Ευχαριστω παιδια, να 'στε καλα!!!
Χαιρετώ την όμορφη παρέα. Σας παρακολουθώ χρόνια και θέλω να σας συγχαρώ όλους για τις πολύ όμορφες κατασκευές σας και τις γνώσεις που μοιράζεστε!
Νομίζω όμως ότι ήρθε η ώρα εκτός από το να παρακολουθώ τις όμορφες συζητήσεις σας να ξεκινήσω να λύνω και τις απορίες μου οπότε με αφορμή μια φράση του Δημήτρη ξεκινάω:
Δημήτρη καταρχήν πολλά μπράβο και από εμένα, το οργανάκι είναι πανέμορφο! Αναφέρεις πιο πάνω ότι μετά την τοποθέτηση των τάστων τα ξαναέβγαλες και χαλάρωσες το χάραγμα. Μπορείς να εξηγήσεις τι εννοείς λέγοντας "χαλάρωσα" και που σε βοήθησε?
Βαγγελη, οταν θελουμε π.χ. να "καρφωσουμε" ταστα 0,5mm, χαραζουμε με πριονι 0,4. Η διαφορα μας λοιπον ειναι ενα δεκατο του χιλιοστου για να καρφωσει το ταστο. Αν εχεις π.χ. 35 ταστα, εχουμε συνολο 3,5mm επιμηκινση στην ταστιερα (θεωριτικα παντα γιατι ενα μερος θα το αποροφισει το ξυλο). Η επιμηκινση αυτη ειναι στην μια πλευρα της ταστιερας, την πανω που χαραξαμε. Αρα αυτη θα γυρισει σαν τοξο προς τα πισω. Οσο ποιο σφιχτο ειναι λοιπον το χαραγμα και οσο ποιο σκληρη ειναι η ταστιερα, τοσο ποιο πολυ θα γυρισει προς τα πισω. ελπιζω να βοηθησα.
Γιαννη κατσε να φτιαξω το σκαφος και αγριελιτσα θα βρουμε!
Τασο το καπακι ειναι τρια ισα μερη.