καλημέρα σας!
με αφορμή μια κουβέντα εδώ
http://www.luthier.gr/index.php?topic=3400.msg59683#msg59683είπα να ανοίξω νέο θέμα γιατί προβληματίζομαι με το μέγεθος λάμας πριονιού (χάραξης) / τάστων...
Εγώ μέχρι τώρα χαράζω με ένα πριονάκι με λάμα (0,4) που είχα πάρει από τον Μαυρομουστάκη όταν πρωτοξεκινούσα... όμως πια, μετά από αρκετές ταστιέρες έχει αρχίσει να βγάζει προβλήματα και ο Μαυρομουστάκης δεν το έχει πια, ούτε κανείς άλλος εδώ.. με βολεύει ιδιαίτερα γιατί χρησιμοποιώ τάστα χωρίς δόντια, κυρίως 0,5 (και στην περιοχή του σκάφους 0,4 με κόλα ή ¨τσάκιση" του δοντιού με πένσα)...
όλη η τοπική αγορά (Μαυρομουστάκης, Σοφιανός, dimizprats) έχουν διαθέσιμα 0,3 ή 0,35 και μετά πάμε σε 0,5+
με λάμα 0,3 νομίζω ότι θα είναι πρόβλημα το τάστο 0,5 : ήδη με την λάμα 0,4 το τάστο 0,5 θέλει αρκετό χτύπημα να μπει (στον έβενο) και ψιλογυρνάει και την ταστιέρα, φαντάζομαι με λάμα 0,3 και με το ίδιο τάστο (0,5) θα γίνεται τόξο... (ή όχι ? )
συζητώντας με φίλο οργανοποιό - που όμως φτιάχνει κυρίως ηλεκτρικές κιθάρες - μου συνέστησε την δική του πρακτική: λάμα 0,5 και τάστο 0,5 "με δόντι" - ΑΛΛΑ αυτό συνδυάζεται με βέργα, και ναι μεν στις κιθάρες πες ότι βάζεις, αλλά σε μπουζούκια / τζουράδες / μπαγλαμάδες δεν "λέει"...
Και για μένα υπάρχει η εναλλακτική "παίρνω 0,3, ανοίγω με το φθαρμένο 0,4" - κι όλα καλά.. αλλά μου γεννήθηκε η απορία τι κάνουν όλοι οι υπόλοιποι ? με τι ανοίγετε για τάστο 0,5 χωρίς δόντι ? άλλη ιδέα ?