Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή μπουζουκί με 63 αληθινές ( πραγματίκες)δούγιες  (Αναγνώστηκε 9564 φορές)

filios

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: rosewood
  • Αριθμός κατασκευών: 6 guitars 3 bouzoukis
Χαιρετώ όλους και σας συγχαίρω γιά τον εθουσιασμό σας

Πρίν 10 χρόνια κατασκεύασα τό δεύτερο μου μπουζούκι για τον γιό μου. Εχρησημοποίησα παλιό παλίσανδρο στό σκάφος και καπάκι έλατο από το soundboard  ενός παλιοϋ πιάνου Το καπάκι παχους 1,5 χιλ. Υπολογισα περίπου την βύθιση που θα έπαιρνε ,και ο καβαλλάρης του ηταν 12  -  13 χιλ ύψος ακόμη και 9 χρόνια μετά Το σκάφος πάχους 1,7 χιλ από 63 πραγματικές δούγιες.
Πριν 6 μήνες επήλθε η καταστροφή .Ο εξάχρονος εγγονός κατάφερε νά ανοίξει την θήκη και να το κτυπήση στην γωνιά του τραπεζιού με αποτέλεσμα να σπάσει το πολύ παλιό και αρίστης ποιότητος καπάκι.
Αλλαξα το καπάκι με ένα πολύ καλό Silver spruce.Ευτυχώς παρέμεινε ένα πολύ καλό όργανο ,παρότι καινούργιο τώρα .Εχασα όμως τον πολύ όμορφο και καπως παλιό ή ρετρό ήχο.
Θά ανεβάσω φωτογραφίες πριν και μετά την καταστροφή.

Δίδαγμα για όλους : Θήκη με κλειδαριά και μπουζούκι σε απροσπέλαστο απο τα παιδιά χώρο.

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
Απ: Κατασκευή μπουζουκί με 63 αληθινές ( πραγματίκες)δούγιες
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 25, 2015, 01:13:12 μμ »
εμας παππους ρωτουσε τι ειναι αληθεια ;D

βαλε τις φωτογραφιες και ηχο αν γινεται
Εγω και ο Ζοζέφ.

filios

• Full Member
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 17, 2015, 08:21:43 πμ »
Αγαπητέ Παύλο
Παππούς αλήθεια λέει.Σε 1 -2 μέρες θα ανεβάσω φωτογραφίες και ήχο του μπουζουκιού πρίν και μετά την αλλαγή καπακιού Επειδή σκοπεύω να κατασκευάσω άλλο ενα το ερώτημα πού ήδη έχω θέσει είναι να στοχεύσω προς τον παλιό ή τον καινούργιο ήχο?(δηλ. μετα την αλλαγή καπακιου) Ο φίλος Ζαρκάδας ήδη δήλωσε ότι προτιμά τον παλιό

filios

• Full Member
Απ: Κατασκευή μπουζουκιού με 63 αληθινές (πραγματίκες) δούγιες
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 18, 2015, 09:26:40 πμ »
Η ηχογράφηση του μπουζουκιού πριν και μετά την αλλαγή του καπακιού. Παίζει ο φίλος Mike Minas. Ηχογράφηση στο δικό του στούντιο με όσο πιο φυσικό
ήχο γίνεται.

https://youtu.be/eUTLLQpsGys

https://youtu.be/Cm528JwLWFA

https://youtu.be/-VdyASqjj8w

https://youtu.be/94d8vYUnkoA
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 18, 2015, 09:42:38 πμ από filios »

παυλος

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 18, 2015, 03:58:14 μμ »
εμενα κανενα δε με αρεσε :)
τα εβαλα να παιζουν τα βιντεο μαζι και κανενα δε ξεφυγε απο το αλλο ιδια τα ακουω
σαν κατασκευη πολυ με αρεσε
ο μικρος κατι ξερει και το εσπασε ;D
οσο πιο σπανια ξυλα βαζεις τοσο φευγεις απο την πραγματικοτητα αυτο που βλεπουμε ακουμε
Εγω και ο Ζοζέφ.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 21, 2015, 09:12:53 μμ »
Εχω γραψει σε αλλο φορουμ την κριση μου για τα μπουζουκια του Φιλιου.Εμενα μου αρεσαν και τα δυο ηχητικα.Το καθενα βεβαια με τα δικα του χαρακτηριστικα.Πολλες φορες στο φορουμ,προσπαθωντας να βοηθησομε πεφτουμε σε ατοπηματα.Δηλαδη χωρις κακη διαθεση,πραγματικα'τι κακο εχουν τα εξωτικα ξυλα?Το βενγκεν,ο εβενος,το ροδοξυλο ειναι ντοπια?

παυλος

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 18, 2015, 06:44:36 μμ »
.Δηλαδη χωρις κακη διαθεση,πραγματικα'τι κακο εχουν τα εξωτικα ξυλα?Το βενγκεν,ο εβενος,το ροδοξυλο ειναι ντοπια?
ο φιλος ο φιλιος εδωσε μια απαντηση στο ρεμπετικο και ξανα ειδα τι εχω γραψει και βλεπω την ερωτηση που κανεις.
η γνωμη μου ειναι και δεν σημαινει οτι ειναι κακο τα εξωτικα τα ξυλα.απλα κλεβει την παρασταση η ποιοτητα του ξυλου και το ονομα και δεν εχει τιποτα αλλο..το τι σχημα εχεις κανει τα υπολοιπα εαν το καπακι ειναι ο ενισχυτης και το παραμικρο λογικα θα το καταλαβεις σχημα απο καμαρια διφορετικο παχος και πολλα ακομα.
και επειδη ειναι πολλα γι αυτο λεω οτι ειναι στην τυχη η κατασκευη.

τωρα για τον φιλιο ξανα ειδα τι εγραψα.
και ξανα βλεπω τι γραφεις.
το καλαμι αν ειναι δικο σου μπορω να το επιστρεψω ;D
Εγω και ο Ζοζέφ.

filios

• Full Member
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 22, 2015, 09:31:04 πμ »
  Aγαπητέ φίλε Παύλο,

Καταρχήν θέλω να τονίσω ότι στην διάρκεια της ως τώρα ζωής μου δεν είχα αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες με κανένα για αυτό μετά από την παρέμβαση μου αυτή σε παρακαλώ θεώρησε το θέμα για μένα λήξαν.

Όμως διερωτώμαι αλήθεια πια θα ήταν η αντίδραση σου εάν εγώ έγραφα κάτι αντίστοιχο για τα δικά σου μπουζούκια ?  Άρχισες ,από ότι διαβάζω, τις δικές σου κατασκευές το 2012 ( τις οποίες και θαυμάζω βέβαια!) Εγώ άρχισα  τις ερασιτεχνικές κατασκευές κλασσικών κιθάρων πριν 35 χρόνια, που για διάφορους λόγους ήταν λίγες στον αριθμό. Με τα μπουζούκια ασχολούμαι περίπου 13 χρόνια Μπήκα στα Φόρουμ μετά από παρότρυνση φίλων επαγγελματιών μπουζουξήδων που έπαιξαν στα όργανα ( Δεν θα γράψω τα σχόλια τους για την ποιότητα ήχου και τις προτάσεις για αγορά τους διότι θα φανεί ότι I am blowing my own trumpet(όπως λένε οι Εγγλέζοι ) Μπαίνουμε στα φόρουμ για να μάθουμε ο ένας από την πείρα του άλλου και να βελτιωθούμε Πίστεψε με θα δεις στο μέλλον ότι κάτι έχω και εγώ να συνεισφέρω στην οργανοποιία ειδικά για την κατασκευή σκάφους με πολλές δούγες. Έως τώρα δεν το έκανα διότι δεν βρήκα το ανάλογο ενδιαφέρον ή ενθάρρυνση.

Όταν όμως γράφεις ¨εμένα δεν με άρεσε¨ αν ήθελες να βοηθήσεις έπρεπε να αναφέρεις πια χαρακτηριστικά του ήχου δεν σου άρεσαν, Δηλαδή  1.  Power  2.  sustain 3. uniformity of sound level of each note 4. timbre( quality of the voice) 5.balance between bass and treble (6.ease or difficulty of playing the instrument )7. evenness of sound 8.response and sensitivity 9.attack of sound ,biting, audible, or slight 10.contrast of tones 11. dynamic range 12.sympathetic resonances (present or not )13 . degree of clarity in polyphony.(Αυτά τα γράφει ο Daniel Friederich και όχι εγώ ) Αναφορικά με το rosewood δεν είναι απλά ένα διακοσμητικό ξύλο αλλά θεωρείται από όλους τους Luthiers σαν ίσως το καλύτερο ξύλο για κατασκευή σκάφους έγχορδων οργάνων που ο ήχος τους με την πάροδο του χρόνου βαθαίνει και αποκτά sustain και ίσως γλυκύτητα Φυσικά είναι πολύ ακριβό και για να φτιάξεις σκαφτό μπουζούκι θα πρέπει να κάνεις σάντουιτς πολλές λεπτές σχετικά φέτες διότι διαφορετικά θα ραγίσει ( εδώ όμως μπαίνω στα δικά σου πεδία)

Πες μου λοιπόν φίλε Παύλο βλέποντας αυτό το μπουζούκι πιστεύεις ότι είναι δυνατό να το φτιάξει κάποιος ( με 63 ανεξάρτητες δούγες) και να αγνοεί τη σημασία του πάχους του καπακιού τη θέση και πάχος των καμαριών και άλλων κατασκευαστικών παραμέτρων? Σε διαβεβαιώνω λοιπόν ότι τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη σε αυτή την κατασκευή

Μακρηγόρησα κάπως αλλά έπρεπε να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα

Σε χαιρετώ από την Λεμεσό και καλή συνέχεια με τις ωραίες κατασκευές σου

Πλιακώνης Κωνσταντίνος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: κανενα
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 22, 2015, 12:15:43 μμ »
Όταν όμως γράφεις ¨εμένα δεν με άρεσε¨ αν ήθελες να βοηθήσεις έπρεπε να αναφέρεις πια χαρακτηριστικά του ήχου δεν σου άρεσαν, Δηλαδή  1.  Power  2.  sustain 3. uniformity of sound level of each note 4. timbre( quality of the voice) 5.balance between bass and treble (6.ease or difficulty of playing the instrument )7. evenness of sound 8.response and sensitivity 9.attack of sound ,biting, audible, or slight 10.contrast of tones 11. dynamic range 12.sympathetic resonances (present or not )13 . degree of clarity in polyphony.(Αυτά τα γράφει ο Daniel Friederich και όχι εγώ)
Αγαπητέ κύριε filio μήπως ειναι εύκολο αυτά που γράφετε στην Αγγλικη γλώσσα να μας τα μεταφράζεται στην Ελληνική, για να καταλάβουμε και κάποιοι που δεν ξέρουμε την ξένη γλώσσα απλά για να μαθουμε περισσότερα όσον αφορά την σωστή απόδωση των οργάνων
...............Τώρα δεν πουλάω τρέλα άλλαξα γνώμη.....

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 22, 2015, 07:51:49 μμ »
Όταν στο μπουζούκι πέρασε ακόμα ένα ζεύγος χορδών και μπήκε στα σαλόνια τότε άρχισε να στολίζετε αλλιώς, μετά απ αυτήν την αλλαγή το μπουζούκι εκτός απ τον φτωχό και περιθωριοποιημένο ρεμπέτη το έπιασε και ο βεντέτας της εποχής ο οποίος εκτός από μουσική πούλαγε και μόστρα, οπότε και ο μάστορας που έκανε το μπουζούκι αναγκάστηκε να ακολουθήσει το ρεύμα της εποχής και να λέει πως το τάδε όργανο είναι μοναδικό γιατί έχει ξύλα απ τις ινδίες κτλπ κτλπ βγάζει τον ήχο των αγγέλων και πάει λέγοντας, με λίγα λόγια το είδαν περισσότερο εμπορικά παρά ρομαντικά, ε απ αυτήν την εποχή και μετά άρχισαν τα μυστικά οι συνταγές και τα ψαγμένα ξύλα στα οποία αναφέρετε ο Παυλος που κλέβουν την παράσταση, τα τροπικά ξύλα είναι γαμάτα χωρίς αμφιβολία και πολύ θα ήθελα να έχω 1 κυβικό από κάθε είδος έτσι για να γουστάρω, τι καλύτερο ξύλο απ τον έβενο στην ταστιέρα; Νομίζω δεν υπάρχει πιο ταιριαστό ξύλο για ταστιέρα απ τον έβενο και για να μείνω και στο θέμα περισσότερο μου αρέσει με το νέο καπάκι γιατί είναι πιο ωραίο οπτικά, από ήχο δεν μπορώ να ξεχωρίσω πολλά πράματα αν δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές.

filios

• Full Member
« Απάντηση #10 στις: Αυγούστου 23, 2015, 08:54:57 πμ »
Αγαπητέ φίλε Πλιακώνη΄
Τούς χαρακτήρες του ήχου τους διάβασα σε μια συνέντευξη του διάσημου Γάλλου κατασκευαστή κιθάρων D.friederich για τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το ήχο μιας κιθάρας ,που πιστεύω ισχύει για όλα τα έγχορδα Αυτός έκανε τα πλαϊνά των κιθάρων του διπλάσια σε πάχος,  4 χιλ. αντί το σύνηθες 2 χιλ ,( και 1 χιλιοστού !!του Τορρες)
για να απελευθερώσει το καπάκι για να έχει καλύτερη ταλάντωση.Δύσκαμπτο πολύ  κάνει και την περιοχή κοντά στο καπάκι(και όχι μόνο) και ο διάσημος Greg Smallman
Τώρα σε ακριβή περίπου μετάφραση η χαρακτήρες του ήχου είναι:

1. ισχύς 2. διάρκεια .3 ομοιομορφία του επιπέδου ήχου κάθε νότας 4. χροιά του ήχου 5. ισορροπία ανάμεσα σε μπάσο και πρίμο 6. Ευκολία ή δυσκολία στο παίξιμο του οργάνου(αυτό δεν εμπίπτει στους χαρακτήρες του ήχου)  7 .ομοιομορφία του ήχου 8. Ανταπόκριση και ευαισθησία 9 . "επίθεση" του ήχου (ήχος που"δαγκώνει",ακουστός ,ελαφρός ¨ή απαλός ) 10 . Αντίθεση των ήχων 11. Δυναμικό εύρος ήχου 12,Συμπαθητικοί συντονισμοί ήχου 13. Βαθμός καθαρότητος σε πολυφωνία .
Τώρα από όλα αυτά φίλε Κώστα λίγα μπορώ εγώ να διακρίνω
σε χαιρετώ. Τις καλύτερες μου ευχές

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #11 στις: Αυγούστου 23, 2015, 10:29:56 πμ »
φιλε filio, τα πλαϊνα αυτα ειναι "σαντουιτς", δεν ειναι μασιφ

σε ποια κιθαρα του τορες διαβασες (ξερεις-θυμασαι) οτι ειχε 1 χιλ πλαϊνα;

παντως απο την λιγη πειρα που εχω, οποιος παει να κερδισει στο 1, κερδιζει λιγο στο 13 και χανει στα 3-4-5-7...
βαλε καμια φωτο να δουμε και απο τις κιθαρες που εφτιαξες, να τις παρουσιασεις κι' ολας... :)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

filios

• Full Member
« Απάντηση #12 στις: Αυγούστου 24, 2015, 10:29:18 πμ »
Φίλε Στέλιο
Καταρχήν να σε συγχαρώ για τις εξαιρετικές κιθάρες που κατασκευάζεις που πιστεύω σε κατατάσσουν στην κατηγορία των Luthiers ! ,και δεν έχω λόγο να κάνω κομπλιμέντα. Επίσης για τον πολύ ταλαντούχο υιό σου Μπορώ να φαντασθώ τα συναισθήματα σου όταν ακούς το νεαρό σε μία δική σου κιθάρα
Μου είναι γνωστό ότι οι κιθάρες του Friederich έχουν πλευρές από 2 διαφορετικά ξύλα ( Rosewood 2 mm and Rosewood 2 mm ή Rosewood 2 mm and mahogany 2 mm ) sandwiched.Όπως γνωρίζεις είναι σχεδόν αδύνατο να λυγίσει κάποιος Rosewood πέραν των 2,5 χιλ. όμως με 2 φέτες γίνεται και φοβερά δύσκαμπτες. Όσο αφορά τις κιθάρες Τόρρες έχω διαβάσει πολλές φορές ότι τα πλαϊνά
τα έφτιαχνε 1.  χιλ. δηλ όπως των βιολιών ( τσέλα 1,5 χιλ) Σίγουρα φίλε Στέλιο ένας κατασκευαστής τις κλάσης του Torres γνώριζε τα ρίσκα και τι κερδίζει και τι χάνει από τα πολύ λεπτά πλαϊνά. Στο βιβλίο του Jose Romanillos ‘ Antonio de Torres – Guitar maker- His life and work στη σελίδα 80 αναφέρεται -   The guitar shape with its semi-circles and the sharply indented waist is a rigid structure designed for maximum stability and although is only 1.00  mm thick the rigidity is obtained through the curvature imposed on the ribs Και στην σελίδα 100 γράφει –While Torres varied the thickness of the backs in accordance with the density of the wood ,the ribs show a consistency of thickness of about 1.0 mm The difference in density, structurally speaking are less important for the ribs because thr curvatures give rigidity and strength. Η πρώτη μου κιθάρα που θα ανεβάσω είναι βασισμένη σε αναλογίες και εσωτερική κατασκευή βασισμένη σε κιθάρα Τόρρες. Τα πλαϊνά έχουν πάχος 1 χιλ και το καπάκι μεταξύ 1,5 και 2 χιλ Πλάτη 1,5- 2 χιλ. Είναι κουρδισμένη 27 χρόνια τώρα ( concert pitch ) και δεν κούνησε από το αρχικό setting της. Σε χαιρετώ Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #13 στις: Αυγούστου 26, 2015, 08:34:57 πμ »
που πιστεύω σε κατατάσσουν στην κατηγορία των Luthiers

καλα μιλαμε οτι με πεθανες στο γελιο! μαλλον πλακα κανεις!
(σε ευχαριστω για τον υιο)
το καταστρεψαμε το θρεντ σου με τις παλιοκιθαρες μας...

το βιβλιο του ρομανιλιος το εχω, απλα ηθελα να δω μηπως το διαβασες και πουθενα αλλου εκτος απο εκει αλλα και απο το θρεντ γνωστου αλλα και ησσονος σε σχεση με το δικο μας μπλοκ: http://www.classicalguitardelcamp.com/viewtopic.php?t=38624
(πλακα κανω, ειναι και τα δυο εξαιρετικα)

αντιθετα, στο manual of guitar technology λεει οτι τις εφτιαχνε στα 1.7-1.8

η προσωπικη μου γνωμη ειναι απ' οτι ειχα ψαξει παλαιοτερα, ειναι οτι η αληθεια ειναι καπου στην μεση:
εκανε και ετσι λιγα οργανα στο 1χ (αναμεσα τους π.χ. η FE17 του ταρεγκα)
αλλα και γιουβετσι στην επομενη περιοδο

υπαρχει και αρκετος μυθος, που πρεπει να υπαρχει, μεσα σε ολα αυτα, και οχι μονο με τα παχη των ξυλων...

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

filios

• Full Member
« Απάντηση #14 στις: Αυγούστου 27, 2015, 10:29:34 πμ »
Όταν στο μπουζούκι πέρασε ακόμα ένα ζεύγος χορδών και μπήκε στα σαλόνια τότε άρχισε να στολίζετε αλλιώς, μετά απ αυτήν την αλλαγή το μπουζούκι εκτός απ τον φτωχό και περιθωριοποιημένο ρεμπέτη το έπιασε και ο βεντέτας της εποχής ο οποίος εκτός από μουσική πούλαγε και μόστρα, οπότε και ο μάστορας που έκανε το μπουζούκι αναγκάστηκε να ακολουθήσει το ρεύμα της εποχής και να λέει πως το τάδε όργανο είναι μοναδικό γιατί έχει ξύλα απ τις ινδίες κτλπ κτλπ βγάζει τον ήχο των αγγέλων και πάει λέγοντας, με λίγα λόγια το είδαν περισσότερο εμπορικά παρά ρομαντικά, ε απ αυτήν την εποχή και μετά άρχισαν τα μυστικά οι συνταγές και τα ψαγμένα ξύλα στα οποία αναφέρετε ο Παυλος που κλέβουν την παράσταση, τα τροπικά ξύλα είναι γαμάτα χωρίς αμφιβολία και πολύ θα ήθελα να έχω 1 κυβικό από κάθε είδος έτσι για να γουστάρω, τι καλύτερο ξύλο απ τον έβενο στην ταστιέρα; Νομίζω δεν υπάρχει πιο ταιριαστό ξύλο για ταστιέρα απ τον έβενο και για να μείνω και στο θέμα περισσότερο μου αρέσει με το νέο καπάκι γιατί είναι πιο ωραίο οπτικά, από ήχο δεν μπορώ να ξεχωρίσω πολλά πράματα αν δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές.

Φίλε Χρίστο είναι λογικό οι τότε κατασκευαστές να προσπαθούν να προωθήσουν τα μπουζούκια με Rosewood με ισχυρισμούς για αγγελικό ήχο αλλά πιστεύεις ότι οι μπουζουξήδες θα το έχαβαν αν δεν ήταν έστω και μερικώς αλήθεια .Συνήθως έχουν αφτί καμπάνα και είναι πολύ απαιτητικοί στις επιλογές τους. Όσο αφορά τον ήχο των μπουζουκιών μου είχαν διαφορά (όχι τόσο εμφανή) στο PC .Με το παλιό καπάκι ο ήχος είναι πιο μπάσος αλλά με το αλλαγμένο καπάκι αποκτά περισσότερη διάρκεια γλυκύτητα και λαμπρότητα. Αν τα πράγματα δεν ήταν έτσι τότε θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε τις γνώσεις μας στην οργανοποιία ότι το καπάκι και το πάχος του είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες στον ήχο. Διότι το 1ο καπάκι είναι από πολύ παλιό πιάνο πάχος μόνο 1.5χλ και είχε υποστεί κάποιο βούλιαγμα. Το 2ο είναι 2.5χλ πάχος και διατηρεί την καμπυλότητα του. Άρα έπρεπε να έχουν διαφορετικό ήχο εκτός εάν το σκάφος έχει σημαντικότερο ρόλο στην παραγωγή ήχου.
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 27, 2015, 10:44:23 πμ από yiannis »

Tags: