Αποστολέας Θέμα: belt sander  (Αναγνώστηκε 3674 φορές)

mikerory

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: maple
  • Αριθμός κατασκευών: 7
  • Περιοχή: Εξάρχεια
belt sander
« στις: Φεβρουαρίου 03, 2016, 11:30:55 πμ »
Παιδια καλημέρα!
Φτιάχνω ενα belt sander παγκου, όπως πολλοί εδώ πέρα έχουν κάνει ήδη. Είναι στα τελειώματα και θα ανεβάσω φωτος οταν τελειώσει.
Εχω κάποιες ερωτήσεις:
1. Τι πρέπει να κάνω για να μη φεύγει το γυαλόχαρτο δεξιά-αριστερά με αποτέλεσμα να βγαίνει από τους κυλίνδρους? Παρατήρησα ότι με το σφίξε-χαλάρωσε του γυαλόχαρτου, κάπως ρυθμίζεται αυτό, είτε φευγει από τη μια είτε από την άλλη, αλλά δύσκολο να το πετύχω να μην παίζει δεξιά-αριστερά. Δε ξέρω αν γίνομαι κατανοητός.
2. Τις δοκιμές ως τώρα τις κάνω με δραπανοκατσάβιδο μπαταρίας και έχει μια χαρά δύναμη, αλλά δε θέλω να το έχω μόνιμα έτσι γιατί θα μου χαλάσει τελείως το τσοκ. Οπότε σκοπεύω να βάλω μικρό γωνιακό τροχό συγκεκριμένα ένα φτηνό της einhell που εχω. Τις στροφές πως μπορώ να τις ρυθμίσω? Πέρα από τη διάμετρο των τροχαλιών (θα το κάνω με μετάδοση με ενα σκοινάκι). Υπάρχει στο εμπόριο κάτι σαν ρυθμιστής στροφών που να μπαίνει στην πρίζα του εργαλείου κάτι σαν ντίμερ? που μπορω να βρω κατι? νομίζω χωρίς ρύθμιση θα γίνει της πόπης δεδομένου ότι με το κατσαβιδάκι των 10 βολτ πάει μια χαρά και o τροχός έχει 10000 στροφες/λεπτό.
3. Όταν δουλευει το εργαλείο, τα παξιμάδια λασκάρουν, γι αυτό τα έβγαλα και έβαλα παξιμάδια ασφαλείας (αυτά με το λαστιχάκι μεσα). Έστρωσε η δουλειά, αλλά είναι μπελάς κάθε φορά που θέλω να το μοντάρω-ξεμοντάρω. Υπάρχει καμια ευκολη λύση που δε σκέφτηκα?
4. Τη γυαλοχαρτοταινία την κολλάω μόνος μου με εποξική αφού έχω λιμάρει κάπως τις επιφάνειες προς κόλληση. Ελπίζω να αντέξει μιας και είναι χαρτί και όχι ύφασμα. Με ύφασμα που μπορώ να βρω γυαλόχαρτο με το μέτρο? Λογικά θα αντέχει περισσότερο...

Βασίζομαι πάνω σας  {celebrate005}
Μέτρα μία και κόψε δέκα

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Απ: belt sander
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 03, 2016, 11:49:16 πμ »
Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η προσπάθειά σου. Αν βοηθάει σε κάτι τούτο εδώ . Είναι μειωτήρας στροφών απο παλιά ηλεκτρική σκούπα.
! No longer available

Δωσε μας και κάποιες κοντινές φωτο . Θα έχεις πιο ουσιαστική βοήθεια.

Καλή επιτυχία !
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

saved

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 03, 2016, 12:19:43 μμ »
μπορεις να βαλεις διακοπτη για φωτα που ρυθμιζεις και ποσο να φεγκουν

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 03, 2016, 04:55:46 μμ »
εγω θα σου πω για τα γυαλοχαρτα, μιας και ειμαι ασχετος με ολα τα αλλα:
4: γυαλοχαρτα απο πισω που να ειναι με υφασμα, θα βρεις σε ΟΛΑ τα μεγαλα χρωματοπωλεια, και σε πολλα νουμερα, κουλουρα ειναι και λες ποσα μετρα θελεις. εγω τα προτιμω απο τα αλλα και σαν κανονικα γυαλοχαρτα, γιατι εχουν τριπλασια και βαλε αντοχη...
1: υπαρχουν και με βελκρο, η θα το βαλεις πλαϊ (οχι καθετα),απο την μια ακρη, και θα το τυλιξεις πλαγιαστα χωρις να αφηνεις κενα. δεξια-αριστερα κολλημα με χαρτοταινια.
βλακεια το εγραψα διοτι νομιζα ηταν τριβειο απο τα αλλα
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 03, 2016, 06:26:26 μμ από steliosguitar »
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Πασχάλης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Σημύδα, Δρυς
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 03, 2016, 06:21:34 μμ »
...
1. Τι πρέπει νακάνω για να μην φεύγει το γυαλόχαρτο δεξιά-αριστερά με αποτέλεσμα να βγαίνει από τους κυλίνδρους? Παρατήρησα ότι με το σφίξε-χαλάρωσε του γυαλόχαρτου, κάπως ρυθμίζεται αυτό, είτε φευγει από τη μια είτε από την άλλη, αλλά δύσκολο να το πετύχω να μην παίζει δεξιά-αριστερά. Δε ξέρω αν γίνομαι κατανοητός.

Φίλε Μιχάλη,

Καταρχάς, λαμπρή επιτυχία με την κατασκευή σου.
Τώρα, για να μην φεύγει η ταινία από τους κύλινδρους, οι κύλινδροι πρέπει να έχουν crowning δηλαδή να εχουν προοδευτικά μεγαλύτερη διάμετρο προς το κέντρο τους. Στο ακόλουθο βίντεο αυτή τη δουλειά κάνει ο Matthias από το 5:16 έως το 5:28.

youtu.be/ptXZRrb8gjw

Και πάλι καλή επιτυχία.
Πασχάλης
Ο έξυπνος, μαθαίνει από τα λάθη του
Ο σοφός, από τα λάθη των άλλων
Ο βλάκας, ποτέ...

LeonGR

• Newbie
  • *
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 03, 2016, 10:40:51 μμ »
μπορεις να βαλεις διακοπτη για φωτα που ρυθμιζεις και ποσο να φεγκουν
Δεν κάνει αυτό για τα φώτα, το οποίο ονομάζεται ντίμερ, γιατί οι λάμπες είναι ωμικό φωρτίο ενώ τα μοτέρ επαγωγικό.
Κι εκτός αυτού το μοτέρ κατά την εκκίνηση τραβάει το διπλάσιο και παραπάνω ρεύμα οπότε αν βάλει 700 watt μοτέρ καλό είναι ο ρυθμιστής να είναι το λιγότερο τα τριπλάσια watt. Επίσης όσο θα ζορίζεται το μοτέρ θα ανεβαίνει κατακόρυφα το ρεύμα που τραβάει οπότε θέλει κατά τη γνώμη μου κάτι πιο εξιδηκευμένο.
Θα βρεις ρυθμιστές στροφών μοτέρ σε μεγάλα μαγαζιά ηλεκτρολογικών ηλεκτρονικών κλπ.

Στάλθηκε από το SM-N9005 μου

mikerory

• Full Member
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 04, 2016, 02:07:53 μμ »
Παιδιά καταρχήν σας ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις!

Ιωσήφ, νομίζω κάτι τέτοιο ψάχνω, θα κοιτάξω μήπως έχει κάνα γκατζετάκι ο Φανός, αν και αρχίζω και σκέφτομαι μήπως το κάνω με δράπανο τελικά και όχι με γωνιακό τροχό. Δε νομίζω να θέλω τόοοσες πολλές στροφές.
Saved όντως δεν κάνει το ντίμερ για τα φώτα.
Πασχάλη, λες???Φανταζόμουν ότι με το crowning, το γυαλόχαρτο θα είναι τσίτα στη μέση και χαλαρό στις άκρες και δε θα τεντώνει σωστά. Αν δε γίνει αλλιώς το ρεγουλάρισμα, οκ, θα προσπαθήσω να το κάνω έτσι.

Το έδειξα χθες σε ένα φίλο μάστορα και μου είπε τα εξής:
α. Οπωσδήποτε πρέπει να βάλω υφασμάτινο γυαλόχαρτο, (θα πάω σε λίγο να πάρω), το οποίο μάλιστα πρέπει να κολληθεί έτσι ώστε οι προς κόλληση φάτσες να είναι "πρόσωπο" και όχι "καβάλα" που το κανα εγω. Ο μόνος τρόπος που μπορώ να σκεφτώ είναι με μια ισχυρή κολλητική ταινία από πίσω, αυτή με τις ίνες με τις οποίες κολλάνε και υφάσματα. Αν έχει κάποιος καμιά ιδέα ας τη ρίξει!
β. Το να μη παίζει δεξιά-αριστερά το ρυθμίζω με την κλίση του ενός κυλίνδρου ως προς τον άλλο. Μάλλον δε πρέπει να τρέχουν εντελώς παράλληλα μεταξύ τους. Ίδωμεν!

Anyway ορίστε και κάποιες φωτο:

Και κλασικά ως κιθαροκατασκευαστής που σέβεται τον εαυτό του, δε θα μπορούσα να μη βάλω αυτό από πάνω: {music007}
 [ Invalid Attachment ]
Μέτρα μία και κόψε δέκα

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 04, 2016, 02:26:36 μμ »
καλα το πας!
υφασματινη ταινια οπωσδηποτε!
Δεν γινεται να την κολλησεις εσυ, ρωτα σε ενα τροχειο, και αν δεν φτιαχνει ο ιδιος, θα σου πει ποιος φτιαχνει ταινιες σε οποια διασταση θελεις σε μηκος αλλα και σε πλατος.
πρεπει να ειναι απολυτως παραλληλοι οι δυο αξονες.
θελει ενα πολυ πολυ μικρο καμπυλωμα προς τα εξω ο κυλινδρος για να κεντραρει, φαντασου στους δεκα ποντους ουτε χιλιοστο.  εγω θα ελεγα βεβαια στον ενα μονο, οπως συμβαινει στις πριονοκορδελες.
Δεν νομιζω να σου φτανει το δραπανο, αλλα και ο τροχος ειναι πολυ φασαρια για το τιποτα (το εχω κανει) βρες ενα μοτερακι να μεινει μονιμα εκει.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 04, 2016, 02:28:07 μμ »
και γραψτε επιτελους μια περιοχη στο προφιλ, να μπορει να σας βοηθησει καποιος αν θελει!

mikerory

• Full Member
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 04, 2016, 03:06:17 μμ »
και γραψτε επιτελους μια περιοχη στο προφιλ, να μπορει να σας βοηθησει καποιος αν θελει!
Done!

ο τροχος ειναι πολυ φασαρια για το τιποτα
Αυτό φίλε ξαναπέστο!!!Αν πέσει κανα πιο αθορυβο μοτεράκι στα χέρια μου, θα αντικατασταθεί το συντομότερο.
Τωρα αυτό με το καμπύλωμα, μεταξύ μας ευχόμουν να μην το ακούσω! Φαίνεται πως δεν το γλιτώνω... χαχα πρέπει να σκεφτώ και jig  ;)

Μόλις πήρα ταινία υφασμάτινη, και είδα κάποιες που είχε το μαγαζί για belt sanders- δε μου ταίριαζαν φυσικά οι διαστάσεις- και είδα ότι είναι κολλημένη η ταινία με τον τρόπο που έγραψα πιο πάνω. Δηλαδή πρόσωπο τα γυαλόχαρτα και μια καλή ταινία με ίνες από πίσω. Κάπως μου την είπε μάλιστα αλλά δε το συγκράτησα, παρόλα αυτά έχω μια τέτοια στο σπίτι, θα το τσεκάρω!
ΑΑΑ και επίσης ο Φανός έχει ντίμερ για εργαλεία περίπου 25 ευρώ σαν αυτό που πόσταρε ο Ιωσήφ στην αρχή.
Νομίζω δεν αξίζει τον κόπο, δίνεις λιγα παραπάνω και παίρνεις τροχό με ρυθμιστή ενσωματωμένο, ή τα δίνεις και βρίσκεις ένα μοτεράκι!

Όταν έχω νεότερα θα κανω update
Μέτρα μία και κόψε δέκα

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουαρίου 04, 2016, 07:03:47 μμ »
Μια παρατήρηση που ίσως πρέπει να προλάβουμε :

.... " το πέλμα τριβείου πρέπει να είναι λίγο στενότερο από το πλάτος του ιμάντα 6 μμ εως 10 μμ (δεξια - αριστερά) ώστε να μην πιέζεται κατά την τριβή πάνω στις ακμές του ιμάντα ...

( το "γιατί" δεν μπόρεσα να το καταλάβω )

( από το βιβλίο Κατεργασίες ξύλου Dipl. Ing. Woifgang Nutch . ΜΗΝ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ( αρκετά δυσνόητη η μετάφραση ) Τότε που έψαχνα κάτι σχετικό δεν υπήρχε κάτι άλλο στην αγορά.
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουαρίου 04, 2016, 07:14:05 μμ »
Ιωσηφ εχεις δει να πουλιεται καποιος με στενοτερο πελμα?  Ασε τα βιβλια να λενε...

loukasfilm

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουαρίου 04, 2016, 07:17:44 μμ »
Και να ρωτήσω και εγώ κάτι. Γιατί να μην κόψει ένα στρογγυλό κομμάτι ξύλο κανά δυο πόντους μεγαλύτερη διάμετρο από τους κυλίνδρους και να το κολλήσει - βιδώσει, σε αυτούς εν ήδη προφυλακτήρα για να μην φεύγει το γυαλόχαρτο?
(Αν είπα βλακεία συγχωράτε με).

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Φεβρουαρίου 04, 2016, 07:22:43 μμ »
το τρωει το γυαλοχαρτο, αν τραβαει μονοπαντα

loukasfilm

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #14 στις: Φεβρουαρίου 04, 2016, 07:29:35 μμ »
το τρωει το γυαλοχαρτο, αν τραβαει μονοπαντα