Αποστολέας Θέμα: Σκαφτός μπαγλαμάς ο πρώτος.  (Αναγνώστηκε 15921 φορές)

snowthanos

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρύδια
Απ: Σκαφτός μπαγλαμάς ο πρώτος.
« Απάντηση #15 στις: Ιουλίου 17, 2015, 12:59:42 πμ »
Σκαβε.....για τον χορδοστατη είσαι καλά
Είμαι κουλός αλλά δεν το βάζω κάτω.

Tempest

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: Στο ξεκίνημα...
« Απάντηση #16 στις: Ιουλίου 23, 2015, 10:06:33 μμ »
Καλησπέρα.

Μιας και η δουλειά ξεκίνησε φουλ, μόλις σήμερα βρήκα μια ωρίτσα να ασχοληθώ με την κατασκευή μου. Δεν είναι και το καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά πιστεύω ότι δε μπορώ να κάνω και πολλά πράγματα ακόμα για το σκάφος.

Το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσω το μανίκι, αλλά δυστυχώς δεν είχα υπολογίσει σωστά το τελείωμα του σκάφους στο μανίκι και το έβγαλα 7 8 πόντους χιλιοστά περισσότερο (πιο ψηλό) από όσο ήθελα (28 αντί για 20). Οι επιλογές τώρα είναι είτε να κόψω και να πλανίσω καινούρια κομμάτια από φλαμούρι που έχω για το μανίκι, είτε να σκάψω το σκάφος στο αρχικό μέγεθος. Θα δείξει. Η αλήθεια είναι πως θέλω σχετικά λεπτό μανίκι, αλλά το βλέπω πως θέλει αρκετή δουλειά για το φάγωμα του σκάφους και το σκέφτομαι.

Θέλω και μία γνώμη για το βερνίκι που έχω. Σε περίπτωση που τελικά απλά μεγαλώσ το ύψος στο μανίκι, λέω να βάψω το σκάφος. Πριν το βάψω πρέπει να κόψω το μόρσο, ή το αφήνω για μετά; Το βερνίκι που έχω είναι το lusolac βερνίκι ξύλου διαλύτου, με απόχρωση καρυδιά από τη vitex. Εϊναι καθόλου καλό; Το είχα πάρει για δοκιμές σε κάτι άλλες κατασκευές.

Τέλος πάντων, μη σας πρήζω και πολύ. Ορίστε το σκάφος σε αυτή τη φάση...
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 23, 2015, 11:07:14 μμ από Tempest »
«Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη… Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων…»

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #17 στις: Ιουλίου 23, 2015, 10:40:52 μμ »
προφανως 7 χιλιοστα εννοεις, οχι ποντους!
δεν βλεπω που ειναι το προβλημα.  θα βαλεις το μανικι σου στο παχος που θες, (μην ξεχασεις οτι πρεπει να εξεχει οσο το καπακι σου) και μετα θα το πιασεις απο το μανικι στην μεγγενη και θα γλυκανεις σιγα σιγα αυτο που θα εξεχει κατω απο το μανικι σου στο κομματι του σκαφους.

Tempest

• Full Member
« Απάντηση #18 στις: Ιουλίου 23, 2015, 11:05:34 μμ »
Ναι, χιλιοστά εννοώ..... :-[

Δεν είναι όμως πολύ; θα πρέπει να φτάσω αρκετά προς τα πίσω για να απαλύνω την καμπύλη του σκάφους προς το μέγιστο βάθος του......
«Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη… Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων…»

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #19 στις: Ιουλίου 23, 2015, 11:27:09 μμ »
μπορεις και να τσονταρεις μπροστα απο το σκαφος ενα κομματακι ξυλου, κατω απο το μανικι, και να απαλυνεις αυτο!  το αποτελεσμα θα ειναι σαν να ηταν ενα δαχτυλο πιο μακρυ το σκαφος σου. κανενα προβλημα.  απλα μετα θελει να το καλυψεις για να μην φαινεται τριχρωμια εκει με μια γραβατουλα.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #20 στις: Ιουλίου 24, 2015, 07:52:12 πμ »
Το βερνίκι που έχω είναι το lusolac βερνίκι ξύλου διαλύτου, με απόχρωση καρυδιά από τη vitex. Εϊναι καθόλου καλό; Το είχα πάρει για δοκιμές σε κάτι άλλες κατασκευές.

το βερνικι ειναι καλο, αλλα, εγω δεν θα το εκανα σε μουσικο οργανο, γιατι:
θα σκουρυνει τα ξυλα αρκετα, και θα χασουν το φυσικο τους χρωμα
δεν θα μπορεις να κανεις κατι 2ο χερι, γιατι θα γινει μαυρο σε σχεση με το υπολοιπο
δεν θα μπορεις ευκολα να κανεις μικροδιορθωσεις, και κατα την διαρκεια του βαψιματος αλλα και μετα
και τελος (υποκειμενικο) ειναι αρκετα "βαρυ" για καπακι

τωρα αν θες SONY® και ντε να το χρωματισεις, ειθισται να χρωματιζεις πρωτα με νερου π.χ. και μετα να περνας διαφανο βερνικι
καλη συνεχεια
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Tempest

• Full Member
« Απάντηση #21 στις: Ιουλίου 24, 2015, 08:25:08 πμ »
Εναλλακτικά τι βερνίκι μου προτείνεις; Προτιμώ να έχει το φυσικό του χρώμα, δε το συζητάω. Να πάρω ίσως ένα απλό βερνίκι προστασίας άχρωμο; Ή η χρήση γομολάκας είναι προτιμότερη; Είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με κάτι τέτοιο, οπότε συγγνώμη αν σας πρήζω με τις ερωτήσεις μου που είμαι σίγουρος ότι έχουν απαντηθεί πολλές φορές σε αντίστοιχα θέματα. Απλά δεν έχω τώρα τον απαιτούμενο χρόνο να διαβάσω...... Από χειμώνα βλέπουμε......
Α.... βάφουμε και το καπάκι;;;

Tempest

• Full Member
« Απάντηση #22 στις: Δεκεμβρίου 13, 2015, 09:55:35 μμ »
Καλησπέρα και πάλι.

Μετά από πραγματικά πολύ καιρό και με ένα επιπλέον νεό μέλος στην οικογένεια βρήκα επιτέλους σήμερα λίγο χρόνο να συνεχίσω το μπαγλαμαδάκι που είχα ξεκινήσει πριν περίπου έξι μήνες.

Έκανα το θηλυκό μόρσο στο σκάφος και το αρσενικό στο μπράτσο. Δυστυχώς πίεσα λίγο παραπάνω το σκάφος γιατί έμπαινε πολύ σφηνωτά και έκανε μία ρωγμή μικρή. Στη συνέχεια και αφού έφαγα το μανίκι για να μπει πιο στρωτά είδα ότι τελικά δεν έχει κάτσει όπως πρέπει και μάλλον θα πάω για νέο μόρσο. Θέλω τη γνώμη και τη συμβουλή σας για να το κάνω σωστά αυτή τη φορά. Εκτός και είναι σωστό να το γεμίσω φιλετάκια, αλλά μου φαίνεται αρκετό το κενό......

Πιστεύετε πως θα υπάρχει πρόβλημα με τη μικρή ρωγμή; Προσωπικό πιστεύω πως με το που θα κοληθεί το σώμα με το μανίκι δε θα έχει θέμα. Αλήθεια, με τι κόλλα κολάμε σκάφος με μανίκι;

Tempest

• Full Member
« Απάντηση #23 στις: Δεκεμβρίου 14, 2015, 09:53:49 μμ »
Αν και δε βλέπω καμία ανταπόκριση, εγώ ωστόσο θα συνεχίσω να σας γράφω μέχρι να ολοκληρώσω την κατασκευή μου.

Το νέο μόρσο έγινε σε χρόνο dt για τα δεδομένα μου. Δε περίμενα να το ταιριάξω τόσο γρήγορα. Παράλληλα έκανα και ένα πρόχειρο σκάψιμο στο καπάκι βάθους 2 χιλιοστών για να ταιριάξω τα διακοσμητικά.

Το καπάκι αυτή τη στιγμή είναι στα 5 χιλιοστά. Λέω να το κατεβάσω στα 4 ή και πιο κάτω, ανάλογα πως θα κάτσει μαζί με το μανίκι.

Ολίγες φωτογραφίες από την Οδύσειά μου... Η τελευταία είναι μόνο για τη χαρά, θέλει πολύ δουλειά και λεπτομέρεια τελικά το καπάκι. Ελπίζω οι χοντράδες που έκανα να μη πολυ φαίνονται όταν θα το κατεβάσω.....

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #24 στις: Δεκεμβρίου 14, 2015, 10:10:50 μμ »
  εγώ ωστόσο θα συνεχίσω να σας γράφω μέχρι να ολοκληρώσω την κατασκευή μου.

Και πολυ καλα θα κανεις!   Για να μην κανεις διπλο κοπο, να ξερεις οτι το καπακι σου θα πρεπει να φτασει περιπου στα 2,5 μμ.  Ειναι παρα πολυ το 4 που αναφερεις.

Να χαιρεσαι το νεο μελος! Του ευχομαστε οτι καλυτερο!

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #25 στις: Δεκεμβρίου 14, 2015, 11:41:04 μμ »
καλά έκανες κι έκανες νέο μόρσο, όχι για τα καπλαμαδάκια - αλλά για την ασυμμετρία (που πιθανόν να την έβρισκες μπροστά σου αργότερα) και κυρίως για την κακή επαφή στο σόκορο του σκάφους, το νέο είναι πολύ καλύτερο σε όλα.
Για το καπάκι (έχει δίκιο ο John για το πάχος), η άποψή μου είναι (στο πρώτο όργανο) να το θεωρήσεις αναλώσιμο και να μην ασχοληθείς με διακόσμηση, να το κολλήσεις με ψαρόκολλα και να είσαι ψυχολογικά προετοιμασμένος για αλλαγή. Μια μικρή ροζέτα αρκεί - κι έπειτα πάντα μπορείς να ασχοληθεις εκ των υστέρων. Άσε που σε βλέπω να φτιάχνεις πολλά όργανα ακόμα (αφού έχεις κουράγιο και λαχτάρα και το ξανάπιασες μετά από έλευση "νέου μέλους").

Κόλλα στην ένωση... titebond έχεις? αν έχεις, νομίζω είναι η καλύτερη εφόσον έχεις καλή συναρμογή - δεν γεμίζει κενά. Προσωπικά δυο φορές χρησιμοποίησα και κόλλα πολυουρεθάνης, ακολουθώντας συμβουλές πιο έμπειρων (για πιο"ειδικές" εφαρμογές).
Καλή ευκολία και να σας ζήσει!

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #26 στις: Δεκεμβρίου 15, 2015, 12:13:19 πμ »
να σας ζήσει το νεο μέλος, ευχομαι να ειναι υγιες και τυχερο, τωρα οτι σου ειπαν τα παιδιά απο πάνω συν οτι πρεπει να πλανήσεις το μανίκι γυρω στα 2 με 2,5 χιλιοστα για να είναι μανικι και καπακι φατσα ωστε να πεσει η ταστιερα απο πανω ανετα, το σκαλοπατι που κανει το μανικι με το σκαφος μου φαινετε γυρω στα 5 χιλιοστα το οποιο είναι πολύ.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #27 στις: Δεκεμβρίου 15, 2015, 03:06:15 μμ »
ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΦΩΤΟ ΑΝΑΘΕΜΑ ΚΙ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ.  ΕΙΛΗΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΒΛΕΠΩ.
ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΥΠΑ ΗΧΕΙΟΥ..........................ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Tempest

• Full Member
« Απάντηση #28 στις: Δεκεμβρίου 15, 2015, 09:01:05 μμ »
ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΦΩΤΟ ΑΝΑΘΕΜΑ ΚΙ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ.  ΕΙΛΗΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΒΛΕΠΩ.
ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΥΠΑ ΗΧΕΙΟΥ..........................ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ

χαχαχα, έχεις ένα δίκιο.

Έκανα ένα φρεζάρισμα (ο θεός να το κάνει ) με ένα dremel by lidl για να βάλω τη διακόσμηση. Δεν έχει τελειώσει, είναι ακόμα χοντρικά φρεζαρισμένο. Είναι σε βάθος τέτοιο που τα διακοσμητικά θα έρθουν πρόσωπο με το καπάκι όταν το κατεβάσω στο επιθυμητό πάχος.

Η τρύπα του ηχείου δεν έχει ανοιχθεί ακόμα μιας και σε ότι φωτογραφία έβλεπα σχετικά με ροζέτες και λοιπά, πρώτα έβαζαν τη ροζέτα ή τη διακόσμηση και μετά άνοιγαν την τρύπα. Τι να πω, ελπίζω να βγει καλό..... Πιστεύω πως δεν έχω κάνει χοντράδες μέχρι στιγμής....

Tempest

• Full Member
« Απάντηση #29 στις: Φεβρουαρίου 02, 2016, 10:48:43 πμ »
Βασάνου συνέχεια...  {music017}

Αυτός ο μπαγλαμάς δε λέει να τελειώσει.... Είχα μία ελπίδα να τον τελείωνα την προηγούμενη εβδομάδα, θα δούμε τώρα για την τρέχουσα......

Η κατάσταση έχει φτάσει όπως θα δείτε παρακάτω στις φωτογραφίες στο σημείο να κολλήσω το καπάκι και το μανίκι με το σκάφος. Πρέπει πρώτα να λουστράρω το σκάφος εσωτερικά; Το καπάκι το άφησα στα 2,9 χιλιοστά περίπου γιατί το φοβήθηκα να το κατεβάσω άλλο.  Το κακό είναι πως επειδή αρχικά το είχα υπολογίσει 4, μου αφήνει πλέον ένα κενό περίπου 1 χιλιοστό από το σημείο που θα πατάει επάνω του η ταστιέρα. Τι μπορώ να κάνω για το κενό αυτό; Να βάλω ένα φιλετάκι από έλατο εκεί, δε θα φαίνεται λίγο άσχημα; Σκεφτόμουν να πλανίσω και το μανίκι εναλλακτικά αλλά οι πλάνες μου είναι για πέταμα. Ποτέ δεν κατάφερα να τις ακονίσω σωστά.

Πάλι καλά που βγήκε καλό ένα φλαουτάκι και ένα τύπου σαξοφωνάκι από μπαμπού που έφτιαξα και δε με παίρνει από κάτω. Σίριαλ έχει γίνει αυτός ο μπαγλαμάς......

Δεν μου έχουν έρθει και οι μύτες για το dremel ακόμα από Κίνα για να ρουτάρω εξωτερικά για τα φιλέτα και έχω σπαστεί  >:(. Τέλος πάντων όλο και κάτι θα γίνει.