Αποστολέας Θέμα: Resonator Guitar #2  (Αναγνώστηκε 14439 φορές)

ΚαΠα

• Hero Member
Resonator Guitar #2
« στις: Ιανουάριος 19, 2017, 10:08:07 μμ »
Στο δρόμο που χάραξε ο Μάνος αποφάσισα να φτιάξω κι εγώ μια resonator.

Ήταν σκέψη που υπήρχε από παλαιά αλλά όλο το ανέβαλα. Όταν λοιπόν το ξεκίνησε ο Μάνος μου ξαναθύμισε το παλιό ενδιαφέρον μου και έτσι τον παρακάλεσα να παραγγείλει και για μένα ένα κώνο. Μετά από αρκετή μελέτη και αρκετές πληροφορίες που μου έδωσε ο Μάνος καθώς και ανταλλαγή απόψεων για να διευκρινηστούν κάποια θέματα, τελικά ξεκίνησα πριν 2-3 μέρες.

Γενικές πληροφορίες:

Resonator μονού κώνου με biscuit bridge.
Κώνος Τσέχικος διαμέτρου 9,5".
Πλαϊνά : Κελεμπέκι
Πλάτη και καπάκι από κόντρα πλακέ θαλάσσης σημύδα. Πλάτη 4 mm με καμάρια και καπάκι 6mm με ενισχύσεις κόντρα πλακέ 4mm.
Δοκός για τη στατική επάρκεια της κατασκευής: μαόνι 2Χ2 cm
Μπράτσο: κελεμπέκι
Κλίμακα: 25" = 63,5 cm

Οι εργασίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής:
Έχουν λυγιστεί και κολληθεί τα πλαϊνά, έχουν μπει τα kerfing και έχει κολληθεί και η πλάτη.

Επίσης έχει διαμορφωθεί η δοκός που θα ενώσει τον εμπρός με τον πίσω τάκο Δεν έχει κολληθεί ακόμα γιατί πρέπει πρώτα να φτιαχτεί το πηγάδι (sound well) για να προδιοριστεί το ύψος που θα κολληθεί ώστε να μην χρειαστούν σφήνες κτλ. Μπήκε στην πιθανή θέση για τη φωτογραφία.

Παράλληλα προχώρησε λίγο το μπράτσο. Έγινε η φαλτσογωνιά του καράολου και κολλήθηκε

[ Invalid Attachment ]

Τα παραπάνω είναι τα "τυπικά" της κατασκευής μιας κιθάρας. Τα ειδικότερα της resonator μόλις τώρα αρχίζουν. ;D

Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

ΚαΠα

• Hero Member
Απ: Resonator Guitar #2
« Απάντηση #1 στις: Ιανουάριος 19, 2017, 10:27:05 μμ »
Το βραδάκι προσπάθησα να φτιάξω ένα "καλούπι" για την κατασκευή του πηγαδιού.

Το πηγάδι θα έχει εσωτερική διάμετρο 24,4 mm (λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο του κώνου που είναι 24,2 mm) Θα αποτελείται από δύο δακτυλίδια κατασκευασμένα από κόντρα πλακέ θαλάσσης 4 mm το καθένα και θα κολληθούν μεταξύ τους. Αργά το βράδυ έγινε και η πρώτη προσπάθεια για να λυγίσω το πρώτο δακτυλίδι. Μάλλον βιάστηκα πολύ, μάλλον το κόντρα πλακέ θέλει να μουλιάσει στο νερό (εγώ απλώς το έβρεξα) και έτσι το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό.

[ Invalid Attachment ]

Μάλλον θα πρέπει να κάνω μια πιό σοβαρή προσπάθεια χωρίς βιασύνες.  :-[

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #2 στις: Ιανουάριος 20, 2017, 08:51:15 πμ »
Ωραίος Παναγιώτη !

Κάθε δυσκολία ... να τη ξεπερνάς με ευκολία !   {celebrate014}
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Stamart

• Hero Member
    • GeeTar
  • Αγαπημένο ξύλο: όχι άλλο μαόόόνιιι...
« Απάντηση #3 στις: Ιανουάριος 20, 2017, 02:01:58 μμ »
Ωραια οργανα θα δουμε στην επομενη εκθεση!!! {celebrate018}

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #4 στις: Ιανουάριος 21, 2017, 01:47:11 πμ »
γειά σου Παναγιώτη με τα ωραία σου! καλή συνέχεια!

steliosguitar

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #72
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #5 στις: Ιανουάριος 21, 2017, 08:36:34 πμ »
Στο δρόμο που χάραξε ο Μάνος

Δεν έχει κολληθεί ακόμα γιατί πρέπει πρώτα να φτιαχτεί το πηγάδι (sound well) για να προδιοριστεί το ύψος που θα κολληθεί ώστε να μην χρειαστούν σφήνες κτλ.

μπορει να γινει και το εμβατηριο του φορουμ...
ταρρατατζουμ-βρουμ-τζζζουμ...

πολυ ωραια το πας! και ωραιο μπρατσο... πω-πω ζηλεψα!

να ρωτησω: τον δοκο πως θα τον κολλησεις; (με τι τροπο-απλα θα βαλεις κολλα;) μετα την πλατη;
και με την ανησυχια σου, μπορει δηλ να καμφθει το σωμα και να θελει σφηνα; εννοεις δηλαδη κατα μηκος να χασει την καθετοτητα απ οτι καταλαβα... εκτος αν δεν εχω καταλαβει γρι!
ή καθ υψος για να ακουμπα το ρεσονεϊτορ;
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Ιανουάριος 21, 2017, 11:25:31 πμ »

μπορει να γινει και το εμβατηριο του φορουμ...
ταρρατατζουμ-βρουμ-τζζζουμ...

πολυ ωραια το πας! και ωραιο μπρατσο... πω-πω ζηλεψα!

να ρωτησω: τον δοκο πως θα τον κολλησεις; (με τι τροπο-απλα θα βαλεις κολλα;) μετα την πλατη;
και με την ανησυχια σου, μπορει δηλ να καμφθει το σωμα και να θελει σφηνα; εννοεις δηλαδη κατα μηκος να χασει την καθετοτητα απ οτι καταλαβα... εκτος αν δεν εχω καταλαβει γρι!
ή καθ υψος για να ακουμπα το ρεσονεϊτορ;

"Εμπρός του φόρουμ οι resonators
της κιθάρας σκλάβοι εμπρός, εμπρός ..."   

{music017} {music017}  {music017} {music017} {music017} {music017}

Στέλιο για όλα αυτά μαζί. Δεδομένου ότι η τρύπα στο καπάκι είναι σχεδόν όσο η μεγάλη καμπάνα της κιθάρας και δηλονότι οι χορδές είναι πάχους από 13άρες και πάνω, χρειάζεται ενίσχυση στη δομή. Επίσης χρησιμεύει για να στηριχτεί και το ηχητικό πηγάδι. Όλα αυτά από τις πληροφορίες που μας έδωσε η προηγούμενη συστηματική δουλειά του Μάνου (Γειά σου καρντάσι !!).

Ο Μάνος έβαλε κόλλα μόνο στα σόκορα της δοκού. Εγώ εκτός από την κόλλα ίσως δημιουργήσω μιά μικρή βάση (ένα μικρό πηχάκι σε κάθε τάκο) για να στηρίζονται οι άκρες της δοκού. Την πλάτη την έχω ήδη κολλήσει.  Την δοκό θα την κολλήσω όταν θα έχω έτοιμα όλα τα υπόλοιπα μέρη ήτοι το πηγάδι και το καπάκι ώστε να προκύψει στην πράξη το ιδανικό ύψος (περίπου) της κόλλησης της δοκού.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #7 στις: Ιανουάριος 21, 2017, 11:57:33 πμ »
Καλημέρα !

Ξεκάθαρες και ωραίες οι δομικές παρατηρήσεις ... προτρέχω σε μια πιθανή εκδοχή για το φαίνεσθαι ...

[ Invalid Attachment ]
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Ιανουάριος 21, 2017, 12:21:52 μμ »
Γειά σου Ιωσήφ.

Δυστυχώς δεν έχω κολλήσει καπλαμά πάνω στο κόντρα πλακέ οπότε δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η πρότασή σου. Έχω διάφορες σκέψεις που βασίζονται σε τεχνητή παλαίωση. Σκοπεύω να κάνω διάφορες δοκιμές (εκτός κιθάρας) ώστε να δω τι μπορώ να πετύχω. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

steliosguitar

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #72
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #9 στις: Ιανουάριος 22, 2017, 10:25:26 πμ »
"Εμπρός του φόρουμ οι resonators
της κιθάρας σκλάβοι εμπρός, εμπρός ..."   

{music017} {music017}  {music017} {music017} {music017} {music017}
ένα μικρό πηχάκι σε κάθε τάκο

για να μαζευομαστε σιγα-σιγα για την εξεγεργη των οργανοποιων...
παρακαλειτε ο τσε κωσταρας να ετοιμασει το λαβαρο απο κελεμπεκι μουαρε....  ;D

και εγω κατι τετοια θα εκανα, γιατι σκετο δεν ξερω αν εχει και νοημα.... (δηλαδη σκετο, με το νου μου, θα ειναι παλι ευπαθες...ισως...)
καλη συνεχεια! μην αποροφηθεις ομως και ξεχνας να ριχνεις και κανενα γκαζι στο χαιφαι  :)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #10 στις: Ιανουάριος 22, 2017, 09:28:59 μμ »
...........για να μαζευομαστε σιγα-σιγα για την εξεγεργη των οργανοποιων...
παρακαλειτε ο τσε κωσταρας να ετοιμασει το λαβαρο απο κελεμπεκι μουαρε....

.......Ότι θέλει ο "νταλαβεριτζής" (συντονιστής) της "κατάστασης" (forum).......για 'σένα καθαρίζω και στο γόνατο
Και τωρα ας σοβαρευτώ χωρις να θελω να φανώ οτι ξερω πράγματα συν το γεγονος οτι δεν εχω κατασκευαση κιθάρα, απλα ορμόμενος παντα το τι εχω δει, και αντιμετώπιση κατεργαζοντας το ξύλο, θελω να κανω καποιες παρατηρήσεις, πιστεύω πως ο τάκος της ένωσης μεταξύ μπρατσου και σώματος οτι ειναι υπερβολικά μεγάλος, όπως και της χορδιέρας, εκει θα εβαζα ενα κομμάτι κόντρα πλακέ 12 χιλιοστόν συν το πάχος του πλαϊνού που ειναι περιπου 2,5 χιλιοστά αρα έχουμε περιπου 14 χιλιοστά, αρα οποιαδήποτε βίδα βιδώνετε άνετα στο σημείο, δεν νομίζω να ειναι μεγαλύτερες απο 10 χιλιοστά επισεις το καλο που εχει αυτή η κατασκευη ειναι οτι εχει την δοκό στην μέση αρα κρατάει της τάσεις τον χορδών, διότι η πιεση ασκήτε απο τον τάκο της ένωσης επανω στον δοκό όπως ο τάκος της χορδιέρας μεταφέρει την πιεση επανω στο δοκό οπωτε έρχεται ολοι αυτή η δύναμη και εξισορροπείται επανω στον δοκό.
Τον τάκο της ένωσης θα τον εκανα στο πάχος σαν διάσταση, οτι βάθος ειναι η τρύπα του μόρσου αλλο τοσο "ψωμί" πχ 15 χιλιοστά τρύπα, αλλα 15 "ψωμί" και εννοητε τρία μέρη ξυλο μασίφ με προσοχή το πως θα μπιν τα νερά τους, καιδυο μέρη κόντρα πλακέ.
Ακόμα μεγάλη σημασια κατ'εμε εχει ο δοκός, γιατι να μην θεωρήσω τον δοκό ενα επι μέρους στοιχείο του μανικου; αρα λοιπον θα παρω την τεχνογνωσία που εχω απο τα μάνικα και θα την εφάρμοζα στην δοκό, θα της εβαζα κόντρα η πολλές κόντρες για να εχω καλύτερη αντοχή.
Τελος το στεφάνι που θέλετε να φτίαξετε, θα εβαζα τα νερά καθ'ύψος του στεφανιού διότι οταν το κόντρα πλακέ ειναι κομμένο σόκορο λυγίζει πιο ευκολα
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Ιανουάριος 22, 2017, 09:59:37 μμ »
Κώστα ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις.

Νομίζω ότι η φωτογραφία ξεγελάει λίγο. Ο τάκος της ένωσης είναι ακριβώς όσο λές κι εσύ. Πάχος 3 cm (1,5 +1,5). Άρα δεν είναι υπερβολικά μεγάλος. Ο πίσω τάκος θα μπορούσε ίσως να είναι 0,5 cm λεπτότερος αλλά δεν νομίζω ότι σε αυτή την κατασκευή θα έπαιζε ιδιαίτερο ρόλο (π.χ. μικρότερο βάρος). Ούτως ή άλλως είναι γενικά βαριά κατασκευή αν λάβεις υπόψη ότι το καπάκι μπορεί να φτάσει τα 10 mm. Πάντως το μέγεθος των τάκων που έβαλα είναι μέσα στις γενικές προδιαγραφές για τις ακουστικές κιθάρες. Όλα τα σχέδια τόσο λένε και ίσως λαμβάνουν υπόψη και την περίπτωση εγκατάστασης βίσματος για τον ενισχυτή. Η κατασκευή που προτείνεις (τρία μέρη ξύλο με δύο μέρη κόντρα πλακέ) γενικά δεν είναι κακή ιδέα. Την έχω δει σε κάποια μπουζούκια αλλά σε κιθάρες δεν έτυχε να δω.

Θα δω το θέμα με τα νερά στο στεφάνι. Αλλά όπως ξέρεις καλύτερα από μένα, στο κόντρα πλακέ τα νερά κολλιούνται σταυρωτά. Οπότε πιά νερά να ακολουθήσω?

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #12 στις: Ιανουάριος 23, 2017, 08:47:48 πμ »
............Θα δω το θέμα με τα νερά στο στεφάνι. Αλλά όπως ξέρεις καλύτερα από μένα, στο κόντρα πλακέ τα νερά κολλιούνται σταυρωτά. Οπότε πιά νερά να ακολουθήσω?............

Κύριε Παναγιώτη τα νερά στο κόντρα πλακέ που είναι τέςςερα χιλιοστά ειναι με πέντε στρώςεις καπλαμά, οπωτε η μεσαία στρώση και οι εξωτερικές εχουν την ίδια κατεύθυνση στα νερά, ετσι λοιπον σε εκεινη την διάταση που τα νερά ειναι παράλληλα με αυτή το κόντρα πλακέ ειναι πιο ευλύγιστο.
Και επιδη το ειπα κάπως επιστημονικά ( ουτε εγω δεν βγάζω άκρη ωρες ωρες  ??? :))
Θα το πω και μαστορικά οταν τα νερά στο κόντρα πλακέ ειναι σοκορα τοτε αυτο λιγάει ευκολα σαν πλαστελίνη
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Ιανουάριος 23, 2017, 08:49:26 πμ »
Στο δρόμο που χάραξε ο Μάνος αποφάσισα να φτιάξω κι εγώ μια resonator.

"εμπρός στον έτσι που χάραξε ο τέτοιος"   ;D

για τη δοκό: στην δική μου κατασκευή, όταν αποφάσισα να την βάλω είχα ήδη φτιάξει τον ρόμβο εσωτερικά και αν θυμάστε η κιθάρα έχει βίδα στην ένωση.

Η ράβδος λοιπόν στον πίσω τάκο χώνεται σφιχτά ανάμεσα στις (κυλινδρικές) ράβδους του ρόμβου (μάλιστα χρειάστηκε να "πάρω" λίγο τις γωνιές της για να μπει), ενώ στο μπροστινό μέρος έκανα μια τρύπα κατά μήκος ("παίρνοντας μέτρα" μέσα από την τρύπα του τάκου για την βίδα της ένωσης) στην οποία χώνεται η βίδα κατά την τοποθέτηση του μπράτσου.
Δηλαδή η δοκός ναι μεν έχει μόνο κόλλα, αλλά δεν θα "κινδυνεύσει" ποτέ από πλάγιες ή κατακόρυφες μετατοπίσεις στα άκρα. Για τις κάθετες σε όλο το μήκος και περισσότερο στον καβαλάρη (βέλος κάμψης από τις χορδές), κανείς δεν ξέρει. Ο χρόνος θα δείξει, πάντως το μαόνι που έβαλε ο Παναγιώτης είναι σίγουρα καλύτερο από το πεύκο που έβαλα εγώ (βέβαια υπάρχει και ο ρόμβος).

Εν πάση περιπτώσει, νομίζω κι εγώ ότι καλύτερα θα είναι να μπούν είτε σφήνες είτε άλλη διάταξη (καβίλιες ? δοκοθήκες όπως στα δοκάρια στις στέγες ? ) στις κεφαλές της ράβδου και όχι μόνο κόλλα. Βίδα δεν θα έβαζα (η "δική" μου προϋπήρχε), όμως κάτι θέλει για να κοιμάσαι πιο ήσυχος.
Αλλά εξαρτάται και από την ένωση - αν και πόσος χώρος θα μείνει διαθέσιμος στον πάνω τάκο.

Περιμένω με ανυπομονησία την συνέχεια, Παναγιώτη!

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Ιανουάριος 23, 2017, 08:56:15 πμ »
και για το γύρισμα του κόντρα πλακέ, θα "υπεξαιρέσεις"  8)  μια κατσαρόλα για ένα βράδυ (αν έχεις 24άρα - είναι ακριβώς η διάμετρος), και όλα καλά.