Αποστολέας Θέμα: κατασκευή σκάφους μπουζουκιού με πολλές ντούγιες  (Αναγνώστηκε 39029 φορές)

filios

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: rosewood
  • Αριθμός κατασκευών: 6 guitars 3 bouzoukis
Απ: Βίντεο κατασκευής σκάφους με 50 - 63 πραγματικές δούγες.
« Απάντηση #90 στις: Δεκεμβρίου 20, 2017, 08:04:37 πμ »

Φίλε Νikos many thanks η γατούλα μου είναι αναλογικά πιο μεγάλη ηλικιακά από εμένα ( 21 χρόνων ) Τυφλή από το ένα μάτι και θεόκουφη Έτσι δεν ακούει τις βρισιές του δίδυμου μου Όταν δουλεύω ούτε καφέ πίνω πόσο μάλλον τσιγάρο Να είσαι
καλά

filios

• Full Member
« Απάντηση #91 στις: Δεκεμβρίου 20, 2017, 08:39:27 πμ »

Φίλε Γεώργιο Π Δεν γνωρίζω από πιο φόρουμ μου κόλλησε το οστεόκολλα Εννοούσα Hide glue Για την αρχική κόλληση ας την λίγο πιο ρευστή και μην σφίξεις πολύ τα ξύλα για να ξεκολλάνε εύκολα μετά το νερό Και όπως οι δούγες μετά είναι βρεγμένες θα τις λυγίσεις εύκολα αφού με μία λεπίδα αφαιρέσεις τα ίχνη τις ψαρόκολλας για να μην λερώνεις και το Bending Iron Μετά άσε τις να στεγνώσουν κοντά ή πάνω στο καλοριφέρ ή στον ήλιο για να μην συσπαστούν μετά την κόλληση
Εάν βρεις > 315 gram strength hide glue και έχεις ένα ( ή μια )  βοηθό να κρατήσει σφιχτά με ανοικτά τα δάκτυλα τις δούγες για 2-3 λεπτά αυτές θα κολλήσουν και θα μπορέσεις να κολλά 3 δούγες ανά 5 λεπτά ή 60 – 70 σε δύο ώρες Δηλ ένα σκάφος σε ένα πρωινό Αυτά αφού βεβαιωθείς ότι δεν αποκλίνεις σημαντικά από τις γραμμές του καλουπιού όπου θα κάνεις διορθώσεις
Καλή τύχη Είμαι βέβαιος θα τα καταφέρεις

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #92 στις: Δεκεμβρίου 20, 2017, 08:49:25 πμ »
κατ αρχην, ενα μεγαλο μπραβο για την δημιουργια βιντεο (με τοσο αναλυτικο τροπο) και την προσφορα αυτου στην κοινοτητα ΜΑΣ  {celebrate006}
ξεροντας απο κατι δικα μου που ειχα φτιαξει παλαιοτερα, πρεπει να σας βγηκε το λαδι στο μονταζ-επεξεργασια, μα κυριως για τον χρονο που διεθεσες για να φτιαχτει ολο αυτο

(διαφωνω με την κοπη του βιντεο, εγω θα το αφηνα ετσι... ή θα εφτιαχνα ενα μικρουλι συνοπτικο δευτερο, αφηνοντας το πρωτο ως εχει)

οι συμβουλες και οι πληροφοριες σου που παρεχεις τοσο απλοχερα, σιγουρα ειναι υπερπολυτιμες για καποιον.
ειτε ειναι στο ξεκινημα του (αρχαριος) ειτε εχοντας φτιαξει ενα καρο πραματα.
ειτε συμφωνει ειτε οχι.

να σε ξαναευχαριστησω εκ μερους ολων των μελων, αλλα και να προτρεψω ολους τους αλλους (εμου συμπεριλαμβανομενου   ;D) να ειμαστε πιο ενεργοι (θυσιαζοντας και λιγο απο τον χρονο μας....  {music017}) παρουσιαζοντας οτι εχει σχεση με το αντικειμενο που αγαπαμε-βοηθωντας αλλους- αυτη εξαλου ειναι η σημασια της λεξης "κοινοτητα".

(αντε και τωρα που ξεμπερδεψες απ τα βιντεα, βουρ στις τσιπουρες!)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

john 2004

• Hero Member
Απ: κατασκευή σκάφους μπουζουκιού με πολλές ντούγιες
« Απάντηση #93 στις: Δεκεμβρίου 20, 2017, 10:25:38 πμ »
Βρέθηκα για δουλειά αυτές τις μέρες στη Λεμεσό και είχα τη χαρά να γνωρίσω από κοντά τον συμπαθέστατο και φιλόξενο κύριο Φίλιο, και να θαυμάσω τις κατασκευές του αλλά και το σκάφος που είχε ετοιμάσει για την παρουσίαση του βίντεο.  Να πω και εγώ ένα μεγάλο μπράβο για την υπομονή του να φτιάξει το βίντεο.  Ξέρω ότι θέλει πολύ κόπο και χρόνο κάτι τέτοιο.

Το σκάφος της παρουσίασης είναι πιο ρηχό από τα προηγούμενα, πιο λαουτοείδες και για αυτό μου άρεσε περισσότερο, είναι δε  σε σχήμα που θα το ζήλευαν πολλοί. 
Η διαδικασία σχετικά απλή και εύκολη, και το αποτέλεσμα ανάλογο του πόσου χρόνου θέλει να διαθέσει κάποιος για να ασχοληθεί με τις λεπτομέρειες.

Παρόλο που όπως είπα και στον ίδιο διαφωνώ με τον τρόπο, άλλα όχι και με την φιλοσοφία της κατασκευής, θα παρότρυνα κάποιον που θέλει να το δοκιμάσει.  Μόνο έτσι θα γνωρίζει αν κάνει η δεν κάνει.....

Να ευχηθώ καλή συνεχεία στον ίδιο και καλή τύχη και αποτέλεσμα σε όποιον το επιχειρήσει.

Κώστα τόσο λεπτές θα λυγίζουν και δεξιά αριστερά οπότε θα έχουν τέλεια εφαρμογή και πολύ πιο γρήγορα θα τελειώνεις.

Γιάννη σπρώχνοντας μια προσχηματισμένη δούγα προς τα δεξιά, αυτομάτως δημιουργείς κενό στην αριστερή της πλευρά σε σχέση με την επόμενη ίδια δούγα. Οπότε εκεί θέλει κάποια παρέμβαση με το παραδοσιακό τρόπο.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #94 στις: Δεκεμβρίου 20, 2017, 11:02:05 πμ »
Συγχαρητήρια για το κατασκευαστικό , αλλά και το ανθρώπινο ήθος σας  !!!

Θα χαρώ ιδιαίτερα αν μάθω ...  ότι παιδιά και εγγόνια πήραν κάτι από τις αρετές του παππού τους.

Αν όντως έχει συμβεί κάτι τέτοιο , νομίζω ότι είναι η καλύτερη άϋλη ανταμοιβή , ένα είδος "αθανασίας" !

Πέρα από τις τεχνικές γνώμες με τα υπέρ ή κατά αυτού του εγχειρήματος από τους φίλους του φόρουμ ,

θέλω να σας ευχαριστήσω και να υπογραμμίσω την καλή διάθεση μιας τέτοιας προσφοράς !!! 

Καλά Χριστούγεννα !   
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #95 στις: Δεκεμβρίου 20, 2017, 12:47:24 μμ »
ε, να πω κι εγώ μπράβο για όλα, κι ευχαριστούμε επίσης, δεν το ξεχνάω ... ακόμα δύσκολο μου φαίνεται πάντως, ίσως κάποτε...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #96 στις: Δεκεμβρίου 20, 2017, 01:01:20 μμ »
Καλημέρα.Ένα μπράβο και από εμένα για την όλη προσπάθεια και διάθεση να μοιραστείτε μαζί μας την δουλειά σας.Το βίντεο είναι κατατοπιστικότατο και πολύ χρήσιμο για όποιον θέλει να το προσπαθήσει.Αποδεικνύει ότι γίνεται να φτιάξεις σκάφος με πολλές ντούγιες και δεν είναι και τόσο δύσκολο τελικά.Η παρατήρηση μου είναι ότι απ'όσο καταλαβαίνω χρειάζεται πολύ καλή μελέτη και σχεδιασμός επί χάρτου πριν την κατασκευή για να γίνει εύκολη η όλη δουλειά.Εκτιμώ επίσης πως λειτουργεί σε απόλυτα συμμετρικά σκάφη (σχηματισμός του καλουπιού με περιστροφή).Τώρα στο θέμα κατά πόσον ένα τέτοιο σκάφος έχει καλύτερα αποτελέσματα είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο που απαιτεί πολύ μεγάλη κουβέντα και μελέτη για να στηριχθεί μια απάντηση καθώς όλοι μας διαθέτουμε και μια άποψη (εμού συμπεριλαμβανομένου) αλλά στηρίζεται μάλλον περισσότερο στην εκτίμηση μας και όχι στην μελέτη/πειραματισμό/μετρήσεις. Ίσως να ανοίγαμε ένα άλλο θέμα να μπορούσαμε να μιλήσουμε και να μοιραστούμε τις ιδέες για να μην χαλάσουμε αυτήν την ωραία παρουσίαση.

ΥΓ.Το βίντεο όντως ΜΠΕΝ ΧΟΥΡ σε διάρκεια αλλά για όποιον ενδιαφέρεται αξίζει τον κόπο. Μπράβο και πάλι.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

filios

• Full Member
« Απάντηση #97 στις: Δεκεμβρίου 21, 2017, 08:32:31 πμ »

Αγαπητέ John .
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Σου τηλεφώνησα και την επομένη αλλά φαίνεται είχες φύγει Είχαμε πολλά κατασκευαστικά να συζητήσουμε ακόμη
Η συνάντηση με ένα άνθρωπο που γνωρίζει πολλά για κατασκευές  ( Ακόμη και για καραβάκια ) είναι σπάνια εδώ και a revelation Δύσκολο εδώ στην πόλη μου διότι με όλο τον σεβασμό δεν υπάρχει άλλος με τέτοιες εξοδεικευμένες γνώσεις
Η μόνη μας αντιθετη άποψη είναι στο τρόπο κατασκευής του σκάφους που πιστεύω ότι στο τέλος θα σε κερδίσω
Τις καλύτερες μου ευχές σε σένα και στη οικογένεια σου

filios

• Full Member
« Απάντηση #98 στις: Δεκεμβρίου 21, 2017, 08:53:58 πμ »

Αγαπητέ Μάνο ¨έχοντας δει τις οργανοκατασκευές σου και τις άλλες σου δημιουργίες  στο Forum είμαι βέβαιος ότι η κατασκευή αυτή θα είναι piece of cake για σένα
Βρες κάνα κομμάτι παλίσανδρο και φτιάξε το κρατώντας τις δούγες κάτω από 2 χιλ
Και θα με θυμηθείς
Καλές γιορτές σε σένα και στην οικογένεια σου

filios

• Full Member
« Απάντηση #99 στις: Δεκεμβρίου 21, 2017, 10:21:13 πμ »

Φιλε Ζαρκαδα
Στην διάρκεια της ζωής μου πρώτη φορά απολογήθηκα ( ζήτησα συγνώμη)     
τέσσερις φορές για κάτι Τι άλλο δηλ έπρεπε να κάνω Η καθυστέρηση δεν οφείλετο αποκλειστικά σε μένα και δες το διαφορετικά  Κάλιο αργά παρά ποτέ
Για σκοπούς κινηματογράφησης έφτιαξα το σκάφος αυτό που μπορεί να μην το χρησιμοποιήσω ποτέ

Η απάντηση είναι Ναι μπορώ να φτιάξω ένα σκάφος σε λιγότεροo από μια μέρα
Τώρα για το σκάφος
 Εχεις αμφιβολίες για τη άριστη εφαρμογή τν δουγων Σαν ποιου το  σκαφος δηλαδή Η καλή εφαρμογή των δούγων εναπόκειται στην δική σου δεξιότητα και μόνο Να σου το επεξηγήσω πως το βλέπω εγώ Ένα τέτοιο σκάφος με 63 ντούγες έχει κολλήσεις δεξιά και αριστερά των φιλέτων Δηλ 63χ 2 = 126 κολλήσεις Όταν βλέπω τα σκάφη που στέλνουν επώνυμοι κατασκευαστές εδώ σε φίλους τραβώ τα μαλλιά μου (που δεν έχω) Καμια φορά έρχονται ξεκόλλητα Οι 17 μόνο βασικές ενώσεις τους έχουν πολλά κενά και καμιά φορά βλέπεις τον ήλιο απέναντι Πως λοιπόν οι 126 ενώσεις μου αναμένεται να μην έχουν το παραμικρό κενό Μπορεί να υπάρχουν λίγα πολύ λεπτά κενά ( πάχους τσιγαρόχαρτου ή φύλλου χαρτιού που είναι γερά κολλημένα με hide glue και δεν ξεκολλούν (δεν ξεκόλλησαν στα δικά μου 15 χρόνων μπουζούκια με την μόνη προσθήκη ενός πολύ λεπτού χαρτιού από μέσα)
Τώρα για την ψαρόκολλα Πού είδες την πολλή κόλλα Αυτή που στάζει οφείλεται σε τρείς λόγους
Η κόλλα μου ήταν υπερβολικά λεπτή και βαρέθηκα νε την κάνω πιο thick
Μετά η σπάτουλα που θερμαίνεται διατηρεί την κόλλα ρευστή και εύκολο να ρέει και επειδή φοβόμουνα την αντίδραση μερικών από εσας για τον χρόνο κατασκευής δεν άφηνα τη σπάτουλα να στάζει στο δοχείο της για μερικά δευτερόλεπτα
Και μετά μπορεί να είμαι και αδέξιος (¨η clumsy ) αν αυτό υπονοείς
Αν πρόσεξες την κόλλα την σκουπίζω με τα χέρια μου  Πια κόλλα λοιπόν θα έχεις να ξύνεις Με ένα κομμάτι ρούχο μπορεί να καθαριστεί και πόση θα τρέξει μέσα από τις χαραμάδες Το μόνο ξύσιμο που κάνω απέξω είναι με μία λεπίδα το μισό – ένα χιλ προεξοχή του φιλέτου πάνω από τις δούγες
Οι κόλλες που θέλουν ξύσιμο είναι αυτές που αλείβουν το σκάφος οι σκαφάδες και μετά σιδερώνουν τα φιλέτα με αποτέλεσμα η κόλλα να οστεοποιείται αμέσως και να μην ξύνεται εύκολα Εάν δε ασπρίσει αδυνατίζει πολύ Παπαλα δηλαδή
Καλές γιορτές

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #100 στις: Δεκεμβρίου 21, 2017, 11:22:42 πμ »
Κύριε Φίλιο Καλημέρα δεν ξέρω εάν έχετε δει την ενότητα luthier gato στο φόρουμ που ξεκίνησε ο Στέλιος,όποτε μπορείτε βάλτε μια φωτογραφία της υπερίληκης γατούλας σας,21 χρονών που ζει είναι πολύ σπουδαίο και ας έχει κουσούρια και πάλι Καλημέρα και καλές γιορτές!
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά, σφεντάμι
  • Αριθμός κατασκευών: θα δείξει...
« Απάντηση #101 στις: Δεκεμβρίου 21, 2017, 01:06:58 μμ »
Κύριε Φιλιο περίμενα "ιεραρχικά" να απαντήσουν πρώτα οι παλαιότεροι......
Άσχετα απ το αν συμφωνώ η όχι στις πολλές δουγες,  η όλη φιλοσοφία και απλότητα της κατασκευής σας είναι για μένα ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΉ.
Ίσως απ τα καλύτερα σεμινάρια που θα μπορούσα να παρακολουθήσω. 
Τα θερμά μου συγχαρητήρια,  να είστε πάντοτε  γερός και δυνατός να δημιουργείτε!!!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #102 στις: Δεκεμβρίου 21, 2017, 03:32:11 μμ »

Φιλε Ζαρκαδα
Στην διάρκεια της ζωής μου πρώτη φορά απολογήθηκα ( ζήτησα συγνώμη)     
τέσσερις φορές για κάτι Τι άλλο δηλ έπρεπε να κάνω Η καθυστέρηση δεν οφείλετο αποκλειστικά σε μένα και δες το διαφορετικά  Κάλιο αργά παρά ποτέ
Για σκοπούς κινηματογράφησης έφτιαξα το σκάφος αυτό που μπορεί να μην το χρησιμοποιήσω ποτέ

Η απάντηση είναι Ναι μπορώ να φτιάξω ένα σκάφος σε λιγότεροo από μια μέρα
Τώρα για το σκάφος
 Εχεις αμφιβολίες για τη άριστη εφαρμογή τν δουγων Σαν ποιου το  σκαφος δηλαδή Η καλή εφαρμογή των δούγων εναπόκειται στην δική σου δεξιότητα και μόνο Να σου το επεξηγήσω πως το βλέπω εγώ Ένα τέτοιο σκάφος με 63 ντούγες έχει κολλήσεις δεξιά και αριστερά των φιλέτων Δηλ 63χ 2 = 126 κολλήσεις Όταν βλέπω τα σκάφη που στέλνουν επώνυμοι κατασκευαστές εδώ σε φίλους τραβώ τα μαλλιά μου (που δεν έχω) Καμια φορά έρχονται ξεκόλλητα Οι 17 μόνο βασικές ενώσεις τους έχουν πολλά κενά και καμιά φορά βλέπεις τον ήλιο απέναντι Πως λοιπόν οι 126 ενώσεις μου αναμένεται να μην έχουν το παραμικρό κενό Μπορεί να υπάρχουν λίγα πολύ λεπτά κενά ( πάχους τσιγαρόχαρτου ή φύλλου χαρτιού που είναι γερά κολλημένα με hide glue και δεν ξεκολλούν (δεν ξεκόλλησαν στα δικά μου 15 χρόνων μπουζούκια με την μόνη προσθήκη ενός πολύ λεπτού χαρτιού από μέσα)
Τώρα για την ψαρόκολλα Πού είδες την πολλή κόλλα Αυτή που στάζει οφείλεται σε τρείς λόγους
Η κόλλα μου ήταν υπερβολικά λεπτή και βαρέθηκα νε την κάνω πιο thick
Μετά η σπάτουλα που θερμαίνεται διατηρεί την κόλλα ρευστή και εύκολο να ρέει και επειδή φοβόμουνα την αντίδραση μερικών από εσας για τον χρόνο κατασκευής δεν άφηνα τη σπάτουλα να στάζει στο δοχείο της για μερικά δευτερόλεπτα
Και μετά μπορεί να είμαι και αδέξιος (¨η clumsy ) αν αυτό υπονοείς
Αν πρόσεξες την κόλλα την σκουπίζω με τα χέρια μου  Πια κόλλα λοιπόν θα έχεις να ξύνεις Με ένα κομμάτι ρούχο μπορεί να καθαριστεί και πόση θα τρέξει μέσα από τις χαραμάδες Το μόνο ξύσιμο που κάνω απέξω είναι με μία λεπίδα το μισό – ένα χιλ προεξοχή του φιλέτου πάνω από τις δούγες
Οι κόλλες που θέλουν ξύσιμο είναι αυτές που αλείβουν το σκάφος οι σκαφάδες και μετά σιδερώνουν τα φιλέτα με αποτέλεσμα η κόλλα να οστεοποιείται αμέσως και να μην ξύνεται εύκολα Εάν δε ασπρίσει αδυνατίζει πολύ Παπαλα δηλαδή
Καλές γιορτές

Δεν με γνωριζεις τι φρουτο ειμαι και μαλλον γι αυτο μου απολογεισαι.Δεν ειναι ντροπη να διαφωνει καποιος μαζι σου................κουβεντα γινεται.Ασε που ειπα οτι ναι ...το επομενο ετσι θα το κανω.Κι εχω φτιαξει δυσκολοτερα σκαφη πιστεψε με.Απλα εδω μεσα εχουμε μαθει ν ακουμε ( εγω τουλαχιστον) κυριε Φιλιο .Αν εσυ καθεσαι και γραφεις στον καθε εναν που κανει μια παρατηρηση ( παντα χαριτολογωντας) ολοκληρη κουρτινα, παει η οργανοποιια δεν προλαβαινεις να πας εργαστηριο.Και κατι τελευταιο..............................αυτο που λες παραπανω στον John στο τελος θα σε κερδισω.................εμενα προσωπικα με ξενερωνει.Ποτε δεν ημουν ανταγωνιστικος, αλλα κι ολοι εδω μεσα γνωριζουμε μεχρι που απλωνει το χερι μας, και κανενας δεν προσπαθει να νικησει κανεναν.Αυτα ειναι του δημοτικου...........................
καλες γιορτες και σε σενα και παλι ευχαριστουμε για το βιντεο
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

gfourlias

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Το φυσικό ...
  • Αριθμός κατασκευών: 17
  • Περιοχή: Καισαριανή
« Απάντηση #103 στις: Δεκεμβρίου 21, 2017, 03:40:25 μμ »
Κύριε Φίλιο,

για εφέτος θα είστε ο "'Αγιος Βασίλης" μου!
Είναι το καλύτερο και πιο αναμενόμενο δώρο που θα μπορούσα να πάρω. Ούτε πιτσιρικάς δεν έκανα έτσι με τα δώρα!!!

Ευχαριστώ πολύ για όλη την προσπάθεια και την παρουσίαση.

Τώρα είναι ώρα για να μελετήσουμε το καινούριο μας "παιχνίδι".

ΡΕΜΠΕΤΗΣ

• Hero Member
« Απάντηση #104 στις: Δεκεμβρίου 21, 2017, 04:13:30 μμ »
Πολλή ωραία και η εκτέλεση, και η παρουσίαση. Πολλά συγχαρητήρια.
Κάααααποια στιγμή θα το προσπαθήσω κι εγώ.
Καλές γιορτές.

Tags: