Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή μπαγλαμά από νέο μέλος-αρχάριο.  (Αναγνώστηκε 37029 φορές)

Nikolas Fereos

• Hero Member
  • Όλα διορθώνονται.....
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: ουκ εστιν αριθμός
Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από νέο μέλος-αρχάριο.
« Απάντηση #120 στις: Σεπτεμβρίου 08, 2014, 01:31:04 μμ »
Οχι δεν ειναι σωστό! θα έχεις το πάχος που πρέπει αλλα με λάθος νερά .Τα νερά πρέπει να είναι κάθετα στο καπάκι και όχι οριζόντια!Ε'ιναι εύκολο να βρείς ενα πηχάκι έλατο ή στην ανάγκη ενα κομματάκι απο σουηδική ξυλεία περίπου το ίδιο είναι . Καμάρι με λάθος νερά συνεπάγεται βούλιαγμα του καπακιού εκει που πατάει ο καβαλάρης . όχι βιασύνες σ αυτο το σημείο ...... ;D

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #121 στις: Σεπτεμβρίου 08, 2014, 01:45:36 μμ »
Εντάξει το έπιασα.Θα φτιάξω άλλο.Το καπάκι το κατέβασα στα 2,2mm.

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #122 στις: Σεπτεμβρίου 08, 2014, 09:06:46 μμ »
Εντάξει το έπιασα.Θα φτιάξω άλλο.Το καπάκι το κατέβασα στα 2,2mm.
καλό πάχος για μπαγλαμά, να προσέξεις το καμάρι τωρα πως θα το φτιάξεις για να αποφύγεις βούλιαγμα στο καπάκι, να προσθέσω οτι σε όλους τους μπαγλαμάδες που έχω κάνει το καπάκι είναι μονοκόματο, αν δεις και δεν σου γεμίζει στο μάτι το καπάκι που έχεις κάνει, αστο στην άκρη και κάντο μονοκόματο να έχεις το κεφάλι σου ησυχο, καλή συνέχεια.

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #123 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2014, 12:45:24 μμ »
Καλημέρα.Έχω το εξής πρόβλημα.Στον μπαγλαμά που έχω,το καπάκι έρχεται σε μία ευθεία με το μανίκι.Έχει κατεβάσει ο μάστορας 2mm και το καπάκι έρχεται πρόσωπο με το μανίκι.Από πάνω έρχεται η ταστιέρα χωρίς κοψίματα.Ποιο είναι το σωστό.Πήγα να ξεκινήσω να το κάνω και εγώ αλλά προτίμησα να ρωτήσω πρώτα.Αν πρέπει να το κατεβάσω μέχρι το μανίκι,θέλει όλο το σκάφος κατέβασμα.Φαντάζομαι ότι αυτό γίνετε με ροκάνι.Σωστά;

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #124 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2014, 02:44:27 μμ »
Λοιπόν όλα καλά.Το πήρα πάνω μου και το κατέβασα.Νομίζω ότι είναι καλήτερα.Χρησιμοποίησα ελείψη μικρού ροκανιού,παχύμετρο,σκαρπέλο και γυαλόχαρτο.Εφαρμόζει πολύ καλά.

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
« Απάντηση #125 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2014, 05:19:25 μμ »
οπως βλέπω στη φωτογραφία είσαι κομπλέ.

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #126 στις: Σεπτεμβρίου 11, 2014, 11:46:36 πμ »
Καλημέρα.Από εχθές το πρωί παλεύω με όλον των ειδών τα πριονάκια να βγάλω το σχέδιο της ροζέτας.Έχω χαλάσει 4 κομμάτια φιλέτο ιρόκο,και πάντα στην λεπτομέρεια σπάει.Συνήθως αυτό γίνετε στις μύτες από την άγκυρα.Στο τέλος έκανα μόνο το τιμονάκι και παρόλο που βγήκε καλό φαινότανε σαν στόχος όταν το έβαλα επάνω.Για αυτό και εγώ πρωί πρωί πήγα σε ένα φίλο που έχει lazer,αφού πρώτα πήγα σε μηχάνημα χάραξης-κοπής αλλά εκεί το μικρότερο κοπίδι που χρησιμοποιούσαν ήταν 3mm και δεν μπορούσε να κάνει τις λεπτομέρειες.το μέγεθος της ροζέτας είναι 3,5μμ διάμετρος.Ήθελα πολύ να το κάνω εγώ αλλά δεν.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #127 στις: Σεπτεμβρίου 11, 2014, 12:05:53 μμ »
Πρέπει να βάζεις χαρτοταινία τουλάχιστον στη μία όψη - ενδεχομένως και στις δύο - ανάλογα με το ξύλο και την λεπτομέρεια.
Αλλιώς κάπου θα σπάσει.
Και η χαρτοτανία δεν είναι εγγύηση, αλλά γενικά συμπεριφέρεται καλύτερα (και δεν χάνεις το κομμάτι  ;D)
Κέρατο, κόκκαλο ή κάποιο σκληρότερο ξύλο (έβενος ? - σε δοκιμές "κράτησε") "ανέχονται" την ταλαιπωρία χωρίς ενίσχυση, κι αυτό όχι πάντα..

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
« Απάντηση #128 στις: Σεπτεμβρίου 11, 2014, 12:32:12 μμ »
τι έγινε στο έκοψε με λέιζερ; πολύ καλη η ροζέτα σου, αμα στην έκοψε βαλε φωτογραφιες να δουμε.

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #129 στις: Σεπτεμβρίου 11, 2014, 12:41:22 μμ »
Δεν το έκοψε ακόμα.Μου είπε το Σάββατο μάλον θα το έχει έτοιμο.

ρεμα

• Full Member
« Απάντηση #130 στις: Σεπτεμβρίου 13, 2014, 07:09:39 μμ »
γενικα το ιροκκο σπαει ευκολα,δεν ειναι για λεπτοδουλειες,οπως η ροζετα,ουτε για κολαντζες ασπουμε οπου θα ασκηθει πιεση!

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #131 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2014, 11:24:02 πμ »
Το Σάββατο που πήγα να το πάρω μου είπε ο φίλος ότι περιμένει κάτι λεπτά φίλα σημύδας γύρω στα 2mm και θα μου φτιάξει και μια ροζέτα από αυτό.Είναι πολύ ποιο σκληρή και με το lazer πετυχαίνει καλύτερο αποτέλεσμα.Θα δούμε αύριο.Από ότι είδα και μόνος μου έχεις δίκιο για το ιρόκκο.

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #132 στις: Σεπτεμβρίου 17, 2014, 10:06:42 πμ »
Καλημέρα.Έτοιμη η ροζέτα και ο φίλος έκανε πολύ καλή δουλειά.Το ξύλο όπως είπα τελικά είναι σημύδα.Τώρα το καπάκι είναι 2mm και η ροζέτα είναι 3mm.Μήπως πρέπει να την λεπτύνω και αυτή;Πρέπει όταν κολληθεί με το καπάκι να σβήσω τις γωνιές της ,από την εσωτερική πλευρά του καπακιού η να την αφήσω όπως είναι;Πάντως έχω μείνει άπραγος από την προηγούμενη εβδομάδα που παράγγειλα την titebond,και δεν έχω κολλήσει τίποτα.Ακόμα περιμένω.Πώς είναι ποιό σωστό να ανοίξω την τρύπα στο καπάκι;
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 17, 2014, 10:25:56 πμ από Δημήτρης Καρακασιλιώτης »

Δημήτρης Καρακασιλιώτης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #133 στις: Σεπτεμβρίου 17, 2014, 02:16:54 μμ »
Απόσταση από χορδιέρα μέχρι καβαλάρη 6,8mm.Απόσταση από καβαλάρη ώς την αρχή της τρύπας 5,8mm.

Μήτσος

• Sr. Member
« Απάντηση #134 στις: Σεπτεμβρίου 17, 2014, 09:19:59 μμ »
πολύ όμορφη η ροζέτα!!!!