Αποστολέας Θέμα: Κρητικό Λαουτο από Ανθρακόνημα (carbon)  (Αναγνώστηκε 27947 φορές)

ΝΕΧΤ

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: carbon kevlar
  • Αριθμός κατασκευών: 1........
Απ: Κρητικό Λαουτο από Ανθρακόνημα (carbon)
« Απάντηση #45 στις: Νοεμβρίου 27, 2015, 07:46:09 μμ »
Σωστα αλλα το ηχοχρωμα καθε οργανου εξαρταται απο πολλες παραμετρους που εχει να κανει με τους καβαλλαρηδες τα καμαρια το ξυλο καθε κατασκευης τις χορδες  και παει λεγοντας ! ΟΠΟΤΕΔΕΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ και ακουμε τα παντα !Καλο το ξυλο αλλα καποια στιγμη ειναι λογικο να αντικατασταθει η εστω να συνυπαρχει με τα συχρονα υλικα ! 

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #46 στις: Νοεμβρίου 27, 2015, 11:18:27 μμ »
Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι το ξύλο ΔΕΝ είναι σύγχρονο υλικό ?

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #47 στις: Νοεμβρίου 27, 2015, 11:19:00 μμ »
ΟΠΟΤΕΔΕΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ και ακουμε τα παντα !

μηπως ηθελες να πεις: "ακουμε τα παντα, και μετα απορριπτουμε αυτα που προσωπικα δεν μας αρεσουν";

γιατι τετοιου ειδους προτροπες, ειναι επικινδυνες...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #48 στις: Νοεμβρίου 28, 2015, 08:10:43 μμ »
LIKE LIKE LIKE LIKE...........................................
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

ΝΕΧΤ

• Newbie
  • *
« Απάντηση #49 στις: Νοεμβρίου 28, 2015, 10:08:52 μμ »
Σωστα αλλα το ηχοχρωμα καθε οργανου εξαρταται απο πολλες παραμετρους που εχει να κανει με τους καβαλλαρηδες τα καμαρια το ξυλο καθε κατασκευης τις χορδες  και παει λεγοντας ! ΟΠΟΤΕΔΕΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ και ακουμε τα παντα !Καλο το ξυλο αλλα καποια στιγμη ειναι λογικο να αντικατασταθει η εστω να συνυπαρχει με τα συχρονα υλικα ! 
Το ξυλο ειναι η αρχη το carbon το παραγωγο του στα ελληνικα καρβουνο κοινως ανρθρκας εξου και ανθρακονημα ! Καποια στιγμη θα περασουμε σε νεα υλικα οπως εγινε με τοσα αλλα ! Φανταζεστε να κοβαμε ξυλα ακομα με τα πετρινα εργαλεια ?

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #50 στις: Νοεμβρίου 29, 2015, 03:09:35 πμ »
ΝΕΧΤ, μπερδεύτηκα λίγο με τις παραθέσεις σου. Νομίζω ότι στην τελευταία γράφεις εσύ, μιας και εγώ ποτέ δεν έγραψα αυτά που μου αποδίδονται από την παράθεση.

Να πω το κατιτίς μου:

Η περιέργεια και ο ενθουσιασμός είναι πολύ δυνατά κίνητρα, έτσι προχωράει ο κόσμος  (κι ο καθένας), συμφωνώ.
Όμως όπως είπε κι ένας φίλος παραπάνω, ας αποφύγουμε τους αφορισμούς. Να επισημάνω ότι δεν κατέχω γρυ από κυματομορφές και απόκριση συχνοτήτων, αλλά όπως το βλέπω δεν έχει σημασία

Χωρίς λοιπόν να έχω τίποτα με το ανθρακόνημα (ή άλλα «νέα» και όχι «σύγχρονα» υλικά θα τα έλεγα εγώ (*)), να παρατηρήσω τα εξής, ξεκινώντας από την πρόσκλησή σου για «αξιολόγηση» - εγώ πάλι θα έλεγα «σύγκριση».

Περί σύγκρισης:

Όλα τα κριτήρια που αναφέρεις είναι «ποσοτικά». Στην παρατήρηση του Στέλιου για έλλειψη «ποιοτικού» κριτηρίου παραθέτεις  πλείστες όσες παραμέτρους που εμποδίζουν την ποιοτική αξιολόγηση (επομένως αυτήν την αφήνουμε απέξω ?).

Θυμίζω: «σοβαρή αξιολόγηση και εννοείται σε όλα τα επίπεδα».

Ένα πρόβλημα  των τεχνοκρατών είναι να ποσοτικοποιήσουν την ποιότητα.
Ο μόνος τρόπος που ξέρω εγώ (και είναι αμφιλεγόμενος – ίσως έχεις εσύ ή κάποιος άλλος κάτι πιο σοβαρό υπόψη του) είναι να θέσεις κριτήρια ΚΑΙ βαρύτητα κριτηρίων. Το γινόμενό τους για κάθε κριτήριο και κατόπιν το άθροισμα των γινομένων δίνει έναν «μπούσουλα» αξιολόγησης, αλλά η μέθοδος μπάζει από παντού. Θα χαρώ πολύ να μάθω κάτι πιο αξιόπιστο, ειλικρινά, θα με βοηθούσε και στη δουλειά μου πάρα πολύ.

Τέλος πάντων, μέχρι να μπουν ποιοτικά κριτήρια όπως «φορέας πολιτισμού», «αειφορία» και ό,τι άλλο αναγνωρίζει κάποιος εδώ και χιλιάδες χρόνια σε ένα μουσικό όργανο νομίζω ότι «σοβαρή αξιολόγηση» δεν γίνεται.

Η δική μου γνώμη:

Το ανθρακόνημα είναι ωραιότατο για νέες φόρμες σε νέα αντικείμενα, και ό,τι άλλο βάλει ο νους. Μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει σε όργανα ή σε προσθετική μελών, αν θέλει και μπορεί. Αυτό δεν το κάνει καταλληλότερο από το ξύλο ή το «πρωτότυπο» ανθρώπινο μέλος, απλώς είναι μια εναλλακτική με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το «καταλληλότερο» σηκώνει πολύ κουβέντα., δες τα κριτήρια παραπάνω.

Το κάθε πράγμα χρησιμεύει και χρησιμοποιείται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του. Το ανθρακόνημα εξελίχτηκε ακριβώς επειδή έχει – και για να έχει – πραγματικά τερατώδεις αντοχές, οπότε δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να το συγκρίνεις με οποιοδήποτε φυσικό υλικό με κριτήρια αντοχής σε τάση, θερμοκρασίες, χρόνο ζωής κτλ. που προτείνεις (**).

(*) σε ρώτησα παραπάνω όχι για να σου τη σπάσω, αλλά επειδή πραγματικά υπάρχει σύγχυση σε πολλούς. Το σύγχρονο είναι η τεχνολογία που μπορεί να παράγει νέα υλικά με νέες δυνατότητες. Τα παλιά (μέχρι και τα αρχαία) υλικά δεν παύουν να είναι ΚΑΙ σύγχρονα. Θα άφηνες ποτέ να εννοηθεί ότι π.χ. στην κατασκευή ενός κτιρίου το μάρμαρο ΔΕΝ είναι σύγχρονο, όπως έκανες με το ξύλο στα όργανα ?

(**) διαχρονικά,  το ξύλο είναι αγαπημένο δομικό υλικό (σε σχέση με το μάρμαρο ή το γρανίτη ας πούμε) στους πιο πολλούς ανθρώπους όχι γιατί είναι «ζεστό», αλλά γιατί γερνάει μαζί τους και υποφέρει το ίδιο μ’ αυτούς. Δες το λίγο αυτό, αν έχεις διάθεση.

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #51 στις: Νοεμβρίου 29, 2015, 10:29:43 πμ »

(**) διαχρονικά,  το ξύλο είναι αγαπημένο δομικό υλικό (σε σχέση με το μάρμαρο ή το γρανίτη ας πούμε) στους πιο πολλούς ανθρώπους όχι γιατί είναι «ζεστό», αλλά γιατί γερνάει μαζί τους και υποφέρει το ίδιο μ’ αυτούς. Δες το λίγο αυτό, αν έχεις διάθεση.

Α ρε Μάνο, τι να λέμε τώρα... Κάθε σου ανάρτηση έχει τη δομή σε μικρογραφία μιας διπλωματικής εργασίας. Αυτό ομως είναι το απόσταγμα όσων έχουν γραφτεί περί διχογνωμιών μεταξύ "ξυλομάχων" και "καρμπονομάχων"... Βαθύτερη ανάλυση δεν παίρνει...
Όπως τον έβρω τον καιρό, έτσι τον αρμενίζω

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #52 στις: Δεκεμβρίου 02, 2015, 05:26:32 μμ »
.. και επιτελους ειπωθηκαν καποια πραγματακια για την λεγομενη "αισθητικη" των πραγματων...
http://www.philosophy.upatras.gr/docs/competition/Arxeia_Yliko1415/Aisthitiki_erotimata_pedio.pdf

στην ζωη, δεν ειναι ολα μετρησεις σε κομπιουτερ...
υπαρχουν "πραγματα" που μετρωνται χειροτερα...
ε και;
τα αλλα "πραγματα" κατατασσονται αυτοματως (και... αυθαιρετως) σε καλλιτερα;
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

ΝΕΧΤ

• Newbie
  • *
« Απάντηση #53 στις: Δεκεμβρίου 20, 2015, 07:38:52 μμ »
Μανο εννοειται και σε ποιοτικη μετρηση διαφορετικα δεν εχει αξια ! Αν τα καταφερω θα ανεβασω βιντεακι μα δυο οργανα το ενα ξυλινο και το αλλο πολυεστερικο στην ιδια στιγμη και στο ιδιο κομματι ! Αν και επικριτες θα υπαρξουν πολλοι ελπιζω και καποιοι να τοποθετηθουν τουλαχιστον αμεροληπτα ! ΟΨΟΜΕΘΑ !

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #54 στις: Δεκεμβρίου 20, 2015, 08:57:20 μμ »
Αν τα καταφερω θα ανεβασω βιντεακι μα δυο οργανα το ενα ξυλινο και το αλλο πολυεστερικο στην ιδια στιγμη και στο ιδιο κομματι !

απο τον ιδιο κατασκευαστη?  με την ιδια τεχνικη?

σε ρωταω γιατι δεν μπορουμε να συγκρινουμε δυο διαφορετικους κατασκευαστες ετσι.   

ΝΕΧΤ

• Newbie
  • *
« Απάντηση #55 στις: Δεκεμβρίου 20, 2015, 09:35:52 μμ »
Γιαννη για υλικα μιλαμε οχι για κατασκευαστες ! Εξαλλου και τα δυο οργανα ειναι περιπου στο ιδιο μηκοσ και πλατοσ και η κλιμακα ειναι στα 74 ! Ε ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΑΛΛΕς ΧΟΡΔΕς ΑΛΛΟΙ ΚΑΒΑΛΑΔΗΔΕς ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ?

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #56 στις: Δεκεμβρίου 20, 2015, 10:29:20 μμ »
Εξαλλου και τα δυο οργανα ειναι περιπου στο ιδιο μηκοσ και πλατοσ και η κλιμακα ειναι στα 74 ! Ε ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΑΛΛΕς ΧΟΡΔΕς ΑΛΛΟΙ ΚΑΒΑΛΑΔΗΔΕς ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ?

μονο σαν πλακα μπορω να το λαβω αυτο!  ειναι ωραιο να εχεις χιουμορ!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #57 στις: Δεκεμβρίου 21, 2015, 03:22:31 μμ »
ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ Ν ΑΛΛΑΞΕΙ. ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΗΧΟ.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΤΑ ΜΗΚΗ ΤΩΝ ΧΟΡΔΩΝ ΑΛΛΑ................................... ΚΟΚΚΑΛΑ ΚΑΙ  ΤΡΟΠΟΙ ΧΑΡΑΞΗΣ, ΚΑΜΑΡΙΑ , ΠΑΧΟΣ ΣΤΟ ΚΑΠΑΚΙ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΞΥΛΟΥ ΚΑΠΑΚΙΟΥ,ΧΟΡΔΕΣ ΚΛΠ...........ΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΡΟΙ!!!!!!!
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

ΝΕΧΤ

• Newbie
  • *
« Απάντηση #58 στις: Δεκεμβρίου 21, 2015, 09:13:15 μμ »
Φιλαρακια αν ειν ετσι τοτε μιλαμε για μαστορικη και οχι για υλικο ! Βεβαια δεν κανουν ολα τα υλικα για οργανα αλλα θα το ξαναπω το carbon ειναι ανθρακας και ειτε μας αρεσει ειτε οχι στο εξωτερικο εχει ηδη περασει στην οργανοποιεια και οχι μονο ! Τωρα οσον αφορα το ξυλο σιγουρα ειναι και θα ειναι για πολλα χρονια στη κατασκευη γενικως ομως μη γελιεστε η τεχνολογια τρεχει και η εξελιξη δεν περιμενει ! Κοιταξτε πισω οχι μακρια και πεστε μου σε ποσων απο εσας τα σπιτια υπαρχουν ξυλινα κουφωματα ? Ηταν καλυτερα ? δε νομιζω ! απλα η αποδοχη ηταν λιγο δυσκολη στην αρχη ! Για ολα λοιπον η αρχη ξενιζει αλλα μετα ........

Δημήτρης Αγγελακοπουλος

• Sr. Member
« Απάντηση #59 στις: Δεκεμβρίου 21, 2015, 10:03:40 μμ »
Φιλαράκι και βέβαια μιλάμε κυρίως για μαστορική...
Και προσωπικά δε μου καίγεται καρφί αν είναι καλύτερο το καρμπον.. Να ζεσταίνει την ψυχή μου θέλω και την ιδιότητα αυτή την έχει μόνο το ξύλο.. Για να μη σχολιάσω το ατυχές του παραδείγματος με τα κουφώματα.. Ο Μάνος γνωρίζει καλύτερα τι είδους κουφώματα τοποθετουνται στα διατηρητεα - παραδοσιακά κτίρια.. Τι συζητάμε πάλι.. Κουβέντα περί ορέξεως χωρίς νόημα..
Όπως τον έβρω τον καιρό, έτσι τον αρμενίζω

Tags: