Αποστολέας Θέμα: Περί ηλεκτρικής κιθάρας  (Αναγνώστηκε 4121 φορές)

theodosis

• Newbie
  • *
Περί ηλεκτρικής κιθάρας
« στις: Νοεμβρίου 23, 2016, 05:41:21 μμ »
Καλησπέρα και καλως σας βρήκα.

Το ονομα μου Θεοδόσης , και έχω μια κιθάρα, δώρο του πατέρα μου, από τα εφηβικά μου χρόνια(15 περίπου πάνε). Είναι μια Hohner Revelation RTS. Τα τελευταία 5-6 χρόνια η κιθάρα ήταν στη θήκη της και πριν 3 εβδομάδες που μου ήρθε να τη βγάλω , να δω τι κάνει,
δεν χάρηκα και τόσο πολύ. Οι μαγνήτες, και όλα τα ηλεκτρονικά είχαν σκουριάσει εντελώς , (εκτος απο τα χρωμιομένα μέρη που είχαν απλα βρώμα). Επίσης υπήρχαν μέρη χτυπημένα και είχε γίνει ζημιά στο βερνίκι.
     Δεν είμαι κιθαρίστας , απλά γρατζουνάω καμια συγχορδία που και που οποτε μου ρθει και είπα να αρχίσω να τη φτιάχνω μια και είναι δώρο οπως προείπα.Επίσης Να με συγχωρέσετε μόνο διότι δεν ξέρω καλά τις ορολογίες. Η κιθάρα αυτή τη στιγμή είναι αποσυναρμολογημένη. Τα μεταλλικά μέρη τα καθαρίζω σιγά σιγά.  Το σώμα της κιθαρας σκέφτηκα να το ξαναβάψω σε κάτι πιο φυσικό μιας και ήταν βαμμενο με το κλασσικό μαυρο - πορτοκαλο - κοκκινο - κιτρινο sunburst. Χρησιμοποίησα τη μέθοδο του πιστολιού θερμού αέρα και όντων ήταν εύκολη η αφαίρεση. Μόνο που... με την ξυστρα σε κάποια σημεία έφαγα το πανω πανω ξύλο , το οποίο στα χαρακτηριστικά της κιθάρας λέει basswood (τίλια?).
Η κιθάρα τώρα είναι κάπως έτσι αφου αφαίρεσα με γυαλόχαρτο και τα απομεινάρια χρώματος

Η ιδέα του στόκου για καποιο λόγο δεν μου αρεσε να γεμίσω τις "πληγές" που έκανα και με το τριβείο και ένα ψιλο γυαλόχαρτο έφαγα το ξύλο μέχρι να γίνει και πάλι λείο και όμορφο. Μονο που ... το χρώμα εσωτερικά είναι λευκότερο και δείχνει κάπως έτσι.

[ Invalid Attachment ]

Μπορώ να κάνω κάτι ώστε να γίνει και πάλι ομοιόμορφος ο χρωματισμός , πριν προχωρήσω παρακάτω με το βάψιμο;
Επίσης, όταν αφαίρεσα το βερνίκι με τον τροπο που ειπα, το ξύλο ήταν λείο αρκετά. Χρειάζεται πάλι τρίψιμο με πιο χοντρό γυαλοχαρτο;
Και τέλος το ξύλο είναι φυσιολογικό να είναι τόσο κιτρινο ή το νορμαλ του είναι το λευκό που ... ανέσκαψα.

Αυτά για αρχή. Ελπιζω να μην κουρασα

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: Περί ηλεκτρικής κιθάρας
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 23, 2016, 08:13:29 μμ »
με το κλασσικό μαυρο - πορτοκαλο - κοκκινο - κιτρινο sunburst.
θεοδοση καλως μας ηλθες!

μονο μη πεις οτι δουλευεις και στη μοιραρακη... {celebrate015}

θα σου πουνε σιγουρα οι ηλεκτρικοι (βλ. νασος-θανος και σια...)

αν βρεξεις (βαλε σαλιο και τριψε...) το ασπρο ερχεται ιδιο με το αλλο;(σκουραινει και γινεται κιτρινε;)
αν ναι, τοτε οκ προχωρας στα λουστρα.

αλλιως (θα υποθεσω οτι το κιτρινο χρωμα θα ειναι κανενα σιλερ ή καποιο εμποτισμου)
και αν ημουν στην θεση σου, εγω θα εκανα ενα απο τα δυο:
1) χρωματισμος ενα χερι εμποτισμου μονο στα ασπρα μερη + 1 χερι ολο
ή 2) (και προτιμωμενο) ξυσιμο να γινουν ολα ρεαλ μαδριτης.
...και μετα λουστρα...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

theodosis

• Newbie
  • *
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 23, 2016, 11:14:24 μμ »
Ξαναχαίρετε και ευχαριστώ για την απάντηση. Αυτο με το σάλιο το δοκίμασα αλλα οσο και να τρίβω δεν επανέρχεται. Όταν λές ξύσιμο , εννοεις με το τριβείο και χοντρο γυαλοχαρτο(πχ. 80 -100;) ή κάτι άλλο;

Για τον εμποτισμό του ξύλου που αναφέρεις εννοείς βερνίκι εμποτισμού πχ το wood stain ή aqua stain της er lac που βλεπω ετσι προχειρα και εχει διαφορα χρωματα; Ή υπάρχει κι αλλη κατηγορία;

Στο μυαλό μου σκέφτομαι να τη σκουρύνω λίγο να φυγει ο ικτερος απο πανω της και μετα να τη λουστράρω.Δεν εχω αποφασισει ακομα πως, διαβαζω τους οδηγους που εχουν αναρτηθει αλλα εχω μπερδευτει κι εκει. Αν και χρησιμοποιω πιστολι βαφης στη δουλεια πιο πολυ με ενθουσιασε ο τροπος με τη φανελα και το tru-oil. 

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 24, 2016, 07:31:20 πμ »
εννοω με ξυστρα οσο μπορεις, και μετα με γυαλοχαρτα. (ξεκινωντας π.χ. απο 100, φτανοντας στα 320-400, και μετα το λουστρο)
υπαρχει και διαβρωτικο χρωματων, αλλα μαλλον αυτο που εχει μεινει (κιτρινε) δεν εχει φιλμ για να βγει (ειναι ποτισμενο μεσα το ξυλο), οποτε δεν θα κανει.

εμποτισμου θα εβαζα κατι σαν το βιβεξυλ http://www.vivechrom.gr/xrwmosuntheseis#tab_varnishes (εχει και πολυ περισσοτερες αποχρωσεις απο το γουντστεν) και δεν σχηματιζει φιλμ. αυτα που ανεφερες ειναι βερνικια που εχουν χρωμα μεσα, και σχηματιζουν εστω και λιγου παχους φιλμ.

αλλα: καλυτερα επαναλαμβανω να παιδευτεις με το ξυσιμο παρα με τα χρωματα, που πρεπει να εχεις κανει πολλα μπαλωματα πιο πριν για να το καταφερεις (για να γινει ομοιοχρωμη), γιατι πρεπει να φερεις το ασπρο στο ιδιο περιπου κιτρινο, και μετα να το κανεις ενα χερι ολο οποτε θα γινει ακομη πιο κιτρινο, αν το εχεις με ενα μονο χερι στα ασπρα, παλι μπαλωματα θα φαινονται (γιατι και την πιο κοντινη αποχρωση να διαλεξεις, παλι δεν θα ειναι ιδια)
και απο την στιγμη που σου αρεσει το τρουοϊλ (φανταστικο φινιρισμα-φυσικο) κανε το.
επισης και τα χρηματα θα ειναι λιγοτερα.

εκτος ισως απο δυο...

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 24, 2016, 07:46:24 πμ »
Καλημέρα και από εμένα.
Το κίτρινο φιλμ είναι σηλερ.Αφού το αφαίρεσες από ορισμένα σημεία είναι μονόδρομος να το ξύσεις όλο από την επιφάνεια αν δουλέψεις με εμποτοσμού χρώμα μετά.
Το σηλερ δημιουργει φιλμ πάνω στο ξύλο και έτσι το εμποτισμού δεν θα εισχωρήσει στα νερά του ξύλου.
Οπότε η σειρά τώρα είναι ξύσιμο-τρίψιμο-εμποτισμός-tru oil.
Αν αντί για tru oil χρησιμοποιήσεις κάποιο βερνίκι νιτρο ή πολυουρεθάνης θα πρέπει μετά τον εμποτισμό να ρίξεις πάλι σήλερ για να κλείσεις τους πόρους του ξύλου.

theodosis

• Newbie
  • *
Περί ηλεκτρικής κιθάρας
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 24, 2016, 10:19:58 πμ »
Καλημερα. Ευχαριστω και τους 2 για τις κατατοπιστικες απαντησεις. Ξεκιναμε με ξυσιμο λοιπον μπας και δουμε ασπρο... ξυλο.  :D

Στάλθηκε από το LG-D405 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

theodosis

• Newbie
  • *
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 26, 2016, 03:03:08 πμ »
Καλημέρα καλημέρα
Χθες που λέτε πηγα σε 3 μαγαζια να αγορασω μια ξυστρα για να βγάλω το sealer. Στο ενα μαγαζι με παρεπεμψαν στις ρασπες, στο αλλο σε σπατουλες μυτερες μπροστα. Και στο τριτο μου ειπαν οτι ξυστρες για ξυλα  δεν υπαρχουν πια ( τις πατησε το τρενο μαλλον). Οι μονες ξυστρες που ξερω εγω μιας και δεν ασχολουμαι με ξυλεια ειναι του μολυβιου :P και των τζαμιων.
Οποτε αν εχετε την καλη διαθεση δωστε μου τα φωτα σας (με καμια φωτο ή λινκ)  για το τι σοι ξυστρα πρεπει να ζητησω και να παρω, γιατι ηρθε το ΣΚ και με βλεπω να ξυνω ...  :-X.

Επισης στο ενα χρωματοπωλειο που πηγα και του ζητησα κάσια καφέ ,σχεδόν συγκινηθηκε  :'( γιατι ειχαν να του ζητησουν καμια 7ετια είπε. Ανεβηκε στην αποθηκη να κοιτάξει και μου κατέβασε και έδωσε δωρεάν αυτά τα φακελάκια (2 απο κάθε χρώμα).

[ Invalid Attachment ]

Η ερώτηση μου είναι αν φτάνει τόσο λίγη ποσότητα(2 φακελάκια δλδ) για το βάψιμο της κιθάρας, όταν έρθει εκείνη η ώρα; Οι διαστάσεις του φακελου είναι περιπου 12x8 οποτε μιλάμε για ελάχιστα γραμμαρια.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 26, 2016, 06:49:11 πμ »
Καλη σου μερα. Για να μη μακρηγορουμε...........πηγαινε στην Αθηνας στον Φραγκο και παρε ξυστρες και κασιες κι αλλα πολλα .
Ενταξει τωρα κι εσυ.....πηγες σε ενα χρωματοπωλειο και ζητησες κασια? Σαν να μπεις σε ανταλακτικα αυτοκινητων ,και να ζητησεις ανθρακονηματινα δισκοφρενα.......ειπαμε!!!!!Αυτα υπαρχουν σε εξιδικευμενα μαγαζια πλεον. Οπως και οι γομαλακα, οι καθε ειδους ζωικες κολλες κλπ.
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

theodosis

• Newbie
  • *
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 26, 2016, 11:15:54 πμ »
Καλημερα. Ξεχασα να αναφερω οτι ζω στην επαρχια και δη σε νησι (Ροδο) και ειναι πιο δυσκολο να βρω κατι απ οτι στην Αθηνα, προφανως.
Οσο για την κάσια , εχω διαβάσει που αναφερεται συχνα στο φορουμ , οποτε σαν χρωμα σε σκονη που ειναι και σαν ασχετος με αυτα ,απευθυνθηκα σε χρωματοπωλειο.
Ισως ξερανε , ισως οχι , ισως με στελνανε καπου πιο εξειδικευμενα. Το επομενο θα ηταν να παω σε ενα μαγαζι με ειδη τεχνης που γνωριζω, αλλα απ οσο θυμαμαι ηταν πανακριβο.
Μαλλον θ ανοιξω ενα απο τα φακελακια να πειραματιστω κιολας , να δω και σαν ποσοτητα ποσο φτανει.

theodosis

• Newbie
  • *
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 07, 2016, 10:17:40 μμ »
Καλησπέρα και πάλι.
Αφού στη Ροδο χαϊρι δε βρηκα με τις ξυστρες, τις παραγγειλα απο ενα skroutzομαγαζο και μετά απο πολλές ώρες ξύσιμο και υπομονή άσπρισε η κιθάρα.

Ξεκίνησα μετά με γυαλόχαρτο 120 και ανέβηκα μέχρι 320. Σε μερικα σημεια ομως, μου φαινεται οτι τριβοταν η σκονη που εβγαινε πιο πριν και εχει αφησει σαν ενα ψιλο στρωμα λιγο πιο λευκο και ενιαιο απο το ξυλο; Καμια συμβουλή  πως να το χειριστω αυτο;

Δε ξερω αν διακρινεται στη φωτο. [ Invalid Attachment ]

theodosis

• Newbie
  • *
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 10, 2016, 05:57:45 μμ »
Μπορώ να καθαρίσω τις σκόνες απο την κιθαρα αλλά και να διαλύσω την κάσια με αλκοολούχα λοσιον των 93 βαθμών;

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Δεκεμβρίου 10, 2016, 07:44:14 μμ »
η κασια σε ζεστο νερο (νομιζω!)

στο ξυλο μπορεις να βαλεις γουάϊτ-σπιριτ να το καθαρισεις, αλλα και να δεις πως θα φαινεται λουστραρισμενο αχρωμο, αν αυτο αποφασισεις.
να πω την αληθεια οινοπνευματα αποφευγω, αλλα αυτο στις κλασικες!
εκτος ισως απο δυο...

theodosis

• Newbie
  • *
« Απάντηση #12 στις: Δεκεμβρίου 10, 2016, 08:06:21 μμ »
Σ ευχαριστώ για την απάντηση.
Τα φακελακια με την κασια που εχω εχουν οδηγιες για χρηση και με οινοπνευμα.Κι εγω με νερό θα τη βαψω μαλλον.
 Απλα ειχα αυτη τη λοσιον στο σπιτι και ειπα να ρωτησω αν κανει. Οσο να ναι, με τι υγρασιες που εχουμε εδω περα, το οινοπνευμα θα ηταν μια καλη λυση.
Εχω βαλει σ ενα βαζακι τωρα και ανακατευω το μειγμα καθε λιγη ωρα. Θα δω αν μέχρι αυριο εχει διαλυθει.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Δεκεμβρίου 11, 2016, 12:56:45 πμ »

Τα φακελακια με την κασια που εχω εχουν οδηγιες για χρηση και με οινοπνευμα.

Προφανως δεν ειναι κασια αλλα καποιο στειν που κανει για ολα τα ειδη βερνικιου (οπως τα φακελακια της clou) η κασια διαλυεται μονο με νερο. Η λοσιον που αναφαιρεις κανει μονο για να καθαριζεις τα χερια σου, καμια χρηση σε βερνικι η βαφη.

mikerory

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: maple
  • Αριθμός κατασκευών: 7
  • Περιοχή: Εξάρχεια
« Απάντηση #14 στις: Δεκεμβρίου 11, 2016, 11:25:30 πμ »
Ξεκίνησα μετά με γυαλόχαρτο 120 και ανέβηκα μέχρι 320. Σε μερικα σημεια ομως, μου φαινεται οτι τριβοταν η σκονη που εβγαινε πιο πριν και εχει αφησει σαν ενα ψιλο στρωμα λιγο πιο λευκο και ενιαιο απο το ξυλο; Καμια συμβουλή  πως να το χειριστω αυτο;

Δε ξερω αν διακρινεται στη φωτο. [ Invalid Attachment ]

Καλημέρα! Απ'ότι φαίνεται στη φωτο, εχει μείνει η σκόνη μέσα στις χαρακιές από τα χοντρότερα γυαλόχαρτα. Όπου βλέπεις τέτοια σημεία, επανέλαβε το τρίψιμο με τα χοντρά, σταδιακά, μέχρι να φυγουν αυτές οι χαρακιές! Όταν βάλεις κάσια,ή ότι άλλο εμποτισμού, αυτά τα σημεία θα τονισθούν περισσότερο.
Για μένα πάντως μέχρι να πέσει το χρώμα, δεν υπάρχει λόγος να το πας πέρα από το 240-280.
Good luck!
Μέτρα μία και κόψε δέκα

Tags: