Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο ἀπὸ Ἐργαστήρια : Απρίλιος 2016  (Αναγνώστηκε 30174 φορές)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο ἀπὸ Ἐργαστήρια : Απρίλιος 2016
« Απάντηση #45 στις: Απριλίου 18, 2016, 12:57:56 μμ »
ευχαριστω μητσαρα, καλη συνεχεια!
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Γιαννης Λυκομητρος

• Newbie
  • *
  • Αριθμός κατασκευών: 2
« Απάντηση #46 στις: Απριλίου 18, 2016, 04:04:07 μμ »
Καλησπερίζω την παρέα. Σαν καινούριος στην κοινότητα αλλά και στην οργανοποιία εκφράζω των θαυμασμό μου και ανεβάζω και εγώ της κατασκευές μου.

KOSTAS7

• Hero Member
« Απάντηση #47 στις: Απριλίου 18, 2016, 05:17:49 μμ »
καλά και γρήγορα τελειώματα αγόρι

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #48 στις: Απριλίου 19, 2016, 01:36:40 μμ »
Αποστόλη (τ), Δημήτρη (guru), Στέλιο : αριστουργήματα φκιάνετε...
Γιάννη καλώς όρισες και "απάνω τους"!!!

... λοιπόν εγώ τελείωσα την Oscar και έχω μια απορία να συζητήσουμε....

κάτι ενδιαφέρον είναι η σχισμή στον καβαλάρη (παλίσανδρος) που έκανα με αυτό το κατσαβιδάκι που το τρόχισα λίγο

και ναι, το ομολογώ, την γυάλισα με παρκετίνη

και για την απορία μου, πρώτα να εξηγήσω την βλάβη που είχε: το μανικάκι είχε σκεβρώσει (οξιά, στο 3ο-4ο τάστο 10χιλ. πάχος), έβγαλα την ταστιέρα και φύτεψα μια κόντρα - ήρθε κάπως αλλά όχι εντελώς, οπότε όπως ήταν το μανίκι χωρίς ταστιέρα το έτριψα στο κάτω μέρος (προς την ένωση) για να έρθει στην ευθεία. Αν ήταν άλλου είδους ένωση θα έπρεπε να τρίψω προς τα πάνω, αλλά εκεί είπαμε το μανικάκι είναι πολύ λεπτό και δεν με έπαιρνε.

τώρα, αυτή η λύση ήταν εφικτή γιατί το μανίκι είναι βιδωτό από πίσω όπως οι ηλεκτρικές

[ Invalid Attachment ]

αυτός ο τύπος στήριξης (άρθρωση στην ουσία) επιτρέπει τη ρύθμιση της γωνίας (εγώ την έφερα με μια ροδέλα, με κόκκινο στο σχέδιο παραπάνω), σε συνδυασμό με το zero fret στο μαξιλάρι σε απαλλάσσει εντελώς από την βάσανο του σεταρίσματος (το έχω φρέσκο με την άλλη κιθάρα) αφού επάνω δεν θέλει καθόλου σετάρισμα (οι χορδές ακουμπάνε στο zero fret) και κάτω (καβαλάρη) ρυθμίζεις τη γωνία όπως θες (επιτόπου και ανά πάσα στιγμή, ακόμα και παίζοντας που λέει ο λόγος) και τελειώνεις.

και επιτέλους να πω την απορία μου : με τόσα πλεονεκτήματα
- μπορείς να δουλέψεις μανίκι και σκάφος χωριστά, σούπερ άνετα
- να έχεις ό,τι γωνία θες (και άρα "ελεγχόμενη" πίεση στο καπάκι και εναλλακτικές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται)
- να μην χρειάζεσαι ουσιαστικά σετάρισμα (μειώνεται στο ελάχιστο)
 γιατί δεν χρησιμοποιείται πιο συχνά, τουλάχιστον σε λαϊκά όργανα ? μπορώ να σκεφτώ δυο "μειονεκτήματα" (για μένα δεν είναι)
- σε παρασύρει να χρησιμοποιήσεις "κολυμπητό" καβαλάρη (floating bridge), αλλά κάτι μπορείς να σκεφτείς για αυτό
- "βίδες σε όργανο" - ταμπού !!  {music024}

γνώμες, άλλες πληροφορίες ?

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #49 στις: Απριλίου 19, 2016, 01:47:17 μμ »
προχώρησα και έναν τζουρά που είχα ξεκινήσει και τον παράτησα όταν μου την έδωσε να φτιάξω την κιθάρα (την Κινέζικη, όχι την Βουλγάρικη - μα πόση πχιότητα πια μπορεί να αντέξει κανείς?)

και αρχίζουν οι " κιθαρίστικες" επιρροές (πλάκα): ενίσχυση τρύπας

κλιμακωτό περιμετρικό κανάλι με Purfling και Binding

και άλλη επιρροή, binding από καρυδιά για "εγκιβωτισμό" του καπακιού α λα Nikolas Fereos, ο οποίος βέβαια το κάνει καλύτερα και σαν εφαρμογή και σαν σχέδιο - με ακόμα ένα περιμετρικό κανάλι (εσωτερικά στο καπάκι) που του χρειάζεται για να μην δείχνει "φτωχό"

[ Invalid Attachment ]

Μήτσος

• Sr. Member
« Απάντηση #50 στις: Απριλίου 19, 2016, 01:57:23 μμ »
και αρχίζουν οι " κιθαρίστικες" επιρροές (πλάκα):
σε λίγο θα του βάλεις και Floyd rose Μανο!!!!.......και τώρα σοβαρά.....είναι πολύ όμορφο όργανο!!!!

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #51 στις: Απριλίου 19, 2016, 06:11:47 μμ »
προχώρησα και έναν τζουρά που είχα ξεκινήσει και τον παράτησα όταν μου την έδωσε να φτιάξω την κιθάρα (την Κινέζικη, όχι την Βουλγάρικη - μα πόση πχιότητα πια μπορεί να αντέξει κανείς?)

[ Invalid Attachment ]

και αρχίζουν οι " κιθαρίστικες" επιρροές (πλάκα): ενίσχυση τρύπας

[ Invalid Attachment ]

κλιμακωτό περιμετρικό κανάλι με Purfling και Binding

[ Invalid Attachment ]

και άλλη επιρροή, binding από καρυδιά για "εγκιβωτισμό" του καπακιού α λα Nikolas Fereos, ο οποίος βέβαια το κάνει καλύτερα και σαν εφαρμογή και σαν σχέδιο - με ακόμα ένα περιμετρικό κανάλι (εσωτερικά στο καπάκι) που του χρειάζεται για να μην δείχνει "φτωχό"

[ Invalid Attachment ]

Μ.Μ.Μ. = Μάνο Με Μαγεύεις !  {celebrate004}
 ( Αν θέλεις γράψε ή υπόδειξέ μας  τι είναι το Purfling και τι το Binding ? . Κάτι καταλαβαίνω από την εικόνα ... αλλά ... ) 
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #52 στις: Απριλίου 19, 2016, 06:48:43 μμ »
( Αν θέλεις γράψε ή υπόδειξέ μας  τι είναι το Purfling και τι το Binding ? . Κάτι καταλαβαίνω από την εικόνα ... αλλά ... ) 

Δες αυτό το "λεξικό"

http://www2.fender.com/experience/tech-talk/acoustic-vocabulary-binding-purfling-marquetry-and-kerfing/

και άλλα ενδιαφέροντα εδώ

http://www.lmii.com/binding-and-purfling-tips

απ' όπου το απόσπασμα:
"The difference between bindings and purflings is simple. The bindings (sometimes called ‘banding’ ‘trim’ or ‘edge binding”) are seated at the outermost corner of the instrument, whereas purflings sit between the binding and top, back or side."

σε ελεύθερη απόδοση: το binding είναι το εξωτερικό φιλέτο, ενώ το purfling το ενδιάμεσο (μεταξύ binding και επιφάνειας καπακιού, πλάτης ή πλαϊνών).
Στην Ελληνική ορολογία δεν έχω υπόψη μου αντίστοιχο διαχωρισμό των "φιλέτων" ή "κορδονιών" γι αυτό χρησιμοποιώ την Αμερικάνικη.

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #53 στις: Απριλίου 19, 2016, 07:55:25 μμ »
Μπράβο Μάνο πολύ ωραία όλα!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #54 στις: Απριλίου 19, 2016, 07:57:48 μμ »
τα οργανα σου Μανο εχουν φτιαξει σχολη..............................
τωρα μ αυτα τα bufink τα κερφινκ και τα ξερω γω ....θα μαθουμε και ξενες γλωσσες
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

filios

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: rosewood
  • Αριθμός κατασκευών: 6 guitars 3 bouzoukis
Στέλιο στγχαρητηρια και απο μένα
« Απάντηση #55 στις: Απριλίου 20, 2016, 07:44:42 πμ »
αποστολη ειναι κουκλι!
και λιγη προοδος απο μενα... παραλλαγη σακουραϊ...

Σε ζηλεύω Είσαι κατα τους Βρεττανούς  prolific guitar maker Είναι εκπλήκτικό για μένα πόσο γρήγορα εμφανίζεις καινούργιες δημιουργίες .Αν λάβει κανείς υποψη ότι ένας που δουλεύει αποκλειστικά με την κατασκευή κιθάρων φτιάχνει 12 - 15 κιθάρες τον χρόνο.Επίσεις με εντιπωσιαζει η όρεξη σου για αναζήτηση του τέλειου ήχου . Είναι ωραίο που και ο Σακουραι 'ψαχνεται" Ο ήχος του ακούγεται μαγικός Ειδικά η 6η λα με την ατέλειωτη διάρκεια.Φυσικά εκείνος δουλεύη σε ένα απέραντο δάσος απο  καπάκια κιθάρων που οπωσδήποτε κάνουν και την διαφορά .Και μία ερώτηση χωρίς κρητική διάθεση Τα συνεχή πολλά ενισχητικά ( side supports) που τοποθετουνται απο πολλόυς φίλους εκεί είναι απλά για ενισχηση των πλαινών ή παίζουν κάποιο ρόλο στόν ήχο καθηστώντας τις πλευρές πιο rigid Απλά δεν γνωρίζω
Και πάλιν συγχαρητήρια και με ενδιαφέρει πολύ η δική σου εντύπωση για τον ήχο της κιθάρας Πάντως θα αρχίσω και εγώ να φοραω φουλάρι στη φαλάκρα αλά Σακουράι Μπορεί να βελτιωθεί και η ακρήβεια των κατασκευών μας Στέλιο αποκλείωντας το light reflexion 

KOSTAS7

• Hero Member
« Απάντηση #56 στις: Απριλίου 20, 2016, 12:13:20 μμ »
Μανο τρελλες ομορφιες μπραβο

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #57 στις: Απριλίου 20, 2016, 02:34:56 μμ »
Τα συνεχή πολλά ενισχητικά ( side supports) που τοποθετουνται απο πολλόυς φίλους εκεί είναι απλά για ενισχηση των πλαινών ή παίζουν κάποιο ρόλο στόν ήχο καθηστώντας τις πλευρές πιο rigid

φοραω φουλάρι στη φαλάκρα

Φιλιε μου ευχαριστω για τα καλα σου λογια,
στα πλαϊνα βαζω (στις τελευταιες κιθαρες...) 9 στη πλευρα των μπασων και 10 στα πριμα.
εγω τουλαχιστον τα βαζω και για τα 2 που αναφερεις

αν κανει το φουλαρι την διαφορα, θα αρχισω και εγω να βαζω στην καραφλα!  :)
γεια σου μανο κιθαροκατασκευαστη!
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

φωτης

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: παλισανδρος
« Απάντηση #58 στις: Απριλίου 20, 2016, 05:00:44 μμ »
ειπα να ανεβασω και γω τα δυο πρωτα μου οργανακια που φτιαχνω εδω και καιρο. ενα τζουρα και ενα μπαγλαμα. το καλουπι του τζουρα το εφτιαξα στο μαθημα οργανοποιιας του ασκαρδαμυκτι που παω με τον δασκαλο Γιωργο Μπασια(φοβερος τυπος και γαμω τους δασκαλους) και του μπαγλαμα πηρα τα σχεδια και το εφτιαξα σπιτι. ο τζουρας ειναι με 11 ντουγες αμερικανικης καρυδιας και ο μπαγλαμας ειπα να του βαλω 13 ντουγες ετσι για το γαμωτο και αυτος απο αμερικανικη καρυδια. το μανικο ειναι απο φλαμουρι με κοντρα βεγγε που πηρα απο τον tempest. Κραξτε ελευθερα στην τελικη αυτα τα σχολια θα με κανουν καλυτερο

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #59 στις: Απριλίου 20, 2016, 05:20:06 μμ »
τι να κραξουμε ρε αδερφε πλακα μας κάνεις; πολυ ωραία δουλειά έκανες ως τωρα και τα καπάκια εχουν πολυ γουστο, λιγο μπερευτηκα με τις φωτογραφίες, η πρωτη ειναι απ το σκαφος του τζουρά ή του μπαγλαμα; γιατι εκει που κανει ενωση η κολατζα με τα παραπετια εχεις μια καμπύλη με φιλετακι κ σε αλλη φωτογραφία απλά παει διαγώνια, αντε καλά τελιώματα, πολύ καλή δουλειά καλη συνέχεια

Tags: