Αποστολέας Θέμα: ερωτήσεις για πρώτη επισκευή  (Αναγνώστηκε 4950 φορές)

alk

• Newbie
  • *
ερωτήσεις για πρώτη επισκευή
« στις: Αυγούστου 02, 2014, 02:05:59 μμ »
Γεια σας.

Θα ήθελα να ζητήσω συμβουλές σχετικά με μια επισκευή που θα ήθελα να κάνω.
Έπεσε στα χέρια μου ένα παλιό σακατεμένο μπουζούκι μάλλον Λαζαρίδη ή κάτι τέτοιο, πρέπει να είναι περίπου δεκαετίας 60, όχι ιδιαίτερα καλής ποιότητας.
Το καπάκι του είναι ανοιχτό στη ραφή, και κάποιος το κακοποίησε με τους εξής τρόπους : Το έβαψε πορτοκαλί και το τρύπησε κάτω από τα ..αυτιά για να το τραβήξει μάλλον επάνω όταν έκατσε (κύριε Ελέησον!)

Έπεσε επίσης στα χέρια μου, καπάκι παρόμοιας ηλικίας, κατασκευής και καλουπιού. Το καπάκι προήλθε από ένα όργανο που ήταν βαμμένη καρυδιά και διαλύθηκε. Κρατήθηκε μόνο αυτό το καπάκι, το οποίο αγόρασα πριν κάτι χρόνια.

Σκεφτόμουν το εξής: Να περνούσα το άλλο καπάκι στο όργανο και ίσως να έβαζα και μια νέα ταστιέρα καθώς η δική του δεν είναι σε καλή κατάσταση και το ξύλο δεν είναι ιδιαίτερα καλής ποιότητας.

Δεν έχω εμπειρία σε επισκευές κατασκευές, ούτε πολλά εργαλεία. Επέλεξα να αρχίσω με αυτό θεωρώντας ότι η μικρή χρηματική αξία του οργάνου δεν δικαιολογεί την επισκευή από επαγγελματία , οπότε αυτό μου δίνει την ευκαιρία να αποκτήσω κάποια εμπειρία, γνωρίζοντας ότι δεν "πειράζω" κάποια όργανο που έχει ιστορική ή άλλου είδους αξία.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί ζωική κόλλα αλλά κάποιου άλλου τύπου, τρομερά δύσκολή στην αφαίρεση της. Ξεκίνησα να αφαιρώ την ταστιέρα από το καράολο και βρεξίματα/ατμοί, ζεστός αέρας κλπ δεν κάνουν απολύτως τίποτα.
Κατέληξα σε κάτι σαν σπάτουλα το οποίο, όταν ζεστάνω διαχωρίζει (βασανιστικά αργά) την ταστιέρα απο το μανίκι.
Αν υπάρχει οποιαδήποτε συμβουλή, άποψη ή οτιδήποτε άλλο για το θέμα αυτό, θα χαρώ πολύ. Σας ευχαριστώ

[img=http://s1.postimg.org/rn5ynajd7/20140802_113348.jpg]http://

Metallikas

• Hero Member
Απ: ερωτήσεις για πρώτη επισκευή
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 02, 2014, 04:44:05 μμ »
Φίλε καλησπέρα...ξεκίνα την επισκευή όπως της σκέφτηκες και ανέβαζε φωτό όπου κολλάς...σίγουρα έτσι θα πάρεις πολύ περισσότερες απαντήσει...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 04, 2014, 11:55:51 πμ »
χαιρετώ κι εγώ
η "σπάτουλα" νομίζω είναι η ενδεδειγμένη λύση - ακόμα κι αν η κόλλα επηρεάζεται εύκολα με θέρμανση - γιατί ελέγχεις ακριβώς την "τομή" καθώς την οδηγείς και την ζεσταίνεις / κρυώνεις.
Αν σε παρηγορεί, παρά την μικρή εμπειρία μου, μου έχει τύχει ψαρόκολλα που δεν ξεκολλούσε με τίποτα.

Άρα, υπομονή και σπάτουλα.

Εναλλακτικά (δεδομένου ότι δεν θα κρατήσεις ούτε ταστιέρα ούτε καπάκι, άρα υποθέτω ότι δεν σε ενδιαφέρουν μικροζημιές, γδαρσίματο κτλ.στο καπάκι) θα μπορούσες να βγάλεις τάστα, κοκκαλάκια κτιλ και να πλανίσεις την ταστιέρα. Κι αυτό θα είναι λίγο βάσανο με το χέρι (εγώ θα χρησιμοποιούσα ροκάνι ή ακόμα και γυαλοχαρτιέρα ξεκινώντας με Νο 40).
Αν έχεις κάποιον γνωστό ξυλουργό (*) θα μπορούσες να του ζητήσεις να στην περάσει σε σταθερή πλάνη όπως είναι πάνω στο όργανο - δυο λεπτά θα πάρει (αλλά να είναι νηφάλιος ο μάστορας   ;D ).
......................................
Σε κάθε περίπτωση (ακόμα κι αν ξεκολλήσει η ταστιέρα) θα χρειαστείς μια άκαμπτη ράβδο (π.χ. σωλήνα αλουμινίου ευθύγραμμο) ή ένα κομμάτι μάρμαρο (ακόμα καλύτερα γρανίτη - μη "γυαλισμένο") σαν οδηγό "ευθείας" όπου θα κολλήσεις γυαλόχαρτο για να γυαλοχαρτάρεις το μπράτσο, να το καθαρίσεις και να του δώσεις κλίσεις

(διάβασε εδώ
http://www.luthier.gr/index.php?topic=43.msg374#msg374
κι εδώ
http://www.luthier.gr/index.php?topic=630.0

αν δεν τόχεις κάνει ήδη, γενικά κάνε μια αναζήτηση για γωνίες μπράτσου σε σχέση με το ύψος του καβαλάρη (στην ένωση με το σκάφος) αλλά και την ίδια την ταστιέρα (αντισκεύρωμα), θα πρέπει να τα ορίσεις κάποια στιγμή)

..................................

Υποθέτω ότι έχεις ελέγξει  ότι το "νέο" καπάκι καλύπτει το παλιό σε επιφάνεια και ψιλο-ταιριάζουν οι εγκάρσιες κλίσεις (αν έχει).
Από καμάρια τι γίνεται? Θα μπορούσες να ανεβάσεις φωτογραφία του καπακιού από μέσα ?

(*) αν είσαι ο alk από το rembetiko.gr ίσως να επικοινωνήσεις με τον georgei, δεν ξέρω σε ποιά πόλη ακριβώς βρίσκεται αλλά πιθανόν να γνωρίζει κάποιον που θα μπορούσε να βοηθήσει.
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 04, 2014, 12:35:37 μμ από mato »

alk

• Newbie
  • *
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 04, 2014, 01:12:22 μμ »
Ευχαριστώ πολύ.

Η κόλλα είναι τόσο δυνατή που ακόμα και με ζεστή σπάτουλα, η αποκόλληση δεν γίνεται 100% καθαρά και φοβάμαι οτι ίσως χρειαστώ λίγο στοκάρισμα στο μανίκι αργότερα, πράγμα όχι καταστροφικό καθώς είναι βαμμένο μαύρο.
Θα ήθελα πάντως να την αφαιρέσω ολόκληρη αν γίνεται έτσι ώστε να τη χρησιμοποιήσω ως σημείο αναφοράς για την επόμενη. Ίσως χρειαστεί.
Το πάω πολύ αργά και σταματάω όταν τελειώνει η υπομονή μου  ;D

Το ...νέο καπάκι νομίζω είναι στο ίδιο καλούπι. Η μεγάλη διαφορά είναι στα καμάρια καθώς είναι ....λίγο μπομπέ-κοίλο ενώ αυτό που έχει τώρα είναι εντελώς πλακέ.
Τα καμάρια του όμως δεν μου αρέσουν, δείχνουν κάπως τσαπατσούλικα, θα δοκιμάσω να φτιάξω άλλα. Θα ανεβάσω φωτογραφία αργότερα.
Το ενδιαφέρον είναι οτι το "νέο" καπάκι δεν έχει παίξει ποτέ, αν και παλιό. Το καπάκι (μαζί με το υπόλοιπο όργανο) ήταν μέρος συλλογής μιας εταιρίας που έκανε σκηνικά κλπ για ταινίες και θέατρο οπότε χρησιμοποιήθηκε ως διακόσμηση σε διάφορα θέατρα ή και ταινίες (δεν ξέρω που ακριβώς) μέχρι που διαλύθηκε.
Πάω για σπάτουλα! και πάλι ευχαριστώ.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 04, 2014, 05:23:03 μμ »

Θα ήθελα πάντως να την αφαιρέσω ολόκληρη αν γίνεται έτσι ώστε να τη χρησιμοποιήσω ως σημείο αναφοράς για την επόμενη. Ίσως χρειαστεί.
Το πάω πολύ αργά και σταματάω όταν τελειώνει η υπομονή μου  ;D

Έτσι είναι, μερικές δουλειές είναι άχαρες και θέλουν και υπομονή.

Σχετικά με το "σημείο αναφοράς"....
οι συνήθεις αναφορές είναι το ύψος καβαλάρη και το ύψος χορδών στο 1ο και 12ο τάστο. Αν τα μέτρησες αυτά πριν βγάλεις τις χορδές, ή ακόμα κι αν δεν τα μέτρησες - αλλά ξέρεις τι ύψη θέλεις, η παλιά ταστιέρα λίγα θα σου πει.
Μια άλλη σκέψη που μου ήρθε ενδιάμεσα: εκτός του βαψίματος, μήπως έξυσες το μπράτσο (ή αν φαίνεται μέσα από την τρύπα η άκρη του αρσενικού μόρσου) έχεις ιδέα αν το μπράτσο είναι από ένα ή περισσότερα κομμάτια? αν είναι ένα, σκέφτεσαι να βάλεις κόντρα ?

Παράθεση από: alk
Το ...νέο καπάκι νομίζω είναι στο ίδιο καλούπι. Η μεγάλη διαφορά είναι στα καμάρια καθώς είναι ....λίγο μπομπέ-κοίλο ενώ αυτό που έχει τώρα είναι εντελώς πλακέ.

αυτό μάλλον "έρχεται" βαθαίνοντας τα χείλη του σκάφους εκατέρωθεν, αλλά θα εξαρτηθεί βέβαια από τα νέα καμάρια.

Καλή συνέχεια !

alk

• Newbie
  • *
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 04, 2014, 07:24:36 μμ »
[img=http://s4.postimg.org/jiu8zrmah/20140804_170755.jpg]

[img=http://s29.postimg.org/9rlvctajn/20140804_170759.jpg]

[img=http://s13.postimg.org/rmm177dar/20140804_170830.jpg]

και το καπάκι εσωτερικά.
έχει ένα μικρό σχίσιμο παράλληλα της ταστιέρας (δεν το έκανα εγώ!) το οποίο, εφόσων είναι μεταξύ τάκου και μικρού καμαριού ελπίζω να μην προκαλέσει πρόβλημα αφού το κολλήσω κάπως.
Τα καμάρια δεν μου αρέσουν πολύ. Θα προσπαθήσω να φτιάξω άλλα,αν δω οτι πάει καλά, θα τα αντικαταστήσω.

Καθώς προχωράω με την αφαίρεση ταστιέρας, βρήκα πως κατά την κατασκευή μάλλον, μπήκε λεπτή σφήνα μεταξύ ταστιέρας και μανικιού, στην βάση, αμέσως μετά τον τάκο, πράγμα που σημαίνει οτι...και να βγάλω τέλεια την ταστιέρα, το μανίκι απο κατασκευής του δεν είναι τέλειο και θα χρειαστεί δουλειά.

Το μανίκι έχει κόντρα, όπως ακριβώς φαίνεται στον κομμένο τάκο του νέου καπακιού στις παραπάνω φωτογραφίες. Είναι ίδιο ακριβώς.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 04, 2014, 08:31:24 μμ »
Το καπάκι μου φαίνεται μια χαρά με το κάψιμο του πίσω από τον καβαλάρη, το ενισχυτικό στην ένωση. Αν προσπαθήσεις να ξεκολλήσεις τα καμάρια υπάρχει πιθανότητα να κάνεις ζημιά στο καπάκι που είναι μαλακό.
Σχετικά με το την σφήνα ανάμεσα στην ταστιέρα και το καπάκι είναι συνηθισμένη τακτική μιας και μάνικο έχει προς τα πίσω κλίση και αφήνει κενό. Με ένα απλό πλάνισμα βγαίνει εύκολα. Την ίδια τακτική δουλεύω  και εγώ στις κατασκευές μου.
Παίρνω το θάρρος λοιπόν να προτείνω:
1) Προσεκτικό τρίψιμο το καπάκι (εσωτερική πλευρά) και τα  καμάρια να φύγουν οι κόλλες που έχουν ξεφύγει.
2) Διόρθωση των καμαριών - αν έχουν τίποτα ασσυμετρίες και χοντρόκοπιές.
3) Τοποθέτηση εσωτερικής ενίσχυσης (διπλό καπάκι) ανάμεσα  σε 1ο και 2ο καμάρι μαζί με μικρά καμαράκια να πλαισιώνουν το διπλό καπάκι. Πιστεύω πως με αυτόν το τρόπο το καπάκι θα δέσει καλά.
4) Μικρή εσωτερική ενίσχυση προαιρετικά κατά μήκος του σχισήματος. καπλαμαδάκι πλάτους ενός εκατοστού με τα νερά κάθετα.
Εξωτερικά το καπάκι έχει μια χαρά σχέδιο. Το πολύ πολύ αν δεν σου αρέσει η ροζέτα την αφαιρείς με το ρούτερ και και φτιάχνεις καινούργια της επιλογής σου. Το διπλό καπάκι από κάτω σου δίνει αυτήν την δυνατότητα χωρίς να φοβάσαι προβλήματα στατικά. Με τον ίδο τρόπο καθαρίζεις και τα κορδόνια από το καπάκι και προσθέτεις καινούργια της αρεσκείας σου.
Το καπάκι και την φιγούρα την φρεσκάρεις και γίνεται μια χαρά.
Εννοείται πως πρώτα ταριάζεις το καπάκι στο σκάφος να δείς τι περισεύει για να το φέρεις και μετά κάνεις όλα τα παραπάνω.
Το άλλο καπάκι εγώ δεν θα το πέταγα. Θα έβγαζα τα καμάρια με προσοχή και θα το ξαναταίριαζα - κόλλημα από την αρχή. Τρίψιμο εξωτερικά να έρθει στα ίσα του και θα το έβαζα σε άλλο όργανο.
Η όλη παραπάνω διαδικασία είναι αυτή που εγώ θα έκανα αν ήταν δικό μου το μπουζούκι και το καπάκι και με την δική μου εμπειρία και τεχνική από την εκτίμηση με φωτογραφίες.  Ένα πολύ παλιό καπάκι έχει ελαφρύνει πολύ, έχει πάρει τις τάσεις του και με το κατάλληλο δέσιμο μπορεί να βγάλει καλό ήχο. Το τόλμημα έχει δυσκολίες με πιθανή αστοχία αλλά είναι και πολύ ωραία πρόκληση που εγώ θα την έπαιρνα.
Ελπίζω να βοήθησα και να μην μπέρδεψα.
ΥΓ.
Αν είσαι από Αθήνα και σε ενδιαφέρει να το δούμε και από κοντά, πες γιατί μου φαίνεται ωραία περίπτωση.

Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

alk

• Newbie
  • *
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 04, 2014, 10:19:50 μμ »
Ευχαριστώ πολύ

Το καπάκι πίσω όντως δεν είναι γυαλοχαρτισμένο αλλά είναι ήδη πολύ λεπτό και το φοβάμαι
Επίσης, το σκέφτομαι λίγο ιστορικά το θέμα: Αν όντως έτσι το κάνανε το 60κάτι, ας μείνει έτσι....αλλά απο την άλλη, αυτό που λες για την εσωτερική ενίσχυση έχει πολύ νόημα και θα μου άρεσε και ...εκπαιδευτικά.

Τα άσχημα νέα είναι ότι δεν μπορώ να βρω τρόπο να αφαιρέσω την ταστιέρα καθαρά οπότε σίγουρα το μανίκι θα χρειαστεί λίγο διόρθωση στην ένωση του με την ταστιέρα. Πραγματικά διαολεμένη κόλλα.
όσο διαβάζω τόσο το φοβάμαι

Νόμιζα οτι απλά θα μπορούσα να αντιγράψω κάπως την ταστιέρα που βγάζω....
Πάμε σπάτουλα άλλο λίγο

Ευχαριστώ παιδιά, πραγματικά

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 04, 2014, 10:44:52 μμ »
να μαι κι εγώ.
συμφωνώ σε όλα με τον Δημήτρη, να πω κι εγώ την αποψή μου:
δεν θα άλλαζα καμάρια - τουλάχιστον όχι από την αρχή
φτιάξε ένα "εργαλείο" για την μορφοποίηση της εγκάρσιας τομής των καμαριών  : ένα κομμάτι ξύλο περίπου 10 εκ. μήκος και 3*3 εκ. στις άλλες διαστάσεις, άνοιξε μια σχισμή σε σχήμα "V" κατά μήκος και κόλλησε γιαλόχαρτο εσωτερικά στις παρειές του "V".
Τρίψε κατά μήκος τα καμάρια (να φωλιάζουν μέσα στο "V") και δες τι σου βγαίνει.
Μια "τυπική¨διάσταση καμαριού είναι 7-8 χλστ. στη βάση και 13-15 χλστ. ύψος στο κέντρο, να σβήνει στην κορυφή. Υπάρχουν και πολύ ψηλότερα / παχύτερα βέβαια, όμως στα δικά σου (με τις επιφυλάξεις της "φωτογραφικής διάγνωσης" όπως λέει ο Δημήτρης) μου φαίνεται ότι σε παίρνει.
Επίσης μου φαίνεται τερατώδης η "γλώσσα" (το κομμάτι που ενώνει τις δυο πλευρές του καπακιού πίσω από τον καβαλάρη).
Θα το κατέβαζα αρκετά, κάτω από 2 χλστ.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 04, 2014, 10:53:50 μμ »
Αν σε ενδιαφέρει να κρατήσεις το μάνικο και όχι την ταστιέρα απλά βγάλε τα τάστα και και φάε την ταστιέρα με το ροκάνι. Αν θέλεις την ταστιέρα φάε αντίςτοιχα το μάνικο.
Αν και τα δύο απλά οπλίσου με πολύ υπομονή. Την πιο λεπτή σπάτουλα αυτή των μπογιατζήδων για στοκάρισμα, πύρωμα στο καμινέτο η σπάτουλα και την βάζεις ανάμεσα σε μάνικο και ταστιέρα.
Υπομονή, υπομονή υπομονή και θα βγεί.
Δουλεύει το κόλπο ωραία αλλά αργά.
Δεν χρησιμοποιώ ποτέ θερμοπίστολο παρά μόνο αυτό. Χρησιμοποιώ δυο ή τρεις σπάτουλες ταυτόχρονα - δουλεύεις την μία και οι άλλες ζεσταίνονται. Αν κρυώσει η σπάτουλα δεν προχωράει. Οι σπάτουλες είναι αναλώσιμες και μετά από την χρήση πετιούνται γιατί στραβώνουν ή μαλακώνουν. Αυτές οι λεπτές έχουν συνήθως ένα λεπτό πλαστικό πιαστράκι που λείωνει από την θερμότητα οπότε τις βάζω καμιά φορά ξύλινο πηχάκι για ασφαλές πιάσιμο και πάντα με γάντι.
Μην μασάς προχώρα το! Όλα γίνονται.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

alk

• Newbie
  • *
« Απάντηση #10 στις: Αυγούστου 04, 2014, 11:48:43 μμ »
Νίκησα!

Ευχαριστώ παιδιά, η ταστιέρα βγήκε (2 κομμάτια)
το μανίκι δεν είναι ακριβώς...αλφάδι και ο κατασκευαστής νομίζω είχε καπλαμά για να διορθώσει ατέλειες. Τον μισό καπλαμά τον έκαψε η σπάτουλα μου...

Τώρα, βοήθεια παρακαλώ:
Ξεκίνησα να αφαιρώ το καπάκι. Με τη σπάτουλα δεν παίζει γιατί παίρνει φωτιά το πλαστικό.(ω ναί, είχαμε καπνούς)
Υπάρχουν προτάσεις;
Σκέφτομαι να δοκιμάσω διαλυτικό (nail polish remover) εξωτερικά μπας και χαλαρώσει το πλαστικό και φύγει...χωρίς να τσακωθούμε, και μετά να δουλέψω το καπάκι όπως μπορώ

alk

• Newbie
  • *
« Απάντηση #11 στις: Αυγούστου 05, 2014, 04:49:28 μμ »

το καπάκι βγήκε, όχι εντελώς καθαρά αλλά σώζεται. Είναι πολύ μέτριας ποιότητας και δεν μου κάνει κέφι να το κάνω τίποτα, νομίζω όμως μαζεύεται.

Το νέο ταιριάζει σε αρκετά καλό βαθμό. Είναι ελάχιστα μεγαλύτερο. Αποφάσισα να ακολουθήσω την συμβουλή του sakkalis και να δοκιμάσω εσωτερική ενύσχιση, προκειμένου να αντικατασταθούν τα πλαστικά στην τρύπα.

Σκέφτομαι το εξής: Να δοκιμάσω να κάνω μια μαύρη τρύπα με μαύρη πάστα, φιλέτο ξύλινο και κάνα απλό οστρακάκι και φιλέτο ξύλινο περιμετρικά καθώς και ασπρόμαυρο καπλαμά. Δηλαδή όπως κάποια ναπολιτάνικα μαντολίνα

πχ κάτι που βρήκα τυχαία online
http://img29.imageshack.us/img29/456/dsc00896fn.jpg

alk

• Newbie
  • *
« Απάντηση #12 στις: Αυγούστου 06, 2014, 12:11:44 μμ »
συγνώμη για τη φλυαρία

μπορώ να ρωτήσω 1-2 πράγματα;

1 Το μανίκι είναι σκεβρωμένο, στο γνωστό σημείο, προς το καράολο έχει πάρει λίγο μπροστά. Σκέφτομαι σε αυτό το στάδιο να το μαγκώσω σε μόρσα , κόντρα σε ίσια επιφάνεια,(μια ίσια ράβδο που έχω) μπας και έρθει,θα είχε νόημα;

2 Προβληματίζομαι με το σκάφος. Ο πίσω τάκος είναι πολύ μεγάλος και άχαρος...τούβλο. Μπορώ να τον λεπτύνω λίγο;
Επίσης, δεν έχει φιλέτα στήριξης για να πατήσει το καπάκι. Τα καμάρια είναι "χωνευτά" σε τρύπες μέσα στις ακριανές δούγες, οι οποίες βέβαια καλύπτονται από τα παραπέτια. Δηλαδή το καπάκι θα είναι κολλημένο στα καμάρια και στους 2 τάκους κυρίως, καθώς και στις ακριανές δόγες.Έτσι είναι από κατασκευής. Αυτό με προβληματίζει.
Θα είχε νόημα να έβαζα περιμετρικά στο σκάφος φιλέτα στήριξης για να κάτσει το καπάκι;
Συγκεκριμένα κοιτούσα αυτό του κ. Ανδρέου
http://2.bp.blogspot.com/-bLIPDNFMWok/TWloNfKJBtI/AAAAAAAAA7k/DzXXV1l1uOk/s1600/SP_A1319.jpg
και σκεφτόμουν να δουλέψω το σκάφος έτσι ώστε να δέσει, να ελαφρύνει λίγο στον πίσω τάκο και να να δεχτεί το καπάκι με κάποια ομοιογένεια περιμετρικά.
Σκέψεις;
Ευχαριστώ πολύ

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Αυγούστου 06, 2014, 01:50:00 μμ »
Καλημέρα.
Οι σκέψεις μου στις ερωτήσεις σου:
1. Οχι. Δεν νομίζω. Υπάρχουν άλλες λύσεις που εξαρτώνται πάντα από την κατάσταση. Αν το μάνικο έχει πάχος αρκετό και είναι ισχυρό (με κόντρες?),  πιθανότατα να σε παίρνει να το πλανίσεις και να το φέρεις εκεί που χρειάζεται. Μετά με μία εβένινη ταστιέρα (ίσως λίγο πιο χοντρή - εξαρτάται από το πάχος και την δύναμη του εναπομείναντος μάνικου) λογικά δεν θα έχεις πρόβλημα. Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα αν μην έχει κόντρες και να το φοβάσαι στην αντοχή. Τότε μπορείς να βάλεις φυτευτή κόντρα για να το ενισχύσεις (π.χ. ρουτάρεις αυλάκι και εμφυτεύεις εβένινη κόντρα, βέργα ή ακόμα και carbon fire, ή ????? ή ???? - η ευρηματικότητα δεν έχει όρια) αλλά το όλο επιχείρημα είναι δύσκολο και απαιτεί πολύ λεπτοδουλειά. Άστο καλύτερα αν δεν αισθάνεσαι έτοιμος για κάτι τέτοιο. Αν το σκεύρωμα είναι μεγάλο και δεν μένει ψωμί στο μάνικο καλύτερα να αλλάξεις το μάνικο εξαρχής να μην παιδεύεσαι, να ξέρεις τι έχεις και να βαδίζεις πιο σίγουρα.
2. Τον τάκο αν πιστεύεις ότι είναι πολύ μεγάλος και προσθέτει βάρος μπορείς να τον ελαφρύνεις μέχρι εκεί που πιστεύεις ότι δεν θα επηρεάσει την αντοχή του. Όλα αυτά βεβαίως δεν εκτιμώνται παρά μόνο από κοντά. Όλα αυτά είναι πάντα εκτίμηση μιας και ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Σχετικά με τα εσωτερικά παραπέτια νομίζω ότι χρειάζονται γιατί όχι μόνο κρατάνε καλύτερα το καπάκι αλλά έτσι δένεις το σκάφος αυξάνοντας την ακαμψία του. Αυτά που δουλεύει ο Δημήτρης ο Ανδρέου είναι από τεχνική κιθάρας. Εγώ χρησιμοποιώ απλά δύο ντούγες εσωτερικά. Πιστέυω πως του δίνει μεγαλύτερη αντοχή στο σκάφος. Το πάτημα στο καπάκι είναι μια χαρά με αυτό τον τρόπο μιας και στην ουσία θα πατάει πάνω σε επιφάνεια πλάτους ίσο με το πάχος τριών ντουγών (εσωτερικό παραπέτι, ντούγα και εξωτερικό παραπέτι ή κολλάντζα) - πάνω από έξι (6) χιλιοστά υπό νορμάλ συνθήκες. Για μένα κάντο οπωσδήποτε. Πάνω στα εσωτερικά παραπέτια να σκάψεις θηλυκή υποδοχή για μπαίνουν τα καμάρια.

Γενική συμβουλή:
Πίστεψε στον εαυτό σου πρώτα απ'όλα, εκτίμησε την κατάσταση και αποφάσισε ότι εσύ κρίνεις απαραίτητο. Κατέγραφε πάντοτε τι κάνεις (διαστάσεις, παρατηρήσεις και ότι άλλο) ούτως ώστε να έχεις μια άποψη για την αιτία που τα πράγματα πήγαν ή δεν πήγαν καλά. Μη φοβάσαι να κάνεις λάθη αρκεί να μαθαίνεις από αυτά.
Όπως έγραψα και στο πρώτο μήνυμα, όλα αυτά που γράφω προκύπτουν από την δική μου εμπειρία, ''γνώση'' και πρόσσεγγιση πάνω στην οργανοποιία, όχι απαραίτητα σωστή (εξ'ολοκλήρου ή εν μέρει). Σίγουρα θα υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις/πρακτικές. Πάρε ιδέες και κάνε την δική σου προσσέγγιση, αυτή που σου κάθεται εσένα καλύτερα.
Ξέρεις πόσα όργανα φτιαχτήκανε με ''σωστές'' πρακτικές, μεθόδους, σχέδια αλλά εν τέλει είχαν είτε αστοχία (αντοχής), είτε βγήκαν μουγκά ή.... ή΄...
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΣΤΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ αν βγει το όργανο κακό μιας και όλα κρίνονται εντέλει εκ του αποτελέσματος.
Συγνώμη αν απλά σε κούρασα με την πολυλογία μου χωρίς να σε βοηθήσω.
Φιλικά.
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 06, 2014, 02:01:14 μμ από sakkalis »
Δημήτρης Σ.

alk

• Newbie
  • *
« Απάντηση #14 στις: Αυγούστου 06, 2014, 02:04:20 μμ »
ευχαριστώ πάρα πολύ, η βοήθεια σου πραγματικά μου δίνει θάρρος

Αποφάσισα τα εξής:
Αν και το μανίκι έχει κόντρα, δεν είναι ιδιαίτερα παχύ. Δεν θα το πλανίσω καθώς φοβάμαι ότι θα το αποδυναμώσω. Θα δοκιμάσω να προσθέσω λεπτό ξύλο από πάνω και σταδιακά να μειώσω το πάχος όπου χρειάζεται έτσι ώστε να καταλήξω με μια επίπεδη επιφάνεια. Αυτό για 2 λόγους.
1, γιατί η επιφάνεια του μανικιού είναι χάλια και θέλει δουλειά έτσι και αλλιώς.
2 γιατί είναι μια επιλογή που,  και να αποτύχω, μπορώ απλά να γυρίσω στο 0 χωρίς να έχω προκαλέσει μόνιμες ζημιές.

Παραγγέλνω παραπέτια και λοιπά σύνεργα!
και πάλι ευχαριστώ

Tags: