Αποστολέας Θέμα: Προγραμμα Σχεδιασμού για Ευθειογενείς Καμπύλες  (Αναγνώστηκε 8960 φορές)

vasiliskons

• Newbie
  • *
  • Αριθμός κατασκευών: 1
Απ: Προγραμμα Σχεδιασμού για Ευθειογενείς Καμπύλες
« Απάντηση #15 στις: Απριλίου 11, 2016, 10:36:58 πμ »
Βασίλη το σωστό είναι χ3- ψ1, χ2-ψ2, χ1- ψ3. να είσαι καλά!

Φίλε Βασίλη αυτό που μου έγραψες είναι τόσο λάθος, που δεν ξέρω από που να αρχίσω να εξηγώ.
Αντιλαμβάνεσαι ότι χωρίζεις τον άξονα σε 4 ίσα μέρη, αλλά μετά για κάποιον λόγο, χρησιμοποιείς τα 3/4 του άξονα και απλώς αδιαφορείς για το υπόλοιπο 1/4;

(1/10 σε περιπτωση διαίρεσης με 10,
1/20 σε περιπτωση διαίρεσης με 20 κ.ο.κ,
 αλλα ας μείνουμε προς το παρόν στο παράδειγμα που έχουμε επιπεδο λεπτομέρειας = 4)

Με την μέθοδό σου κάνεις μέρος του άξονα χ και του ψ, κομμάτι της ψευδοκαμπύλης. Το γιατι αυτό είναι λάθος θα στο εξηγήσω, αλλα πρώτα κάνε το παρακάτω, για να δεις την διαφορά

Κάνε το γράφημα του παραδείγματος 2 φορές. Μια με τον τρόπο μου και μία με τον δικό σου.

Με τον δικό μου τρόπο παρατηρούμε:
                        1) Η ευθ. καμπύλη ξεκινά ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ του αξονα χ και καταλήγει ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ του άξονα ψ.
                                               Το παραπάνω είναι ΠΑΝΤΑ ΑΛΗΘΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ απο αν αξονας χ = άξονα ψ
                                                                                                και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από το επίπεδο λεπτομέρειας.

2) Η ευθ. καμπύλη αποτελείται απο 4 ΙΣΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ευθείες.
                            το μήκος των 4 αυτών (ισων μεταξύ τους) γραμμών αντιπρ. το πάχος της δούγιας στο συγκεκριμένο νομέα,
                             ενώ το πλήθος τους (4), το μίσο του πλήθους των δουγών (συνολο 8 στο παράδειγμα, 20 στο πρόγραμμα)

Κάνε τώρα το γράφημα και με τον δικό σου τρόπο.

Αμέσως παρατηρούμε ότι η ευθ. καμπύλη αποτελείται από 3 ευθείες (αφου τράβηξες 3 γραμμες).
Βέβαια έχουμε και τα τμηματα (χ3-χ4) και (ψ3-ψ4) τα οποία αποτελουν κομμάτι ΚΑΙ της καμπύλης ΚΑΙ του άξονα
αρα συνολο 5.

Το ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι ότι οι δύο αυτές ευθείες ΔΕΝ ΕΝΑΙ ΙΣΕΣ με τι υπολοιπες 3.
Μαλιστα αν αλλάξουμε το παράδειγμα απο τετράγωνο σε παραλληλόγραμμο (πχ 4Χ8) ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΕΣ ΟΥΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ

Αυτες οι δύο ευθείες αντιπροσωπεύουν τις 2 ακριανες δουγιες του μισού νομέα
δλδ την πρώτη (αρ. ή δε.) δούγα του σκάφους και την δούγα πριν το πλαινό.

ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι ότι ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΚΑΜΠΥΛΗ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΣ
Για να καταλάβεις τι εννοώ "μετακινέιται" κοίτα το παρακάτω παράδειγμα:

Εστω τετράγωνο 10εκ Χ 10εκ με επίπεδο λεπτομέρειας = 10
Άρα : χ1 στο 1ο εκατοστό του αξονα χ
         χ2 στο 2ο
         ....
         χ9 στο 9ο
       χ10 στο 10 εκατοστο του αξονα χ
     και τα ανάλογα στον άξονα ψ
ενώνουμε (με τον τρόπο σου) 9 γραμμές ξεκινώντας από χ9-ψ1 κλπ.

ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ότι η καμπύλη ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΤΟ 9ο ΕΚ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ Χ
ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΟ 9ο ΕΚ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ Ψ

Αν στο ΙΔΙΟ τετραγωνο εφαρμόυσουμε επιπεδο λεπτομέρειας = 20 τοτε:
Η καμπύλη ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΤΟ 9,5ο ΕΚ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ Χ
ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΟ 9,5ο ΕΚ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ Ψ

Αν στο ΙΔΙΟ τετραγωνο εφαρμόυσουμε επιπεδο λεπτομέρειας = 100 τοτε:
Η καμπύλη ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΤΟ 9,9ο ΕΚ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ Χ
ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΟ 9,9ο ΕΚ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ Ψ

Έχουμε ΤΡΕΙΣ (3) ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ καμπύλες ενώ το μόνο που αλλάξαμε είναι το επίπεδο λεπτομέρειας της ψευδοκαμπήλης, δηλαδη των αριθμό του δουγών που θα συμμετέχουν στην καμπύλη

Με τον δικό μου τρόπο δεν έχουμε κανένα απο αυτά τα προβλήματα.
ελπίζω να βοήθησα και να μην σε μπέρδεψα περισσότερο ;D

vasiliskons

• Newbie
  • *
« Απάντηση #16 στις: Απριλίου 11, 2016, 03:49:31 μμ »
 Μια διόρθωση:
στο :   
------------------------------

2) Η ευθ. καμπύλη αποτελείται απο 4 ΙΣΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ευθείες.
                            το μήκος των 4 αυτών (ισων μεταξύ τους) γραμμών αντιπρ. το πάχος της δούγιας στο συγκεκριμένο νομέα,
                             ενώ το πλήθος τους (4), το μίσο του πλήθους των δουγών (συνολο 8 στο παράδειγμα, 20 στο πρόγραμμα)
---------------------------

το σωστό είναι :
--------------------------
                    ΕΦΟΣΟΝ αξονας χ = άξονα ψ
                     και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από το επίπεδο λεπτομέρειας
--------------------------------

Επισης και οι δύο τρόποι παράγουν ακρίβώς την ίδια καμπύλη, απλά ο δικός σου σπρώχνει την καμπυλη προς το 0 ανάλογα με το επίπεδο λεπτομέρειας.

vasiliskons

• Newbie
  • *
« Απάντηση #17 στις: Απριλίου 11, 2016, 04:05:30 μμ »
και ένα teaser για την επόμενη έκδοση του προγράματος

τωρα ο νομέας σχεδιάζεται ολόκληρος και όχι ο μισός
οι γραμμες έχουν αυξηθεί σε 30 για κάθε μισο του νομέα
η κόκκινη γραμμή είναι η αρχή για να βρω το πλάτος καθε δούγας ( χρήστης θα ορίζει το πληθος των δουγων)

αυτή η διαδικασία είναι ευκολη οταν έχουμε τετραγωνο (το μήκος από τις ευθείες της καμπυλης μας δίνουν το πλάτος)
αλλα πολύ δύσκολη όταν δεν είναι τετράγωνο. εκεί έχω κολήσει προς το παρόν.
δεν μπορώ να διαιρέσω την μισή περιμετρο του κύκλου γιατί η καμπύλη δεν είναι κυκλος, αλλα από την άλλη ειναι αρκετα κοντά.
Τι λέτε να το προσπαθησω έτσι; (διαιρώντας την περιμετρο)
Ακουω γνώμες

STRIKER

• Full Member
« Απάντηση #18 στις: Απριλίου 11, 2016, 04:43:57 μμ »
Για ουτι...που είναι κύκλος ...πρέπει να είναι must...η λέω λαλακία...??

vasvasilis

• Full Member
« Απάντηση #19 στις: Απριλίου 11, 2016, 11:31:52 μμ »
Γεια σου Βασίλη. Να σου περιγράψω με μεγαλύτερη λεπτομέρεια πως σχεδιάζουμε πρακτικά ευθυογενείς καμπύλες. Ίσως δεν πρέπει να το συνδέεις με δούγες σκάφους γιατί είναι σχεδιασμός μόνο μίας καμπύλης. Εγώ πρώτη φορά, πριν από χρόνια, το είδα στο σχεδιασμό του περιγράμματος μίας κιθάρας.  Σχηματίζουμε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με κορυφές Α, Β, Γ, Δ. Σε όλες τις κορυφές βάζουμε τον αριθμό 0.Θέλουμε την καμπύλη που θα σχηματιστεί στις πλευρές ΑΒ και ΒΓ δηλ στη γωνία Β. διαιρούμε την πλευρά ΑΒ πχ. σε 10 τμήματα. Αριθμούμε τα τμήματα αυτά με 1,2,3…..10. Το πρώτο τμήμα είναι το 0-1(το 0 της κορυφής Α), το δεύτερο το 1-2, το τρίτο το 2-3……και το δέκατο το 9-0 (το 0 της κορυφής Β). Το ίδιο κάνουμε και στην πλευρά ΒΓ και αριθμούμε πάλι τα δέκα τμήματα κατά τον ίδιο τρόπο. Το πρώτο το 0-1(το 0 της κορυφής Β), το δεύτερο το 1-2 κτλ, και το δέκατο το 9-0 της κορυφής Γ. Τώρα ενώνουμε με ευθείες τους ίδιους αριθμούς. Το 1 της πλευράς ΑΒ με το 1 της πλευράς ΒΓ, το 2 με το 2….. και το 9 με το 9 . Τα 0 είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, είναι οι ευθείες ΑΒ και ΒΓ. Η ένωση των ευθειών αυτών θα μας δώσει την καμπύλη που θέλουμε.    Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο το να γίνει και το είδωλο αυτής της καμπύλης ταυτόχρονα, αφού μπορεί να εκτυπωθεί η ίδια  δύο φορές.

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #20 στις: Απριλίου 12, 2016, 10:34:22 πμ »
Αρκετα ενδιαφερον κυριε Βασιλειαδη.

vasiliskons

• Newbie
  • *
« Απάντηση #21 στις: Απριλίου 13, 2016, 06:17:01 μμ »
Φίλε vasvasilis το κατάλαβα απολύτως αυτο που μου λες. Μαθηματικά εχεις κανει μια ευθ. καμπύλη στα 9/10 του άξονα.
αν το έκανα έτσι στο πρόγραμμα, οταν χρήστης θα όριζε:
Συνολικό ύψος =13
Πλαινο=3
Πλατος/2=10
το πρόγραμμα θα του έδινε πλαινό 4εκ. (+1 εκ που θα περίσευε στο αξ. ψ)

Καταλαβαίνω επίσης ότι το ανάλογο θα γινόταν στον αξ. χ και μαλιστα όταν το ξεγυρίσουμε απο την άλλη, θα διπλασιαστεί.
Δηλαδη θα έχουμε 2εκ ευθεία στην πλάτη του σκάφους.

τώρα αν αυτο είναι κάτι που θέλουμε, έχει κάλως, αλλά μαθηματικά υπάρχει ένα θέμα. Το μέγεθος της ευθείας πρέπει να ορίζεται (όπως κάνουμε στο πλαινό) και όχι να μένει σχεδόν στην τύχη(στο επίπεδο λεπτομέρειας).

Μαθηματικα και κυριως προγραμματιστικά με ενοχλέι που η μεταβλητη της λεπτομέρειας μετακινεί την καμπύλη και στους 2 αξονες χωρίς ο χρήστης να μπορει να κάνει κάτι για αυτό.

στο παραπάνω παραδειγμα αν οι γραμμες γινουν 20 από 10 τοτε το πλαινό γίνεται 3,5εκ και η ευθεία στην πλάτη 1εκ.
(πάντα με τον πρακτικο τροπο σχεδιασης που μου λες)
Και αν βάλω 100 γραμμες (που μπορω) τοτε ο πράκτικος τρόπος και ο υπάρχον στο πρόγραμμα βγάζουν ίδιες καμπύλες παρα 1 χιλ.
3,1 εκ πλαινό ο πρακτικος
3,0 ε κπλαινό  ο υπάρχον

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: και οι 2 τρόποι βγάζουν την ΙΔΙΑ καμπύλη. Η μόνη διαφορά έιναι, πού ξεκινάει η καμπύλη στους άξονες.
Επίσης το θέμα είναι θεωρήτικό και όχι πρακτικό, απο ένα επιπεδο λεπτομέρειας και πάνω.

Λοίπον βλέπω 2 λύσεις:
1. βαζω επίπεδο λεπτομέρειας 100 γραμμές και είναι όλοι χαρούμενοι
2. αλλάζω την σχεδίαση στον πρακτικό τρόπο αλλά: Ψηφίστε όλοι για να αποφασιστεί ένα επίπεδο λεπτομέρειας  το οποίο θα παραμείνει σταθερό στις μελλοντικές εκδόσεις
Για να παίρνετε καμπύλες ανάλογες με ότι σχεδιάζετε μεχρι τώρα στο χέρι, θα ήθελα να μου πείτε πόσες γραμμές τράβατε συνήθως.
Όσο πιο πόλλοι χρηστες συμετέχουν τόσο καλύτερά. Θα βγάλουμε ένα μέσο όρο, για να είναι ευχαριστημένοι όσο το δυνατόν περισότεροι.

Έχετε υπόψη σας ότι δύο χρήστες που σχεδίασαν το ίδιο καλούπι με το πρακτικό τροπο, αν ο ένας σχεδίαζε με 10 γραμμες και ο άλλος με 20, είχαν μια διαφορά στις καμπύλες τους, μισό εκατοστο για κάθε  10 εκ του άξονα

Αυτό είναι σημαντικό. Αποφασίστε και πείτε μου πόσες γραμμες να βάλω, και εγώ θα αλλάξω τον τρόπο σχεδίασης στον πρακτικό τρόπο.
Δεν έιναι ιδιαίτερος κόπος για μένα, θα πείραξω λίγο τον αλγόριθμο της σχεδίασης να τραβάει -1 γραμμες ξεκινώντας απο -1 βήμα

vasiliskons

• Newbie
  • *
« Απάντηση #22 στις: Απριλίου 13, 2016, 07:35:23 μμ »
Νταξ, βλάκιες έγραφα τόση ώρα. Ύπαχει τρόπος να είνα όλοι ευχαριστημένοι  ;D

Λοιπόν, τύμπανα παρακαλώ...
 {music009} {music009} {music009}

Η έκδοση 1.2 είναι έδω.
Ο τρόπος σχεδίασης άλλαξε και ο κάθε χρήστης θα επιλέγει το δικό του επίπεδο λεπτομέρειας {celebrate018}
Παρακαλώ τσεκάρετε μην έχει γίνει καποιο λαθος, ευχαριστώ.

Υ.Γ. Παιδιά καμιά φώτο απο γέφυρα κρητικού λαούτου κανείς???  :D

Μήτσος

• Sr. Member
« Απάντηση #23 στις: Απριλίου 13, 2016, 09:40:34 μμ »
οι πιο κοντινές που βρήκα είναι αυτές...φυσικά η μία περίπτωση είναι αρκετά εξεζητημένη....

vasvasilis

• Full Member
« Απάντηση #24 στις: Απριλίου 13, 2016, 11:38:35 μμ »
Βασίλη Ο.Κ.με το πρόγραμμα. Γράψε μου την διεύθυνσή σου σε προσωπικό μήνυμα να σου στείλω μία έτοιμη γέφυρα λαούτου.

vasiliskons

• Newbie
  • *
« Απάντηση #25 στις: Απριλίου 15, 2016, 06:35:01 μμ »
Βασίλη Ο.Κ.με το πρόγραμμα. Γράψε μου την διεύθυνσή σου σε προσωπικό μήνυμα να σου στείλω μία έτοιμη γέφυρα λαούτου.

χίλια ευχαριστώ, η προσφορά με σκλαβώνει, αλλα μην μάθω στα έτοιμα από το πρώτο μου όργανο ;D

Προσπαθώ να καταλάβω από τις ΄φωτο στο internet που ακριβώς δένονται οι χορδες στις παραδοσιακές γέφυρες και αν έχουν καποια λειτουργική διαφορα απο την γεφ. της κιθάρας.

Οι χορδες έρχονται γύρω γυρω απο τον συνδυασμο γέφυρας-καβαλάρη ή παίζουν τα μάτια μου ;
Στην γεφ, της κιθάρας οι χορδές δένουν στο πίσω μερος της γέφυρας και μετα πατάνε στον καβαλάρη

Δεν ξέρω αν περιγράφω την απορία μου καλά

Αν υπάρχει κάποια κοντινή φώτο ίσως βοηθήσει στο μέλλον και κάποιον άλλο αρχαριο

------------------------------------

@ Μητσος
Η εξεζητημένη περίπτωση είναι όλα τα λεφτα... πανεμορφο

-----------------------------------

ΥΓ ετοιμάζω και κάτι άλλο,
 στα τελειώματα είμαι θα το ανεβάσω αυριο μεθαυριο
 (φώτο)

gfourlias

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Το φυσικό ...
  • Αριθμός κατασκευών: 17