Aγαπητέ φίλε Παύλο,
Καταρχήν θέλω να τονίσω ότι στην διάρκεια της ως τώρα ζωής μου δεν είχα αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες με κανένα για αυτό μετά από την παρέμβαση μου αυτή σε παρακαλώ θεώρησε το θέμα για μένα λήξαν.
Όμως διερωτώμαι αλήθεια πια θα ήταν η αντίδραση σου εάν εγώ έγραφα κάτι αντίστοιχο για τα δικά σου μπουζούκια ? Άρχισες ,από ότι διαβάζω, τις δικές σου κατασκευές το 2012 ( τις οποίες και θαυμάζω βέβαια!) Εγώ άρχισα τις ερασιτεχνικές κατασκευές κλασσικών κιθάρων πριν 35 χρόνια, που για διάφορους λόγους ήταν λίγες στον αριθμό. Με τα μπουζούκια ασχολούμαι περίπου 13 χρόνια Μπήκα στα Φόρουμ μετά από παρότρυνση φίλων επαγγελματιών μπουζουξήδων που έπαιξαν στα όργανα ( Δεν θα γράψω τα σχόλια τους για την ποιότητα ήχου και τις προτάσεις για αγορά τους διότι θα φανεί ότι I am blowing my own trumpet(όπως λένε οι Εγγλέζοι ) Μπαίνουμε στα φόρουμ για να μάθουμε ο ένας από την πείρα του άλλου και να βελτιωθούμε Πίστεψε με θα δεις στο μέλλον ότι κάτι έχω και εγώ να συνεισφέρω στην οργανοποιία ειδικά για την κατασκευή σκάφους με πολλές δούγες. Έως τώρα δεν το έκανα διότι δεν βρήκα το ανάλογο ενδιαφέρον ή ενθάρρυνση.
Όταν όμως γράφεις ¨εμένα δεν με άρεσε¨ αν ήθελες να βοηθήσεις έπρεπε να αναφέρεις πια χαρακτηριστικά του ήχου δεν σου άρεσαν, Δηλαδή 1. Power 2. sustain 3. uniformity of sound level of each note 4. timbre( quality of the voice) 5.balance between bass and treble (6.ease or difficulty of playing the instrument )7. evenness of sound 8.response and sensitivity 9.attack of sound ,biting, audible, or slight 10.contrast of tones 11. dynamic range 12.sympathetic resonances (present or not )13 . degree of clarity in polyphony.(Αυτά τα γράφει ο Daniel Friederich και όχι εγώ ) Αναφορικά με το rosewood δεν είναι απλά ένα διακοσμητικό ξύλο αλλά θεωρείται από όλους τους Luthiers σαν ίσως το καλύτερο ξύλο για κατασκευή σκάφους έγχορδων οργάνων που ο ήχος τους με την πάροδο του χρόνου βαθαίνει και αποκτά sustain και ίσως γλυκύτητα Φυσικά είναι πολύ ακριβό και για να φτιάξεις σκαφτό μπουζούκι θα πρέπει να κάνεις σάντουιτς πολλές λεπτές σχετικά φέτες διότι διαφορετικά θα ραγίσει ( εδώ όμως μπαίνω στα δικά σου πεδία)
Πες μου λοιπόν φίλε Παύλο βλέποντας αυτό το μπουζούκι πιστεύεις ότι είναι δυνατό να το φτιάξει κάποιος ( με 63 ανεξάρτητες δούγες) και να αγνοεί τη σημασία του πάχους του καπακιού τη θέση και πάχος των καμαριών και άλλων κατασκευαστικών παραμέτρων? Σε διαβεβαιώνω λοιπόν ότι τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη σε αυτή την κατασκευή
Μακρηγόρησα κάπως αλλά έπρεπε να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα
Σε χαιρετώ από την Λεμεσό και καλή συνέχεια με τις ωραίες κατασκευές σου