Αποστολέας Θέμα: Κρητικό Λαουτο από Ανθρακόνημα (carbon)  (Αναγνώστηκε 27930 φορές)

Stamart

• Hero Member
    • GeeTar
  • Αγαπημένο ξύλο: όχι άλλο μαόόόνιιι...
Απ: Κρητικό Λαουτο από Ανθρακόνημα (carbon)
« Απάντηση #75 στις: Δεκεμβρίου 30, 2015, 02:20:57 μμ »
Εγω θα διαχωρισω το κοματι των εργαλειων και της τεχνολογιας με τα υλικα που χρησιμοποιουνται. Ειναι κατι διαφορετικο. Μια μικρη μονο παρενθεση για το παραδειγμα με τα CD και το βινυλιο...οι καταναλωτες δεν κερδισαν απολυτως τιποτα απο το CD κι αργοτερα το ΜΡ3-4 κτλ...ηταν απλα φθηνοτερο υλικο παραγωγης, τιποτε περισσοτερο. Η ποιοτητα ακομα και της κασσετας ειναι ανωτερη του CD κι οσο για την αντοχη τους ειναι επισης κατωτερη. Εχω ακομα βινυλια και κασσετες 30+ χρονων που παιζουν αψογα ενω CD 5ετιας εχουν "καει"...οσο για τα οργανα το μονο που εχω να πω (σαν "παιχτης" κι οχι σαν "κατασκευαστης") ειναι οτι φτιαχνονται για να παιζουν, κι οσο ποιο καλα φτιαχνονται τοσο περισσοτερο παιζονται, αρα χαλανε...ναι το πιστευω οτι τα οργανα φτιαχνονται για να χαλασουν καποια στιγμη, κι επειδη τα εχεις λιωσει στο παιξιμο και τα γουσταρεις τα πας για φτιαξιμο...μπορει να ειναι και ελαφρως ρομαντικο ολο αυτο απο μερους μου, αλλα μπορει να  μου πει καποιος οτι δεν ειναι ετσι...οι επιμερους καινοτομιες εχουν να προσφερουν σαφως πχ βεργες, βερνικια, κλειδια κτλ αλλα παντα θα ψαχνεις το κατι τις (ειτε ως παιχτης ειτε ως οργανοποιος) στον ηχο σε σχεση με τα ξυλα...αυτο ειναι πια γονιδιακο...

tseros

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 4
« Απάντηση #76 στις: Δεκεμβρίου 31, 2015, 09:16:12 πμ »
Θα  προσθέσω και εγώ την γνώμη μου για το θέμα. Αρχικά ο όρος παράδοση - παραδοσιακός είναι εξ ορισμού ένας δύσκολος όρος. Παράδοση είναι κάτι στατικό ή έχει ανανέωση - εξέλιξη; Είναι πάντα καλύτερη η παράδοση από το σύγχρονο; Πρέπει να αλλάζουμε-ανανεώνουμε την παράδοση ; και αν ναι μεχρι που; κλπ  Η άποψη μου είναι ότι δεν υπάρχει παρθενογένεση. Η παράδοση δίνει τις βάσεις και εκεί πατάμε. Το καλό το κρατάμε το εξελίσουμε το σκάρτο το πετάμε. Όσον αφορά τη μουσική και τηνοργανοποιία πέρα από το προσωπικό γόυστο του καθενός που είναι απολύτως σεβαστό, κάποιοι που δεν ''σεβάστηκαν'' την παράδοση έβαλαν μεταλικές χορδές στο μπουζούκι αλλάξανε την πένα από φλούδα με συνθετική, μεγαλώσανε το ηχείο, βάλανε συνθετικές φιγούρες πάνω, συνθετικά βερνίκια κλπ. Ποιά εκ των άνω ήταν καλά και ποιά κακά; Γιατί το κάνανε αυτό; Ποιός ο λόγος;Προσωπικά θεωρώ ότι η σωστή γνώση της παράδοσης αλλά και της εξέλιξης βοηθά να πάρουμε τη σωστή απόφαση. Βασικό επίσης είναι η ειλίκρινεια και ο σεβασμός απέναντι στην παράδοση και στον άνθρωπο. Ναι φίλε-επαγγελαμτία οργανοποιέ μου πούλησες ένα μπουζούκι με συνθετική φιγούρα γιατί είναι πιο ανθεκτική , πιο οικονομική (η αλήθεια) και όχι γιατί είναι πιο όμορφη ,πιο έτσι πιο αλλιώς κλπ(ψέμα)

ΝΕΧΤ

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: carbon kevlar
  • Αριθμός κατασκευών: 1........
« Απάντηση #77 στις: Ιανουαρίου 05, 2016, 04:06:18 μμ »
Ε να δειγμα απο τον ιδιο κατασκευαστη και μαλιστα σε ενα πολυ δυσκολοτερο οργανο απ οτι το λαουτο !!!   https://www.youtube.com/watch?v=MsW_BUIrZUg     

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #78 στις: Ιανουαρίου 05, 2016, 04:12:15 μμ »
οκ το ενα τσιριζει ενω το αλλο παιζει μουσικη, μιας και δεν παιζουν τις ιδιες νοτες αν δεν το εχεις προσεξει!

ΝΕΧΤ

• Newbie
  • *
« Απάντηση #79 στις: Ιανουαρίου 05, 2016, 05:11:17 μμ »
Φιλε μου μπραβο ! Εισαι μουσικος φανταζομαι ε?

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #80 στις: Ιανουαρίου 05, 2016, 05:20:48 μμ »
oxi βεβαια.   παιζουν τα ιδια πατηματα μηπως? εσυ που εισαι τι ακους?

ΝΕΧΤ

• Newbie
  • *
« Απάντηση #81 στις: Ιανουαρίου 06, 2016, 05:51:08 μμ »
Αυτο σου κανει ?  https://www.youtube.com/watch?v=ekU4ARueztw

παυλος

• Hero Member
    • http://trixordo.webnode.gr/
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Αριθμός κατασκευών: 0,1
« Απάντηση #82 στις: Ιανουαρίου 06, 2016, 07:31:31 μμ »
Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν στην Ευρώπη και στην Ασία τα ανθρακονήματα έχουν σατανικό σχέδιο.
Εγω και ο Ζοζέφ.

ΝΕΧΤ

• Newbie
  • *
« Απάντηση #83 στις: Ιανουαρίου 06, 2016, 09:16:03 μμ »
Το πιθανοτερο  {celebrate001}
!!!  8)

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #84 στις: Ιανουαρίου 07, 2016, 01:05:21 πμ »

Αυτο σου κανει ?  https://www.youtube.com/watch?v=ekU4ARueztw

Γιατι θα πρεπει να μου κανει η να μην μου κανει κατι?

Κατα καιρους εμφανιζονται καποιοι φιλοι που εχουν ασχοληθει με την κατασκευη οργανου απο ανθρακονηματα. Δυστυχως δεν κανουν τον κοπο να παρουσιασουν ολοκληρωμενα την κατασκευη τους, με τα σταδια κατασκευης, παρα αρκουνται σε μια φωτογραφια μονο. Θα μπορουσα να σεβαστω την προσπαθεια τους οπως γινεται με οσους μας παρουσιαζουν τον τροπο κατασκευης ενος μπαγλαμα απο ενα ντενεκεδακι η μια καρυδα η ενα φλασκι, που δεν μου ταιριαζουν σαν υλικα, αλλα αφου μας παρουσιαζουν την διαδικασια και την προσπαθεια τους απο την αρχη μεχρι το τελος, ειναι οκ για μενα και εχω και κατι να τους σχολιασω. Αντι αυτου οι ανθρακοφτιαχτες περιμενουν οτι επειδη δειξαν ενα οργανο ετοιμο, θα πρεπει ολοι να πουν μπραβο, τι οργαναρα ειναι αυτη, και θα αντεξει και χιλια χρονια. Καθως πιο πανω το αναγαγατε και σε οικοδομικο υλικο με σουπερ αντοχες!

Οσοι ασχολουνται με αυτο το υλικο εχουν κανει καραμελα οτι η τεχνολογια προχωραει και θα πρεπει να το καταλαβουμε. Και γιατι χρησιμοποιουμε ρουτερ κτλπ. Θυμιζω οτι για οργανα μιλαμε και για παραγωγη μουσικης, που κανενας δεν το ανεφερε. Τωρα θα μου πεις οτι πηδηξαμε μεχρι και το ηχοχρωμα που αναφερθηκε παραπανω!  Μην νομιζεται λοιπον οτι το ανθρακονημα ειναι η τελευταια λεξη της τεχνολογιας. Για δειτε παρακατω

http://applenews.gr/ios/ios-appstore/grdev-apps/greekbaglama-pexe-baglama-apo-ti-syskevi-sou

Για πες μου βρε φιλαρακι NEXT που δεν κανεις τον κοπο να μας πεις το ονομα σου, να σε φωναζουμε καπως μητσο κωστα κατι τελος παντων, βγαινεις εξω με το παρεακι σου και πατε σε ενα ταβερνακι.  Εκει που τσιμπατε κανενα μεζε και πινετε το κρασακι σας, ανεβαινει στο παλκο ενας τυπος με ριγε σακακι διπλοσταυροκουμπωτο σκαρπινακι μαυρο και δυο στρεματα μουστακι με την απαραιτητη ντουγκλα. Και εκει που περιμενεις να τον ακουσεις, κανει μια ετσι, βγαζει το ipad και αρχιζει και παιζει ενας μαγκας στο βοτανικο.  Τα παρατας και φευγεις οπως ειναι η δεν τα παρατας?

Ελα τωρα!  Και οχι τιποτα αλλο θελω να εχεις και κανενα γκατζετακια στην παρεα και να σου λεει, ε μην εισαι οπισθοδρομικος, η τεχνολογια προχωραει!

Tι θα λεγατε για μια σοβαρη αξιολογηση ξυλινου λαουτου με ενα carbon ? και εννοειται σε ολα τα επιπεδα οπως τονικοτητα  απο αναλυση κυμματομορφης  απο ενταση σε db απο αποκριση συχνοτητων σε hertz  απο κατασκευη σε σχεση αντοχης απο θερμοκρασιες απο σκεβρωματα απο θεμα υγρασιας και απο διαρκεια ζωης ?

προτεινα κατι πολυ δικαιο σε προυγουμενο μηνυμα, ο ιδιος κατασκευαστης, την ιδια χρονικη περιοδο, να φτιαξει δυο οργανα με την δικια του τεχνικη. Η περιοδος εχει να κανει με τις γνωσεις, αλλα ηξερα πριν 5 χρονια, αλλα τωρα, και αλλα σε 5 χρονια απο τωρα. Ωστε να μπορουμε να συγκρινουμε μεχρι ενα βαθμο τις δυνατοτητες των υλικων και τιποτα παραπανω.

μου δημοσιευεις ενα βιντεο οπου ο κατασκευαστης του καρμπον αναφερει στα σχολια

mezzofortegermany [/color]Πριν από 4 εβδομάδες

+Steven Crawley Steven, thats not correct. Although I am familiar with the wooden one since 40 years, I still have to concentrate very much while playing it. The carbon fiber plays much easier which might look as if I am not connected with it. But be sure - I am. I play the carbon fiber violin in all chamber music rehearsals and concerts for more than two years now, and have received nothing but positive feedback from my fellow musicians.

ποτε το εφτιαξε?  στα πεντε του?

Ανεβαζεις ενα βιντεο οπου τα μισα σχολια και παραπανω ειναι αρνητικα, και στα θετικα τα περισσοτερα ειναι i like carbon.   Και μενα μου αρεσει, αλλα για προφυλακτηρες.

Γραφεις παραπανω οτι δεν γινεται να κοιταξουμε διαφορετικες χορδες καβαλαρηδες κλπ   Οταν στο ιδιο βιντεο που ΕΣΥ ανεβασες τον κραζουν για αυτο

[/color]Απάντηση[/size] ·

[/color]Mark Chen [/size][/color]Πριν από 1 μήνα

This is not fair... The carbon fibre violin has Evah pirazzi strings... 125$

[/color]Απάντηση[/size] · [/color]2

Πολλοι μα Παρα πολλοι του κανουν ακριβως τα ιδια σχολια που σου εκανα και εγω για τον ηχο του, μην κατσω τωρα να σου κανω copy paste ολη την συνομιλια.

Σου θυμιζω οτι ο τυπος πουλαει καρμπον βιολια και οχι ξυλινα αρα εχει καθε οφελος να το αναδειξει και παλι δεν.  Για να καταληξει στο

[/color]mezzofortegermany [/size][/color]Πριν από 1 χρόνο

Well those are interesting suggestions indeed. However I would not lilke to "fool" the community which is interested in our videos or seeking informations on carbon fiber instruments. This video shows what intends to show: The carbon fiber violin can at least match the sound of a much more expensive wooden instrument. This video, together with many others, will at least give potential customers an idea and help to decrease prejudices.

Στο ξαναγραφω μηπως δεν το ειδες   
The carbon fiber violin can at least match the sound of a much more expensive wooden instrument

Διαλεξες ενα βιντεο που ειναι πραγματικα δυσφημιση για αυτο που θες να αναδειξεις.  Προφανως δεν εκανες τον κοπο να διαβασεις......

Ακου κατι, η οργανοποιια θελει πολυ διαβασμα, μα παρα πολυ.  Η οργανοποιια ειναι απεραντη ατελειωτη και οποιος νομιζει οτι την κατεχει πληρως, ειναι μεγαλος λεβιες! Γιατι εχουν εμφανηστει και κατι τετοιοι!  Ακομα και απο τα ανουσια σχολια σε ενα ανουσιο βιντεο, εγω βρηκα πραγματακια χρησιμα για δικους μου λογους, παντου μπορει να κρυβεται αυτο το κατι.  Γιαυτο θα σε συμβουλευα πρωτα απο ολα να κατσεις να διαβασεις τα σχολια απο το εν λογο βιντεο, και δευτερον να μην σταματησεις μερα να διαβαζεις πραγματα γυρω απο την κατασκευη. Τα καλυτερα ειναι κρυμενα εκει που δεν το περιμενεις!

Χωρις καμια διαθεση αντιπαραθεσης, Ισα ισα θα χαρω αν καποια στιγμη μαθω οτι διαβασες ενα πραγματακι ακομα. Περιμενω βεβαια να δω και να σχολιασω και καποια δικια σου κατασκευη, κανονικη η απ τσι αλλες! {music024}
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 07, 2016, 02:00:02 πμ από john 2004 »

ΝΕΧΤ

• Newbie
  • *
« Απάντηση #85 στις: Ιανουαρίου 07, 2016, 09:27:22 πμ »
ΜΗΔΕΝΑ ΠΡΟ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΜΑΚΑΡΙΖΕ ! Εν προκειμενω καλο θα ηταν τα ωραια σχολια που κανατε οσοι τα κανατε στο φιλο γιαννη βαρδα (που για μενα ειναι πολυ αξιεπαινο το παιδι αλλα και γνωστης μιας και σπουδαζει το συγκεκριμενο υλικο ) να μη τα κανετε μιας και δε πιστευετε αυτα που δειχνει με την εργασια του ! Και στο δια ταυτα τωρα που ακουσες τα οργανα στο λινκ ΚΑΤΙ επρεπε να ''διαβασεις'' ομως η ''αντιπαλοτητα'' σε σχεση με κατι καινουριο δε σε αφηνει να δεις . Απο σχολια ? αστο Ειπαμε βλεπε βαρδας !Ενα πραγμα μονο θελω να ξερω αφου το ηχειο γινεται απο ξυλο και αυτο ειναι που δινει τον ηχο κατα κορο στο οργανο γιατι στο συνολο κοπτεσθε για το αντιηχειο ? ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΓΩ λοιπον ! Γιατι απλα το ανθρακονημα ειναι πολυ δυσκολο υλικο σαν τεχνικη κατι που δε μπορει να κανει ο καθενας κι απο την αλλη πολυ ακριβο μιας και η συνολικη αξια του σαν υλικο ξεπερνα κατα πολυ την αξια ενος ξυλινου μεσου οργανου ! Εξ ου και η τιμη του που ξεκιναει απο 4000 και αγγιζει τα 12000 Κ . Και κατι τελευταιο ΟΤΑΝ ο κρητικος ΣΤΑΓΑΚΗς εβαλε τα τοσα νεα στοιχεια πανω στη Κρητικη ΛΥΡΑ κατι που αλλαξε εντελως το ΟΡΓΑΝΟ προς το καλυτερο οι τοτε πολεμιοι της εποχης και δεν εννοω τους απλους ΘΙΑΣΩΤΕς αλλα τους συγχρονους κατασκευαστες κοντεψαν να τον φανε ! Σημερα ο ανθρωπος θεωρειται ο πατερας της ΣΥΓΧΡΟΝΗς ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΛΥΡΑς !Καλο θα ειναι λοιπον να ζυγιζονται τα πραγματα περισσοτερο αντικειμενικα ! Ετσι κι αλλιως και καποιοι  που κοιταζουν μπροστα ΠΑΝΤΑ ΜΑ ΠΑΝΤΑ εχουν Εφαλτηριο το ΠΡΙΝ για να μπορουν να σταθουν στο ΜΕΤΑ !!!

saved

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #86 στις: Ιανουαρίου 07, 2016, 09:37:23 πμ »
Να πω και γω την γνωμη μου..Το carbon το θεωρω πολυ καλο υλικο για την ιργανοποιια αλλα κατω απο προυποθεσεις.Κανω ενα ηλ.μπασο και εβαλα 2 κοντρες στο μανικι..θα προτιμουσα να ειχε 3 απο το μανικι μεχρι την γρφυρα και να μην ειναι μεσα στο ξυλο αλλα να φτανουν μεχρι εξω στην πισο μερια.Θα ηταν πιο ανοχεις στο σκεβρομα,μα ξαλυτερο sustain.Αλλα οπως ειπα,σε ηλ.μπασο.Οπου τα ξυλα ερχοντε σε κατοτερη θεση απο αλλους παραγωντες.Σε ακουστικο οργανο,απο καθολου εως..καθολου.μονο αν υπαρχει μεγαλη αναγκη για ενησχιση και δεν υπαρχει αλλη λυση.Γιατι εκει ο ηχος βγαινει απο τα υλικα και το σχεδιο του οργανου.Στα ηλεκτρικα μπορεις να κανεις πολλες παρεμβασεις στον ηχο και να τον φερεις στα μετρα σου

Tempest

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: Στο ξεκίνημα...
« Απάντηση #87 στις: Ιανουαρίου 07, 2016, 02:21:17 μμ »
.....  Γιατι απλα το ανθρακονημα ειναι πολυ δυσκολο υλικο σαν τεχνικη κατι που δε μπορει να κανει ο καθενας κι απο την αλλη πολυ ακριβο μιας και η συνολικη αξια του σαν υλικο ξεπερνα κατα πολυ την αξια ενος ξυλινου μεσου οργανου ! Εξ ου και η τιμη του που ξεκιναει απο 4000 και αγγιζει τα 12000 Κ . ......

Δε νομίζω να έχεις δίκιο εδώ. Με μία απλή έρευνα σε έναν Έλληνα προμηθευτή (που σημαίνει ότι δεν είναι κι ο πιο φθηνός) βλέπουμε ότι το ανθρακόνημα δεν είναι δα και τόσο του πανακρίβου. Για να μην παρεξηγηθώ, μιλάω για την κατασκευή ενός οργάνου. Αν θέλεις να κατασκευάσεις μια F1 τότε εντάξει, θα σου φύγουν ένα κάρο λεφτά. Αλλά για ένα όργανο δε μπορώ να δεχθώ ότι το υλικό είναι αυτό που του αυξάνει την τιμή.

Αυτό που αυξάνει την τιμή σε τέτοιου είδους όργανα είναι η εντύπωση που προκαλεί σαν υλικό και ο μύθος που έχει χτιστεί γύρω του, σε αντίθεση με το ξύλο όπου ένα όργανο όταν είναι ακριβό είναι για εντελώς άλλους λόγους. Στο ξύλο παίζει ρόλο ο τεχνίτης, ο μάστορας κάτι που στο ανθρακόνημα δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό. Το ανθρακόνημα είναι ένα υλικό με συγκεκριμένες ιδιότητες και συγκεκριμένο τρόπο κατεργασίας. Δεν είναι καμία φοβερή επιστήμη η ενασχόληση με αυτό, ίσα ίσα που τη θεωρώ πιο εύκολη τη διαμόρφωση με ανθρακόνημα, παρά με ξύλο. Απλά και εδώ (στην κατεργασία) ισχύει ο ίδιος μύθος που συνοδεύει το εν λόγο υλικό.

Τώρα για το εάν ο ήχος που παράγει είναι ισάξιος ή όχι με τον ήχο ενός "ίδιου" ξύλινου μουσικού οργάνου, δε νομίζω ότι έχει τόσο μεγάλη σημασία. Δεν μπορούν διαφορετικά υλικά, ακόμα και αν χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό, να μπαίνουν σε σύγκριση. Είναι σα να λέει κάποιος ότι πεινάει και να συγκρίνει τα πορτοκάλια με τα μήλα για να δει πιο είναι πιο καλό για να γεμίσει το στομάχι του.

Το θέμα του ήχου και το πως κάθε υλικό προσφέρει στο τελικό ηχόχρωμα του εκάστοτε οργάνου είναι αποκλειστικά προσωπικό γούστο. Για παράδειγμα εμένα ο ήχος μιας Ovation δε μπορεί να συγκριθεί με μια ξύλινη ακουστική κιθάρα. Είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό που εμένα μου ταιριάζει περισσότερο.
«Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη… Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων…»

ΝΕΧΤ

• Newbie
  • *
« Απάντηση #88 στις: Ιανουαρίου 07, 2016, 03:39:56 μμ »
Φιλε tempest ξεκινα τη κατασκευη με ανθρακονημα γραψε σε μια κολλα χαρτι ποσο θα στοιχισει το τετραγωνικο κι εδω μιλαμε για μασιφ κατασκευη των 4-5 φυλλων κι οχι για διακοσμηση του ενος φυλλου βαλε και τη φθορα που θα εχεις οπωσδηποτε περα του οτι θα χαλασεις αρκετααα μετρα μεχρι να παρουσιασεις τελεια εικονα περα απ την ακουστικη και μετα τα ξαναλεμε ! Οσο για την ακουστικη σιγουρα οτι για μενα ειναι αντικειμενικο για σενα μπορει να ειναι υποκειμενικο και αντιστροφως !Αυτη  ακριβως ειναι και η δικη μου θεση περα απο συμφεροντα αντιπαραθεσεις αντιπαλοτητες και χωρις περιεχομενο ατερμονες συζητησεις μονο και μονο για να ''περασουμε'' εκατερωθεν καποιες θεσεις μας ! Προσωπικα θα ειμαι παντα δεκτικος σε οτιδηποτε μπορει να ανεβασει το πηχυ του εκαστοτε προιοντος μιας και τιποτα μα τιποτα στη ζωη δεν ειναι ΠΕΡΙΤΤΟ !!!

saved

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #89 στις: Ιανουαρίου 07, 2016, 07:40:41 μμ »
Ειναι ευκολο να μας κανεις εναν οδηγο γθα την κατασκευη μπρατσου(αφου ειναι το πιο χοντρο τμημα του οργανου)με ανθρακονιματα;για να δουμε ετσι και εμεις πως γινετε η αρχη και πως δουλευετε ενα τετοιο υλικο που λογικα δεν αφινει και περιθορια λαθους;

Tags: