Αποστολέας Θέμα: Κρητικό Λαουτο από Ανθρακόνημα (carbon)  (Αναγνώστηκε 27939 φορές)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: Κρητικό Λαουτο από Ανθρακόνημα (carbon)
« Απάντηση #60 στις: Δεκεμβρίου 21, 2015, 10:21:07 μμ »
Ηταν καλυτερα ? δε νομιζω !

Ιωάννης Κακαράς, τ.Καθηγητής ΤΕΙ Λάρισας:
"Το ξύλο είναι 1700 φορές πιο θερμομονωτικό από το αλουμίνιο, 380 φορές από το χάλυβα, 15 φορές από το μπετόν"
"Η προτίμηση των καταναλωτών στα κουφώματα αλουμινίου οφείλεται σε άγνοια και λαθεμένες πολιτικές"

η αληθεια ειναι οτι οταν παει καποιος για κουφωματα, και ακουει την τιμη στην τρικολλητη ξυλεια, (τα οποια σημειωτεον ειναι καλυτερα απο αλουμινια, και οχι τιποτε παλιοσουηδικα με τα κουκουναρια απανω...) λεει "σιγα μην βαλω ξυλινα, θα βαλω αλουμινια η pvs που ειναι καλυτερα(!)" 
...και φυσικα, ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

λοιπον φιλε μου αν θες να μιλησουμε μονο για το υλικο, ας μιλησουμε:
χρησιμοποιουν τα οιαδηποτε "συγχρονα" υλικα, για διαφορους λογους, κυριως ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ
ειναι πιο ευκολα, απο το να βρεις ενα ξυλινο καπακι, με επι-τοσα νερα ανα ιντσα, και να το βαλεις στην ακρη και να περιμενεις καμια 30αρια χρονια μεχρι να το χρησιμοποιησεις.

οτι το κανουν στο εξωτερικο εχει καμια σημασια;
αν ναι, οι ποιοι;
να θυμισω οτι η γη εχει κοντα 9 δις ανθρωπους.
ειναι σαν να λεμε οτι ο χριστιανισμος ειναι η μεγαλυτερη θρησκεια επειδη υπαρχει σε ευρωπη-αμερικη
εκτος αν θεωρουμε οτι μονο εκει υπαρχει ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ...

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

ΝΕΧΤ

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: carbon kevlar
  • Αριθμός κατασκευών: 1........
« Απάντηση #61 στις: Δεκεμβρίου 22, 2015, 10:58:34 πμ »
 {music012} {celebrate018} OFF TOPIC !

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #62 στις: Δεκεμβρίου 22, 2015, 11:21:16 πμ »
Φιλαρακια αν ειν ετσι τοτε μιλαμε για μαστορικη και οχι για υλικο ! Βεβαια δεν κανουν ολα τα υλικα για οργανα αλλα θα το ξαναπω το carbon ειναι ανθρακας και ειτε μας αρεσει ειτε οχι στο εξωτερικο εχει ηδη περασει στην οργανοποιεια και οχι μονο ! Τωρα οσον αφορα το ξυλο σιγουρα ειναι και θα ειναι για πολλα χρονια στη κατασκευη γενικως ομως μη γελιεστε η τεχνολογια τρεχει και η εξελιξη δεν περιμενει ! Κοιταξτε πισω οχι μακρια και πεστε μου σε ποσων απο εσας τα σπιτια υπαρχουν ξυλινα κουφωματα ? Ηταν καλυτερα ? δε νομιζω ! απλα η αποδοχη ηταν λιγο δυσκολη στην αρχη ! Για ολα λοιπον η αρχη ξενιζει αλλα μετα ........

{music012} {celebrate018} OFF TOPIC !

ΝΕΧΤ πρέπει να αναθεωρήσεις την στάση σου, δεν μπορεί ο ίδιος να φέρνεις παράδειγμα τα κουφώματα (προσπαθώντας εμμέσως να αποδείξεις ότι οι νέες τεχνολογίες / υλικά είναι de facto καλύτερα /ποιοτικότερα γιατί ...απλώς είναι νέα), να στο ανατρέπει κάποιος με επιχειρήματα και ποιοτικά και οικονομικά και μετά να πετάς OFF TOPIC και να "καθαρίζεις".
 Έχεις να πεις τίποτα για το παράδειγμα που ο ίδιος έφερες (να πεις γιατί τα κουφώματα αλουμινίου είναι καλύτερα από τα ξύλινα)  ή όχι ?

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #63 στις: Δεκεμβρίου 22, 2015, 11:25:10 πμ »
Κουβέντα κάνουμε, και για να συνεχίσει η κουβέντα (που προσωπικά με ενδιαφέρει πολύ) θα γράψω παρακάτω τα δικά μου επιχειρήματα / επιλογές και ελπίζω να συνεχίσουμε (NEXT σ' εσένα αναφέρομαι κυρίως)
......................................
Πάντως έπεσες στην περίπτωση, στο σπίτι μου (2009) έχω ξύλινα κουφώματα από ντόπια ξύλα (Χαλκιδική, Τρίκαλα) και δεν αναφέρω την εντοπιότητα τυχαία.
Περιμένετε να γράψω ένα σεντόνι στο word και επανέρχομαι...  {celebrate018}

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #64 στις: Δεκεμβρίου 22, 2015, 02:03:58 μμ »
Λοιπόν, πρώτα απ' όλα να πω για μένα ότι αντιμετωπίζω τις νέες τεχνολογίες θετικά μεν, με πολλά φίλτρα δε. Στην δική μου προσέγγιση σε υλικά και τεχνολογίες, έχουν προτεραιότητα κριτήρια ποιότητας ζωής, βιωσιμότητας και αειφορίας (: καταναλώνουμε με τη σκέψη στις επόμενες γενιές). Αν σας φαίνονται βαρύγδουπα, ακατανότητα και κουλτουριάρικα όλα αυτά, είναι γιατί έννοιες όπως “οικολογικό αποτύπωμα” , “ενσωματωμένη ενέργεια”, “κόστος ρύπανσης” κτλ. δεν συζητιούνται συχνά – για μην πω καθόλου -γιατί στ' αλήθεια “καίνε” και καμμιά εταιρεία δεν ανακινεί τέτοια θέματα. Αντίθετα, βομβαρδιζόμαστε με διαφήμιση (σούπερ ιδιοτήτων, χαμηλού κόστους – που στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου χαμηλό) κτλ. κτλ.

Παρακάτω θα αναφερθώ σε πολλούς “ξένους” όρους, συγχωρέστε με για αυτό, αλλά η Αγγλική έχει επικρατήσει στη βιβλιογραφία και δεν μπορώ να κάνω αλλιώς (άλλωστε βοηθά και όποιον θέλει να ψάξει περισσότερο)

Για να το πάρουμε από την αρχή (πάντα σε σχέση με υλικά), κάθε υλικό έχει αυτό που λέμε “ενσωματωμένη ενέργεια” (embodied energy ή grey energy) που αφορά στην “κρυφή” ενέργεια που καταναλώνεται για την παραγωγή του. Μαζί με το “οικολογικό αποτύπωμα” (μπείτε εδώ και κάντε το τεστ να δείτε πόσους πλανήτες χρειάζεστε γα να ζείτε όπως ζείτε, μια πλάκα την έχει https://www.greencred.me/index.php ) που ποσοτικοποιεί την κατανάλωση του τρόπου ζωής, μπορεί κανείς να δει το αντίκτυπο των επιλογών του στο απόθεμα φυσικών πόρων της Γης, που όπως φαντάζεστε είναι πεπερασμένο.

Για να ξαναγυρίσω στην “ενσωματωμένη ενέργεια”, δείτε πόση ενέργεια χρειάζεται για την παραγωγή (πριν την μεταφορά) διαφόρων υλικών ανά μονάδα όγκου (m³), στους παρακάτω πίνακες:

Για αυτά που μας ενδιαφέρουν, το ξύλο και τα ανθρακονήματα (CFRP) τα νούμερα είναι :
ξύλο: 10.000 Mj (κόντρα πλακέ, το “hardwood” είναι ακόμα λιγότερο ενεργοβόρο)
CFRP: ~ 700.000 Mj (μέσος όρος)
Η ενέργεια για την παραγωγή CFRP λοιπόν είναι ~70 φορές περισσότερη, και σημειωτέον μιας και αναφέρεται στην μονάδα όγκου, ο λόγος χρήσης m³ CFRP / m³ ξύλου θα πρέπει να είναι 70. Δηλαδή για να ισορροπεί το κόστος παραγωγής (και μόνο το κόστος παραγωγής) της ενέργειας, αν με ένα κυβικό ξύλου φτιάχνεις π.χ. ένα (1) όργανο, με ένα κυβικό CFRP θα πρέπει να φτιάχνεις εβδομήντα (70) όργανα,  Σ' αυτό δεν μπορώ να απαντήσω, ίσως και να είναι ισοδύναμα σε όγκο – αλλά ακόμα δεν έχουν μπει στο “παιχνίδι” του ισοζυγίου τα παρακάτω:
edit: εδώ είχα ξαναβάλει το κόστος παραγωγής αλλά το διόρθωσα

1) το καύσιμο της μεταφοράς του κάθε υλικού από τον τόπο παραγωγής στο χώρο μας
2) τα απορρίμματα της κατεργασίας κάθε υλικού (όγκο, είδος, τοξικότητα, χώρος απόθεσης)
3) την δυνατότητα ανανέωσης του υλικού με φυσικό τρόπο – ή έστω με τρόπο που θα έχει την μικρότερη επίπτωση στο περιβάλλον

...και άλλα πολλά, αλλά δεν έχει πολύ νόημα να συνεχίσω...
Για μένα είναι καθαρό ότι το ξύλο ανανεώνεται και ανακυκλώνεται (ενώ για το CFRP ακόμα δεν υπάρχει τεχνολογία ανακύκλωσης  http://www.materialstoday.com/carbon-fiber/features/launching-the-carbon-fibre-recycling-industry/ ), τα απορρίμματα του ξύλου έχουν μηδενική επίπτωση (μπορεί και θετική) στο περιβάλλον – ενώ του ανθρακονήματος προκαλούν άμεσες μηχανικές μολύνσεις από μικροσωματίδια http://www.carbonfiber.gr.jp/english/material/safety.html που συνδέονται με καρκίνο των πνευμόνων, το ίδιο το ξύλο δυνητικά γίνεται κάρβουνο – και επομένως και ανανεώσιμο καύσιμο (ενώ το ανθρακόνημα αντιθέτως καταναλώνει κάρβουνο – υπεραπλούστευση αλλά...), κτλ. κτλ.

Με όλα αυτά, η γνώμη μου είναι ότι καλό είναι τα ανθρακονήματα και όλα τα νέα υλικά να τα χρησιμοποιούμε εκεί όπου πραγματικά χρειάζονται (στο ίδιο διάγραμμα παραπάνω φαίνονται και οι τερατώδεις αντοχές του CFRP). Που δηλαδή ? Οι κατασκευές κτιρίων είναι ένα καλό πεδίο (7%), η ιατρική και η αεροπλοΐα (20%) επίσης, αλλά η χρήση σε αθλητικό εξοπλισμό (20%) εμένα μου φαίνεται υπερβολική, για να μη μιλήσω για μουσικά όργανα.

…......................
δυο λόγια (αυτό μάλιστα, είναι OFF TOPIC) για το “κόστος ρύπανσης”: μεταξύ άλλων παραμέτρων (ανάλωση φυσικών πόρων κτλ. κτλ.), ενδιαφέρον έχει η αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει”:
Από την δεκαετία του '70, πολλές κυβερνήσεις θέσπισαν “πράξεις” (acts) για τον περιορισμό της ρύπανσης. Αυτές περιλαμβάνουν πρόστιμο σαν “δικαίωμα ρύπανσης”. Η αρχή “Ο ρυπαίνων πληρώνει” http://library.tee.gr/digital/m2045/m2045_chondrou.pdf επιτρέπει δηλαδή σε όποιον έχει την οικονομική άνεση να εξαγοράζει την ρύπανση (και άρα την υγεία των άλλων). Σε διεθνές επίπεδο δεν μου είναι πολύ σαφές τι ισχύει σήμερα, (ευκαιρία να το ψάξω). Αυτό που μου είναι σαφέστατο είναι ότι ποτέ μια “ρυπογόνα” εταιρεία παραγωγής δεν θα διαφημίσει το γεγονός ότι πληρώνει το σχετικό “δικαίωμα καταστροφής" (εντός κάποιων ορίων, βέβαια, που βάζουν κάποιοι "υπεύθυνοι"). Το οποίο κόστος - φυσικά - εμπεριέχεται στο τελικό κόστος του υλικού, το οποίο πληρώνει - φυσικά - ο τελικός καταναλωτής. Δηλαδή (υπεραπλούστευση κι αυτή, αλλά "δυνατή") πληρώνουμε οι ίδιοι την καταστροφή του περιβάλλοντος και της υγείας μας (να μην αρχίσω τα δακρύβρεχτα για τα παιδιά μας). 

« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 22, 2015, 04:04:12 μμ από Μάνος Τουρπάλης »

ΝΕΧΤ

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: carbon kevlar
  • Αριθμός κατασκευών: 1........
« Απάντηση #65 στις: Δεκεμβρίου 22, 2015, 08:51:54 μμ »
ΦΙΛΕ ΜΑΝΟ εγω μιλησα για νοοτροπια και συ μου κανεις αναλυση για το τι και πως ! Εγω μιλαω για το ποσο δεκτικοι ειμαστε σε καποια υλικα κι οχι αν εχουν θερμομονωση η μολυνση στο περιβαλλον Αν σου παραθεσω ταχυτητα ασ πουμε αυτων των δυο υλικων θα δεις τεραστιες διαφορες κατι που ειναι απολυτως σχετικο με την οργανοποιεια Αλλα οπως συμβαινει σε καθε τι καινουριο ετσι συμβαινει κι εδω ! Ας μην αναλωθουμε σε αλλα σχολια και ας μιλησει καλυτερα το προιον που απ οτι βλεπω και χαιρομαι η μια κατασκευη εχει γινει απο φοιτητη ΓΝΩΣΤΗ του υλικου και απ οτι φαινεται κατι ΚΑΛΟ δειχνει για αρχη !

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #66 στις: Δεκεμβρίου 22, 2015, 10:06:09 μμ »
 ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΤΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΕΙΣΤΕ......ΕΜΑΘΑ ΚΑΙ ΜΑΣΤΟΡΕΥΩ, ΚΑΙ ΓΑΜΩ ΤΟΝ ΜΑΣΤΟΡΑ ΜΟΥ.
ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣΤΟΡΟΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΜΕ ΠΕΡΓΑΜΗΝΕΣ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΞΗΓΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ.
ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΥΠΗΡΧΕ ΣΕΒΑΣΜΟΣ, ΗΘΟΣ, ΦΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΑΝ. ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ......................ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΟΥΤΕ ΣTOY BΕΡΤΗ ΟΥΤΕ ΣΤΟΥ ΚΙΑΜΟΥ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ.ΛΙΓΗ ΤΑΠΕΙΝΩΤΗΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΥΛΙΚΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΣΑΣ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #67 στις: Δεκεμβρίου 22, 2015, 11:43:33 μμ »
   Παρακολουθώ την διαδικτυακή κοινότητα αυτή τρία χρόνια σχεδόν καθημερινά. Και μόνο που τρεις από τους καλύτερους μαστόρους εδώ μέσα (των οποίων οι εργασίες αποτελούν σπουδή στην οργανοποιια για εμάς τους υπόλοιπους) μπήκαν στον κόπο να εξηγησουν και να σχολιάσουν για άλλη μια φορά ένα τέτοιο θέμα, θα έπρεπε από μόνο του να δίνει τροφή για σκέψη και όχι για αντιπαράθεση..
   Εν τέλει δεν είναι απαραίτητο να πείσει ο ένας τον άλλο.. Τα επιχειρήματα αν και λογικά, δεν είναι όλες τις φορές ικανά, ειδικά όταν εμπλέκεται το συναίσθημα.. Άλλους τους φτιάχνουν τα καρμπον και οι πολυεστερες, άλλους μας φτιάχνει το ξύλο.
   Πάω τώρα γιατί έχω κι ένα καλούπι στη μέση..
ΥΓ. Όταν μιλάμε για ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, να ξέρεις ότι με το καρμπον πάει το wd40 και με το ξύλο το κρασί.
Όπως τον έβρω τον καιρό, έτσι τον αρμενίζω

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #68 στις: Δεκεμβρίου 23, 2015, 10:50:02 πμ »
φιλε next (ονομα;)
θα κανω μια απαντηση τελευταια, και ειλικρινα πολυ-πολυ καλοπροαιρετα, διακρινοντας στα γραφομενα σου εναν ενθουσιασμο, και μια νεανικοτητα στην σκεψη...

ο ετερος φιλος, ιωαννης, εφτιαξε ενα οργανο που στο σωμα εχει καρμπον, και στο καπακι κεδρο...
...και μπραβο του...

το οτι εβαλε εν παση περιπτωση στο καπακι ξυλο, (που σημειωτεον ειναι το κυριοτερο σημειο για την μεταδοση ηχητικων συχνοτητων σε ενα εγχορδο οργανο) ισως αυτο κατι πρεπει να σου πει.
η πλατη, ουσιαστικα ειναι ο ηχητικος καθρεφτης σε ενα οργανο.
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #69 στις: Δεκεμβρίου 23, 2015, 03:13:20 μμ »
Μια φορα κι εναν καιρο ( 2004) οταν ξεκιναγα εγω δεν υπηρχε τιποτα στο ιντερνετ ( ο θεος να το κανει) εκτος απο καποιες αναφορες στο Rembetiko forum  με τιτλο ............εμπειριες απο την κατασκευη μπουζουκιου. Τοτε λοιπον κι αφου πετυχαιναμε να συνδεθουμε, διαβαζαμε το αρθρακι αυτο ( σημερα διαφωνω σε πολλα που γραφει) και αφου τον παιζαμε πρωτα να μας φυγει η καυλα, μετα βημα βημα ακολουθουσαμε τις οδηγιες να φτιαξουμε ενα οργανο.Νομιζαμε τοτε οτι κραταμε τα αρχιδια του Βαρλα στο χερι μας. Ε ρε ποσο γελασμενοι ειμασταν. Εντεκα χρονια μετα, ακομα ψαχνουμε. Κι απ οτι βλεπω θα ψαχνουμε μεχρι να μας παρει ο διαολος.
θα κλεισω με μια κουβεντα που μου ειπε γνωστος οργανοποιος στου Κωσταντελου το μαγαζι. Δεν τον γνωρισα και ρωτησα ...................ερασιτεχνης ειστε κι εσεις? Ναι μου λεει.......................ολοι ερασιτεχνες ειμαστε στη δουλεια αυτη!!!!!!!!!!!

ΗΧΩ

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #70 στις: Δεκεμβρίου 25, 2015, 11:00:21 μμ »
Καλησπέρα
και
Χρόνια Πολλά & Καλά

Παρακολουθώ το νήμα σιωπώντας, μέχρι να ακουστούν οι περισσότερες θέσεις.
Επιτρέψτε μου τώρα να παραθέσω και τις δικές μου απόψεις.

(Να ζητήσω κι εγώ συγνώμη για το “πήδημα” της παρουσίασης, -off topic-, του συμφουρίτη, -ίσως θα ήταν φρόνιμο να δημιουργηθεί ειδικό νήμα και μεταφερθούν τα ανάλογα μηνύματα εκεί...)

Ποιος είναι οργανοποιός ?

Αυτός που φτιάχνει ένα-δυο οργανάκια ?
Αυτός που λέει ότι είναι ερασιτέχνης, αλλά πουλά τα όργανα που φτιάχνει ?
Αυτός που ζει βιοποριστικά μόνο από αυτό ?
Αυτός που αυτό-προσδιορίζεται ως Καλλιτέχνης Οργανοποιός ?

Τι λόγο έχει  ο καθένας από αυτούς, στην Παραδοσιακή Οργανοποιία ?
(Από την απάντησή μας σε αυτά τα ερωτήματα, ίσως προ-διαγράφουμε μερικές απαντήσεις).

Η Οργανοποιία σαν τέχνη, (με τις τεχνικές της),

-Είναι σταθερή ?
-Δεν εξελίσσεται?

Νομίζω πως δεν χρησιμοποιούνται πια καύκαλα χελώνας...

Ξέρω ότι χρησιμοποιούνται “ειδικά” ξύλα, τελευταία μάλιστα, μεταλλικές και carbon ράβδοι.
Ξέρω ότι χρησιμοποιούνται και βερνίκια πολυουρεθάνης, και ρούτερ, και πιστόλια θερμού αέρα, και ηλεκτρικές σέγες και μαρκετερί από cnc, και ηλεκτρικά τροχιστήρια  ακόμα και cad για τη σχεδίαση,
και τελικά:
ότι μπορεί να κάνει τη δουλειά του οργανοποιού πιο εύκολη και αποδοτική.

(Κάποιοι, θεωρούν τον εαυτό τους “Καλλιτέχνη Οργανοποιό” επειδή δεν χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες, -πχ. προτιμούν να κόψουν τη ροζέτα με το χέρι κλπ-, κι ανάλογα με το χρόνο και τη δυσκολία που θα αντιμετωπίσουν, ανεβάζουν τον πήχη της “καλλιτεχνίας”.
Για μένα Καλλιτεχνία δεν είναι το πόσο κουράστηκε και τι μέσα χρησιμοποίησε ο καλλιτέχνης, αλλά το τι έφτιαξε.  Το αν είναι μοναδικό αυτό που έφτιαξε, -λόγω των χειροποίητων ελαττωμάτων ?-, αυτό δεν αφορά την καλλιτεχνία, αλλά τη Συλλεκτική).

Είναι κακό αυτό ?
Νομίζω πως συμφωνούμε όλοι ότι δεν είναι κακό, είναι ίσως αναγκαίο.

Ο Οργανοποιός, καλώς μετέρχεται όλων των σύγχρονων εργαλείων και τεχνικών για να φτιάξει ένα “παραδοσιακό” όργανο.

Ερώτηση:
-Ο Οργανοποιός και οι τεχνικές του εξελίσσονται,
αυτό το “παραδοσιακό” όργανο δεν εξελίσσεται ?

Αν όχι, τι δουλειά έχουν στο καύκαλο της χελώνας οι c/f ράβδοι, τα βερνίκια και τα μαρκετερί από cnc ?

Ποιος είναι ο βαθμός εξέλιξης ενός οργάνου που θα του άρει τον χαρακτήρα του “παραδοσιακού” ?

Η απάντηση βρίσκεται στον όρο “παραδοσιακό”.
Ή αλλιώς:
-Πόσο “παραδοσιακό” ήταν το τρίχορδο μπουζούκι όταν πρωτοεμφανίστηκε ?

Καλώς κάνουν όσοι, (όχι με υστερία), υπερασπίζονται την άποψη ότι τα παραδοσιακά όργανα φτιάχνονται από ξύλο, καλώς κάνουμε κι εμείς, (βάζω και τον εαυτό μου μέσα, δικαιωματικά λόγω των μπαγλαμάδων μου...), που παρουσιάζουμε όργανα κατασκευασμένα από c/f .

Μπορεί κάποτε και τα c/f όργανα να γίνουν “παραδοσιακά”... μπορεί και όχι...
Μέχρι τότε υπάρχει πολύς δρόμος...

Δεν υπάρχει λόγος για φανατισμό, μέχρι τότε εμείς θα σπουδάζουμε τα “παραδοσιακά” όργανα και θα εξελίσσουμε τα c/f…

Εσείς, οι “απέναντι”, συνεχίστε να φτιάχνεται αυτά που ξέρετε όσο καλύτερα μπορείτε.

“Εμείς” άλλωστε, δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, προηγούνται άλλοι:
κιθάρες, βιολιά, τσέλα, μέχρι κι ο “παραδοσιακός” Τούρκος, κατασκευάζει ούτια με c/f !

Αυτή είναι η μοίρα της εξέλιξης.

Απλά θέτουμε τον εαυτό μας σε διαφορετικά στρατόπεδα.

Δεν θα πρότεινα μόνο την ειρήνη μεταξύ μας, αλλά και την συμμαχία !

Εύχομαι τα καλύτερα σε όλους μας
Στέλιος  Γαϊτάνος

atlas

• Full Member
« Απάντηση #71 στις: Δεκεμβρίου 26, 2015, 12:02:48 μμ »
νομιζω οτι συμφωνω εν μερει με ολους αλλα και διαφωνω εξισου... μ αρεσει το ξυλο , μου ειναι πιο οικειο σαν υλικο, μυριζει ενιοτε κι ωραια, ειναι δυσκολο ομως και σε καποια σημεια περιοριστικο, carbon fiber βεβαιως ναι , οτι καινουριο θα βελτιωσει την αισθητικη, τη λειτουργικοτητα, τον επιτευξιμο στοχο... τον ηχο (χωρις να διακωμωδει και την εμφανιση του οργανου με βρισκει απολυτως συμφωνο).Απο εκει και περα προτιμω το 3d printing χαχαααχα, ακοπα,αβιαστα με το φραπε στο χερι, ενας υπολογιστης κι ενας καλος πριντερ... ααα και ο χρηστης να ναι γνωστης πανω απο ολα.(και παικτης ακομη καλυτερα). {music007}
Καλη χρονια σε ολους σας και καλες συζητησεις!
υ.γ συγχαρητηρια φιλε θερμα για την κατασκευη παρολο που δε μ αρεσε οπτικα, ηχητικα ομως εχει πραγματα να δωσει
"Τα πάντα ρει"

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #72 στις: Δεκεμβρίου 26, 2015, 02:46:57 μμ »
ΟΛΑ ΕΞΕΛΙΣΟΝΤΑΙ ......................................................
ΟΣΟ ΟΜΩΣ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ, ΤΟ ΜΑΝΙΚΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΜΑΘΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ.
ΙΣΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΓΛΥΣΤΡΑΕΙ........
ΚΙ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ , ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ. ΕΝΤΑΞΕΙ ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΟΚΚΑΛΑΚΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩ ΚΑΒΑΛΑΡΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΤΙΣΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΑΧΕΣΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ

loukasfilm

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #73 στις: Δεκεμβρίου 27, 2015, 02:55:13 μμ »
Καταρχήν καλησπέρα σε όλους. Εγώ θα ήθελα να παραθέσω την γνώμη ενός Master Classical Guitar Maker του Jeffrey R. Elliot:
"Since the 1986 interview, the continuum of experimentation with nonwood components like epoxy graphite now includes Kevlar/Nomex in "double top" guitars. To date my impression is that these synthetic materials have produced guitars with responses that are characteristically overly bright and penetrating, severely limiting or eliminating altogether that most important quality of allure. It seems that most often the tonal palette is all but eliminated as well, and offers little flexibility. For these reasons, I do not use these materials in my guitars."
Χοντρικά λέει ότι μετά από μια συνέντευξη που είχε δώσει το 1986, (και το λινκ είναι αυτό:)
https://www.guitarsint.com/article/An_Interview_with_Master_Classical_Guitar_Maker_Jeffrey_R_Elliott
η χρήση συνθετικών υλικών έδωσε κιθάρες με δυνατό και διεισδυτικό ήχο αλλά περιόρισε σοβαρά ή και εξαφάνισε την λεγόμενη θελκτικότητα - ζεστασιά - γοητεία του ήχου. Υποστηρίζει ότι η τονική παλέτα σχεδόν εξαφανίζεται και δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Γι αυτούς τους λόγους δεν χρησιμοποιεί τέτοια υλικά στα όργανα που φτιάχνει.
Τώρα θα με ρωτήσεις τι σημαίνει γοητεία - ζεστασιά του ήχου, ή τι σημαίνει τονική παλέτα. Σε αυτό δεν έχω απάντηση γιατί για μένα αυτές οι ιδιότητες του ήχου είναι καθαρά προσωπικές.

takis1962

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδια
  • Αριθμός κατασκευών: 2
« Απάντηση #74 στις: Δεκεμβρίου 27, 2015, 06:42:46 μμ »
    Αν και στις κατασκευές δεν έχω να επιδείξω τίποτα ,θα πω απλώς τη γνώμη μου.Η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να μας εξασφαλίζει ποσότητα και ενδεχομένως διάρκεια αλλά δεν μας εξασφαλίζει ποιότητα.Παράδειγμα τα cd.Κερδίσαμε σε ταχύτητα παραγωγής και αντοχή του υλικού αλλά χάσαμε στην ποιότητα σε σχέση με το βινύλιο.Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε και για τα όργανα.Σήμερα έχουμε ενα σωρό εξωτικά υλικά,βάζουμε βίδες ,ανθρακονήματα αλλά δεν ξέρω τι κερδίσαμε εκτός ίσως απο αντοχή.Έχω συζητήσει με τρείς οργανοποιούς οι οποίοι λένε οτι χωρίς βέργες και τα λοιπά μπορούν να φτιαχτούν ανθεκτικότατα όργανα.Αρα ποιός ο λόγος χρήσης αυτών των υλικών?

Tags: