Αποστολέας Θέμα: Loukoum box - σερμπετομπαγλαμάς  (Αναγνώστηκε 5252 φορές)

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Loukoum box - σερμπετομπαγλαμάς
« στις: Ιουνίου 11, 2015, 10:18:06 μμ »
Loukoum box  ή μπαντζο-μπαγλαμάς ή  σερμπετομπαγλαμάς
ή...
απλά ένας φωνακλάς και  ιδιόρυθμος μπαγλαμάς
Η όλη ιδέα ξεκίνησε πριν από περίπου 4 χρόνια όταν ένας συνάδελφος από Τουρκία στην επίσκεψη του στα γραφεία μας, μας έφερε πεσκέσι για τα καλορίζικα δυο κουτιά λουκούμια από την Πόλη και μάλιστα από τον παλαιότερο και πιο γνωστό λουκουμουποιό της Πόλης Haci Bekir. Το κουτί μου άρεσε αμέσως και κατάφερα και ψείρισα όμως μόνο το ένα αφού πρώτα έτρωγα αφειδώς τα λουκούμια για να αδειάσει μιας και το πρώτο κουτί που τελείωσε εξαφανίστηκε πριν καν το πάρω χαμπάρι. Και ζορίστηκα είναι η αλήθεια(!!)  με τα λουκούμια – θυμήθηκα και το Καραγκιόζη που ήθελε να αυτοκοτονήσει με λουκούμια και αγχώθηκα κιόλας. Είχα δει εδώ στο φόρουμ,  και από κοντά στην έκθεση τις πολύ ωραίες κατασκευές του Σταμάτη (αν δεν κάνω λάθος το όνομα)  τα επονομαζόμενα cigar boxes, ζήλεψα και μου μπήκε η ιδέα να κάνω αυτό το όμορφο κουτί κάτι αντίστοιχο αλλά με περισσότερο άρωμα Ανατολής. Η αρχική μου σκέψη ήταν να γίνει  κάτι σαν cumbus με ναϋλον χορδές σε κλιμακα και κούρδισμα λάφτας, ιδέα που τελικά απορρίφθηκε μιας και θεώρησα πως ο μικρός όγκος του σκάφους δεν θα απέδιδε για τέτοιου είδους  όργανο. Τελικά περνώντας από τζουρά κατέληξε σε μπαγλαμά λόγω του πιο ματζόβολου μεγέθους και την ανησυχία μήπως η πρόχειρη κατασκευή του κουτιού δεν αντέξει τις τάσεις ενός πιο μεγάλου όργανου σαν τον τζουρά.  Ένα σημείο που πρέπει να επισημάνω είναι η εντύπωση που μου έκανε το καπάκι του κουτιού, που όταν το χτύπαγα με το δάχτυλο έβγαζε φωνή μεγάλη, το ίδιο και με το διαπασών ακόμα και απλά κρατώντας το στο χέρι χωρίς να το έχω κάπου σταθεροποιημένο. 
Έμεινε στο ράφι επί μακρόν και τελικά καταπιάστηκα μαζί του πριν από ένα χρόνο περίπου ταυτόχρονα με μια καρύδα και αυτή περίπου το ίδιο παλιά. Αχ σχέδια που μένουν σχέδια! Βλέποντας το κουτί μου έδινε την εντύπωση πως ήταν από μασίφ ξύλο, άποψη που καταρίφθηκε μόλις άρχισα να το δουλεύω και κατάλαβα πόσο φτηνοκατασκευή. Χαλάστηκα.  Αυτός ήταν και ο δεύτερος λόγος μαζί με την έλειψη χρόνου που δεν μου έκανε κέφι να συνεχίσω την κατασκευή  και για αυτό καθυστέρησα τόσο να το τελειώσω. Η όλη κατασκευή δεν ήταν μασίφ ξύλο αλλά ένα είδος κόντρα πλακέ κακίστης ποιότητας . Εσωτερικά είχε ένα ξύλο χαμηλής πυκνότητας σε δυο στρώσεις με καθετα μεταξύ του νερά,  με κάμποσα κενά και πάνω κάτω καπλαμά από λευκό και πολύ μαλακό πανάλαφρο ξύλο και με ρόζο παρακαλώ. Δίνω λεπτομέρειες αρκετές για να τονίσω πόσο ακατάλληλο μου φάνηκε σαν υλικό οργανοποιίας.  Λοιπόν με βαριά καρδιά συνέχισα την δουλειά.
Προστέθηκε τάκος από φλαμούρι και μπήκε εσωτερική ενίσχυση παραπέτι από κελεμπέκι. Το πλαϊνό ξύλο που σχημάτιζε την πλευρά του κιλύνδρου ήταν από τόσο λεπτό ξύλοπου άρχισε να σκίζεται, να παραμορφώνεται, να κάνει λακούβες. Ντύθηκε εξωτερικά με καπλαμά 6/10 για να ενισχυθεί αλλά και να καλυφθούν οι ζημιές. Μαζεύτηκε κάπως. Μπήκε και ένας τάκος μικρός από την μεριά της χορδιέρας από έλατο του βρήκα πρόχειρο. Δυστυχώς μετά απότ όσες ενέργειες το σχήμα της κυκλικής διατομής χάλασε με συνέπεια να αναγκαστώ να αλλάξω και το σχήμ,α του καπακιού από απόλυτο κύκλο σε περίπου κύκλο  για να πατήσει.  Στο καπάκι ανοίχθηκε ημικυκλική τρύπα και ντύθηκε με διακοσμητικό φιλέτο για να καλυθφούν οι ασυνέχειες το κόντρα πλακέ που εμφανίστηκαν μετά  την κάθετη τομή για την τρύπα. Πάνω από τον καπλαμά της πλευράς μπήκε επιλεκτικά εν είδει κολάντζας κελεμπέκι (διακοσμητικό και ενισχυτικό μαζί).
Το μάνικο έγινε από οξιά – πόδι από ένα πολύ παλιό τραπέζι τραπέζι του πεθερού μου μπορεί και πάνω από σαράντα χρονών. Χρησιμοποιηθήκε τεχνική με τακάκι όπως στις κιθάρες  για μεγαλύτερη ενίσχυση της κατασκευής παρόλο που το μάνικοτελικά προσαρμόστηκε με το χαρακτηριστικό μόρσο των μπουζουκοειδών. Μάνικο με το τακάκι και το καράολο ενιαίο. Η ταστιέρα από βέγκε βγήκε παχιά μιας και δεν ήθελα να πατάει πάνω στο καπάκι και να κρύβει την παράσταση.  Ο καβαλάρης από παλίσανδρο, κελεμπέκι, κόκαλο και έβενο  - ιδιαίτερη κατακευή. Μην με ρωτάτε πως μου ήρθε και τον έκανα έτσι, απλά μου ήρθε μάλλον επηρεασμένος από τους καβαλάρηδες του μπάντζου και του cumbus (αυτοί βέβαια πατάνε σε μεμβράνη). Τα λούστρα – σήλερ νίτρου και βερνίκι μπάλας. Η μεγάλη μου έννοια ήταν να μην ξεβάψει η βαμένη στο καπάκι παράσταση για αυτό και προσπάθησα να το παιδέψω το λιγότερο δυνατό. τελικά αποχρωματίστηκε λίγο και λέρωσε το υπόλοιπο καπάκι. Περιμετρικό φιλέτο στο καπάκι από καρυδιά. Κάποιες μικροφθορές στο καπάκι δεν μπόρεσαν να διορθωθούν με τριψίματα λόγω το λεπτού καπλαμά που έφευγε με το τρίψιμο και έβγαζε από κάτω το φθηνιάρικο κόντρα πλακέ. Γίνανε κάποια στοκαρίσματα για να μαζευτεί αλλά δεν είχα διάθεση για πολλά πολλά αφού όπως είπα είχα χαλαστεί. Στον πάτο μπήκε ένθετο διακοσμητικό φιλέτο (αυτό μας μάρανε) κάπως σαν τις κιθάρες. Καμάρια ούτε ένα.  Το καπάκι μου έδειχνε να έχει μεγάλη ακαμψία και είπα να το αφήσω ως έχει.
Συμπεράσματα:
Το όργανο έχει πολλές ατέλειες στα λούστρα στο φινίρισμα κλπ. Το μάνικο βγήκε χοντρό αλλά το άφησα επίτηδες να δω πως θα συμπεριφερθεί. Οι χορδές είναι ψηλά αλλά του δλινω λίγο χερόνο πριν κάνω κάτι ακόμα. Μετά την έκθεση μπορεί να το κατεβάσω. Παρά την αρχική απογοήτευση και το τρελό σιχτήρισμα που έριξα  μόλις κούρδισα ενθουσιάστηκα. Φωνή δυνατή και καθαρή. Χαλάλι εντέλει  το σιχτήρισμα. Μαζλί με αυτόν τελειώσα και έναν μπαγλαμά από καρύδα αλλά δεν μου έκατσε όπως ήθελα. Άλλον είχα για πουλέν και άλλος μου βγήκε τελικά.
Ερώτηση κρίσεως: Παιδευόμαστε για καπάκια, ισόβενα, ακτινικά κομμένα, παλιά, κέδρινα, έλατα και και ... και του βοδιού το κέρατο. Τελικά το κόντρα πλακέ μου βγήκε πιο καλό από το έλατο που έβαλα στην καρύδα και αναρωτιέμαι
Που πάμε συντρόφια;;;    https://www.youtube.com/watch?v=VOhB4J8OVLY
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Απ: Loukoum box - σερμπετομπαγλαμάς
« Απάντηση #1 στις: Ιουνίου 11, 2015, 10:22:22 μμ »
Μερικές φωτογραφίες ακόμα.
ανεβάζω και ένα μικρό ηχητικό δείγμα σύγκριση αυτού με έναν άλλο μπαγλαμά όμως χωρίς εικόνα.
Έλεγα να σας δοκιμάσω. Ποιο καπάκι είναι από κόντρα πλακέ και πιο από έλατο; Το 1ο ή το 2ο;
Ακούστε και πείτε μου. Ηχογράφηση πρόχειρη από κινητό. Θ ανεβάσω και κανονική μόλις ευκαιρήσω.
https://www.youtube.com/watch?v=qW6NPG8Liis&feature=youtu.be
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 11, 2015, 10:34:14 μμ από sakkalis »
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Μήτσος

• Sr. Member
« Απάντηση #2 στις: Ιουνίου 11, 2015, 10:47:51 μμ »
κατ' αρχάς μπράβο είναι πολύ όμορφο και πρωτότυπο!!!....τώρα για τον ήχο......... :-\ :-\ το δεύτερο δείγμα είναι πιο μεστό.....μη μου πεις ότι είναι το κόντρα πλακε;;;

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #3 στις: Ιουνίου 11, 2015, 11:38:05 μμ »
το πρώτο ακούγετε σαν μεγαλύτερο οργανο τζουρομπαγλαμας πχ, το δευτερο ακούγετε σαν κλασικος μπαγλαμας, θα ελεγα οτι το κοντρα πλακε παει στον πρώτο ήχο, τωρα αν το λουκούμι είναι το δεύτερο γαμάει, οχι οτι το πρώτο είναι κακό αλλά αν με εβαζαν να διαλέξω με το αφτί θα διάλεγα το δευτερο, μ αρέσει περισσότερο.

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #4 στις: Ιουνίου 12, 2015, 12:47:01 πμ »
Μπράβο Σάκαλη,το πρώτο τυφλό δείγμα πρέπει να είναι το λούκουμ μπόξ εμένα μου αρέσει και ας μην έχω συνιθίσει τέτοιον ήχο,ότι και να είναι πάντως είναι κάτι το πρωτότυπο(ααρεεεε τον τούρκο τον λουκουμιτζή,οι συσκευασίες του είναι χάλια,ου να χαθεί να χάνεται).
Και μένα το δεύτερο μου ακούγεται γνωστός ήχος από μπαγλαμαδάκι.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #5 στις: Ιουνίου 12, 2015, 06:51:49 πμ »
Μπραβο για ολη την αξιεπαινη προσπαθεια!

ερωτησεις πολλες...
τα λουκουμοια ηταν καλα;
γιατι μπουχτησες; υπαρχουν και εθελοντες που προστρεχουν σε καθε τετοιου ειδους προκληση...
σε ποιο καραγκιοζη εγινε αυτο με τα λουκουμια, ψαχνω και δεν μπορω να το βρω... πρεπει να ξανακουσω τα σιντι...

για το τυφλο τεστ, πιο αξιοπιστο θα ηταν να ειναι ακριβως στον ιδιο τονο κουρδισμενα ( το 1ο ειναι χαμηλοτερα απο το 2ο, οποτε το αυτι αν τα ακουσεις διαδοχικα παει στο δευτερο λογο του οτι ειναι πιο ψηλα) - (ψυχαναγκαστικο γαρ...)

ξαναηχογραφησε προσεχοντας οπωσδηποτε αυτη την λεπτομερεια!
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Ιουνίου 12, 2015, 09:09:14 πμ »
Συμπέρασμα 1°: Φέρτε λουκούμια από την πόλη για να πάρουμε τα λουκουμόκουτα.  ;)

Συμπέρασμα 2°: Δεν μπορεί κανείς να αυτοκτονήσει με λουκούμια. (ίσως αν δοκιμάζαμε τη λουκουμόσκονη;)  ;D

Συμπέρασμα 3°: Όταν ο μάστορας είναι master τότε ακόμα και τα κόντρα πλακέ κελαϊδάνε στα χέρια του.  :-*

.....

Συμπέρασμα 4°: Admin δεν μας φτάνουν οι φατσούλες. Πρόσθεσε και κάποιες με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα.  8)

Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Ιουνίου 12, 2015, 01:48:07 μμ »
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια αλλά δυστυχώς απέχω πολύ από το να είμαι master. Θα το φέρω στην έκθεση και θα το δείτε και από κοντά. Ειδικά από φινίρισμα χάνει πολύ.
Ναι τα λουκούμια ήταν σούπερ.
Επιφυλάσομαι να απαντήσω ακόμα για το ποιο είναι ποιο.
Ωραίος ο Στέλιος που το έπιασε τον διαφορετικό τόνο.
Σχετικά με τον Καραγκιόζη δεν θυμάμαι σε ποια παράσταση το είχα δει, αλλά με ένα γκούγκλισμα βρήκα την σχετική αναφορά στα παρακάτω απόσπασματα (Τα πέντε άρθρα της πείνας και μεσιτεία) - Δεν το είχα δει σε αυτή αλλά προφανώς υπάρχει και σε άλλη:

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ - Ε ρε μανούλα μ'. Όσο θέλεις κλέβε, κι όσα θέλει ο Θεός σου δίνει. Είναι ζωή αυτή παιδί μου; Ένας ωσάν κι εμένα και να πεινάει! Πεινάω. Πεινάω, παιδί μου. Πώς να το πω, πει-νάαα-ώ. Να, μα το Θεό, πεινάω. Έχω από την παραμονή του Λαζάρου να φάου και Λάζαρος που μας έρχεται, χρόνος. Αφού έμαθα σε πόσα άρθρα διαιρείται η πείνα. Ίσαμε τώρα έχω μάθει τα πέντε κύρια άρθρα. Πρώτο κύριο άρθρο της πείνας είναι η γουργούριση των εντέρων. Δεύτερο η ατρόχιση των οδόντων. Τρίτο είναι η εγκοπή των ποδών. Τέταρτο η κομμάρα στα μάτια και πέμπτο, ζωή στα γαϊδουρο-κατσικο-μουλαρά μου! Είναι ζωή λοιπόν αυτή; Έτσι μου ’ρχεται να πάω ν' αυτοκτονήσω! Και δε με νοιάζει τίποτα άλλο, που θα με πάνε στο νεκροταφείο και θα με κοροϊδεύουν οι άλλοι πεθαμένοι, «Μωρέ, κι εδώ νηστικός μας ήρθες!». Πρέπει λοιπόν να δώσω τέρμα στη ζωή μου, προτού πεθάνω νηστικός. Να πάρω ένα μπιστόλι, να δώσω μια κουμπουριά εκεί (δείχνει) να παν τα μυαλά μου στον αέρα. Αλλά, αν είχα μπιστόλι θα το πούλαγα. Θα σκοτωνόμουνα πρώτα και κατόπιν θα το πούλαγα. Αλλά πάλι άσχημος θάνατος ο σκοτωμός. Καλύτερα να πέσω στο πηγάδι να πνιγώ. Με το ένα, δύο, τρία, μπαταμπλούμ μες στο πηγάδι. Αλλά έτσι κι έχει νερό μες στο πηγάδι; Μωρέ, αν πέσω μέσα να πνιγώ, θα βραχώ και θα πάρω καμιά πούντα. Μα, γώ θέλω να πάω από πνιγμό, δε θέλω να πάω από σαρανταπλεμονία. Κι αν είναι και βαθύ θα σκοτωθώ στο δρόμο. Για φαντάσου να με βγάνουνε απ' το πηγάδι και να με στρώσουν χάμου, να 'ρχεται ο κόσμος να με βλέπει σκοτωμένο! Ο ένας θα λέει• «Λείπει το 'να του ποδάρι• πώς θ' ανεβαίνει στις ταράτσες να κλέβει τη ντομάτα τον πελτέ;» Ο άλλος θα λέει• «Ε! τον καημένο! Στραμπούλιξε το μάτι του. Τώρα, πώς θα βλέπει τις τσέπες για ν' αρπάζει τα πορτοφόλια;» Ο άλλος θα λέγει. «Μπα! έκοψε τα δάχτυλα του• πώς θα κόβει τις καδένες για ν' αρπάζει τα ρολόγια;» Γι' αυτό κι αυτός ο θάνατος δε μ' αρέσει. Θέλω να πεθάνω απ' ένα γλυκύ θάνατο. Έτσι να φάου καμιά σαρανταριά λουκούμια και να πεθάνω. Ή να φάου κάνα ταψί κανταΐφι, να σκάσω, να πάω στην οργή. Ναι, θα πεθάνω από λουκουμοθάνατο. (φεύγει)
....
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ - Ιδού, κύριε. Απεφάσισα να ποθάνω, να πάω από λουκουμοθάνατο. Όπως μπήκα λοιπόν σ' ένα καφενείο, βρίσκω μια κάσα λουκούμια. Την πήρα, την ακούμπησα χάμου, έκανα τα πατερημά μου, είπα σχωράτε με κι ο Θεός να σας σχωρέσει κι άρχισα να τρώω λουκούμια ν' αποθάνω. Αφού είχα φάει καμιά εξηνταριά λουκούμια, μπαίνει ο καφετζής μέσα:
-   Βρε, μου λέει. Τι κάνεις αυτού;
-   Πεθαίνω, κύριε, του λέω.
-   Πεθαίνεις, μασκαρά!!!!
Και μ' αρχινάει στο ξύλο. Βλέπουν κι οι άλλοι θαμώνες, έρχονται κι αυτοί. Τρέχω, γλιτώνω και να 'μαι στη καλύβα να κοιμάμαι.

....

« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 12, 2015, 02:01:13 μμ από sakkalis »
Δημήτρης Σ.

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #8 στις: Ιουνίου 12, 2015, 02:07:04 μμ »
γραφω μονο και μονο για την καινουρια φατσα  /oo\

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #9 στις: Ιουνίου 12, 2015, 08:28:23 μμ »
Δημητράρα λουκούμι ο μικρός!

γραφω μονο και μονο για την καινουρια φατσα  /oo\

Σορρυ Χρηστάκο στο χάλασα...Ηταν δοκιμαστικό και έφαγε delete.εντός ολίγου θα ανέβεις πλήρης λίστα κατ απαίτηση του λαού
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 12, 2015, 08:59:02 μμ από yiannis »

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
« Απάντηση #10 στις: Ιουνίου 12, 2015, 08:52:40 μμ »
ωραιο εγινε
για καπακι εχω δοκιμασει και πετρα τροχου για ανοξειδωτα.1.8 παχος και με μοιαζει με το πρωτο μπαγλαμα μαλλον το δευτερο ειναι ξυλο
Εγω και ο Ζοζέφ.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Ιουνίου 12, 2015, 10:21:14 μμ »
ΕΝΤΑΞΕΙ ΟΛΟΙ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΑΣΑΝ ΤΟΝ ΤΟΝΟ ............
Μ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ . Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΑΤΙΚΑ ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΤΟ ΜΑΝΙΚΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΧΟΡΔΙΕΡΑ .
ΜΗ ΓΡΟΥΣΟΥΖΕΥΩ ΚΙΟΛΑΣ ..................................................
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #12 στις: Ιουνίου 13, 2015, 12:20:21 μμ »
Ρωτάει ο Χατζηαβάτης τον Καραγκιόζη:Για σου Καραγκιόζη τι κάνεις,Να εδώ κάθομαι και πουλάω βατράχους,Και πόσο τους αγοράζεις,Δυο δραχμές.Και πόσο τους πουλάς,Μία δραχμή,Μα καλά εσύ χάνεις!.ΕΕΕΜΜΜ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΑΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΑ. {celebrate018}
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Ιουνίου 13, 2015, 06:39:13 μμ »
Λοιπόν για να κλείσουμε και το μικρό κουιζ το loukoum box είναι το πρώτο.
Για να τα λέμε τα πράγματα με λεπτομέρειες θα συμφωνήσω και γω πως το 2ο είναι καλύτερο. Είναι ο αγαπημένος μου μπαγλαμάς από κελεμπέκι (ντουγάτος) το 2ο όργανο που έφτιαξα. Η αλήθεια είναι πως όταν άκουσα τον ήχο από την καινούργια κατασκευή πριν καλά καλά κουρδίσω ενθουσιάστηκα. Δεν περίμενα να βγάλει τέτοιο ήχο και μου άρεσε πολύ είναι η αλήθεια. Θέλησα να δοκιμάσω την σύγκριση και να δω τις απόψεις σας για αυτό έκανα και την πρόχειρη εγγραφή. Μόλις όμως έπιασα τον κανονικό μπαγλαμά στα χέρια μου και συνέκρινα τα δυο όργανα ο ήχος έχασε. Πρέπει αν ομολογήσω όμως πως αν τα ακούσεις ανεξάρτητα δεν είναι άσχημος αλλά μάλλον καλός.

Χρήστο όντως φέρνει πιο πολύ σε τζουρά φαντάζομαι λόγω μεγέθους σκάφους. Ο όγκος του είναι περίπου διπλάσιος από τον μπαγλαμά που έκανα την σύγκριση. και μου φαίνεται πως μπασάρει περισσότερο. Σίγουρα δεν είναι το ίδιο πλούσιος σε ηχοχρώματα σε σχέση με τον μπαγλαμά (λιγότερος μεστός είπε ο Μήτσος και θα συμφωνήσω και εγώ.

Κώστα, πιστεύω πως στατικά δεν θα έχει πρόβλημα. Άλλωστε όπως είπα για αυτό κατέληξα σε κατασκευή μπαγλαμά αντί τζουρά που στην αρχή σκεφτόμουνα. Νομίζω το ενίσχυσα καλά με το τακάκι όπως της κιθάρας. το περιμετρικό παραπέτι (κελεμπέκι 2 χιλ.) και τον εξωτερικό καπλαμά καθώς και την ας πούμε κολάτζα.Το σκάφος είναι καλά δεμένο περιμετρικά και ελπίζω σταθερό. Ο δε πάτος και αυτός από κόντρα πλακέ πιο παχύς από το καπάκι φαινότανε άκαμπτος τελείως.  Αρχικά έκανα και εγώ την σκέψη να περάσω το μάνικο πέρα ως πέρα αλλά νομίζω δεν χρειαζότανε μετά από το δέσιμο που έγινε. Αντίστοιχα δούλεψα και με την καρύδα (θα ανεβάσω σύντομα λεπτομέρειες και για αυτό). Εντέλει η νεκροψία θα δείξει  όπως πάντα.

Παύλο, σε βλέπω είσαι και συ της δοκιμής ε;
Δημήτρης Σ.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Ιουνίου 13, 2015, 08:41:01 μμ »

πιστεύω πως στατικά δεν θα έχει πρόβλημα. Άλλωστε όπως είπα για αυτό κατέληξα σε κατασκευή μπαγλαμά αντί τζουρά που στην αρχή σκεφτόμουνα.

Δημητρη κατι δεν λες καλα.  Αλλο μεγαλυτερο μανικι, αλλο μεγαλυτερες τασεις! Αναποδα ειναι εδω.

Tags: