Φίλοι μου γεια σας. θα προσπαθήσω να δώσω τη δική μου εξήγηση για το θέμα. Να σας πάω αρκετούς μήνες πίσω όταν σας έδωσα τον δικό μου τρόπο σχεδιασμού του καλουπιού του μπουζουκιού και τον οποίο ο Vagges2010 ανέλυσε με τον καλύτερο τρόπο. Το μήκος του καλουπιού από την θέση της γέφυρας μέχρι την πίσω άκρη του ήταν 12,8 εκ. Στο τελειωμένο όργανο εάν προσθέσουμε το πάχος της ντούγας 2,5 χιλ., συν το πάχος της κολάντζας άλλα 2,5 χιλ., τότε το μήκος αυτό γίνεται 12,8 +0,25 +0,25 = 13,3 εκ. Το πίσω από την γέφυρα μήκος της χορδής όπως το προσδιόρισε ο Δημήτρης είναι λίγο μεγαλύτερο (επειδή είναι η υποτείνουσα του τριγώνου που σχηματίζεται από το ύψος της γέφυρας και την απόσταση αυτής από το πίσω μέρος του σκάφους), και είναι περίπου 2 χιλ. μεγαλύτερο. Δηλ.13,3+,2 =13,5 εκ.
Όπως και τότε σας έχω πει, προτιμώ οι διαστάσεις των επί μέρους τμημάτων των οργάνων που κατασκευάζω να έχουν μεταξύ τους σχέσεις αρμονίας. Έτσι το μήκος αυτό θέλω να είναι το 1/5 (ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ) του παλλόμενου μήκους χορδής. Και το παλλόμενο μήκος έτσι προκύπτει να είναι 13,5*5= 67,5 εκ. Στην ταστιέρα αυτού του οργάνου εάν έβαζα 28 τάστα τότε η απόσταση του 28ου τάστου από την γέφυρα θα ήταν 13,5 εκ., όση δηλαδή και η απόσταση από την γέφυρα μέχρι την χορδιέρα. Έχουμε επομένως δύο τμήματα της ίδιας χορδής, με την ίδια τάση και το ίδιο μήκος. Σύμφωνα λοιπόν με τους νόμους των χορδών τα δύο αυτά τμήματα πρέπει να δίνουν και την ίδια συχνότητα. Για την ΡΕ χορδή ποια νότα θα μας έδινε το 28ο τάστο της? θα μας έδινε την ΦΑ#. την ίδια νότα θα μας δώσει και το πίσω από την γέφυρα τμήμα της χορδής. Φυσικά τα ίδια ισχύουν και για τις άλλες χορδές.
Το συμπέρασμα είναι ότι εάν κάποιος ακολουθήσει την ίδια λογική, τότε το πίσω από την γέφυρα μήκος του σκάφους του πρέπει να είναι το ίδιο με το μήκος που θα του έδινε το θεωρητικό 28ο τάστο του παλλόμενου μήκους χορδής που χρησιμοποιεί, ή αλλιώς το 1/5 αυτής. Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα.