Αποστολέας Θέμα: Κατασκευη 4χορδου μπουζουκιου συμβουλες και σταδια κατασκευής  (Αναγνώστηκε 48251 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
...λεπτυνα το αρσενικο μορσο περισσοτερο και κολλησα ξυλο δεξια αριστερα για να το διαμορφωσω σωστα. Προυποθετει βεβαια το θυληκο μορσο να ειναι σωστα ανοιγμενο.

αυτό είναι το σωστό, θεωρητικά ανοίγουμε το θηλυκό μόρσο και δεν το ξαναπειράζουμε (σε κατασκευή - όχι επισκευή), ασχολούμαστε μονάχα με το αρσενικό να ταιριάξει στο θηλυκό

(ρε παιδί μου όλα "βγαλμένα απ' τη ζωή" είναι...)  :P 

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
Παράθεση
αυτό είναι το σωστό, θεωρητικά ανοίγουμε το θηλυκό μόρσο και δεν το ξαναπειράζουμε (σε κατασκευή - όχι επισκευή), ασχολούμαστε μονάχα με το αρσενικό να ταιριάξει στο θηλυκό

(ρε παιδί μου όλα "βγαλμένα απ' τη ζωή" είναι...)  :P
Και ο Κώστας Ζαρκάδας το ίδιο θα απαντούσαι αλλά με πιο πικάντικο τρόπο {music019}
Που σαι Κώστα, χάθηκες {celebrate006}
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυα
  • Αριθμός κατασκευών: 1
Απ: Κατασκευη 4χορδου μπουζουκιου συμβουλες και σταδια κατασκευής
« Απάντηση #77 στις: Αυγούστου 01, 2015, 09:45:31 πμ »
καλημερίζω την παρέα!!
Εχθές έγιναν οι παρακάτω εργασίες.
Πλάνιαρισμα της πατουρας για να ερθει στα ισια με το σκάφος
πλανιαρισμα σκαφους μικρες λεπτομέριες για να κάθετε το καπακι και να ακουμπάει σε όλο το καπακι γυρο γυρο με το σκαφος χωρις να το πιέζουμε.
κολλησα και το μανικο..
οριστε φωτογραφίες,
Το μανίκι με το σκάφος έχει περίπου 1 μοίρα απόλκηση φενετε και στο αλφάδι..ειναι λίγο και το άφησα ετσι ειναι σφινομένο καλά.τελικα απλά σφίνωσα καπλαμαδακια μεσα γιατι τα κενα μου ηταν πολυ μικρά
Αυτη η μικρη απόκληση που έχει ειναι πολυ μικρη για να γινει αισθητη η οχι??

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #78 στις: Αυγούστου 01, 2015, 09:49:38 πμ »
εδώ φαίνετε η κλήση που εχει το μανικι μου σε σχεση με το σκαφος.
Βαιβαια δεν ειναι απολυτη αυτη η κλήση γιατι θα μπει και το καπάκι που εχει την καμπυλη.
δέν μέτρησα πόσο απόσταση είναι γιατι την εβγαλα το πρωι πριν φυγω απο το σπιτι.
με το ματι πος το κοβετε?

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #79 στις: Αυγούστου 01, 2015, 10:48:03 πμ »
Μου φαινεται μεγαλη η διαφορα μπορει βεβαια να με ξεγελα η φωτο. Ανεβασε μια φωτο με το καπακι επανω στο σκαφος (κολλησε το με χαρτοταινια) και βαλε και την ταστιερα στην θεση της να δεις εαν παταει σε ολο της το μηκος ή σου αφηνει κενο στο τελειωμα της. Αν αφηνει κενο εχεις προβλημα μην κολλησεις το καπακι ακομα. Οταν μπορεσω θα σου σχεδιασω τι εννοω αν δεν γινομαι κατανοητος.
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #80 στις: Αυγούστου 01, 2015, 11:48:47 πμ »
Καταλαβα τι ενωείες λές αυτο που αναλυει εδω http://vagges2010.blogspot.gr/search?updated-max=2014-05-28T03:03:00-07:00&max-results=3&reverse-paginate=true στο σταδιο 11.
Σιγουρα υπαρχει κάποιο κενο δέν νομίζω δηλαδή να καθετε το καπάκι ολοισια με την ταστιερα αλλα απο την άλλαη δεν είναι η αποταση μεγάλη.και δέν έδωσα σιμασία.Θα έπρεπε να δώσω?
Νουμερα δέν έχω τώρα ειμαι στη δουλεια η κλήση δεν είναι μεγάλη..

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #81 στις: Αυγούστου 01, 2015, 11:51:49 πμ »
Μου φαινεται μεγαλη η διαφορα μπορει βεβαια να με ξεγελα η φωτο. Ανεβασε μια φωτο με το καπακι επανω στο σκαφος (κολλησε το με χαρτοταινια) και βαλε και την ταστιερα στην θεση της να δεις εαν παταει σε ολο της το μηκος ή σου αφηνει κενο στο τελειωμα της. Αν αφηνει κενο εχεις προβλημα μην κολλησεις το καπακι ακομα. Οταν μπορεσω θα σου σχεδιασω τι εννοω αν δεν γινομαι κατανοητος.

Κι εμένα μου φαίνεται πολύ μεγάλη η κλίση...μα το δεις πριν κολλήσεις το καπάκι γιατί μετά θα σε πάει αναγκαστικά σε ψηλό καβαλάρη (με ότι αυτό συνεπάγεται...μεγαλύτερη τάση στο καπάκι και τα σχετικά)

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #82 στις: Αυγούστου 01, 2015, 12:09:17 μμ »
κατάλαβα...
Ας πουμε οτι είναι οντος μεγάλη αφού βάλω το καπάκι και το διαπιστοσουμε αυτό.
Να πάω στο ξυλουργείο του φίλου μου να μου πλανιάρει λιγακι το μάνικο?
Να προσθέσω κάτω απο την ταστιέρα φύλα καπλαμά και να την σηκώσω λιγάκι απο την πανο μερια ωστε να πάρει κληση και να έρθει λίγο στα ισια?
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 01, 2015, 12:29:40 μμ από mastoras007 »

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #83 στις: Αυγούστου 01, 2015, 12:37:30 μμ »
Οχι φυλλα καπλαμα κατα την αποψη μου, χιλιες φορες να το πλανισεις.Ανεβασε φωτο οπως σου ειπα και μετρα τις αποστασεις για να εχουμε μια ποιο σαφη εικονα.Στην πρωτη μου κατασκευη έκανα όλα τα λαθη που θα μπορουσαν να γινουν εδωσα και εγω παραπανω κλιση στο μανικο με αποτελεσμα η ταστιερα στο σημειο ενωσης σκαφους-μανικου να μου κανει ενα σηκωμα γυρω στα 3 χιλ ετσι ειχα τις εξης επιλιογες:
1.Να εβαζα εναν καβαλαρη 2 ποντους αλλα και παλι μετα την κοιλια που εκανε η ταστιερα οι χορδες θα ηταν υπερβολικα ψηλα και δεν θα μπορουσες να παιξεις
2.Να πλανιζα ταστιερα με αποτελεσμα να μεινει σε εκεινο το σημειο 3χιλ ξυλο (μπορει και λιγοτερο)
3.Να πλανιζα το μανικο με αποτελεσμα να αδυνατισω πολυ το σημειο εκεινο.
4.Να ξηλωσω το μανικι και παλι απο την αρχη.....
Επελεξα την τελευταια λυση γιατι οπως ειπα παραπανω ειχε κολληθει παρακεντρα και εφευγε αριστερα.Κατα την γνωμη μου η φαση της κατασκευης που πρεπει να δωσεις την μεγαλυτερη προσοχη και πριν κολλησεις να μετρησεις 50 φορες για σιγουρια.
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #84 στις: Αυγούστου 01, 2015, 12:56:22 μμ »
θα προσπαθησω να πεταχτώ σπίτι να μετρήσω για να εχουμε νουμερα να ξερω τι θα κάνω το απογευμα που θα σχολασω ωστε να γλυτοσω χρόνο..
αν το αφήσω ώς εχει απλα θα βάλω μεγαλο καβαλάρη και θα έχω αυξημένες τασεις στο καπάκι,αυτο συνεπάγετε με αλοίωση του ηχου σωστα?και τον κυνδυνο να σπάσει-ραγισει το καπάκι?

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #85 στις: Αυγούστου 01, 2015, 01:07:39 μμ »
ευτιαξα και μια πυρογραφία στο καπάκι μου εχθες..πώς σας φαίνετε?

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #86 στις: Αυγούστου 01, 2015, 01:15:56 μμ »
Βαλε οπως σου ειπα  το καπακι και την ταστιερα να δουμε ποσο κενο αφηνει και αν παιρνει να πλανισεις για να αποφυγεις το ξηλωμα.Το θεμα ειναι να ειναι και μαλακο το οργανο να μπορεις να παιξεις ως τα τελευταια ταστα με την ιδια ευκολια. Δεν λεει τιποτα να βαλεις 2 ποντους καβαλαρη και να μην μπορεις να παιξεις απο το 17ο ταστο και πισω.Τωρα για τις τασεις οι εμπειροτεροι εδω θα σου απαντησουν για τις συνεπειες αυτων (αυτο που φανταζομαι εγω με το φτωχο μου το μυαλο ειναι οτι ζοριζει πολυ το καπακι).

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #87 στις: Αυγούστου 01, 2015, 03:11:57 μμ »
H πυρογραφία μια χαρά είναι (αν και προτιμώ τις ξύλινες φιγούρες στο καπάκι)...Τα σημάδια αυτά που φαίνονται στην ένωση του καπακιού είναι εφημερίδες και κόλλα...? γιατί αν ναι στο τρίψιμο θα χαλάσει η πυρογραφία...

mastoras007

• Full Member
  • Ολα γίνονται..
« Απάντηση #88 στις: Αυγούστου 01, 2015, 03:24:36 μμ »
ναι ειναι αυτο που ειπες ακριβος.
Θα το ξαναπεράσω έτσι κ αλιώς ενα χερι.Το εκανα ετσι γιατι ειτε καθαρο ειτε οχι το καπάκι θα το τριψω πριν τι τελειώσω γιατο ολο και καμια βρωμια θα εχει,με τα χερια με ο καρμπον τα βρομικα δακτυλα που το ποιανουν.
πρωσοπικα μου αρέσει πολυ η διαδικασία και τα σχεδια και το γεγονος οτι το κάνω μονος μου.αν πχ βγεί καλο το μπουζουκάκι μου και το κρατήσω καποια χρόνια θέλω να ξερω ωτι τα εκανα εγω με τα χερια μου..

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #89 στις: Αυγούστου 01, 2015, 03:44:39 μμ »
εσύ είσαι ο μάστορας (007) εσύ ξέρεις....αλλά γιατι λες αν βγει καλό...? θα το κάνεις εσύ να βγει καλό απλά μην βιάζεσαι...
βλέπω στην πατούρα παράδειγμα μέσα στο σκάφος τα σημεία που έχεις αφαιρέσει για να πατήσουν τα καμάρια...είναι λες και τα βάρεσες με σκεπάρνι...σιγά σιγά πήγαινε την κατασκευή να την ευχαριστηθείς κιόλας δεν είναι αγώνας δρόμου

Tags: