Δυο-τρία καράολα όλα κι όλα έχω ως τα τώρα σκαρώσει, αλλά απ' ό,τι βλέπω πρέπει να μαι ο μόνος που το έκανε με χειροπρίονο και χωρίς κανένα οδηγό!!!
Τα εργαλεία που χρησιμοποίησα ήταν:
Πριόνι (τύπου αλεποουράς)
Φαλτσέτα σημαδέματος
ροκάνι χειρός
γυαλόχαρτα σε τάκο
Μέγγενη ξυλουργική (αυτοσχέδια DIY)
Σημάδεψα γύρω-γύρω τα ξυλοτεμάχια με ξυράφι, δλδ εκατέρωθεν λοξοτομές και τις κάθετες πλευρές, και το έκοψα προσεκτικά κατά μήκος με σεγάτσα τύπου "αλεποουράς" αφήνοντας περίπου ένα χιλιοστό "ψωμί "-περιθώριο. Η μπορεί να είναι ικανοποιητικά ακριβής, όχι όμως φυσικά εντελώς σωστή. Με ένα καλοακονισμένο ροκάνι χούφτας όμως (ή και μεγαλύτερο) σε κάνα 5λεπτο γίνεται κούκλα! Πρέπει να θέλει κάνα 15-20 λεπτο συνολικά, μετρήσεις, σημάδεμα, κοπή, ροκάνισμα για το κάθε τμήμα (καράολο-μάνικο)...
Ενας φτηνός τρόπος να έχουμε shooting board για ροκάνι με γωνία λειτουργίας την επιθυμητή, πχ. 12 μοίρες. Κόβουμε στο περίπου και την υπόλοιπη δουλειά κάνει ένα καλό ροκάνι. Περισσότερα εδώ:
https://www.youtube.com/results?search_query=shooting+boardΝα επισημάνω ότι η κοπή στο καράολο δεν με απασχόλησε ιδιαίτερα να είναι ακριβής, διότι μετά τη συγκόλληση ούτως ή άλλως είχα προβλέψει ότι θα ξαναροκάνιζα όλη την πάνω επιφάνεια του μάνικου με το κολλημένο καράολο. Οπότε κι ας ήταν 1-2 χιλιοστά πάνω το καράολο δεν με ένοιαζε.
Μία καλή ιδέα για όποιον φοβάται είναι να αφήσει τη διαμόρφωση του μόρσου ένωσης για το τέλος καθώς και λίγο "αέρα" 1-2 εκατοστών μήκους, ώστε κι αν ακόμη δεν πετύχει η πρώτη κοπή, να έχει περιθώριο επανακοπής και συγκόλλησης, ρυθμίζοντας το τελικό μήκος από την άλλη μεριά του μάνικου. Στον πρώτο μπαγλαμά που έφτιαξα ενώ υπολόγιζα μήκος χορδής 36 τελικά μου βγήκε 34, διότι η πρώτη κοπή ήταν χάλια και χρειάστηκε να την ξανακάνω, οπότε μειώθηκε το μάνικο.
Εγώ πάντως, πες με ρομαντικό, πες με παλιομοδίτη, τη "βρίσκω" περισσότερο, όσο ερασιτεχνικότερα, εννοώντας με λιτότερα εργαλεία, η δουλειά γίνεται.