Αποστολέας Θέμα: κατασκευή σκάφους μπουζουκιού με πολλές ντούγιες  (Αναγνώστηκε 39101 φορές)

filios

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: rosewood
  • Αριθμός κατασκευών: 6 guitars 3 bouzoukis
Απ: κατασκευή σκάφους μπουζουκιού με πολλές ντούγιες
« Απάντηση #30 στις: Νοεμβρίου 03, 2015, 09:32:13 πμ »
  {music015}Αγαπητέ Στέλιο και Μάνο.Μετά την μακρά περιπλάνηση στον κόσμο των λαγουτοειδών τελικά που θα πάει θα επιστρέψω στον ορθό δρόμο

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #31 στις: Νοεμβρίου 05, 2015, 07:18:58 πμ »
φιλιο πολυ καλα το πας, το υπεραναλυεις, και τα εξηγεις σουπερ!
μαλλον και γι' αυτο δεν εχουν αποριες αυτοι που ασχολουνται με το μπουζουκι...
(εγω για παραδειγμα εχω 100, αλλα δεν προκειται [μαλλον λεω] να φτιαξω ποτε κανενα...)

ασωτε υιε... ε ασωτε υιε...  {celebrate018}
...θα σφαξουμε και το μοσχο, αλλα μετα τα ενφια...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

filios

• Full Member
« Απάντηση #32 στις: Νοεμβρίου 05, 2015, 12:21:09 μμ »
Στέλιο σύντομα σε βλέπω να γράφεις  Steliosbouzouk  αντί anti steliosguitar !!
Είμαι βέβαιος ότι με τις γνώσεις που έχεις και το skill σου στην κατασκευή κιθάρων το πρώτο σου μπουζούκι θα είναι τέλειο Σε βλέπω να παρασύρεσαι στον κακό δρόμο της απωλείας και ο θεός και οι φίλοι σου να σε συγχωρέσουν.
Επιστρέφοντας προσωρινά και απέξω απέξω  στις κιθάρες θα ανεβάσω αργότερα εικόνες και κατασκευαστικές λεπτομέρειες μιας κιθάρας μου στυλ Hernandez y Aquado την οποία πριν 2-3 μέρες υπέβαλα σε through hole bridge plate delivery(Γυναικολογικός όρος) Μία πολύ επώδυνη ψυχικά και σωματικά επιχείρηση Έχω μία πληγή κάτω από τον καρπό του δεξιού μου χεριού Δεν θέλω να γράψω τα καλά σχόλια του Νότη Μαυρουδή για αυτή την κιθάρα όταν την είδε πριν 4 χρόνια .Ε λοιπόν φίλε Στυλιανέ υπήρξε πολύ σημαντική βελτίωση στο response και ειδικά στο sustain Όλες σχεδόν οι νότες έχουν  διάρκεια 10 – 11 δευτερόλεπτα παρόλο ότι είναι τελείως άπαικτη. Οπότε δεν θα πιώ το Hemlock που ετοίμασα
Αφαίρεση του Bridge Bar έκανε και κάποιοs για μία Bouchet  του Segovia πριν ένα ρεσιταλ Επίσης και σε άλλες κιθάρες με βελτίωση στον ήχο. Πολλοί αμφισβητούν την αξία της My knowledgeable friend τις απόψεις σου παρακαλώ

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #33 στις: Νοεμβρίου 05, 2015, 10:46:08 μμ »
κατατοπιστικότατος οδηγός! Ευχαριστούμε
ενδιαφέρον θα είχαν και πληροφορίες για το καμάρωμα του καπακιού
επεξηγήσεις για το κούφιο της κάτοψης του jig? Το έχω ξαναδεί σε άραβες κατασκευαστές. Νομίζω εφαρμόζουν μια τεχνική χτισίματος από έξω προς το κέντρο! (κατασκευή ουτιού)

filios

• Full Member
« Απάντηση #34 στις: Νοεμβρίου 07, 2015, 08:04:03 πμ »
Το καλούπι μου είναι συμπαγές και απλά είναι σκαμμένο από κάτω για  να μπορώ να το πιάνω και να μην μου πέφτει και να είναι πιο ελαφρύ ( φαντάσου ένα καλούπι συμπαγές από MDF για λαγούτο πόσα κιλά θα είναι και ο κυριότερος λόγος για να μπορώ στο τέλος να κολλώ τα πλαινάρια ,παραπετια και κολάντζα με σφιγκτήρες. Στην δική μου μέθοδο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα καλούπι σαν του Αραβα διότι οι λεπτές δουγες με την πίεση των λάστιχων θα λυγίζουν προς τα μέσα που είναι κενό Επιπλέον θα είναι φοβερά δύσκολο να στηριχθεί ο καπλαμάς ( 0.4  x  2.5 mm ) στο κενό χωρίς να πέφτει μέσα στο σκάφος Η χρήση της λεπτής σπάτουλες θα είναι επίσης δύσκολη
Το να αρχίζω την συναρμολόγηση από την περιφέρεια δεν νομίζω μου παρέχει κανένα πλεονέκτημα ¨Όταν θα αφαιρώ την κατασκευή στο μέσο ή και ένα τρίτο της κατασκευής για να τρίψω τις ντουγες στο πάχος που θέλω ( 1.5  - 1.8 ) θα είναι πολύ δύσκολο .Και το ισοπαχές σκάφος το θεωρώ σημαντικότατο Μπορείς φυσικά να το δοκιμάσεις .¨Όσο αφορά τα καμάρια χρησιμοποιώ την μέθοδο που δανείστηκα από τον Τορρες Όπου τα καμάρια είναι ισοπαχή χωρίς λέπτυνση (scalloping ) στα άκρα γερά αγκυροβολημένα στο συνεχές ( μη διακεκομμένο ) lining με τριγωνικά στηρίγματα στην άκρη μεταξύ καμαριών και σκάφους
O λόγος  είναι διότι το σκάφος το θέλω στα σημεία αυτά δύσκαμπτο , η περιοχή του lining θεωρείται ηχητικά νεκρή σχεδόν Αφού λοιπόν τα κολλήσω γυρίζω το σκάφος ανάποδα με το μάνικο προσαρμοσμένο και το τρίβω στην κοίλη επιφάνεια  ένός  γυαλιού αυτοκίνητου με γυαλόχαρτο κολλημένο στην κοίλη επιφάνεια και όλα μαζί καμάρια ,τακος και lining αποκτούν μια τέλεια κλήση στη οποία κολλάς εύκολα το καπάκι όταν επιτύχεις την σωστή υγρασία γύρο στους 50 % Εγώ δεν έβαλα στα 3 μπουζούκια που έφτιαξα ενίσχυση στην ένωση των καπακιών και κανένα δεν ξεκόλλησε. Αυτή η κατασκευή κατά την γνώμη μου επιτυγχάνει περισσότερο sustain και balance και clarity σε όλη τη ν ταστιέρα. Θα επανέλθω με φωτογραφίες .

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #35 στις: Νοεμβρίου 07, 2015, 09:40:29 πμ »
καλημέρα! filios ήθελα κι εγώ να σε ρωτήσω για το καλούπι, τώρα προέκυψαν κι άλλες ερωτήσεις:

...Όσο αφορά τα καμάρια χρησιμοποιώ την μέθοδο που δανείστηκα από τον Τορρες Όπου τα καμάρια είναι ισοπαχή χωρίς λέπτυνση (scalloping ) στα άκρα γερά αγκυροβολημένα στο συνεχές ( μη διακεκομμένο ) lining με τριγωνικά στηρίγματα στην άκρη μεταξύ καμαριών και σκάφους
και
Εγώ δεν έβαλα στα 3 μπουζούκια που έφτιαξα ενίσχυση στην ένωση των καπακιών και κανένα δεν ξεκόλλησε. Αυτή η κατασκευή κατά την γνώμη μου επιτυγχάνει περισσότερο sustain και balance και clarity σε όλη τη ν ταστιέρα. Θα επανέλθω με φωτογραφίες .

γράφεις ότι έβαλες Lining (solid linig ή τριγωνικής ή τραπεζοειδούς διατομής kerfing ? "κανονικό" ή Reversed ?)... τι εννοείς "ενίσχυση" πέρα από αυτό? τι θα μπορούσε να μπει επιπλέον?

.... Αφού λοιπόν τα κολλήσω γυρίζω το σκάφος ανάποδα με το μάνικο προσαρμοσμένο και το τρίβω στην κοίλη επιφάνεια  ένός  γυαλιού αυτοκίνητου με γυαλόχαρτο κολλημένο στην κοίλη επιφάνεια και όλα μαζί καμάρια ,τακος και lining αποκτούν μια τέλεια κλήση....

δηλαδή κολλάς το μάνικο (με την κλίση του) και μετά τρίβεις το σκάφος ? πως ελέγχεις την κατά μήκος κλίση (να μην τρίψεις περισσότερο απ' ότι χρειάζεται και κατέβει το χείλος του σκάφους σε σχέση με το μάνικο) και πως αποφύγεις να τριφτεί το μάνικο στην ένωση - κυρίως η αρχή του μάνικου - κάτω από την ταστιέρα ?

« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 07, 2015, 09:51:18 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

filios

• Full Member
« Απάντηση #36 στις: Νοεμβρίου 09, 2015, 10:36:36 πμ »
 Φίλε getit.το καλούπι μου κάτοψη. Δεν είναι πολύ καλλιτεχνική κατασκευή αλλά λειτουργικά είναι οκ Πρέπει να είναι συμπαγές για ευκολία στην συναρμολόγηση και όπως ανέφερα το φιλέτο κελεμπέκι πρέπει να πατά κάπου όπως και το artists knife κατά την προσθήκη της κόλλας .Αν καταφέρεις να είναι κάπως ζεστό το περιβάλλον και το καλούπι θα έχεις περισσότερο χρόνο( open time) να δουλέψεις με τη κόλλα Για τα καμάρια και την υπόλοιπη κατασκευή θα γράψω αργότερα ίσως και με σχέδια γιατί δεν έχω φωτογραφίες και δεν πρόκειται σύντομα να φτιάξω άλλο μπουζούκι και σκάφος έχω ένα έτοιμο που έφτιαξα πρόσφατα

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #37 στις: Νοεμβρίου 11, 2015, 07:08:39 πμ »
φιλτατε φιλιο, αν πω τις αποψεις μου σε αυτο το θρεντ, παλι θα το "χαλασουμε", και απο μπουζουκοθρεντ θα γινει κιθαροθρεντ...

η κουβεντα ειναι τεραστια, οι γνωμες επισης πολλες και σεβαστες.
  :-X

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

filios

• Full Member
Φίλε Μάνο και άλλοι τυχόν ενδιαφερόμενοι
« Απάντηση #38 στις: Νοεμβρίου 11, 2015, 04:51:41 μμ »
Φίλε Μάνο καλή σου μέρα :Εύστοχες και χρήσιμες ερωτήσεις,Eβαλα solid lining και όχι  kerfed διότι είναι πιο δύσκαμπτο και ενισχύει καλύτερα το χείλος του σκάφους Το τριγωνικό χωρίς Kerfing δεν λυγίζει εύκολα .Η διατομή του δικού μου είναι ορθογώνια και το κάτω χείλος του το καμπυλώνω λίγο για αισθητικούς μόνο λόγους Ενίσχυση που ανέφερα είναι το λεπτό ξύλο που πολλοί βάζουν στην ένωση του καπακιού μεταξύ πίσω καμαριού και τάκου ( όπως αυτό που βάζουν στη ένωση της πλάτης της κιθάρας )
Μπορεί το μάνικο να κολληθεί και αργότερα Απλά έχει καλύτερο πιάσιμο το σκάφος για το τρίψιμο. Η κοίλη επιφάνεια του γυαλιού εμποδίζει το τρίψιμο του μάνικου. παρόλο που δεν φτάνω έως την άκρη του τάκου κατά το τρίψιμο. Εκτός αυτού μπορείς να κολλήσεις κολλητική ταινία στον τάκο ή και στην άκρη του γυαλόχαρτου στο γυαλί. Λοιπόν τρίβω το σκάφος χωρίς τα καμάρια και φυσικά χαμηλώνει το χείλος του σκάφους μπορεί και 3 -4 χιλ ή δηλ. όση θα είναι η καμπυλότητα ή το doming του καπακιού. Και αυτός είναι και ο στόχος μου Δηλ η ευθεία του μάνικου και χωρίς κλήση προς τα πίσω περνά από την επιφάνεια του καπακιού Εγώ έχω 2 επιλογές. ¨Η να γύρω λίγο το μάνικο προς τα πίσω ή να κατεβάσω ακόμη λίγο το σκάφος ή και τα δύο από λίγο  Μετά κολλώ στο χείλος του μπουζουκιού από τη εξωτερική επιφάνεια ένα χαρτόνι και μαρκάρω το κύρτωμα και την καμπυλότατα του Μετά το κόβω στην γραμμή και φέρνω παράλληλη γραμμή στο πλάτος του lining ( εγώ το κάνω 1,6 εκ ) και 4 χιλ πάχος και άμα το στραβώσω  ακολουθεί τέλεια την κυρτή γραμμή  του χείλους του σκάφους  Μετά ακουμπώ τα ασχημάτιστα ακόμη καμάρια στην κοίλη επιφάνεια του γυαλιού και με το μολύβι μεταφέρω την καμπύλη του γυαλιού στα καμάρια και τα σχηματίζω αδρά με μία πλάνια χεριού και γυαλόχαρτα σε ξύλο. Μετά τρίβονται κουνώντας τα δεξιά και αριστερά  για 4-5 εκ μόνο στο γυαλόχαρτο του ανεμοθώρακα   προσέχοντας να είναι απόλυτα κάθετα και μετά τα κολλώ στην θέση τους  κανένα χιλιοστό πιο ψηλά από το χείλος του σκάφους Μετά τρίβω ανάποδα το σκάφος και τα καμάρια lining και τάκος καμπυλώνονται τέλεια και μετά η εφαρμογή του καπακιού χωρίς ζορίσματα είναι τόσο καλή που θα σου φέρει χαμόγελο ή γέλιο από ικανοποίηση .Εκεί που ενώνονται τα καμάρια στο σκάφος χρησιμοποιώ τριγωνικά στηρίγματα από Mahogany  το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στο πρώτο καμάρι και σταθεροποιεί και ενισχύει τον τάκο. Τώρα όταν το γυαλί γυριστεί στήν κυρτή επιφάνεια και τριφτεί απάνω στα διάφορα grades γυαλόχαρτα ο καβαλάρης θα έχει την τελειότερη εφαρμογή σε καπάκι που έχεις δεί ποτέ Έχω φτιάξει καβαλάρηδες σε αυτό το κατασκεύασμα για μπουζούκια φίλων μου και εφαρμόζει πάντα στα καπάκια συμπεριλαμβανομένων και 2 Ζοζεφ. Θα προσπαθήσω να ανεβάσω φωτογραφίες και είμαι μαζί σου και με οποιονδήποτε άλλο φίλο έχει απορίες

