Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Αύγουστος 2016  (Αναγνώστηκε 9505 φορές)

filios

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: rosewood
  • Αριθμός κατασκευών: 6 guitars 3 bouzoukis
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Αύγουστος 2016
« Απάντηση #30 στις: Αυγούστου 16, 2016, 07:12:28 μμ »

Φίλε Μάνο συγχαρητήρια. Η ταχύτητα με την οποία δουλεύεις και παρουσιάζεις καινούργιες δημιουργίες είναι εκπληκτική. Η κιθάρα έχει όμορφο σχήμα και από όσο μπορώ να κρίνω από τις φωτογραφίες κατασκευαστική ακρίβεια ( πχ στην τοποθέτηση   purflings και ροζέτας, χωρίς fillings και στόκους ).
Μου αρέσει που το σκάφος δεν είναι πολύ βαθύ (deep). Εκτός εάν το ανοιχτόχρωμo binding με παραπλανεί
Το ξύλο του back and sides είναι κυπαρίσσι, maple ή κάτι άλλο ?  Και επειδή μπορεί εδώ κάποτε κάποιος φίλος να μου ζητήσει να του φτιάξω μια και επειδή είμαι βέβαιος ότι μελέτησες το θέμα επισταμένα ποιες είναι οι διαστάσεις της; Πιο είναι το πάχος του πολύ ωραίου καπακιού, και είναι flat, arched or domed;

Η δε συζήτηση για τους καβαλάρηδες και το response της κιθάρας σε αυτούς beats me.Θα πρέπει να έχεις ξοδέψει πολλές ώρες για να φτιάξεις αυτές τις κατασκευές ακριβείας που θαυμάζω..
Μπορεί ο καβαλάρης να είναι στυλ κλασσικής κιθάρας και κολλημένος στο καπάκι ?
Είναι δυνατό η άρθρωση του μάνικου σε αυτές τις κιθάρες  να γίνει Ισπανικού τύπου δηλ μάνικο τάκος ενωμένα πριν την συναρμολόγηση ? ή πρέπει να υπάρχει πάντα dovetail άρθρωση με δυνατότητα ρύθμισης της κλήσης του μάνικου
Ρωτάω πολλά αλλά please απαντήστε σε ότι έχετε ευχαρίστηση

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #31 στις: Αυγούστου 17, 2016, 06:38:15 μμ »
τελειωνουμε κι εμεις σιγα σιγα................................
η γωμαλακκα με βρακακι βαμβακερο.................ετσι για το γαμωτο. Με δαντελα κανεις δεν πετυχε γυαλαδα

σορυ....ειχα ξεχασει να βαλω τις βασικες φωτο
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

George45

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ολα!!
  • Αριθμός κατασκευών: MIA
« Απάντηση #32 στις: Αυγούστου 17, 2016, 07:31:41 μμ »
Κωστα μεγαλη τεχνη η μπαλα μπραβο πολυ ωραιο!!!!!!!

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #33 στις: Αυγούστου 17, 2016, 09:09:46 μμ »
 {celebrate018}
ω ρε εξασκηση στα μασαζια....  ;)
...με τις γομαλακες....

Υ.Γ. βγαινει και σε μαυρο; η σε μωβακι; (για...μερακληδες...)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

αποστολης τ

• Hero Member
« Απάντηση #34 στις: Αυγούστου 28, 2016, 08:06:22 μμ »
κανετε μπανακια ακομη ε?εγω παλευω με αργους ρυθμους ενα τριχορδο απο μαονι

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #35 στις: Αυγούστου 28, 2016, 09:28:17 μμ »
παντα καθαρη η δουλεια σου ρε Τολη. Εισαι η ηρεμη δυναμη του φορουμ τελικα

George45

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ολα!!
  • Αριθμός κατασκευών: MIA
« Απάντηση #36 στις: Αυγούστου 29, 2016, 05:23:17 πμ »
Μπραβο αποστολη θα βγει σουπερ το μαονι πολυ καλο!!!!!!!!!!την δουγομανα  πως την τσεκαρεις να ειναι ιδια και απο της δυο μεριες?

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #37 στις: Αυγούστου 29, 2016, 06:36:19 πμ »
Μπράβο Αποστόλη !

Καθαρή εργασία με ποιότητα και χαρακτήρα . Καλή συνέχεια, καλά τελειώματα και γλυκιές πενιές !!!
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #38 στις: Αυγούστου 29, 2016, 12:18:35 μμ »
καλημέρα! για τις κατασκευές του αποστόλη, πάντα τις απολαμβάνω (έστω οπτικά)

Φίλε Μάνο συγχαρητήρια.
.......
Ρωτάω πολλά αλλά please απαντήστε σε ότι έχετε ευχαρίστηση

Φίλιε, συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση: αφενός έλειπα για ένα διάστημα, αφετέρου δεν “το έχω” με την τεχνολογία - έχω γενικά πρόσβαση σε αξιόπιστο δίκτυο μόνο στο γραφείο. Οπότε, τώρα που ... “μπαίνουν μέσα” τα κεφάλια, μπορώ να απαντήσω.

Ευχαριστώ καταρχάς για τα καλά σου λόγια. Η κιθάρα είναι βασισμένη σε προπολεμικό Γερμανικό ”κιθαρόνι”, πιστεύοντας ότι θα ακουστεί καλά και σαν λαϊκή. Διαστάσεις σκάφους: μήκος 460, lower bout 340, upper bout 260, waist 205, βάθος 88-82 (έπρεπε να γίνει 90-80 αλλά έκανα λάθος στους τάκους) και κλίμακα 640 (ίσως λίιιγο μεγάλη για κιθαρόνι).
Το σκάφος είναι καρυδιά, δυστυχώς διαφορετικά κομμάτια (“μαύρη” μόνο στην πλάτη).
Το καπάκι είναι  έλατος (αυστριακής προέλευσης απ' ό,τι μου είπε ο dimizparts απ' όπου το αγόρασα) πάχος 2,6 μμ., domed με ακτίνα ~ 9,00 μ. (~ 29.5 ft).

Για τις υπόλοιπες ερωτήσεις, πρώτα λίγα γενικά στοιχεία και ένα βίντεο όπου θα βρεις και απαντήσεις:
από ό,τι έχω διαβάσει (*), οι Λαϊκές κιθάρες διακρίνονται γενικά σε δύο κατηγορίες, τα μικρότερα προπολεμικά “κιθαρόνια” ή "οχτάρια" λόγω σχήματος, με κλίμακες από 59 εκ. αλλά συνηθέστερα 61-63, επηρεασμένα από τα Ευρωπαϊκά όργανα του μεσοπολέμου (κι αυτά με τη σειρά τους κληρονομιά από τα “ρομαντικά” του 1800+) - και τις κάπως μεγαλύτερες, μεταπολεμικές κιθάρες με κλίμακα 65 και σχήμα σκάφους πιο κοντά στης κλασικής (το μέγεθος  πάντως παραμένει λίγο μικρότερο). Κοινό γνώρισμα εκτός από τις συρμάτινες χορδές, είναι τα καμάρια σε “σκάλα” (ladder) που στις μεταπολεμικές αυξήθηκαν και σε αριθμό, καθώς μεγάλωσαν οι διαστάσεις και η κλίμακα. Σήμερα οι απαιτήσεις των κιθαριστών για παχύτερες χορδές και άρα μεγαλύτερες τάσεις, είναι κάτι που πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψη στην κατασκευή.

Σαν "λαϊκά" και άρα "μη-τυποποιημένα" όργανα, υπάρχουν πολλές εκδοχές στην κατασκευή.

Τα καπάκια - από όσο έχω δει ο ίδιος σε παλιά όργανα, είναι συνήθως arched ή εντελώς επίπεδα (δεν ξέρω φυσικά αν ήταν έτσι εξαρχής). Domed δεν έχω δει μέχρι στιγμής, τουλάχιστον δεν μπορώ να το πω με σιγουριά. Δεν έχω πάντα την ευχέρεια "κανονικής" αποτύπωσης: ό,τι πιάσει το μάτι μου και αισθανθούν τα χέρια μου. 'Αλλωστε τα "αυθεντικά" όργανα μπορεί να είναι 50-60-70 κτλ. ετών και είναι συνήθως ταλαιπωρημένα.

Καβαλάρηδες υπάρχουν όλων των τύπων: σπανιότερα floating (όχι όμως ρυθμιζόμενοι, απλώς έχω μια μανία με τις ρυθμίσεις και τις βίδες), συνήθως κολλητοί. Στους κολλητούς οι χορδές μπορεί να μπαίνουν παράλληλα στο καπάκι, με τρύπες σαν τις κλασσικής - ή με pins όπως οι αμερικάνικες ακουστικές.

Ενώσεις επίσης διαφόρων τύπων, είτε χελιδονοουρές είτε “ισπανικές”:

Στο βίντεο παρακάτω παίζει ο Μυστακίδης μια κιθάρα κατασκευής Αλεξανδρή (οι κατασκευές του, αν και “λαικές” κιθάρες, είναι όλες με “ισπανικό” τακούνι σε κάποιου τύπου solera, πρόσεξε τις πρώτες σκηνές), ο οποίος εμφανίζεται και να χαράζει τάστα και καβαλάρη στο εργαστήριο (εμφανίζεται και κάποιος άλλος, νεώτερος μάλλον οργανοποιός, αλλά δεν γνωρίζω ποιός). Φαίνονται αρκετά πράγματα από κατασκευή:

! No longer available

(*) από στοιχεία της εισαγωγής στο βιβλίο του Μυστακίδη, γράφει σχετικά με την κατασκευή ο Τάσος Θεοδωράκης http://xilouris.gr/catalog/product_info.php?products_id=9929

Επίσης υπήρχε μέχρι πρότινος αυτό
http://www.astikeslaikesmousikes.gr/ που είχε επίσης πολλές πληροφορίες, αλλά δυστυχώς εμφανίζεται ανενεργό.

Εδώ υπάρχουν ...χορταστικές φωτογραφίες από την έκθεση – τριήμερο λαϊκής κιθάρας 2014 όπου εξέθεσαν δουλειές τους και οι "δικοί μας" ΚαΠα και fereos . Δες τις ημερομηνίες (όπου υπάρχουν) που αποτυπώνουν σε κάποιο βαθμό και την αλλαγή (τουλάχιστον του σκάφους).
https://www.facebook.com/astikeslaikesmousikes/photos_stream
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 29, 2016, 02:22:54 μμ από Μάνος Τουρπάλης »

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #39 στις: Αυγούστου 30, 2016, 05:09:44 μμ »
Χαιρετω την παρέα έπεσε στα χέρια μου το όργανο της φωτο που βλέπετε. Πρέπει να είναι αρκετά παλιό (αγνώστου κατασκευαστή)  και είναι ταλαιπωρημένο με σπασμένα τα διακοσμητικά φιλέτα της ταστιέρας οι μισοί τσαμπουκαδες λείπουν ελαφρώς ανοιγμενο καπάκι, έχει όμως ένα πανεμορφο καρολο που το ερωτεύτηκα και είπα να το συμαζεψω για να διακοσμεί το εργαστήριο. Το μανίκι του πολύ λεπτό σε όλες τις διαστάσεις και αμφιβάλλω αν θα βολευει να παίξει κάνεις στα πρώτα τάστα και σιγουρα αν αρματωθει θα έρθει πολύ μπροστά. Σκέφτηκα να σκαψω ένα κανάλι στο μπράτσο από την πίσω πλευρά και να βάλω μία κόντρα από βεγγε αλλά δεν ξέρω αν θα πετύχει.
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #40 στις: Αυγούστου 30, 2016, 08:34:24 μμ »
εγω λεω οτι αν αλλαξεις ταστιερα απο την αρχη, και κολησεις ετσι ωστε να εξαλυψεις αυτη την ταση του μανικου να ερχετε πρως τα εμπρος θα γινει καινουριο.Σιγουρα ειναι παλιο αφου του ειχαν τετραχορδα κλειδια μαντολινου

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #41 στις: Αυγούστου 30, 2016, 08:39:02 μμ »
Εγω σημερα τελειωσα τα βερνικια δευτερο χερι.Ευελπιστω για εναν καλο ηχο. Η επομενη παρουσιαση θα ειναι με το αρματωμα του και φυσικα βιντεο

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #42 στις: Αυγούστου 30, 2016, 09:39:00 μμ »
έχει όμως ένα πανεμορφο καρολο που το ερωτεύτηκα και είπα να το συμαζεψω για να διακοσμεί το εργαστήριο. Το μανίκι του πολύ λεπτό σε όλες τις διαστάσεις και αμφιβάλλω αν θα βολευει να παίξει κάνεις στα πρώτα τάστα και σιγουρα αν αρματωθει θα έρθει πολύ μπροστά. Σκέφτηκα να σκαψω ένα κανάλι στο μπράτσο από την πίσω πλευρά και να βάλω μία κόντρα από βεγγε αλλά δεν ξέρω αν θα πετύχει.

Αυτό που βλέπω δεν είναι για διακόσμηση! Πρέπει να παίξει! Κάνε οτι σου είπε ο Κώστας και πιστεύω θα αξίζει και με το παραπάνω ο κόπος!!!
Όπως τον έβρω τον καιρό, έτσι τον αρμενίζω

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #43 στις: Αυγούστου 31, 2016, 07:15:07 πμ »
Εγω σημερα τελειωσα τα βερνικια δευτερο χερι.Ευελπιστω για εναν καλο ηχο. Η επομενη παρουσιαση θα ειναι με το αρματωμα του και φυσικα βιντεο

Μετά από τόση και τέτοια δουλειά ... δεν μπορεί ... θα χαρείς και θα δικαιωθείς !
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

KOSTAS7

• Hero Member
« Απάντηση #44 στις: Αυγούστου 31, 2016, 01:00:59 μμ »
η ιστορια γραφεται με Κωστα Ζαρκαδα!!!

Tags: