Προτάσεις για επέκταση της έκθεσης ερασιτεχνικής οργανοποιίαςΜε την παρέναιση του Γιάννη είπα να γράψω αυτά που έχω στο μυαλό μου. Αρχικά σκεφτόμουνα να αποφύγω το γράψιμο γιατί δεν ξέρω τι ανταπόκριση θα έχουν οι σκέψεις μου και πόσο πραγματικά ενδιαφέρουν τον κόσμο. Μου κάθεται πιο καλά η κουβέντα. Ο Γιάννης όμως έχει δίκιο. Καλύτερα να μαζευτούν στο χαρτί οι ιδέες έστω και αν με πάρετε στο κυνήγι. Πάμε επομένως.
Η έκθεση μας είχε επιτυχία και χρόνο με τον χρόνο αναβαθμίστηκε πραγματικά. Του χρόνου όμως θα είναι η 5
η και μιας το επίπεδο των συμμετεχόντων είναι πραγματικά πολύ ψηλό (εγώ δυστυχώςδεν περιλαμβάνομαι σε αυτούς) πιστεύω πως είναι καιρός να πάει παραπέρα. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Όχι μόνο με περισσότερες συμμετοχές αλλά με την μορφή συνεδρίου ή ημερίδας. Γίνομαι πιο συγκεκριμένος όχι απαραίτητα με σειρά προτεραιότητας:
1)
Διάλεξεις: Πιο οργανωμένη παρουσία επαγγελματιών οργανοποιών περισσότερο με την μορφή διάλεξης. Η παρουσία του Σπουρδαλάκη ήταν καλή αλλά ήταν περισσότερο κουβέντα ανοιχτή και γενική. Ήθελε μια διαμόρφωση χ΄ωου καλύτερη χωρίς βαβούρα. Θα μπορούσαμε ακόμα κατά την άποψη μουνα την κάνουμε πιο εστιασμένη και με την χρήση οπτικοακουστικών μέσων. Θυμόστατε πόσες φορές είπε ο Χρήστος δεν έχουμε κάπου να σας σχεδιάσω τι εννοώ. Με πίνακα, προβολέα κλπ. θα είναι πιο αποδοτική Το θέμα της διάλεξης μπορεί να βγει με ψηφοφορία στο φόρουμ π.χ. ο ρόλος του καβαλάρη στον ήχο. Έτσι και θα βρούμε και τα πιο καυτά θέματα για εμάς να συζητήσουμε και θα έχει και δυνατότητα ο ομιλών να προετοιμάσει το κατάλληλο υλικό από πριν. Θα πρέπει να υπάρχει συντονιστής στην κουβέντα για μην βγει από τα ορισμένα θεματικά και χρονικά περιθώρια. Μετά μπορεί να ακολουθήσει συζήτηση με ελεύθερο θέμα. Καταλαβαίνω πως υπάρχει δυσκολία να βρεθούν οργανοποιοί με διάθεση να μιλήσουν αλλά μπορούμε να το προσπαθήσουμε. Ακόμα μπορούμε να βρούμε και κάποιον από το ΤΕΙ ή αντίστοιχο ΑΕΙ να μιλήσει για τα υλικά και το ρόλο τους κ.α. Μορούν να γίνουν αφιερώματα σε παλιούς οργανοποιούς (ο ΚαΠα έχει μαζέψειαπίθανο υλικό) και άλλα πολλά.
2)
Διαγωνιστικός τομέας: Να γίνει διαγωνισμός κατασκευής οργάνων και να βραβευθεί το καλύτερο. Για να γίνει ο διαγωνισμός εφικτός θα πρέπει να γίνει σύγκριση ενός συγκεκριμένου σχεδίου. Το μυαλό μου πάει σε κλασσική κιθάρα μιας και εκεί υπάρχει πληθώρα σε σχέδια διαθέσιμη. Εναλλακτικά υπάρχουν και για ακουστική και για ηλεκτρική. Για του πιο λαϊκούς υπάρχει ο ταμπουράς του Μακρυγιάννη με πλήρη σχέδια ή εναλλακτικά βάσει ενός σχεδίου (μπουζουκιού, λύρας κ.α.) που θα έχει φτιάξει κάποιο μέλος μας. Έχουμε εξαιρετικές αντίστοιχες δουλειές σε σχέδια από παιδιά εδώ στο φόρουμ. Τα 3-4 όργανα που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό δεν θα τακρατήσει ο κατασκευαστής τους. Μπορεί να γίνουν χορηγεία σε κάποιο μουσικό σχολείο, όμιλο κ.α. Μπορεί να δοθούν στο κοινό με μια λαχειφόρο αγορά τα έσοδα της οποίας ή θα δοθούν σε κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό ή θα καλύψουν τα έξοδα της εκδήλωσης. Κριτική επιτροπή θα είναι επιλεγμένα μέλη του φόρουμ (εκλεγμένα;), οργανοποιοί (

διακεκριμένοι οργανοπαίχτες. Τα όργανα θα κριθούν από άποψη χαρακτηριστικών ήχου (τυφλή δοκιμή), και εμφάνισης. Δόξα τω θεώ έχουμε εξαιρετικούς σολίστες στο φόρουμ για όλα τα όργανα (πάλι δεν μιλάω για τον εαυτό μου, απέχω πολύ από αυτό). Τα υλικά θα είναι από χορηγούς και πάντα της ίδιας κατηγορίας για να έχουμε κοινή βλαση σύγκρισης . Εάν κάποιος προτιμά να φτιάξει το ίδιο όργανο αλά με δικά τα του υλικά μπορεί να το παρουσιάσει βέβαια, εκτός διαγωνισμού όμως και να κάνει στο τέλος ότι θέλει το όργανο. Όλοι οι κατασκευαστές θα πρέπει να καταγράψουν με φωτογραφίες όλη την διαδικασία που θα παρουσιαστεί στον διαγωνισμό αλλά και στο φόρουμ σε αντίστοιχη ενότητα. Εννοείται πως θα πρέπει να δοθεί χρόνος αρκετός για την κατασκευή (κάποιοι μήνες πριν την έκθεση).
3)
Πρότυπα πειραματικά όργανα, Υβριδικά, δοκιμές: Όποιο μέλος θέλει να φτιάξει ένα όργανο πειραματικό, να κάνει δοκιμές θα μπορεί να έχει μέρος στην ημερίδα και να το παρουσιάσει. Για λόγους οργάνωσης και προγραμματισμού θα πρέπει να έχει δηλωθεί νωρίτερα.
4)
Εργαστήριο Κατασκευής: Κατά την διάρκεια της έκθεσης μπορεί να λάβει χώρα κατασκευή οργάνου από κάποιο από τα μέλη ή και ομάδα με την συμμετοχή του κοινού.
5)
Εργαστήριο Δοκιμών: Θα μπορούσαμε να αναλάβει ένα μέλος να κάνει κάποιες δοκιμές. Μια ιδέα θα ήταν η δοκιμή οργάνου (π.χ. μπουζούκι ) έτοιμου με διαφορετικούς καβαλάρηδες. Θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε τις τυχόν αλλαγές στον ήχο στο ίδιο όργανο και να καταδείξουμε το ρόλο του καβαλάρη στον ήχο. Δδεν μιλάμε για πειρματικές μελέτες αλλά μια απλή και εμπειρική παρουσίαση ικανλή να καταδδείξει μερικές από τις βασικές αρχες.
6)
Συναυλίες: Μπορούν να κανονιστούν συναυλίες αποκλειστικά με κατασκευές από μέλη του φόρυμ όχι όμως στην αυθόρμητη φάση τους στυλ τι παίζουμε τώρα. Να γίνουν κάποια γκρουπ που να έχουν κάνει και πρόβες νωρίτερα για να βγεί ένα πιο οργανωμένο αποτέλεσμα. Δεν μιλάμε για 3-ώρα αλλά για γκρουπ που θα παίξουν 5-10 τραγούδια έκαστο. Εννοείται πως οι μουσικοί μπορεί να είναι και εκτός φόρουμ αν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Στην περίπτωση αυτή βάζουμε και τις cheer leader s ή groupies που ζήτησε και ο φίλος Γιώργος αν δεν κάνω λάθος.
7)
Πρακτικά: Στο τέλος θα εκδοθούν τα ‘’πρακτικά’’ της ημερίδας με φωτογραφίες, παρουσιάσεις και ότι άλλο υλικό. Δεν είναι ανάγκη να τυπωθούν. Μπορεί να γίνει σε ηλεκτρονική μορφή διαθέσιμο μέσω του φόρουμ για λόγους οικονομίας και οικολογικής πολιτικής.
Μιαν τέτοια έκδήλωση μπορεί να κρατήσει παραπάνω από μιά ημέρα ή και να γίνει ανεξαρτητα από έκθεση. Σίγουρα υπάρχουν πολλές ακόμα ιδέες να πέσουν στο τραπέζι. Στην αρχή είχα σκεφτεί και για ένα μπαζάρ οργάνων αλλά καλύτερα όχι για να μην δημιουργήσουμε αντιπαλότητα με τους επαγγελματίες οργανοποιούς που τουςε θέλοθυμε στο πλάι μας. Η αλήθεια είναι ότι ενθουσιάστηκα με τη δυναμική του φόρουμ μας και τους ανθρώπους του. Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό για πολύ κόσμο από εδώ μέσα και μπορούμε να κάνουμε κάτι πραγματικά μοναδικό. Η όλη προσπάθεια θέλει πλάτη και πολύ δουλειά από εμάς και μάλιστα αρκετό χρόνο πριν την έκθεση. Μια τέτοια έκθεση μπορεί να μαζέψει χορηγούς γιατί σίγουρα χρειάζεται χρηματοδότηση. Μπορούμε όμως να πετύχουμε πολλά πράγματα που οι έλληνες επαγγελματίες οργανοποιοί δεν κατάφεραν τόσα χρόνια. Μπορούμε να ιδρύσουμε ακόμα και μη κερδοσκοπικό σωματείο για την προώθηση της τέχνης και άλλα.....
Η όλη προσπάθεια θέλει βέβαι εθελοντές να δουλέψουν και συλλογική προσπάθεια. Εγώ παρόλο το δύσκολοκαθημερινό μου πρόγραμμα, έχω τη διάθεση να προσφέρω εργασία για την επιτυχία της προσπάθειας. Έχω εμπειρία λόγω δουλειάς στο στήσιμο παρουσιάσεων σεμιναρίων και στην κατεύθυνση αυτή είμαι απολύτως διαθέσιμος αλλά και σε ότι άλλο πιστεύετε ότι θα τα καταφέρω. Πιστεύω ότι με τον τρόπο αυτό μπορούμε να φέρουμε κόσμο κοντά στην οργανοποιία και την μουσική γενικότερα.
Αυτά από εμένα. Μην με πάρετε στο κυνήγι και μην βαράτε αν σαν φαίνονται τρελά ψωνισμένα ή ότιδήποτε άλλο. Εκτιμώ τους ανθρώπους που γνώρισα εδω μέσα και πιστεύω πως μπορούμε να κάνουμε πολύ όμορφα πράγματα. Τα θαύματα τα κάνουν οι ανθρώποι που έχουν πάθος, όραμα για κάτι και προσπαθούν για αυτό.
Αν ο admin πιστεύει πως το θέμα πρέπει να διαχωριστεί σε κάποιο αυτόνομο ας το κάνει. Δεν άνοιξα καινούργιο θέμα μιας και δεν ξέρω τι ανταπόκριση μπορεί να έχει. Για τον λόγο αυτό ήθελα πρώτα να το συζητήσουμε και με άλλα παιδιά πριν το κοινοποιήσω.
Υ.Γ.
Σεντόνι έγραψα τελικά