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #39 στις: Νοεμβρίου 12, 2015, 09:12:38 πμ »
filios ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Η φράση σου "ενίσχυση στην ένωση" θεώρησα από λάθος ότι αφορούσε στην κόλληση με το σκάφος (κι όχι τα δυο κομμάτια του καπακιού), εξ ου και η παρεξήγηση.
Την μέθοδο την κατάλαβα, όπως και τις απαντήσεις για τον "χειρισμό" του σκάφους. Το ανέφερα εξαρχής γιατί απ' ό,τι ξέρω (από συζητήσεις με οργανοποιούς) το πρώτο καμάρι του μπουζουκιού (στον τάκο) γίνεται χωρίς κλίση. Έτσι η γεωμετρία του καπακιού προκύπτει λίγο ζόρικη, πρέπει να είναι συνεπίπεδο με την ταστιέρα μέχρι την τρύπα περίπου κι από κει και κάτω και να καμπυλώνει εγκάρσια - και ταυτόχρονα να αποκλίνει προς τα πίσω στην χορδιέρα, όπως φυσικά και το χείλος του σκάφους. Εμένα προσωπικά αυτό μου καταναλώνει αρκετό χρόνο στην κατασκευή "με το μάτι".
Στις (ακουστικές Αμερικάνικες) κιθάρες που χρησιμοποιούν radius dish για την διαμόρφωση του χείλους είναι πιο απλά τα πράγματα - βέβαια δεν θα καταλάβω ακριβώς τι καμπυλότητες παίρνουν τα καπάκια (στον πάνω τάκο, κάτω από την ταστιέρα) μέχρι να το δω με τα μάτια μου και να το ψηλαφίσω με τα χέρια μου. Όταν φτιάξω κιθάρα θα καταλάβω.
Πάντως στην κατασκευή του "μπαγλαμίλι" που χρησιμοποίησα radius dish ήταν πολύ απλά τα πράγματα, και εκεί δεν υπήρχε θέμα καμπυλότητας του τάκου - αλλά ήταν και πολύ μικρό το όργανο. Έχω καναδυο τζουράδες υπό κατασκευή, όταν έρθει η ώρα θα δοκιμάσω το dish του γιουκαλίλι (που είναι και στο κατάλληλο μέγεθος) και θα δω τι θα γίνει με τον τάκο. 

filios

• Full Member
Περισσότερες λεπτομέρειες για την κατασκευή σκάφους
« Απάντηση #40 στις: Νοεμβρίου 12, 2015, 11:58:16 πμ »
Φίλε Μάνος μεγαλώσαμε και ξεχνάμε Τα Linings και τα καμάρια τα κολλώ 1 χιλ πιο πάνω από το χείλος του σκάφους ούτως ώστε να αποκτήσουν όλα μαζί την ίδια κλήση για τέλεια εφαρμογή του )καπακιού,Ξέχασα να αναφέρω ότι στα μπουζούκια μου τοποθετώ στο μάνικο μία λουρίδα κελεμπέκι η οποία λεπταίνει προς το τέλος του μάνικου Δηλ δεν κάνω σκαλοπάτι στήν αρχή του μάνικου Αυτό μου δίνει την επιθυμητή κλήση αλλά κυρίως για αισθητικούς λόγους ( Αυτό δεν θα είναι ωραίο με καρυδιά )Αν προσέξεις θα δείς ότι και οι ενισχύσεις στο μάνικο είναι παλίσανδρος και οι οποίες συγκλίνουν πρός τον καράολο και είναι παράλληλες προς τη γραμμή της ταστιέρας για να είναι αρμονικές στο μάτι ( είμουν 13 χρόνια νεώτερος τοτε και δεν ξέρω άν θα έχω την υπομονή τώρα να το φτάξω Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ορισμενοι οργανοποιοί κάνουν το τρίτο καμάρι επίπεδο Πώς θα ταιριάξει το καπάκι χωρίς πιέσεις και ζορίσματα ? Βρές ¨ενα γυαλι αυτοκινήτου με την κλήση που θέλεις Αυτά οι τζαμτζηδες τα παιτάνεΤο καλύτερο που βρήκα ήταν απο ένα WW beetle το οποίο έσπασα κατα λάθος Μετά είναι και η τέλεια κατασκευή και εφαρμογή καβαλάρηδων Τις πλάτες των κιθάρων μου την κατασκευάζω αλα Τορρες Δηλ τρίβω πρώτα την πλάτη της κιθάρας με το lining κολλημένα μετά τρίβω τα καμάρια και τα κολλώ στα πλαϊνά 1 χιλ πιο πάνω απο το χείλος και μετά τα τρίβω όλα μαζί και  μετά κολλώ την πλάτη σε συνθήκες ξηρασίας Η εφαρμογή είναι πάντα τέλεια Η κλήση του σκάφους στην περιοχή του τάκου και στο πάλαι φαίνεται στις φωτογραφίες που θα ανεβάσω που δεν είναι και καλής ποιότητος

filios

• Full Member
Μανο sorry λάθος ΄μου πάλι
« Απάντηση #41 στις: Νοεμβρίου 14, 2015, 08:17:28 πμ »
Πάνω καλή σου μέρα Στο μάνικο και κάτω απο την ταστιέρα τοποθετώ μία λουρίδα παλίσανδρο και όχι κελεμπέκι Μετά εσύ μιλούσες για το τάκο του μάνικου και το πρώτο καμάρι εγώ για το τρίτο καμάρι και τον πίσω τάκο ¨Οπως τρίβω το σκάφος στό γυαλί δεξιά και αριστερά του τάκου το χείλος του σκαφους  είναι λίγο πιο χαμηλά από την ταστιερα με ανοδική κλήση προς την ένωση μάνικου σκάφους Δηλ το χείλος του σκάφους έχει την μεγαλύτερη κατάσπαση στο σημείο της μεγαλύτερης καμπυλότητας δηλαδή στα καμάρια και μετά προοδευτικά ανεβαίνει προς την άρθρωση του μάνικου διαγράφοντας μία ελαφρά καμπύλη πρός τα κάτω και μετά ανεβαίνει προς τον τάκο
Το σκάφος δεν γίνεται επίπεδο απο το δεύτερο καμάρι προς τον τάκο αλλά παραμένη κάπως καμπύλο

filios

• Full Member
κληση σκαφους και μανικο
« Απάντηση #42 στις: Νοεμβρίου 14, 2015, 11:59:39 πμ »
Μανο η καμπηλότητα του σκάφους και η κλήση γτου μανικου μετά την προσθήκη του παλίσανδρου

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #43 στις: Μαρτίου 08, 2016, 05:46:45 μμ »
Σεμιναριο κ.Φιλιο......σε ευχαριστουμε !!!!

filios

• Full Member
« Απάντηση #44 στις: Μαρτίου 08, 2016, 09:14:13 μμ »
Θα προσπαθήσω να φτιάξω και ένα βίντεο με την όλη διαδικασία που θα επεξηγεί ίσως και ορισμένα σημεία που μπορεί η περιγραφή μου να τα άφησε αδιευκρίνιστα
Το έχω εξάλλου υποσχεθεί και σε κάποια παιδιά του φόρουμ Θέλω να δείξω πόσο εύκολα και ευχάριστα ,για μένα ,γίνεται ένα σκάφος
Κάθε κατασκευαστής μπορεί να προσθέσει το δικό του ‘ touch’ στις διαστάσεις του σκάφους και στα πάχη ξύλων και να έχει τον δικό του ήχο. Εσύ είμαι βέβαιος με 21 κατασκευές θα βρεις την όλη κατασκευή παιχνίδι. Ευχαριστώ για την ανταπόκριση σου

Tags: