Η διαδικασία για την επεξεργασία των οστών έχει ως εξής :
Προμήθεια δύο βοδινών οστών μηρού και κνήμης το δυνατό μεγαλύτερα από γνωστό κρεοπώλη (δεν πιστεύω να τα πληρώσετε) όσο το δυνατόν νωρίτερα μετά το ξεκοκκάλισμα (να μην έχουν βρωμίσει).
Κόψιμο με πριόνι (προτείνεται το τοξωτό πριόνι των μπετατζήδων αλλά κάνει και το κλαδέματος αλλά και το σιδηροπρίονο) και αφαίρεση των αρθρώσεων. Υπάρχει μια σχετικώς ανεκτή μυρωδιά αλλά καλύτερα να γίνει έξω από το σπίτι. Έτσι παραμένουν δύο κομμάτια περίπου 15 εκ. γεμάτα με μεδούλι καθώς και τέσσερεις αρθρώσεις.
Τα βράζουμε (αν θέλουμε όλα μαζί, κάνοντας το ζουμί μια υπέροχη κρεατοχορτόσουπα με καρότο, σέλινο, πατάτα, ντομάτα και λίγο κριθαράκι όπως και έκανα
) περίπου 2 ώρες και στη συνέχεια με την ανάποδη του μαχαιριού ξύνουμε τα υπολείμματα των ιστών που έχουν απομείνει. Καθαρίζουμε με μαχαίρι και το εσωτερικό από εναπομείναν μεδούλι και σπογγώδες κόκκαλο.
Τα ξαναβράζουμε για άλλη μία ώρα ώστε να καθαρίσει το δυνατό περισσότερο λίπος.
Ο τρίτος βρασμός, περίπου μισής ώρας, γίνεται με την προσθήκη στάχτης που αφαιρεί όλο το λίπος αφήνοντας πεντακάθαρο κόκκαλο.
Από δω και πέρα οι απόψεις διίστανται.
Η μία λέει για διάλυμα σβησμένου ασβέστη σε νερό με αναλογία 1:3 και τοποθέτηση των κοκκάλων για 1 ημέρα ενώ η άλλη για διάλυμα χλωρίνης σε νερό με αναλογία 1:50 και τοποθέτηση για 2 ώρες. Έκανα το δεύτερο για ευκολία καθώς είχα ήδη κάνει τη σούπα
.
Στέγνωμα κατά προτίμηση στον ήλιο για 4-5 ημέρες και είναι έτοιμα.
Το κόψιμο και η διαμόρφωσή τους γίνεται πλέον (κατά σειρά προτίμησης) με τα λεπτά πριόνια οργανοποιίας, με γωνιακό σμυριδοτροχό για πέτρα πάχους 1 χιλ., με το σμυριδοτροχάκι της DREMEL ή με πριονοκορδέλα (λίγο δύσκολο, επικίνδυνο και με αρκετή φθορά στα δόντια). Στις τρεις τελευταίες περιπτώσεις η μπόχα δύσκολα υποφέρεται. Επίσης η χρήση σμυριδοτροχών απαιτεί και γυαλιά προστασίας.
Αυτά.