Αποστολέας Θέμα: Κιθάρα στυλ Hernandez Y Aquado  (Αναγνώστηκε 4619 φορές)

filios

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: rosewood
  • Αριθμός κατασκευών: 6 guitars 3 bouzoukis
Κιθάρα στυλ Hernandez Y Aquado
« στις: Μάιος 27, 2016, 01:53:47 μμ »
Η τελευταία μου κιθάρα.

Nομίζω 13  χρόνων τώρα ( Ως συνήθως δεν  έχω μέσα ημερομηνία κατασκευής ούτε καν το όνομα μου ! ) Και μετά άρχισα τα μπουζούκια Είναι κατασκευασμένη σε σχέδιο των Hernandez y Aquado (ίδιο με το σχέδιο του κ. Νικόλα Φεραίου που ανέβασε στις 2. 5 .2016 ) Είναι λίγο μεγάλη για τα δικά μου στάνταρ ( 37 εκ lower bout )

Καπάκι αρίστης ποιότητος German silver spruce Πλαϊνά και πλάτη (από τρία κομμάτια) παλίσανδρου από ένα παλιό stock  που έχω 40 – 50 χρόνων. Όταν την είδε ο Νότης Μαυρουδής είπε μένω άφωνος Όταν του είπα ότι σκόπευα να την πειράξω είπε ψάχνεται ο γιατρός Παρόλα αυτά υπέστη και αυτή επέμβαση ( Αφαίρεσα μέσα από την τρύπα το under bridge plate και πείραξα λίγο τα fan struts και την oblique bar στα treble.Νομίζω υπάρχει μια βελτίωση στα trebles και ίσως μία χαλάρωση των μπάσων Πρέπει να την δοκιμάσω με high tension strings Είναι και αυτή άπαικτη (παρόλα τα 13 χρόνια της    ( no break in period ) Δυστυχώς ούτε για αυτή έχω ηχογράφηση. Στο μέλλον  το εγγύς (εύχομαι )να φτιάξω μία στυλ Ρομανίλλος ή Χαουζερ αφού φτιάξω μια σολέρα στυλ Bogdanovich.

steliosguitar

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #72
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: Κιθάρα στυλ Hernandez Y Aquado
« Απάντηση #1 στις: Μάιος 28, 2016, 04:46:13 μμ »
Αγαπητε Φιλιε
ειναι για μενα η καλυτερη κιθαρα που μας εχεις δειξει, μας την εκρυβες φαίνεται! πολυ στιβαρη, με ομορφες καμπυλες (δεν λεω τιποτε παραπανω, θα μας πεσει λογοκρισια, βλ. http://www.luthier.gr/index.php?topic=2805.msg49419#msg49419)!
το καπακι τρομερο, κελαϊδαει απο μακρυα!
και το λουστρο τζαμι!

Παρόλα αυτά υπέστη και αυτή επέμβαση

τα' χω πει, και τα ξαναλεω... στην μπαρτσελονα δεν αλλαζεις εντεκαδα επειδη δεν σου αρεσει το χρωμα της φανελας...αφου παντα θα κερδιζει, ας φοραει και ροζ σορτσακια :)
σοβαρα: γιατι να το αφαιρεσεις απο εκει το βαρος...τι δεν σου αρεσε; θυμασαι ποσο παχος εχεις το καπακι;

παντως ειναι κριμα μια τοσο καλη κιθαρα (και ας μην την εχω πιασει στα χερια μου, η τρομερα καλη δουλεια σου κανει μπαμ!) να μην παιζεται, το καπακι θα μενει "κλειστο", ασε που μπορει να γινει και "υπεροπλο" για καποιον πιτσιρικα...
πολλα μπραβο-συγχαρητηρια για αλλη μια φορα!

Υ.Γ. (hauser +) - (ή βαλε ψηφοφορια!)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Μάιος 28, 2016, 04:55:04 μμ »
ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΥΠΕΡΟΧΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ.
ΕΧΩ ΜΙΑ ΕΝΣΤΑΣΗ ΟΜΩΣ.................ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΙΑΣ ΛΕΝΕ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Η ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ. ΕΝΤΑΞΕΙ ΚΑΛΗ Η ΤΑΠΕΙΝΩΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ. ΚΙ ΑΛΛΩΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΘΕΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΣΕ 200 ΧΡΟΝΙΑ. ΘΑ ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΙΑΝΟΥ ΕΙΝΑΙ.....
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #3 στις: Μάιος 28, 2016, 05:23:19 μμ »
..........αφού φτιάξω μια σολέρα στυλ Bogdanovich............
Τι είδους σολέρα ειναι αυτή έχει κάτι το ιδιαίτερο;
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
Κιθάρα στυλ Hernandez Y Aquado
« Απάντηση #4 στις: Μάιος 28, 2016, 06:20:59 μμ »
Πολυ ομορφη πραγματι
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://woodboats.webnode.gr/

filios

• Full Member
« Απάντηση #5 στις: Μάιος 30, 2016, 07:24:36 μμ »
Φίλε Στέλιο σε ευχαριστώ για τα κολακευτικά σου σχόλια όπως και τους φίλους Ζαρκάδα ,Πλιακωνη καιGeorgaslasg Tο να τις σκαλίζω έχει καταντήσει ψυχαναγκασμός ( ¨¨έλα που δεν έχω ιδέα από ποδόσφαιρο και ομάδες ! )
Απλά έχω πειράξει ‘όλα τα όργανα εκτός από τα τρία μου μπουζούκια Σε μια προσπάθεια να τις βελτιώσω Έπρεπε όμως να περιμένω Οι κιθάρες αυτές δεν είχαν κατασκευαστικά λάθη  Όμως  ήμουν σχεδόν μόνος καλοί μου φίλοι 
Εάν οι κιθάρες αυτές είχαν παιχτεί σωστά και στρώσει πιστεύω θα ήταν εξαιρετικές
Στην συγκεκριμένη κιθάρα παρόλα τα θετικά σχόλια του φίλου Μαυρουδή και άλλων  έκανα αλλαγές προσπαθώντας να κάνω τα Treble της λιγότερο treble Μπορεί και να το πέτυχα
Είμαι βέβαιος γνωρίζεις την κιθάρα Ramirez ( Sandos Hernandez ) 1912 του Segovia η οποία θεωρείται από ορισμένους ίσως και πιο καλή από την Ηermann  Houser 1937 τουλάχιστον in the Bass register Αυτή η κιθάρα όπως ξέρεις καλύτερα από μένα είχε   εσωτερική κατασκευή περίπου Τορρες  Είχε συμμετρικά Fan Struts καθόλου bridge plate και καμία oblique bar .Φυσικά τα πράγματα άλλαξαν από τότε Δεν γνωρίζω Προς το καλύτερο σίγουρα όσο αφορά ένταση Αλλά ποιότητα ήχου δεν γνωρίζω ( μακάρι να είχα λίγο από το αυτί σου ) Έχω κάνει φοβερότερα πράγματα σε δικές μου κιθάρες , άστα καλύτερα Δυστυχώς ανακάλυψα την παρέα σας στο φόρουμ εδώ και κανένα χρόνο μόνο Διαφορετικά τα πράγματα θα ήταν αλλιώτικα  και ίσως μια δύο κιθάρες θα είχαν διαφορετική τύχη Ένοιωθα και νέος τότε και σκεπτόμουν στο κάτω κάτω  φτιάχνω άλλες
Το καπάκι είναι 2,3 χιλ  -  2,5 χιλ που ο Hernandez έκανε μόνο 2 χιλ Και τόσο έπρεπε να το φτιάξω με τέτοια ποιότητα ξύλου Αντί λοιπόν να λεπτύνω το καπάκι ( πράγμα πολύ δύσκολο ) έκανα τις εσωτερικές αλλαγές
Λούστρο πάντα γομαλάκες Σε ένα μπουζούκι που χρησιμοποίησα λούστρο Μπάλας από την Αθήνα ενώ είναι ευκολότατο στην χρήση του δεν έχει την διαύγεια της γομαλάκας και όταν γδέρνεται αφήνει άσπρες γραμμές  Δεν θα ξαναπειράξω λοιπόν καμία ,and that’s a promise !

filios

• Full Member
« Απάντηση #6 στις: Ιούνιος 01, 2016, 08:26:40 πμ »
Φίλε Κώστα Ζαρκάδα  Ευχαριστώ . Σωστός Όμως δεν έβαλα ‘ταμπελίτσα μέσα στα ‘όργανα όχι από ταπεινοφροσύνη  Απλά όταν τέλειωσα την πρώτη κιθάρα πριν πολλάαα χρόνια σκεπτόμουν τι να γράψω μέσα και πάντα το άφηνα για αργότερα Φυσικά τότε θυμόμουν με λεπτομέρεια τα πάντα Χρονολογίες , και κατασκευαστικές λεπτομέρειες Τώρα ( πέρασαν και τόσα χρόνια ) θα δυσκολευτώ για τις κιθάρες Εντάξει για τα τρία μπουζούκια Η άλλη δικαιολογία είναι ότι φτιάχτηκαν για την οικογένεια
Πάντως πρέπει να γράψω κάτι ας πούμε όπως  « Φίλιος περίπου 1985 »

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Ιούνιος 02, 2016, 09:37:10 πμ »
Filio θελω να με συγχωρέσεις, διότι δεν σου έγραψα το πόσο ωραίες κιθάρες έχεις φτιάξει, πραγματικά ειναι αξιοζήλευτες συγχαρητήρια για την εξαίρετη δουλεία σου

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #8 στις: Ιούνιος 02, 2016, 02:06:20 μμ »
Filio θελω να με συγχωρέσεις, διότι δεν σου έγραψα το πόσο ωραίες κιθάρες έχεις φτιάξει, πραγματικά ειναι αξιοζήλευτες συγχαρητήρια για την εξαίρετη δουλεία σου
Κι εμενα....αλλα εγω θελω να δοκιμασω καποια στιγμη ενα σκαφος μπουζουκιου με πολλες ντουγιες.....

steliosguitar

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #72
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #9 στις: Ιούνιος 02, 2016, 03:42:30 μμ »
γιωργο πραγματι αξιζει να το δοκιμασεις αυτο.
με εχει διαβεβαιωσει πολλακις ο φιλιος...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

filios

• Full Member
« Απάντηση #10 στις: Ιούνιος 02, 2016, 08:38:05 μμ »
Φίλε Πλιακώνη Δεν δεν με ενοχλούν αυτά Σκόπευα να σου απαντήσω χθες βράδυ  αλλά η ερώτηση σου ήταν δύσκολή και ήθελε χρόνο Ανέφερα τον Bogdanovich  διότι αυτός ανέβασε την συγκεκριμένη κατασκευή σολέρας στο διαδίκτυο Όμως ο Romanillos μπορεί και να προηγήθηκε δεν γνωρίζω πόσα χρόνια πριν. Αν ψάξεις το Hose Romanillos 05 Pandora,s box θα δείς την σολέρα που χρησιμοποιεί με doming μια προσθήκη ( (ανάσπαση ) στο lower bout με rosewood Μπορεί να είναι και πιο έντονη από του Bogdanovich  ίσως και 3 χιλ ( μπορεί όμως και να κάνω λάθος ) Επίσης θα τον ακούσης να λέει ότι πιστεύει ότι μία πολύ καλή κιθάρα πρέπει κατασκευαστικά να είναι οριακά φτιαγμένη (από ‘ότι καταλαβαίνω μόλις να αντέχει την τάση των χορδών ) Δεν φαίνεται να πιστεύει πολύ στο κούρδισμα των καπακιών Εκεί εμφανίζεται και ο πολύ γνωστός E.Somoggyi ο οποίος φαίνεται ότι είναι θιασώτης του κουρδίσματος
         Αν ψάξεις ένα άλλο άρθρο –Sens guitar making block, θα δεις ότι αυτός κάνει πιο έντονη ανάσπαση της σολέρας  και πολύ εντονη κατάσπαση του καπακιού στην περιοχή δεξιά και αριστερά της ταστιέρας για να επιτύχει αυξημένη καμπυλότητα στην περιοχή αυτή
Η σολέρα του Romanillos – Bogdanovich με προβλημάτισαν Είναι γνωστό ότι ο Ρομανίλλος στις τελευταίες του κιθάρες έβαζε το καπάκι μέσα στα στερεωμένα πλαϊνά και όχι τα πλαϊνά πάνω στο καπάκι Και αυτό κατά την γνώμη μου πάντα διότι έτσι δεν χρειαζόταν να προσαρμόσει την κάτω επιφάνεια των πλαϊνών στην καμπυλότητα της σολέρας  Ετσι μπορεί να εφαρμοστούν και αν είναι απόλυτα ίσια ( επίπεδα ) Μετά κολλά τα μικρά tendelones εναλλάσσοντας ένα κανονικού και ένα μισού ύψους Δηλαδή με την μέθοδο αυτή όταν τελειώσει το κόλλημα πλανίζονται τα 2-3 χιλ των πλαϊνών που εξέχουν πάνω από το καπάκι Πιστεύω ότι η μέθοδος αυτή δουλεύει μόνο με τεντελονς και θα είναι πολύ πιο δύσκολο με συνεχή linings ή linings κολλημένα εκ των προτέρων στα πλαινά
Επιπρόσθετα η κορυφή του doming του soundboard  βρίσκεται στο επίπεδο του μάνικου και η ταστιέρα δεν θα χρειάζεται να γίνει tapered δηλαδή η κάτω επιφάνεια της να στενεύει από το δωδέκατο τάστο μέχρι την τρύπα της κιθάρας ¨Όπως είμαι βέβαιος γνωρίζεις η θέση της κορυφής του domimg ποικίλλει στους διάφορους κατασκευαστές  Άλλοι προτιμούν τη θέση του καβαλάρη ,άλλη κατανοητά μπροστά από τον καβαλάρη και κάποιος άλλος σπουδαίος κατασκευαστής μερικά εκ πίσω από τον καβαλάρη (αν δεν με απατά η μνήμη μου ο Μανουέλ Ροντρίκες.)

filios

• Full Member
« Απάντηση #11 στις: Ιούνιος 02, 2016, 08:40:35 μμ »
Φίλε Georgesk ,και παρόλο που δεν συνηθίζετε στα Forum θα σας αποκαλώ έτσι όλους που έχετε την ίδια ανίατη αλλά ωραία αρρώστια με μένα .Δηλαδή την οργανοποιεία  Τρέλα την αποκαλούσε ο φίλος Πλιακώνης ,και είχε δίκαιο Στην δική μου περίπτωση είναι εκεί μετά από 35 τόσα χρόνια.
Τίποτα δεν με έχει ενοχλήσει και είστε πολύ ευγενείς που εσύ και ο Πλιακώνης που ζητάτε συγνώμη
 Όσο αφορά το μπουζούκι με πολλές ντούγες σε παρακαλώ περίμενε λίγο Σύντομα ελπίζω να μπορέσω να φτιάξω ένα Βίντεο ¨Όχι ότι δεν θα τα καταφέρεις χωρίς αυτό αλλά απλά για να μην κάνεις τα ίδια λάθει που έκανα και εγώ Παρόλο που με τις λεπτές δούγες δεν είναι σημαντικά και διορθώνονται εύκολα. Είδα προηγούμενα πραγματικά πολύ αξιοθαύμαστα άρθρα από ανθρώπους με γεωμετρικές και μαθηματικές γνώσεις που με αφήνουν άφωνο και που θα ήταν σχεδόν αδύνατο για μένα να ακολουθήσω Πιστεύω ότι ο δικός μου τρόπος είναι πιο εύκολος Φυσικά και θα υπάρξουν διαφωνίες για την προτιμότερη μέθοδο

ΡΕΜΠΕΤΗΣ

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Ιούνιος 02, 2016, 10:48:07 μμ »
Φίλε fillios πανέμορφη η κιθάρα σου, και πολύ εντυπωσιακή η γυαλάδα της γομαλάκας στην πλάτη.
Συγχαρητήρια.

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Ιούνιος 03, 2016, 12:24:28 μμ »
Φίλε filio (θα προτιμούσα να γράψω το όνομα σου αλλα δεν το ξέρω) νομιζω πώς το να σεβομαστε και να κρατάμε τούς τύπους ειναι οτι καλύτερο, την συγνώμη δεν στην ζήτησα επειδη δεν απάντησες άμεσα αλλα πραγματικά ένοιωσα οτι ειναι αγένεια να μην λες την γνώμη σου (είτε αρνητική αλλά και θετική κριτική) παρά μόνο να θες να πάρεις  πληροφορίες, ειναι σαν να κοιτάς μόνο τα θέλω σου και τον εαυτό σου, τέλος πάντων ψιλά γράμματα θα πουν πολλοί, θα ήθελα να ανοίξουμε ένα θέμα που να αναλύσουμε  πολύ το θέμα κατασκευής της solera νομιζω πως είναι πολύ ενδιαφέρων, απ' ότι κατάλαβα έχεις διαβάσει όλοι την βιβλιογραφια στο θέμα κατασκευής της κιθάρας, οπότε θα είναι πολύ εποικοδομητικό να κάνουμε καποια συζήτηση περί τεχνικών θεμάτων.

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Ιούνιος 03, 2016, 12:40:45 μμ »
Επίσης θα τον ακούσης να λέει ότι πιστεύει ότι μία πολύ καλή κιθάρα πρέπει κατασκευαστικά να είναι οριακά φτιαγμένη (από ‘ότι καταλαβαίνω μόλις να αντέχει την τάση των χορδών ) Δεν φαίνεται να πιστεύει πολύ στο κούρδισμα των καπακιών Εκεί εμφανίζεται και ο πολύ γνωστός E.Somoggyi ο οποίος φαίνεται ότι είναι θιασώτης του κουρδίσματος
Αυτής της άποψις είμαι και εγώ πιστευω πως για να παίξει ένα όργανο και να αποδώσει πρέπει να ειναι κατασκευασμένο με αυτή την νοοτροπία, κακή μεν αλλά έτσι έχουμε την μέγιστη απόδοση σε ήχο, επίσης πιστευω πως το κούρδισμα ουσιαστικά δεν υπαρχει, απλά λεπταίνουμε εμπειρικά το καπάκι μέχρι εκεί που αντέχει της τάσεις τον χορδών, εκεί λοιπον ειναι πιστευω το όλο θέμα πώς μπορούμε να κατανοήσουμε της αντοχές όταν έχουμε στα χέρια μας ένα καπάκι.