Αποστολέας Θέμα: κατασκευή σκάφους μπουζουκιού με πολλές ντούγιες  (Αναγνώστηκε 39044 φορές)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: κατασκευή σκάφους μπουζουκιού με πολλές ντούγιες
« Απάντηση #60 στις: Νοεμβρίου 18, 2017, 05:40:02 μμ »
πολιτικός να είμουνα

{celebrate015}
... ελα πες... θα φορεσεις γραβατα;  ;D
ή οχι;  ;D ;D
σιγα-σιγα φιλιε μου το βιντεο, (και κανενα γαλλικο-ωπα, αγγλικο- να ακουγεται δεν πειραζει!) {celebrate015}

μπραβο κωστα! ανεβασε τα ρε συ και στο "φωτογραφιες"...
(αυτος ο τιτλος πρεπει να αλλαξει-απο δεκεμβρη...)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #61 στις: Νοεμβρίου 18, 2017, 08:48:11 μμ »
Μπραβο στον Κωστα για την σκαφαρα που εκανε....αλλα και μπραβο στον κ. Φιλιο που εχει μπει στην διαδικασια να κανει βιντεο την κατασκευη σκαφους.....Περιμενουμε με αγωνιαααααα.....!!!!

gfourlias

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Το φυσικό ...
  • Αριθμός κατασκευών: 17
  • Περιοχή: Καισαριανή
« Απάντηση #62 στις: Νοεμβρίου 22, 2017, 10:46:24 πμ »
Εχω τελειώσει την βιντεογράφιση με τον αδελφό μου και εμεινε η κατασκευή και το κολλημα των παραπετων Μετά θα πρέπει να συναρμολογιθούν να σβήσω τα Αγγλικά ( βρισιες ) του αδελφού μου και να το ανεβάσει ο γιος του (Φιλιος και αυτός ) εκεί που ανεβαίνουν αυτά (είναι closed subject για μένα )gfourlias και όλοι οι άλλοι Αυριο θα κολλησω τα πως τα λένε και πολυ σύντομα θα το έχετε Είμαι βέβαιος πως θα το βρείτε πολύ βοηθητικό και εύκολο
Αγαπητέ filios,

δεν υπάρχει φόβος εδώ για τα αγγλικά. ΟΛΟΙ μόνο ΓΑΛΛΙΚΑ ξέρουμε!!!!!
 ;D

filios

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: rosewood
  • Αριθμός κατασκευών: 6 guitars 3 bouzoukis
« Απάντηση #63 στις: Νοεμβρίου 25, 2017, 06:28:44 πμ »

Φίλε Ζαρκ Συγχαρητήρια για τα πολύ όμορφα όργανα που φτιάχνεις Μου αρέσει αυτή η διχρωμία ή και τριχρωμία όπως την ονομάζεις των μπουζουκιών σου Φαντάσου πόσο ωραία θα είναι ναι με μαύρα φιλέτα στις άσπρες δούγες και άσπρα στις σκούρες Είμαι βέβαιος θα είναι εύκολο με την μέθοδο μου που ανεβαίνει σύντομα  ( κόλλησα και τα παραπέττα ) Μπράβο και πάλιν

Σιακάτης Αθανάσιος

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #64 στις: Νοεμβρίου 25, 2017, 06:04:42 μμ »
Μπράβο σας!!! Τι να πω.... Ζηλεύω!! Έχω πάντως μια απορία επι του θέματος.... Σε τι πραγματικά εξηπηρετούν οι πολλές ντούγιες? Έχει να κάνει με το ηχητικό ή το στατικό κομάτι της κατασκευής?

filios

• Full Member
« Απάντηση #65 στις: Νοεμβρίου 26, 2017, 05:14:10 μμ »

Φίλε Αθανάσιε σε ευχαριστώ Εύλογες οι απορίες σου Υπάρχει και η Αισθητική πλευρά και θα αρχίσω από αυτή παρόλο που μπορεί να εγείρει και διαφωνίες Τα περισσότερα ακριβά μπουζούκια ( και κυρίως τα τετράχορδα ) έχουν πολλές χαραγμένες δουγες Αυτό κατά την άποψη μου  κάνει το μπουζούκι πιο όμορφο αλλά και να φαίνεται πιο ακριβό και καλοδουλεμένο Φυσικά οι Βρετανοί λένε ότι
 Beauty is in the eye of the beholder 
Πιστεύω όμως πως αυτό το χάραγμα και τα φιλέτα προσδίδουν στα σκάφη σκληρότητα και καλύτερο ήχο αν φυσικά γίνουν πιο λεπτά Δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η πλάτη ή το σκάφος ενός λαγούτου ή κλασσικής κιθάρας δεν συμμετέχουν στην ποιότητα και το response του ήχου 
Φτιάχνω τα σκάφη με αυτή την μέθοδο διότι πιστεύω ότι ηχητικά και στατικά είναι καλύτερη από την παραδοσιακή Αν δεν ήταν έτσι τότε γιατί πολλοί επαγγελματίες προσπάθησαν να φτιάξουν τέτοια σκάφη  πέραν των 30 – 40 δούγων Για τα ανωτέρω υπάρχουν πολλά σχετικά άρθρα και σε άλλα Φορουμ Είμαι βέβαιος ότι ένα σκάφος με περισσότερες  από 60 δούγες είναι πολύ πιο γερό από ένα των 30 Ειδικά και επειδή ο πλήρης διαχωρισμός των δούγων και τα φιλέτα σφενδαμνου τα κάνουν πιο δύσκαμπτα Άρα μπορεί να γίνουν πιο λεπτά ( τα δικά μου γύρω στο 1.7 χιλ το πιο πρόσφατο μου 1.5 χιλ και με αυτά τα οριακά πάχη άντεξαν την τεράστια τάση των χορδών του μπουζουκιού Το πρώτο είναι τώρα 15 χρόνων Φυσικά είναι φτιαγμένα από παλίσανδρο αλλά και το κελεμπέκι και η άβαφη καρυδιά είναι σκληρά ξύλα
Εκτός από αυτό μεγάλη σημασία κατά την άποψη μου πάντα έχει η τέλεια εφαρμογή, καμπυλότητα και doming που επιτυγχάνεται Οι δικές μου δούγες πατούν ή εφάπτονται πλήρως στην καμπυλότητα του συμπαγούς σκάφους Το σκάφος γίνεται ισόπαχο με ελάχιστο ξύσιμο Ενώ μέτρησε σε παρακαλώ άλλα σκάφη κατασκευασμένα με την παραδοσιακή μέθοδο Αυτά με τις λίγες δούγες είναι πολυγωνικά και συνήθως αυτό φαίνεται ( και καλύπτεται με χαρτί ) από μέσα και τα πάχη γίνονται με το μάτι και ότι προκύψει
Είναι δυνατόν λοιπόν να μην υπάρχει διαφορά στην ανταπόκριση ( response )
μεταξύ των δύο σκαφών ?
Εδώ θέλω να ξανά αναφέρω ότι  είχα ασχοληθεί μόνο με την κατασκευή κλασσικών κιθάρων μέχρι πριν 15 χρόνια Πως μπορεί να είχα αυτό το αποτέλεσμα με τα τρία μόνο μπουζούκια που έφτιαξα αν δεν ίσχυαν αυτά που γράφω Φυσικά είχα και αρνητικές κριτικές στα φόρουμ που δεν με ενδιαφέρουν
Το κυριότερο για μένα είναι η μέθοδος κατασκευής που μου είναι πολύ ευχάριστη και όχι πολύ πιο χρονοβόρα από την παραδοσιακή ( δεν έχω φτιάξει ποτέ με αυτή την μέθοδο) Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσεις να φτιάξεις και εσύ τέτοια όταν επιτέλους την ανεβάσω και ότι αρκετοί φίλοι θα την υιοθετήσουν ακόμη και επαγγελματίες
Νασαι καλά

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #66 στις: Νοεμβρίου 27, 2017, 02:59:02 μμ »
ανοιγεις θεμα ολοκληρο τωρα.......................για δες τι λεει ο γκουρου ομωςhttps://www.facebook.com/bouzoukia.varlas/videos/1959088987679485/
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

filios

• Full Member
« Απάντηση #67 στις: Νοεμβρίου 28, 2017, 12:49:47 μμ »

Πράγματι μεγάλο το θέμα και έχει συζητηθεί παλιά
Εγώ τρία μπουζούκια έχω φτιάξει και δύο σκάφη που περιμένουν να αρματωθούν
Δεν ισχυρίζομαι ότι μπορώ να συγκριθώ με άλλους οργανοποιούς με χιλιάδες κατασκευές ,και υπάρχουν και πολλοί άλλοι εξαιρετικοί Γκουρού εκτός από τον κο Βαρλα αλλά όσο πιο ταπεινά γίνεται δεν θα ντρεπόμουνα να παρουσιάσω και τα τρία μπουζούκια μου
Κατά πάσα πιθανότητα έχεις διαβάσει την συζήτηση που έγινε στο Ρεμπέτικο στις 28/12/2007 με θέμα δούγες και ήχος μπουζουκιού Σε ερώτηση αν ο αριθμός των δουγων παίζει κάποιο ρόλο στον ήχο μπουζουκιού κάποιος απάντησε όχι όχι όχι
Και άλλοι ήταν αρνητικοί Η απάντηση όμως του κου Φρονιμοπουλου τον οποίο θαυμάζω για τις γνώσεις του και τις κατασκευές του ήταν « Η απάντηση θα  είναι σαφώς Ναι και όσο μεγάλο θέλετε !! Ο ρόλος των πολλών δούγων παίζει δευτερεύοντα ρόλο ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΜΕΛΗΤΕΟ¨»
 Τα ίδια περίπου πιστεύει και άλλος σημαντικός κατασκευαστής κος Σπουρδαλάκης Αναφέρει λοιπόν στο δικό του άρθρο « ένα σκάφος με τέλεια καμπυλότητα λόγω αφαίρεσης των γωνίων από τις δούγες με την προεργασία (και οι πολλές ντούγες) δίνουν πιο καλή ανάκλαση και πιο γλυκό ήχο » Τονίζει αλλού ότι στα 29 χρόνια κατασκευών και επισκευών δεν έχει δει μπουζούκια με περισσότερες από 30 δούγες
   Λοιπόν φίλε Ζαρκάδα πως μπορεί κάποιος να κρίνει και να είναι απόλυτος με αυτή την κατασκευή αν δεν την έχει φτιάξει και συγκρίνει με άλλη δική του Και όμως ήταν θετικότατος
Δεν προσπαθώ να πλασάρω ή να επιβάλω την δική μου μέθοδο εφευρίσκοντας επιχειρήματα Απλά είμαι όσο γίνεται βέβαιος για αυτά που γράφω και να βοηθήσω θέλω   
Και για να  αντιστρέψουμε αυτό που γράφεις

Αφού λοιπόν μπορώ εγώ μπορείς και εσύ

Φτιάξε ένα μπουζούκι όπως περιέγραψα και κάποτε θα με θυμηθείς
ΥΓ  Δεν μπόρεσα να βρω στο Ling τον Βάρλα να αναφέρεται σε δούγες
Σήμερα το πρωί δουλεύαμε με τον ανιψιό μου στην κατασκευή του Βίντεο Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα να το φτιάξουμε σε 2 μέρη
 Ευχές από την βροχερή Λεμεσό

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #68 στις: Νοεμβρίου 28, 2017, 04:27:21 μμ »
Εγω ειμαι της γνωμης οτι ο ηχος κρυβεται αλλου.Που? Μα φυσικα στο καπακι............οποτε και εχω επικεντρωθει εκει.Τι ηχο μπορει να σου δωσει ενα σκαφος ολο κολλα? Οσο πιο πολλα φιλετα τοσο πιο πολυ κολλα.Ναι εχεις δικιο για την καμπυλοτητα , αλλα μεχρι εκει.Κι αλλωστε τα μπουζουκια με τις πολλες δουγιες ξεκινησαν καθαρα για αισθητικους λογους.Οπως ελεγε κι ο Γενιτσαρης ηθελαν οι παιχτες να ταιριαζει το οργανο με το ριγε κοστουμι τους.Και γι αυτο τα ειχαν ονομασει κιολας.....................πολυτελειας!!!!!!!
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

filios

• Full Member
« Απάντηση #69 στις: Νοεμβρίου 29, 2017, 08:17:52 πμ »

Φαίνεται ότι θα δυσκολευτώ να πουλήσω την μέθοδο μου!
Το ότι το μυστικό ή ότι η ψυχή όλων των εγχόρδων οργάνων βρίσκεται στο καπάκι ήταν είναι γνωστό και αποδεκτό από όλους τους κατασκευαστές για αιώνες Από το μικρό μπαγλαμαδάκι , το μπουζούκι ,την κιθάρα μέχρι και το soundboard των πιάνων και καλά κάνεις που ασχολείσαι με αυτή την παράμετρο κατασκευής
Όμως δεν φαίνεται να πιστεύεις σε αυτά που έγραψαν οι κύριοι Φρονιμοπουλός και Σπουρδαλάκης για την θετική επίδραση των πολλών δούγων με ισοπαχές σκάφος και τέλεια καμπυλότητα στον ήχο των μπουζουκιών που με δικαιώνουν
Πολλοί άλλοι το απέρριπταν απλά with all respect διότι ήταν φοβερά δύσκολο έως αδύνατο να το φτιάξουν
Δεν δέχομαι την άποψη ότι τα μπουζούκια με πολλές γραμμώσεις φιλέτα φτιάχτηκαν μόνο επειδή ταίριαζαν με τα κοστούμια των μουσικών της εποχής .
Εάν είχαν δυσμενή επίδραση στον ήχο δεν θα το είχαν προσέξει άνθρωποι όπως όχι μόνο οι Γκουρού αλλά και ο Stradivari των μπουζουκιών Ζοζεφ και οι άλλοι άριστοι κατασκευαστές που υπάρχουν? Και γιατί συνεχίζεται αυτή η πρακτική μέχρι σήμερα με τα περισσότερα ακριβά μπουζούκια να είναι έτσι φτιαγμένα αφού έφυγαν τα μαύρα κοστούμια αφού μπορεί να έχουν δυσμενή επίδραση στον ήχο   Όσα τετράχορδα μπουζούκια Ζοζεφ έχουν δει οι φίλοι μου και εγώ είναι φτιαγμένα με πολλές έστω και χαραγμένες δουγες Μήπως ο Ζοζεφ είχε διακρίνει και κάποια θετική επίδραση στον ήχο? λόγω της σκλήρυνσης του σκάφους ή αλλαγής της ελαστικότητας και του response του
Τώρα για την πολλή ψαρόκολλα αναφέρεσαι στα δικά μου μπουζούκια Αυτό μου το έγραψε και κάποιος σε άλλο φόρουμ Ότι δηλαδή πρέπει να υπάρχει περισσότερη κόλλα από ξύλο! Ήταν κακίες του που με μειώνουν Σε διαβεβαιώνω ότι η ψαρόκολλα που χρησιμοποιείται είναι περίπου η ίδια σε ποσότητα με αυτή που χρησιμοποιείται στις χαραγμένες δούγες ( μπορεί μία – δυο δακτυλήθρες παραπάνω)
Διότι στις χαραγμένες δούγες το φιλέτο διεισδύει στη δουγα ίσως 1.5 -2 χιλ ( δεν γνωρίζω) Μα οι δούγες μου έχουν τόσο πάχος Δηλαδή 1.5- 1.7 χιλ Που πάει λοιπόν η περισσότερη κόλλα ? Δεν έχω την ανάγκη να χρησιμοποιήσω γάζες και χοντρά χαρτιά και κορδέλες  Επιπρόσθετα δεν την ζεσταίνω ή καίω  με σίδερο Άρα είναι πιο γερή σε μικρότερες ακόμη ποσότητες Θα τα δείτε στο βίντεο που θα ανεβάσω μιας και υποσχέθηκα σε πολλούς φίλους εκεί
Δεν μπορώ και δεν έχω τίποτα να κερδίσω αλλά λόγω των αμφισβητήσεων πρέπει να τα γράψω, με ενοχλεί και θα φανεί σαν υπέρμετρος κομπασμός Είμαι όμως πολύ μακριά για να παρουσιάσω έστω ένα και να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις 
Τα μπουζούκια με αυτή την κατασκευή έχουν πολύ Response ,δονούνται στην κοιλιά ή στο στήθος όταν παίζονται Έχουν πολύ δυνατό ήχο και sustain και είναι balanced
Αυτή είναι η γνώμη επαγγελματιών που θέλουν να τα αγοράσουν με χοντρά λεφτά
Κάποιος σε άλλο φόρουμ έγραψε ότι μετά από τόση λεπτομέρεια ( στο άρθρο που έγραψα με πολύ κόπο και χρόνο) τα ακούει πολύ συνηθισμένα Οι Άγγλοι έχουν ένα ρητό Everybody is entitled to an opinion and an as…….le
Όσοι λοιπόν θέλετε να πειραματιστείτε ιδού η Ρόδος

KOSTAS7

• Hero Member
« Απάντηση #70 στις: Νοεμβρίου 29, 2017, 10:07:28 πμ »
Κύριε Φίλιο,
Η κριτική και η παντογνωσία είναι ένα φτηνό σπορ δεν κοστίζει.
Έχει δικαίωμα να ομιλεί μόνον οποίος έχει κοπιάσει, δοκιμάσει,σπάσει ,κολλήσει, πετάξει χρήματα και χρόνο.
Προσωπικά αναμένω το video γιατί πιστεύω ότι οποιοδήποτε θετικό ερέθισμα δίνει τροφή στη σκέψη μου και πηγαίνω ένα βήμα παραπάνω
Αναμονή λοιπόν και σε ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #71 στις: Νοεμβρίου 29, 2017, 12:59:26 μμ »
Εγω περιμενω με αγωνια το βιντεο και εννοειται πως θα εφαρμοσω την μεθοδο αυτη!!!
Κατα την γνωμη μου πρεπει να δοκιμασουμε και μετα ο καθενας κραταει αυτο που τον αντιπροσωπεύει σαν φιλοσοφια κατασκευης.
Αναμονη και αγωνια για το βιντεο λοιπον.....εως τοτε,ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!!!

Γιωργος π

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα αρκεί να παράγουν ήχο κ ομορφιά......
  • Αριθμός κατασκευών: 5
« Απάντηση #72 στις: Νοεμβρίου 29, 2017, 02:17:31 μμ »
Και έλεγα να αρχίσω το πρώτο μου σκάφος με τον παραδοσιακό τρόπο..... Μάλλον θα περιμένω το βίντεο σου....  1ο σκάφος  με 50 δουγιες;;;;;;   

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #73 στις: Νοεμβρίου 29, 2017, 02:41:53 μμ »
Ξεφεύγει από το θέμα αλλά δεν κρατιέμαι θα το πω.
Καλός οργανοποιός σίγουρα ο Βάρλας αλλά δεν είναι και ευαγγέλιο όσα λέει.
Μια ματιά στα βίντεο που έχει ανεβασμένα και θα διακρίνεις αλαζονεία και ''παντογνωσία''. Τα πιο πολλά σκάφη όμως στα βίντεο είναι καρυδιά βαμμένη (η αντοχή της και η συμπεριφορά στον χρόνο είναι αποδεδειγμένα κακή - δεν χρειάζεται παραπάνω κουβέντα).
κ. Φίλιε περιμένουμε με αγωνία το βίντεο σας. Ακόμα και κάποιος είτε έχει τελείως διαφορετική άποψη ή είτε έχει τις αντιθέσεις του σε κάποια σημεία, είναι χρήσιμο και παραγωγικό να ακούσει την θέση του άλλου και που ξέρεις μπορεί και να αλλάξει άποψη.
Σας ευχαριστούμε ούτως ή άλλως για την ενδιαφέρουσα και πάνω απ'όλα ευγενική παρουσία σας στο φόρουμ.

Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

gfourlias

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Το φυσικό ...
  • Αριθμός κατασκευών: 17
  • Περιοχή: Καισαριανή
« Απάντηση #74 στις: Νοεμβρίου 30, 2017, 10:38:34 πμ »
Κύριε Φίλιο,

θεωρώ ότι όλοι εκφράζουν μία γνώμη βασισμένη στην εμπειρία και τον τρόπο που δουλεύουν.

Η μέθοδος που περιγράφετε πιθανόν να δώσει λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται στην κατασκευή σκαφών με "λίγες" δούγες.
Τα λάθη που γίνονται είναι από το ελλειπές λύγισμα ώς το κατάλληλο ταίριαγμα μεταξύ των δουγών σε καλούπια που δεν έχουν την τέλεια γεωμετρία και που οδηγούν σε περιοχές με πολύ λεπτό ξύλο (συνήθως πάνω στις κολλήσεις) ή στη χειρότερη, σε ξετρυπήματα (έχω ξετρυπήσει εγώ ...  :'().

Η μέθοδος, όπως την περιγράφετε, φαίνεται να με γλυτώνει από τέτοια ατοπήματα ...
Πιθανόν βέβαια να δημιουργεί άλλα θέματα.
Για αυτό περιμένω με αγωνία, όπως και πολλοί εδώ, για το βίντεο που θα ρίξει φως στα "σκοτεινά" σημεία της μεθόδου.

Στην τελική, ο καθένας θα αποφασίσει για τον εαυτό του, ποιά είναι η μέθοδος που ταιριάζει στις δεξιότητες, τα εργαλεία και τον τρόπο εργασίας του.
Δεν είναι όλοι οι τρόποι για όλους αλλά καλό είναι να έρθουμε σε επαφή με κάθε δυνατή μέθοδο. Ετσι, από κάθε μία μπορούμε να πάρουμε στοιχεία που θα προσθέσουν ή θα αλλάξουν την προσωπική μας μέθοδο προς το καλύτερο.

Σε αναμονή του βίντεο με αγωνία!!!

Εχω και σκάφος να φτιάξω ...

Tags: