Καλημέρα.
Οι σκέψεις μου στις ερωτήσεις σου:
1. Οχι. Δεν νομίζω. Υπάρχουν άλλες λύσεις που εξαρτώνται πάντα από την κατάσταση. Αν το μάνικο έχει πάχος αρκετό και είναι ισχυρό (με κόντρες?), πιθανότατα να σε παίρνει να το πλανίσεις και να το φέρεις εκεί που χρειάζεται. Μετά με μία εβένινη ταστιέρα (ίσως λίγο πιο χοντρή - εξαρτάται από το πάχος και την δύναμη του εναπομείναντος μάνικου) λογικά δεν θα έχεις πρόβλημα. Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα αν μην έχει κόντρες και να το φοβάσαι στην αντοχή. Τότε μπορείς να βάλεις φυτευτή κόντρα για να το ενισχύσεις (π.χ. ρουτάρεις αυλάκι και εμφυτεύεις εβένινη κόντρα, βέργα ή ακόμα και carbon fire, ή

?? ή

? - η ευρηματικότητα δεν έχει όρια) αλλά το όλο επιχείρημα είναι δύσκολο και απαιτεί πολύ λεπτοδουλειά. Άστο καλύτερα αν δεν αισθάνεσαι έτοιμος για κάτι τέτοιο. Αν το σκεύρωμα είναι μεγάλο και δεν μένει ψωμί στο μάνικο καλύτερα να αλλάξεις το μάνικο εξαρχής να μην παιδεύεσαι, να ξέρεις τι έχεις και να βαδίζεις πιο σίγουρα.
2. Τον τάκο αν πιστεύεις ότι είναι πολύ μεγάλος και προσθέτει βάρος μπορείς να τον ελαφρύνεις μέχρι εκεί που πιστεύεις ότι δεν θα επηρεάσει την αντοχή του. Όλα αυτά βεβαίως δεν
εκτιμώνται παρά μόνο από κοντά. Όλα αυτά είναι πάντα
εκτίμηση μιας και ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Σχετικά με τα εσωτερικά παραπέτια νομίζω ότι χρειάζονται γιατί όχι μόνο κρατάνε καλύτερα το καπάκι αλλά έτσι δένεις το σκάφος αυξάνοντας την ακαμψία του. Αυτά που δουλεύει ο Δημήτρης ο Ανδρέου είναι από τεχνική κιθάρας. Εγώ χρησιμοποιώ απλά δύο ντούγες εσωτερικά. Πιστέυω πως του δίνει μεγαλύτερη αντοχή στο σκάφος. Το πάτημα στο καπάκι είναι μια χαρά με αυτό τον τρόπο μιας και στην ουσία θα πατάει πάνω σε επιφάνεια πλάτους ίσο με το πάχος τριών ντουγών (εσωτερικό παραπέτι, ντούγα και εξωτερικό παραπέτι ή κολλάντζα) - πάνω από έξι (6) χιλιοστά υπό νορμάλ συνθήκες. Για μένα κάντο οπωσδήποτε. Πάνω στα εσωτερικά παραπέτια να σκάψεις θηλυκή υποδοχή για μπαίνουν τα καμάρια.
Γενική συμβουλή:
Πίστεψε στον εαυτό σου πρώτα απ'όλα, εκτίμησε την κατάσταση και αποφάσισε ότι εσύ κρίνεις απαραίτητο. Κατέγραφε πάντοτε τι κάνεις (διαστάσεις, παρατηρήσεις και ότι άλλο) ούτως ώστε να έχεις μια άποψη για την αιτία που τα πράγματα πήγαν ή δεν πήγαν καλά. Μη φοβάσαι να κάνεις λάθη αρκεί να μαθαίνεις από αυτά.
Όπως έγραψα και στο πρώτο μήνυμα, όλα αυτά που γράφω προκύπτουν από την δική μου εμπειρία, ''γνώση'' και πρόσσεγγιση πάνω στην οργανοποιία, όχι απαραίτητα σωστή (εξ'ολοκλήρου ή εν μέρει). Σίγουρα θα υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις/πρακτικές. Πάρε ιδέες και κάνε την δική σου προσσέγγιση, αυτή που σου κάθεται εσένα καλύτερα.
Ξέρεις πόσα όργανα φτιαχτήκανε με ''σωστές'' πρακτικές, μεθόδους, σχέδια αλλά εν τέλει είχαν είτε αστοχία (αντοχής), είτε βγήκαν μουγκά ή.... ή΄...
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΣΤΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ αν βγει το όργανο κακό μιας και όλα κρίνονται εντέλει εκ του αποτελέσματος.
Συγνώμη αν απλά σε κούρασα με την πολυλογία μου χωρίς να σε βοηθήσω.
Φιλικά.