεδη επιφανεια, στην οποια να μπορει να ξαπλωσει ολο το οργανο και να σφιχτει ωστε να πατησει καλα. Σημαδευουμε στα χειλη του σκαφους τη θεση του καβαλαρη και βαζουμε ενα ξυλαρακι με το σωστο παχος αναμεσα στο σκαφος και στο τραπεζι μας (οπως φαινεται στο σκιτσο). Για να υπολογισουμε το παχος του ξυλου εχουμε:

Απο τη μερια του μανικου προκειται να προστεθουν (τα νουμερα ενδεικτικα):
ταστιερα 6χιλ
ταστα 1χιλ΄
action 2χιλ    συνολο 9 χιλιοστα
Απο την πλευρα του σκαφους θα προστεθουν:
καπακι 2,5 χιλ
σηκωμα του καπακιου (θολος) 3 χιλ
καβαλαρης 12χιλ    συνολο 17,5 χιλιοστα
Αφαιρωντας τα δυο συνολα εχουμε το παχος απο το ξυλακι δηλαδη 17,5-9=8,5 χιλιοστα 
Αν λοιπον το ξυλακι ειναι 8,5 χιλιοστα ο καβαλαρης μας θα βγει 12 χιλιοστα (ισως ενα χιλ λιγοτερο αν "παρει" και λιγο το μανικο μας).
Στη συνεχεια κολλαμε με μια κολλα που να μην χρειαζεται απολυτη επαφη εποξικη ή πολυουρεθανικη(εγω κολλαω με εποξικη και το όποιο κενο προκυψει το γεμιζω μετα με εποξικη ρητινη που ειναι λεπτορρευστη και γεμιζει καλα.
Ελπιζω αυτο να βοηθησει και οι παλιοι να μην διαφωνησουν :D :D
cold comfort for change
did you exchange

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #96 στις: Μαΐου 24, 2018, 10:24:17 μμ »
κι ομως δεν γινεται ετσι................με αυτον τον τροπο ο καβαλαρης θα σου βγει πολυ ψηλος με μεγαλη γωνια χορδων.Αποτελεσμα.......................πιεση χωρις λογο στο καπακι που ειναι ηδη καταδικασμενο να βουλιαξει
Οσο για το χαλαρο μορσο.......μην το πεις πουθενα.Δεν ισχυει............για κοιτα παρακατω να δεις ποσο σφιχτα πρεπει να ειναι η ενωση.
Στις δυο  πρωτες φωτο ενα δικο μου μορσο,και στη δευτερη ενα του Νικου του Παισιου.
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

George45

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ολα!!
  • Αριθμός κατασκευών: MIA
« Απάντηση #97 στις: Μαΐου 24, 2018, 10:30:24 μμ »
Κωστα αυτο δεν ειναι απλο μορσο ειναι γλυπτικη!!!!!!!!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #98 στις: Μαΐου 24, 2018, 10:39:22 μμ »
Κωστα αυτο δεν ειναι απλο μορσο ειναι γλυπτικη!!!!!!!!

ενταξει αυτα τα μορσα ειναι επιτηδευμενα ετσι για να μπουν σε facebook -instagram κλπ.Η εφαρμογη ομως ετσι πρεπει να ειναι.Φαντασου οτι με τετοια εφαρμογη ,αν ειναι ζεστος ο καιρος, δεν εχεις περιθορια καθηστερησεων.Βαζεις κολλα και τρεχεις.....................

Νικηφορος

• Sr. Member
« Απάντηση #99 στις: Μαΐου 25, 2018, 09:41:11 πμ »
Συγγνωμη Κωστα αλλα οσον αφορα το υψος του καβαλαρη θα διαφωνησω. Με τη μεθοδο που περιεγραψα το κανεις οσο θελεις. Αν στην εξισωση εβαζα υψος καβαλαρη 5 χιλιοστα θα μου εβγαινε 5 χιλιοστα.
Τωρα οσον αφορα την απολυτη εφαρμογη στο μορσο, σιγουρα ειναι επιθυμητη, αλλα οχι και απαραιτητη προυποθεση, τουλαχιστν ετσι το εχω καταλαβει εγω διαβαζοντας εδω μεσα. Αν δηλαδη φτιαξεις ενα τετοιο ωραιο μορσο οπως αυτο που  δειχνεις και διαπιστωσεις οτι το μανικο σου εχει φυγει μιση μοιρα στον επιμηκη αξονα, θα το πεταξεις ή θα σφηνωσεις ενα καπλαμαδακι για να κανεις τη μικροδιορθωση; Δεν ξερω αν κανω λαθος, αλλα απο αυτα που λετε ολοι εδω μεσα, νομιζω οτι οι περισσοτεροι το δευτερο θα εκαναν.
Το ειπα οπως το σκεφτομουν...τωρα βριστε με ελευθερα...αλλά με επιχειρηματα ;D ;D ;D
Μανο,   Στελιο, περιμενω σχολια...
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 25, 2018, 10:48:08 πμ από Νικηφορος »
cold comfort for change
did you exchange

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #100 στις: Μαΐου 25, 2018, 11:00:42 πμ »
ε, αφού περιμένεις...  ;)
να παραθέσω δυο σχετικά, το πρώτο δικό μου:

Παράθεση από: Μάνος Τουρπάλης
"ο καθένας κάνει ό,τι νομίζει και ό,τι καλύτερο μπορεί..."

και το δεύτερο που έχει πει ο φίλος μου ο Μυστακίδης για τον φίλο του τον Τατασόπουλο (έχουν σημασία τα ονόματα, γι αυτό τα γράφω):
"εμείς παίζουμε αυτά που μπορούμε, εκείνος παίζει αυτά που θέλει"

Τα μόρσα που έβαλε ο Κώστας είναι τέλεια και συγχρόνως "τέλεια". Αναφορές. Για τεχνικούς λόγους ή για λόγους "μαστορικής", δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορεί κάποιος να προσαρμόζει την όποια μέθοδο στις δυνατότητές του (δεν εννοώ μόνο την ικανότητα, αλλά και εργαλεία, διαθέσιμο χρόνο, εμπειρία "πεδίου", αναφορές (references) και ό,τι άλλο) και να την τεκμηριώνει - πρώτα στον εαυτό του, αυτό έχει σημασία.
Κάθε μέθοδος έχει υπέρ, κατά και περιορισμούς. Για παράδειγμα, σε μόρσο σαν αυτά που έβαλε ο Κώστας εγώ θα έκανα πρώτα το μόρσο και μετά θα έδινα κλίση στο χείλος του σκάφους, οπότε δεν θα υπήρχε η περίπτωση του λάθος που αναφέρεις. Από την άλλη, εσύ έχεις προσαρμόσει την μέθοδο που σου ταίριαξε περισσότερο, επιλέγοντας κατάλληλη γι αυτήν την δουλειά κόλλα.
Δεν υπάρχει "λάθος" και "σωστό" σ΄αυτήν την περίπτωση (εκτός αν η κόλλα δεν είναι πράγματι κατάλληλη ας πούμε). Γενικά βρίσκεις ό,τι σου ταιριάζει και το "βελτιστοποιείς".
Εγώ π.χ. στις κιθάρες τώρα κάνω Ισπανικό τακούνι, έχοντας πρώτα κάνει χελιδονοουρά με κόλλα, χελιδονοουρά με βίδα (ες), σκέτη βίδα (ες), μόρσο "τσέπη" (pocket - σαν τις ηλεκτρικές) κτλ.  Όλα "δούλεψσν", αλλά εμένα προσωπικά για τις (λαϊκές) μου ταίριαξε το Ισπανικό. Κι επειδή δεν έχω κατάλληλα εργαλεία για τις σχισμές, τις κάνω φαρδειές και βάζω σφήνες (ο Αλεξανδρής π.χ. τις κάνει μονοκόμματες σε δισκοπρίονο της proxxon με δίσκο 2,5 χιλ. με ένα πέρασμα). Εμένα μου παίρνει τουλάχιστον τριπλάσιο χρόνο, αλλά είναι γερό και η δουλειά μου δίνει μια ωραία αίσθηση. Δεν με νοιάζει τίποτα άλλο.

Νικηφορος

• Sr. Member
« Απάντηση #101 στις: Μαΐου 25, 2018, 11:17:16 πμ »
Σ'ευχαριστω Μανο.
Ειπες οτι ακριβως σκεφτομουν με αλλα λογια.
Το σχολιο σου το ζητησα οχι για να προσβαλλω ή γιατι υποτιμω τους αλλους, αλλα γιατι εκτιμω ιδιαιτερα τον τροπο σκεψης σου (ισως γιατι μοιαζει περισσοτερο με τον δικο μου). :)
cold comfort for change
did you exchange

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #102 στις: Μαΐου 25, 2018, 06:02:18 μμ »
μα γι αυτο λεμε οτι η οργανοποιια δεν ειναι απλα μαραγκοδουλεια.Θελει καλο κεντραρισμα στο σκαφος θελει καλα σημαδεματα, θελει ενα σωρο.Τωρα αν μετα απο ολα αυτα θελει ο Μερφυ να σου σπασει τ αρχιδια θα στα σπασει που να χτυπιεσαι χαμω.Αλλο λεω εγω................αυτη η φωτογραφια που δειχνεις με το ξυλακι ειναι λαθος εχει πολυ γωνια το σκαφος με το μπρατσο.Εισαι αναγκασμενος να σκαβεις καπακι στην ενωση για να σου ερθει η ταστιερα και παω στοιχημα.Ταχω κανει ολα αυτα με πειραματισμους και λοιπα απο το 2004-5 που φτιαχνω.Οταν βρεθουμε στην εκθεση θα τα πουμε κι απο κοντα να μη γραφω σεντονια

Νικηφορος

• Sr. Member
« Απάντηση #103 στις: Μαΐου 25, 2018, 07:22:09 μμ »
 {celebrate006} {celebrate006} {celebrate006}
cold comfort for change
did you exchange

Γιώργος Γεωργίου

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 2
« Απάντηση #104 στις: Μαΐου 26, 2018, 12:14:50 μμ »
Σας ακουω ολους με προσοχη  και μεγαλο ενδειαφερον. Καταρχην δεν νομιζω να υπαρχει θεμα παραξηγισεως  ολοι εδω μεσα μαθαινουμε ο ενας απο τον αλλον. Το χομπι μας κανουμε δεν ειμαστε επαγγελματιες. Λοιπον βλεπω τελικα οτι δεν υπαρχει ενδεδειγμενος τροπος για καθε δουλεια σε καθε οργανο. Εγω ας πουμε εχω εναν τροπο στο μυαλο μου. Φτιαχνεις τον μορσο ΕΠΙΠΕΔΟ δινεις την κληση που θελεις στον τακο του σκαφους και μετα προσαρμοζεις αυτη την κληση στον μορσο. Μπορει να ειναι σωστο μπορει και λαθος περιμενω απαντησεις. Παντως μετα την ζημια που επαθα ειμαι πολυ διστακτικος αλλα πρεπει να το επιχειρησω μονος μου για να μαθω τελικα. Αυτα τα ολιγα για να μην σας ζαλιζω κιολας

Tags: τζουρας