Αποστολέας Θέμα: Τζουράς Πρώτη κατασκευή  (Αναγνώστηκε 17523 φορές)

Metallikas

• Hero Member
Απ: Τζουράς Πρώτη κατασκευή
« Απάντηση #45 στις: Ιουλίου 12, 2015, 08:17:14 μμ »
γιάννη μαζί με ένα φίλο θα παραγγείλουμε 2 ψιλοπράγματα απο αυτό το σαιτ...αν θέλεις έχει και τέτοιο πριόνι

https://www.toolstore.gr/%CF%83%CE%B5%CE%B3%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BE%CF%85%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BB%CF%85%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-luckhaus-p-6644.html#.VaKg1V_tmko

johnykaralis

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #46 στις: Ιουλίου 13, 2015, 08:39:46 πμ »
Ευχαριστώ για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες!!

Εχω παραγγείλει ήδη την σέγα αλλα δεν έχω λαμάκια. Ωραία θα πάω στην Αριστοφάνους να πάρω!

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #47 στις: Ιουλίου 13, 2015, 09:17:12 πμ »
Παρε ενα τηλεφωνο πριν καλου κακου...
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

johnykaralis

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #48 στις: Ιουλίου 14, 2015, 09:50:05 πμ »
Μου ήρθε χτες το πριόνι χειροτεχνίας. προσπάθησα να κώψω τον καπλαμά τριανταφυλιάς σε ένα σχεδιο που βρήκα αλλα το εγχείρημα είναι δύσκολο.
Ο χειρισμός του εργαλίου δεν είναι απλός. θα το παλέψω όμως λογικά θέλει εξάσκηση :)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #49 στις: Ιουλίου 14, 2015, 10:04:59 πμ »
Μου ήρθε χτες το πριόνι χειροτεχνίας. προσπάθησα να κώψω τον καπλαμά τριανταφυλιάς σε ένα σχεδιο που βρήκα αλλα το εγχείρημα είναι δύσκολο.
Ο χειρισμός του εργαλίου δεν είναι απλός. θα το παλέψω όμως λογικά θέλει εξάσκηση :)

τι εννοείς ?
μερικά βασικά:
(εγώ κόβω με λάμα μονής κατεύθυνσης 0,30-0,35 χλστ.)

- πάρε μια πλάκα σαπούνι και πέρνα την λάμα που και που να λιπαίνεται.
- αν σπάει ο καπλαμάς, μπορεί να θέλει πιο παχύ στρώμα. Βάζεις χαρτοταινία (σε μία ή και στις δύο πλευρές) ή κολλάς δυο καπλαμάδες (και πάλι χαρτοταινία κτλ.).
- Αν κόβεις ακόμα πιο "δύστροπο" υλικό, κάνε "σάντουιτς": π.χ. συνθετικό ανάμεσα σε δυο φύλλα κόντρα πλακέ 4 χλστ. και το κόβεις όλο μαζί. Αυτό έχει μια δυσκολία γιατί πρέπει να σκεφτείς πως θα πιάσεις τα υλικά (με καπλαμάδες είναι πιο εύκολο ακόμα κι αν θες να τα χωρίσεις μετά, κολλάς με μια υδατοδιαλυτή ασθενή κόλλα και μετά τα βρέχεις / ζεσταίνεις και ξεκολλάνε με προσοχή). Με συνθετικά είναι πιο δύσκολο,  π.χ. με μικρούς σφιγκτήρες και χαρτοταινία στις άκρες, όσο κόβεις θέλει προσοχή (γιατί κόβεις και την σύνδεση), αλλά γίνεται.

όταν πάρεις τον αέρα κι άν έχεις σχέδιο με δύο καπλαμάδες (ή άλλο υλικό) σε επαφή, προσπάθησε να κόβεις με κλίση (η λάμα πλαγιαστή ώστε να κόβει ελαφρώς φαρδύτερη την επάνω επιφάνεια και στενότερη την κάτω σε κάθε σημείο της περιμέτρου) τα κομμάτια που θα μπούν "από πάνω" (δεύτερα). Τα "πρώτα" (η βάση του σχεδίου) μπορούν να κοπούν και ίσια.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 14, 2015, 10:15:53 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

johnykaralis

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #50 στις: Ιουλίου 14, 2015, 10:14:06 πμ »
Ωραία θα δοκιμάσω αυτά που είπες.

Κοίτα ένα βασικό είναι οτι σπάει ο καπλαμάς. και επισήσ το πριονι σκαλώνει πολλές φορές οταν κάνω την κίνηση πάνω-κάτω για να κώψω.
αν βάλω περισσότερη δύναμη τότε πάει να σπάσει το καπλαμαδακι.

θα κάνω αυτό που είπες και θα δώ πως θα πάει.

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #51 στις: Ιουλίου 14, 2015, 11:05:47 πμ »
Ο καπλαμας να ειναι διπλος. Κολλημενοι μεταξυ τους αλλα καθετα τα νερα τους. Με ξυλοκολλα. Δε θα τους ξεκολλησεις. Ωστε να εχουν παχος λιγπ πανω απο χιλιοστο. Δουλευονται ανετα ετσι. Το σαπουνακι  δεν το εχω δοκιμασει αλλα ακουγεται εξυπνη λυση για να μη κολαει το πριονι.
Βαζεις τους δυο καπλαμαδες (διπλους) τον ενα πανω στον αλλο και τους πιανεις με  χαρτοταινια. Στη χαρτοταινια ζωγραφιζεις το σχεδιο... θα δω αν εχω κρατησει φωτογραφιες για να ποσταρω
Edit  δυστυχως δεν εχω τραβηξει απο την κατασκευη
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #52 στις: Ιουλίου 14, 2015, 03:25:03 μμ »
Γιάννη αν δουλεύεις τον καπλαμά π0υ σου έδωσα σταμάτα τα όλα γιατί δουλεύεται μόνο με κοπίδι (είναι με κόλλα για τους υπόλοιπους)...θα βρούμε κανένα αλλο καπλαμά για πριόνισμα χωρίς κόλλα

johnykaralis

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #53 στις: Ιουλίου 14, 2015, 04:07:03 μμ »
Αχιλεα, έχω πάρει ένα άλλο για να κάνω την φιγούρα στο καπάκι μόλις παω σπίτι σε κανα δύωρο θα βγάλω φωτογραφίες να τις ανεβάσω και να μου πείτε καμια γνώμη

johnykaralis

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #54 στις: Ιουλίου 15, 2015, 09:39:10 πμ »
Λοιπόν τα κατάφερα,

αυτό που βοήθησε πάρα πολύ ήταν η χαρτοταινία στο πίσω μέρος του καπλαμά. Εβαλα και το σαπούνι πιθανών να βοήθησε και αυτό. Επισής προσπάθησα να το δουλέψω σε όσο πιο σταθερή επιφάνεια μπορούσα.
Νομίζω πήρα το κολλάει. Παντως οι επιφάνειες των καπλαμάδων (αρσενικό θυληκό) μετά το κόψιμο δεν ταιριάζουνε 100% και έκανα διορθώσεις με γυαλόχαρτο. Φαντάζομαι οι μετρ του είδους θα το έχουν τελειωποιήσει αυτό.

johnykaralis

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #55 στις: Ιουλίου 16, 2015, 11:53:18 πμ »
ΝΑ ρωτήσω κάτι ακόμα. Σε αυτή τη φάση έχω κάνει τα εξής
Α. Έχω σκάψει το καπάκι για να μπεί η φιγούρα
Β. Η φιγούρα αποτελείται απο δύο καπλαμάδες ένα μεγάλο και μέσα έχω φυτέψει ένα πουλί απο διαφορετικού χρώματος καπλαμά.

Τώρα θέλω να το κολήσω στο καπάκι. αυτό το κάνο με ξυλόκολλα? ποια είναι η διαδικασία μετα. στοκαρισμα κτλ.

johnykaralis

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #56 στις: Ιουλίου 18, 2015, 06:34:29 μμ »
Καλησπέρα καλλιτέχνες μου,

στέλνω μια φωτογραφία απο το σημείο που έχω φτάσει. όπως βλέπετε δουλεύω ακριβώς πάνω απο το βαρελι με το κρασί, έτσι εξηγούνται και οι όποιες κακοτεχνίες.

Στο πάνω μέρος κολλάω ένα καπλαμαδάκι απο τριανταφυλιά για να δείχνουν ωραία τα κλειδιά. Εχω λοιπόν τις εξής ερωτήσεις.

Α. Δεν έχω κολλήσει το καπάκι με το σκάφος έχω δει σε κάποια βιντεο οτι βάζει κόλλα και χαρτοταινια γύρω γύρω για να σφίξει? εκεί δεν ξέρω πως θα το πιάσω με σφυχτίρες. Επίσης εσωτερικά πρέπει να βάλψ χρυσόχαρτο που έχω δει ότι βάζουν? υπάρχει άλλη ενναλακτική

Β. Το επόμενο βήμα είναι να φέρω στα ίδια την επιφάνεια του καπακιού και του μπράτσου και εκεί να κολλήσω την ταστίερα. έχετε κάποια συμβουλή για το βήμα αυτό. επίσης η ταστιέρα έχει κάποια διαφορα ύψους με το φιλλετο πιστεύεται ότι πρέπει να την κατεβάσω? θα ήθελα να το αποφύγω για να μην το χαλάσω
 [ Invalid Attachment ]
Γ. Επίσης υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που πρέπει να προσέξω στην κόλληση με τα κλειδιά?

Ευχαριστώ πολύ.

Metallikas

• Hero Member
« Απάντηση #57 στις: Ιουλίου 19, 2015, 12:22:33 μμ »
Α. βάλε κόλλα και χαρτοταινία είναι το πιο εύκολο και σίγουρο...(από το να φτιάχνεις καλούπια για να κάτσει το σκάφος)
Β. Τι είναι πιο πάνω το μανίκι ή το καπάκι? Επίσης βλέπω το φιλέτο να είναι πιο λεπτό από την ταστιέρα....αν η ταστιέρα είναι 5-6 χιλιοστά κάνε πατούρα στην ταστιέρα να βάλε το φιλέτο αλλιώς κατέβασε την στο ύψος του φιλέτου
Γ. Τι εννοείς κόλληση με τα κλειδιά? αν εννοείς τον καπλαμά που κόλλησες από πάνω εγώ ίσως και να έβαζα ένα ξύλο να καλύπτει όλο το καράολο για να σφίξω...αλλιώς για τα κλειδιά μετράς καλά τα κέντρα από τους άξονες 6 χιλιοστά τρυπάνι και είσαι έτοιμος

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #58 στις: Ιουλίου 20, 2015, 09:40:00 πμ »
Α. συμφωνώ με τον Metallika, χαρτοταινία είναι το πιο εύκολο. Μπορείς επιπλέον να πιάσεις το όργανο από το μανίκι στη μόρσα και να το τυλίξεις όλο μαζί με σαμπρέλλα (πάντως χαρτοταινία πρέπει ήδη να έχεις βάλει τουλάχιστον σε μερικά σημεία για να μη σου γλιστράει το καπάκι καθώς θα τυλίγεις την σαμπρέλλα)

Χάρτωμα προσωπικά έχω κάνει μόνο μια φορά (με χαρτί "κανονικό" περιτυλίγματος όχι χρυσόχαρτο κτλ.), με αυτήν την τεχνική που είδα σε ένα παλιό μπουζούκι. Αν ψάξεις λίγο στο forum θα βρεις κι άλλους τρόπους.

[ Invalid Attachment ]

Β. Πάλι συμφωνώ, πες και πιο είναι πιο ψηλά. Γενικά αυτό που δεν πρέπει να χάσεις είναι η ευθεία της ταστιέρας. Αν είναι ψηλότερα το μανίκι, τρίψε "μπρούμυτα" το όργανο σε επίπεδη επιφάνεια (μάρμαρο με γιαλόχαρτο ή ό,τι χρησιμοποιείς) να έρθει επίπεδη όλη η περιοχή της προέκτασης της ταστιέρας μέχρι την τρύπα. Αν είναι ψηλότερα το καπάκι, μπορείς είτε να τρίψεις πάλι (κατεβάζοντας και το μπράτσο ολόκληρο αυτή τη φορά) είτε να σκάψεις το καπάκι στο φάρδος της ταστιέρας (δες εδώ #36 http://www.luthier.gr/index.php?topic=512.30) Το καπάκι στην περιοχή του τάκου είναι "ανενεργό" (αφού είναι κολλημένο στον τάκο και δεν δονείται) επομένως εκεί είναι η περιοχή που μπορείς να κάνεις διορθώσεις αν χρειάζονται.

Γ. αν η ερώτηση είναι όντως για τις τρύπες των κλειδιών, διέλυσε ένα σετ και χρησιμοποίησε την πλάκα για οδηγό για τις τρύπες, αρχικά με μικρότερο τρυπάνι και μετά με το 6άρι. Καλά θα είναι να χρησιμοποιήσεις κάθετο δράπανο ή άλλο τρόπο να εξασφαλίσεις σωστή γωνία. Επίσης (αφού έχεις ήδη κολλήσει τον καπλαμά) αν τρυπήσεις από πάνω βάλε το τρυπάνι στις πρώτες βόλτες να γυρνάει αριστερά και με μικρή ταχύτητα (στο τρυπάνι τελικής διαμέτρου). Επίσης - δεν ξέρω αν το έχεις ήδη υπολογίσει - καλά είναι να έχεις προβλέψει το κόκκαλο να κολληθεί στην ίσια επιφάνεια του μπράτσου, πριν αρχίσει η κλίση του καράολα δηλαδή.

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #59 στις: Ιουλίου 20, 2015, 12:48:35 μμ »
Ωραία καλα το πας τζουρά φτιάχνεις, το βαρέλι το έχεις, βλέπω χειμώνα special να περνάς αααααα και που σε τα κρασά τα βάζουμε τώρα κατα τον Σπτέμβρη σε λίγο καιρό, κανόνισε για μούστο μην ξεχαστείς με τον τζουρα και πάθεις καμιά ζημιά, και αν θές και παρέα με το άνοιγμα εδώ είμαστε
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

Tags: τζουρας