Αποστολέας Θέμα: Λύγισμα ενδιάμεσων φιλέτων  (Αναγνώστηκε 9130 φορές)

amigo

• Jr. Member
  • **
Λύγισμα ενδιάμεσων φιλέτων
« στις: Αυγούστου 04, 2011, 09:18:04 πμ »
Καλημέρα
Τά ενδιάμεσα φιλέτα που μπαίνουν ανάμεσα στίς ντούγες τα λυγίζετε κι αυτά; Αν ναί ΠΩΣ;Εχω πάρει φιλέτα απο Σοφιανο που εχουν πάχος 0,50 mm και πλάτος 3mm (αυτά μου εδωσε ο Γιώργος για οσους τον ξέρουν) και σήμερα προσπάθησα να τα λυγίσω αλλά αδύνατον. Μήπως πρέπει ο καπλαμάς να εχει περισσότερο πάχος;

moytro

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: rosewood
  • Αριθμός κατασκευών: 7
Απ: Λύγισμα ενδιάμεσων φιλέτων
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 04, 2011, 09:43:51 πμ »
καλημέρα amigo! αυτό το είδες?
http://www.luthier.gr/index.php?topic=99.0

amigo

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 04, 2011, 10:10:48 πμ »
Πολλές φορές. Ειδα ομως και αυτό:
http://img135.imageshack.us/img135/5821/16710988.jpg

chris

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 04, 2011, 12:17:40 μμ »
φίλε amigo τό λυγιζμα αυτό τών φιλέτων είναι χωρίς νά υπερβάλω παιχνίδι αρκεί νά έχεις τό σωστό εργαλείο γιά λύγιζμα.Από τό πρώτο σκάφος πού έκανα αντιμετώπησα τό πρόβλημα αυτό καί μέ διάφορα πειράματα πού έκανα τελικά βρήκα τόν τρόπο.ό σωστός  καί μαστορικος τρόπος είναι νά λυγίζεται επάνω στό σκάφος τήν ώρα πού σιδερώνης τήν ντούγια αλλά εκεί θέλη τέχνη τήν οποία εμείς δέν έχουμαι καί έτσι θά βολευτούμαι μέ τόν τρόπο τού λυγύζματος.Τί θά κάνης γιά νά μήν πεδεύεσε κόίτα αυτό καί άν δέ τό καταλάβης ξανά ρώτα μου  http://kacoyannakis.com/blog/2008/02
 ξέχασα νά σού πώ ότι εγώ τά λυγίζω 5 κομάτια μαζί σέ τρείς φορές 15 κομάτια καί η όλη διαδικασία δέν κρατάει πάνω από 5 λεπτά
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 04, 2011, 12:30:35 μμ από chris »

moytro

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: rosewood
  • Αριθμός κατασκευών: 7
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 04, 2011, 12:34:43 μμ »
amigo to link που είδες, δείχνει λύγισμα χοντρών φιλέτων, τα οποία δέν λυγίζουν πάνω στο σκάφος με την ψαρόκολλα.
Ενδιαφέρον και ο τρόπος που δείχνεις chris

amigo

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 04, 2011, 01:02:51 μμ »
Φίλε μου chris
Αν μπορείς γινε λιγο πιο επεξηγηματικός. Τί χρησιμοποιει δηλ σφιγτήρες κυκλικούς; Ειναι ευκολο να λυγίσεις το φιλέτο ως προς την φαρδιά του διάσταση (3mm)
ως προς την στενή του διάσταση του 0.5 mm ομως;
Φίλε moytro οταν μιλάς για χοντρά φιλέτα τι εννοείς; Γιατι εγώ γνωρίζω   μονο αυτα των 0,5 mm από καπλαμά. Υπάρχουν και πιό χοντρά και αν ναί σε τι πάχος.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας

chris

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 04, 2011, 01:33:46 μμ »
amigo   άν έχης γιά λύγιζμα σωλήνα στρόγκυλή  θά κόψης 2 κομάτια από φύλο αλουμίνιο 3μμ πάχος καί περίπου 10 μμ φάρδος τό αλουμίνιο λυγίζη πολύ εύκολα επάνω σέ μιά σωλήνα σιδερένια γιά νά λυγύση ομοιόμορφα χωρίς τσάκες  στά άκρα θά κάνης αυτάκια θά τά τρυπίσης καί μέ ένα μπουλονάκι ολόπασο 1\4 καί μιά πεταλούδα γιά να τό σφίγκης επάνω καί νά τό μετακινής όσο θέλης. ¨Έτσι θά γίνη ένα καναλάκι μέ βάθος 3 μμ καί στό φάρδος ανάλογα μέ πόσα φιλέτα θά λυγίζης τήν κάθε φορα εγώ τό ριθμήζω ανά 4-5 τά βρέχης λίγο μέ ένα σφουγκάρι τά βάζης τό ένα πάνω στό άλλο  τό  πάχος τώρα θά είναι βρεγμένα περίπου3,5 μμ τά βαζης μέσα στο κανάλι αυτό καί πολύ μαλακά καί σιγά σιγά τά λυγίζης όπως ακριβώς τίς ντούγιες  φισικά στό σοροκο .¨Αν η  εργασία γίνη σωστά δέν χρειάζεται νά κάνης τίποτα άλλο. Εάν τά κάνης τώρα στήν αρχή λίγο σγουρά πού λέμε τότε θά τά σιδερώσης μέ τό ηλεκτρικό σίδερο νά γίνουν ισια .Αυτή είναι η όλη διαδικασία.Γιά τήν τοποθέτηση δέ ανάμεσα στίς ντούγιες θά βάζης κόλα ξεχωριστά στό φιλέτο καί θά τότοποθετής επάνω στήν   ντούγια μετά θά βάζης κόλα στήν επόμενη ντούγια καί θά  την τοποθετής τήν τούγα επάνω στό φιλέτο σιδέρωμα καί μαυτό τόν τρόπο προχωράς βάζωντας καρφάκια μέχρι νά στεγνώση  ηκόλα

amigo

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 04, 2011, 02:05:47 μμ »
ΕΙΣΑΙ ΘΕΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ρεμα

• Full Member
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 18, 2011, 04:24:10 μμ »
σ'αυτο το βιντεακι ο Καρβουνης στο τελος βαζει ενα φιλετο αρκετα ευλυγιστο!μπορει κανεις να πει τι ειναι??

The Art of Giannis Karvounis

locrian

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 18, 2011, 05:02:25 μμ »
Καπλαμάς είναι. Η δυσκολία λυγίσματος του φιλέτου είναι στο πίσω μέρος του σκαφους που έχει μεγαλύτερη καμπύλη, η διαδικασία αυτή όμως δεν φαίνεται στο βιντεο. Το λύγισμα στο πίσω μέρος το κάνει σιδερόνοντας με τα πυρομένα σίδερα που έχει στο πετρογκάζ. Κάτι που βοηθάει απίστευτα σε αυτό είναι το συμπαγές καλούπι που χρησιμοποιεί καθώς το φιλέτο βρίσκει αντίσταση σε αυτό. Κάτι τέτοιο είναι αρκετά πιο δύσκολο σε καλούπια με καρίνα και νομείς.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 18, 2011, 09:22:20 μμ »
Καπλαμάς είναι. Η δυσκολία λυγίσματος του φιλέτου είναι στο πίσω μέρος του σκαφους που έχει μεγαλύτερη καμπύλη, η διαδικασία αυτή όμως δεν φαίνεται στο βιντεο. Το λύγισμα στο πίσω μέρος το κάνει σιδερόνοντας με τα πυρομένα σίδερα που έχει στο πετρογκάζ. Κάτι που βοηθάει απίστευτα σε αυτό είναι το συμπαγές καλούπι που χρησιμοποιεί καθώς το φιλέτο βρίσκει αντίσταση σε αυτό. Κάτι τέτοιο είναι αρκετά πιο δύσκολο σε καλούπια με καρίνα και νομείς.
εγω διπλα στο πετρογκαζ βλεπω και δυο λαστιχα για ψαροντουφεκο.Τι να χρειαζονται αραγε?
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 18, 2011, 09:43:45 μμ »
Καλησπερα
Απο οτι ειδα εχει συστημα να λυγιζει τις δουγιες πολλες μαζι!
Στο βαθος πισω απο τα λαστιχα φαινεται και ενα κομματι λαμαρινα οπου με αυτο
στερεωνει τις δουγιες πανω σε ενα θερμαινομενο σωμα και το σφιγγει με τα λαστιχα!

Αυτο που ξεχωριζω στο βιντεο που το εχω δει εδω και καποιο διαστημα ειναι οτι βαζει το φιλετο
στο κεντρο της δουγας και μετα μπαινει μπροστα πανευκολα! Επισης βαζει κολα και στη δουγα και
στον τακο! Εχει δουγιες ετοιμες λυγισμενες και προχωραει γρηγορα!
Για διορθωση στο λυγισμα τις λυγιζει με το πυρωμενο σιδερο!

Με εντυπωσιασε και το μεγαλο πλατος της πλανης!
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 18, 2011, 09:45:41 μμ από Ανδρέου Δημ. »

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 18, 2011, 10:19:26 μμ »
Τέτοιας λογικής συσκευή έχω δει σε video Τούρκου οργανοποιού (1:26 του Video). Βοηθάει στο να έχεις έτοιμες ντούγιες για πλάνισμα. Μεγάλη εξοικονόμηση χρόνου.
YILMAZ SAZ EVİ BAĞLAMA YAPIMI 1.BÖLÜM

Όσον αφορά στην τοποθέτηση του φιλέτου, νομίζω ότι η καλύτερη διαδικασία είναι για τον καθένα αυτή που τον βολεύει. Προσωπικά βρίσκω πολύ βολικό το να ξεκινάω το φιλέτο από τον τριγωνικό τάκο και σιγά σιγά με την βοήθεια σίδερου (σιδερώματος ρούχων χωρίς ατμό) να το λυγίζω και να το κολάω μέχρι να φθάσω στο άλλο τάκο. Όσον αφορά στο μασίφ καλούπι ή με καμάρια, προσωπικά με τον τρόπο που περιέγραψα παραπάνω, δεν αντιμετώπισα πρόβλημα με τα φιλέτα στο δικό μου καλούπι που είναι με καμάρια.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

αποστολης τ

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 08:32:09 μμ »
ανοιξα ενα αυλακι σε ενα κοντρα πλακε οσο ειναι το παχους του φιλετου και με βρεξιμο και ζεσταμα με το σιδερο λυγιζω τα φιλετα.

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Φεβρουαρίου 27, 2012, 08:33:49 μμ »
Ωραίος ο Αποστόλης !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Tags: