Αποστολέας Θέμα: διαστήματα ταστιέρας στο σάζι  (Αναγνώστηκε 24455 φορές)

mouriii

• Jr. Member
  • **
Απ: διαστήματα ταστιέρας στο σάζι
« Απάντηση #15 στις: Νοεμβρίου 22, 2013, 02:01:53 πμ »
Παράθεση
φίλε murii .... απο την εικόνα που παρέθεσες στο link....κάτι "έπιασα"......πήρα την 53 ΤΕΤ σκάλα που αναφέρεις (53 χωρίσματα στην οκτάβα)....και έφτιαξα μια ταστιέρα κατά "ΤΗΜ"  (τι σημαίνει αυτό ??? ...κανείς???)
   Φιλε Boulis καλά έκανες και έφτιαξες ταστιέρα κατά THM(turk halk muzik{Turkish folk music}) γιατί αυτή είναι και η πιο σύνηθες (μεταγενέστερη)  στην Τουρκία πλέον. Το ΤΚΜ( turk klasik muzik)  το χρησιμοποιούσαν τα παλαιότερα χρόνια.
Παράθεση
.....αρχίζοντας απο το ΝΤΟ ..
...βγάζει 17 τάστα στην οκτάβα όπως και αυτή που έβαλα αρχικά...
....

(μάλλον λάθος αυτό....οι θεωρητικοί αρχίζουν απο το ΝΤΟ.....εδώ μάλλον πρέπει να θεωρηθεί το πάνω κόκκαλο στο ΡΕ ή στο ΛΑ .... πιστεύω...)
Το τουρκικό συνηθέστερο είναι λα(μουργκανα)-σολ-ρε, αλλά έχει και ντουζένια, εγώ όταν θέλω να παίξω ρεμπέτικα το κουρδίζω ρε-λα-ρε. Ένα προσέξεις οι νότες που έχουν ισες αποστάσεις είναι οι ρε-λα-σολ-μι-σι και συγκεκριμένα ακoλουθούν την σειρά 3-2-1 στα διαστήματα με αποτέλεσμα εάν κουρδίσεις σε αυτές τότε θα ακλουθείς το σύστημα THM πιστά.
Παράθεση
η ταστιέρα που παραθέτεις στην εικόνα μάλλον είναι ανάποδα ;;; θα έπρεπε να έχει την αρχή της προς τα αριστερά....να ταιριάζει με το σχήμα απο πάνω της.....(λέω εγώ τώρα)....
Η εικόνα έχει λόγο που είναι ανάποδα, για να μπορέσεις να το συνδυάσεις με το πεντάγραμμο και όχι με το μανίκι κάποιου οργάνου… τα πνευστά π.χ. δεν έχουν μανίκι  ;D.
Παράθεση
οι φόρμουλες απο τη Σμύρνη που παραθέτεις (προφανώς δίνουν 19 νότες στην οκτάβα) θα έπρεπε να μας πούν και πιά νότα θεωρείται στο "0" της σκάλας ..... απο τα κουρδίσματα που είδα στο νέτ μάλλον θα έπρεπε να είναι ρε ή λα.....αλλά ποιός ξέρει τι γίνεται και στα βάθη της ανατολής......
Από αρχική νότα σε δεύτερη νοτα(οκτάβα) έχει 17 περντέδες η κλίμακα που παραθέτω. Τώρα όποια και να πάρεις ως αρχική νότα οι περντεδες μένουν 17.απλα έχω δώσει 19 σε αριθμό γιατί στον cura συνήθως τοποθετούν 19 περντέδες.Τίποτα δεν ξεφεύγει από το ελληνικό μεράκι ακόμη και αυτά που γίνονται  στα βάθη της ανατολής  ;) .

mouriii

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #16 στις: Νοεμβρίου 22, 2013, 02:23:30 πμ »
Παράθεση
....πάρτε το και απο Ρε (το ονομα των αρχειων ειναι λαθος)........ τώρα μοιάζει πιο πολύ με σάζι........δεν εχω και χοντρή μπετονιά.....γμτ..μου.

οποιος το θέλει σε Λα ..... να δώσει μήκος σκάλας- φάρδος ταστιέρας και το κάνω τάκα-τάκα........τώρα που γυρίζει και βαριέμαι..... :-* :-*

Όπως θα κατάλαβες είτε λα είτε ρε είναι το ένα και το αυτό
Παράθεση
...κούρδισμα απ΄ότι είδα ιντερνετικώς .... συνήθως σολ ρε λα (βολεύει αν παίζεις λύρα ή βιολί) ..... αλλά είδα (ιντερνετικώσ πάντα) και πολλά ρε λα ρε (βολεύει αν παίζεις τρίχορδο)..

το 650 κοντό είναι σίγουρα ..... τα σάζια που βρήκα ήταην κόντα 80-90 εκαταστα μήκος χορδής...... αλλά έχει και κοντύτερα "σάζια" ...σαν τζουράδες ή μπαγλαμάδες που ονομάζονται αλλιώς .......ότι θέλεις κάνεις.....το 650 βολεύει του κιθαρόβιους......

σου παραθέτω ένα ακόμη ποστ μου για να σε διευκολύνει http://www.luthier.gr/index.php?topic=1270.msg20207#msg20207

Παράθεση
κάπου στο φόρουμ είδα για δέσιμο τάστων με χαλκόσυρμα .....

μην το επιχειρήσεις θα χαλάσει ο ήχος στο όργανο , εάν προσέξεις στα σαζια δεν υπάρχει τίποτα μεταλλικό πλην της χορδής.

BOULIS13

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: kung-fu - street fight - ελληνορωμαϊκη
  • Αριθμός κατασκευών: 7*1/2
« Απάντηση #17 στις: Νοεμβρίου 27, 2013, 05:02:12 μμ »
....η σκάλα του σμυρνιού μάστορα ....απο το λινκ....http://www.luthier.gr/index.php?topic=1270.msg20207#msg20207

http://www.2shared.com/file/OaS7jLQr/SKALA_SMYRNIS.html

έτσι χάριν πληρότητας......στο dxf φαίνεται στο τέλος....μαζί με διάφορες άλλες....
κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #18 στις: Δεκεμβρίου 03, 2013, 08:40:42 μμ »
..με πολύ τύχη ειδά αυτό....:
Saz Akkord Programm ver.2.0.11 - full free download pc software - tutorial deutsch / english sub

...που με οδήγησε να κατεβάσω αυτό....:........ειναι free...αν και γράφει κατι για 15 μέρες ενεργοποίηση......
http://omega-aurum.square7.ch/download/downloads/Saz-Akkord-Programm_2-0-11.zip
και εδώ το σιτε του τύπου......thank you baby....δυστυχώς δεν πολυ καταλαβαίνω  γερμανικά.....
http://omega-aurum.square7.ch/
http://omega-aurum.square7.ch/pages/saz-basiswissen.php

το προγραμματάκι στο πρώτο interface εμφανίζει το όργανο και ακούς διαστήματα κουρδίσματα και νότες..
..μου θύμισε κάτι αντίστοιχο με ενα προγραμματάκι του κ. Ρομπογιαννάκι για τη λύρα.....

....μετά όμως επέρχεται το θαύμα....πατώντας "bunde-perde" βγαίνει υπολογισμός τάστων ....
...ο οποίος όμως δυστυχώς αφορά μόνο το "μακρύ" σάζι  (βλέπε κουμπί "saz 23 perde")...
 ..το οποίο έχει συνήθως 23 τάστα μέχρι το λαιμό...
...έτσι λοιπόν  βαζεις στο "ασπρο" κουτάκι το μήκος του λαιμού (το οποίο κατέχουν τα πρώτα 23 τάστα) .......
........και ο υπολογισμός (πατάς το κουμπάκι "saz 23 perde") δίνει ως αποτέλεσμα αποστάσεις τάστων (17 διστήμστσ στην οκτάβα) και μήκος χορδής......

ο κατασκευαστής κάπου λέει για μελλοντική επέκταση σε διαφορετικού μήκους σάζια......

θα ερευνήσω ..... στο βαθύ μέλλον.... αν βασίζεται σε "πυθαγοριανά" διαστήματα ("φυσικά") ...ή άν βασίζεται στο τούρκικο σύστημα κατά 53ΤΕΤ (μικροημιτόνια των 22,6415 cents του ημιτονίου......)

προς το παρόν και επι του πρακτέου ελπίζω να είναι  σωστό.....

κύριε ταξιτζή....ν΄αφήσω δυό πίτσες κ΄εφτά μπύρες στο πίσω κάθισμα;..   :-[ :-[ :-[

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #19 στις: Δεκεμβρίου 03, 2013, 08:55:55 μμ »
....και άν βρεί κανείς πως τυπώνονται τα τελικά νούμερα που δίνει.....ας ειδοποιήσει......δεν λέει με το χέρι...... :-* :-* :-*

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #20 στις: Δεκεμβρίου 04, 2013, 08:08:49 πμ »
και λίγη βοήθεια ......
http://lit.gfax.ch//tunings/Fret%20Positions%20of%20Tanbur.pdf
http://lit.gfax.ch//tunings/Turkish%20Music--53tetModalPracticeTurkishArtMusic53tet.pdf

και δυό λιγότερο σχετικά ......
http://lit.gfax.ch//tunings/TurkishArabMakamMaqamOudRight-Handed.pdf
http://lit.gfax.ch//tunings/Turkish%20Music--Paper%20concerning%20the%20expression%20of%20Maqams%20by%20Ozan%20Yarman.pdf

..σαν βγεις στον πηγαιμό να φτιάξεις σάζι
..να εύχεσαι να ΄ναι  μακρύς ο δρόμος....

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #21 στις: Δεκεμβρίου 04, 2013, 02:18:11 μμ »
http://www.2shared.com/file/7cDRJAgO/Saz-Akkord-Programm.html

...το προγραμμα ..... αρχειο .scl για το scala....και έτοιμες ταστιερες για 64,8  ..... 70  ..... και 80 μηκος χορδής.....

....σκοτώνω την ώρα μου..

..το θέμα άν τα διαστήματα είναι "πυθαγόρεια" ή "συγκερασμένα" (ΕΤ) δεν ερευνήθηκε ακόμα.....

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #22 στις: Ιανουαρίου 11, 2014, 01:24:44 πμ »
http://www.mus2.com.tr/en/

Mus2. Microtonal notation software within the context of CompMusic - Utku Uzmen

....κατά βάση δουλεύει σε 53ΤΕΤ.......μάλλον οι γείτονες αποφασίζουν σιγα-σιγά προς τα που θα πάνε......

mouriii

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #23 στις: Ιανουαρίου 14, 2014, 04:17:55 μμ »
Παράθεση
....κατά βάση δουλεύει σε 53ΤΕΤ.......μάλλον οι γείτονες αποφασίζουν σιγα-σιγά προς τα που θα πάνε......

Εδώ και αρκετά χρόνια  ;D

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #24 στις: Φεβρουαρίου 06, 2015, 09:05:03 μμ »
συμπληρωματικό μήνυμα για κωστα :
γιατί στα προσωπικά μηνύματα δεν έχει συνημμένα....εεεε admin.....eeeeeee....;;;;;;;
στο συνημμένο pdf :

12 TET ... ειναι η σκάλα με 12 ημιτόνια που ξέρουμε όλοι
SMYRNA 17 .... ειναι η σκάλα του φίλου murii , που μας έχει δώσει κάπου στο φόρουμ...δεν θυμάμαι που.....
GERMANY ......ειναι η σκάλα που δίνει το γερμανικό σαιτ που δίνω παραπάνω....

η σκάλα YALCIN TURA είναι πρόταση γνωστού τούρκου μουσικολόγου....και θέλω κάποτε να την ακούσω.....
προσθέτει 5 τάστα στα 12 δικά μας (= 17 πάντα)...
και πρακτικά χωρίζει τα δικά μας ημιτόνια 2-4-7-9-12 σχεδόν στη μέση
επιπροσθέτως όλα τα διαστήματά του είναι "πυθαγόρεια"...
..(γι΄αυτό άν πάρεις χάρακα θα δείς ότι τα 12 τάστα που φαίνονται να συμπίπτουν με τα δικά μας , ξεφεύγουν έλάχιστα .....  )

τα υπόλοιπα που φαίνονται είναι ακαδημαικά δικά μου....χέστα....

ΠΡΟΤΕΙΝΩ YALCIN TURA
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 06, 2015, 09:23:25 μμ από BOULIS13 »

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #25 στις: Φεβρουαρίου 06, 2015, 11:29:45 μμ »
η σκάλα YALCIN TURA είναι πρόταση γνωστού τούρκου μουσικολόγου....και θέλω κάποτε να την ακούσω.....
προσθέτει 5 τάστα στα 12 δικά μας (= 17 πάντα)...
και πρακτικά χωρίζει τα δικά μας ημιτόνια 2-4-7-9-12 σχεδόν στη μέση
επιπροσθέτως όλα τα διαστήματά του είναι "πυθαγόρεια"...
..(γι΄αυτό άν πάρεις χάρακα θα δείς ότι τα 12 τάστα που φαίνονται να συμπίπτουν με τα δικά μας , ξεφεύγουν έλάχιστα .....  )

ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ. ΑΝΑΘΕΜΑ ΟΜΩΣ ΤΟ ΞΕΡΟ ΜΟΥ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ. ΕΓΩ ΑΥΤΑ ΤΑ 5 ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ.
ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ????
ΕΧΩ ΚΛΙΜΑΚΑ 53 ΑΝ ΒΟΗΘΑΕΙ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

snowthanos

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρύδια
« Απάντηση #26 στις: Φεβρουαρίου 07, 2015, 01:56:17 πμ »
 author=BOULIS13 link=topic=1549.msg40958#msg40958 date=1423249503]
συμπληρωματικό μήνυμα για κωστα :
γιατί στα προσωπικά μηνύματα δεν έχει συνημμένα....εεεε
 Ας κυκλοφορεί και τπτ εδω ρε bouli  ;D
Είμαι κουλός αλλά δεν το βάζω κάτω.

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #27 στις: Φεβρουαρίου 07, 2015, 08:29:41 μμ »
για ΖΑΡΚ... :-[

στο πρώτο  pdf ολες οι ταστιερες πλαι πλαι .....αποστάσεις για τα προσθετα τάστα του Υalcin στο πλάι....
μετά τεσσερα pdf ....κάθε ένα δίνει δυό φύλλα Α4 ......κόβεις στις γραμμες και τα κολλάς..
..προσοχή μη βάλεις μεγέθυνση εκτύπωσης....μέτρα για έλεγχο μέχρι το 12 τάστο αν έχεις 26,5 εκατοστά
το 12 ΤΕΤ είναι η "κανονική" ταστιέρα
μετά  ένα dwg για εκτύπωση ένα προς ένα (για cad 2012)
και τελος , για τα φρικιά ,  το αρχειο με τα κλάσματα/διαστήματα  του YALCIN ..... ανοιγει με notepad....

mouriii

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #28 στις: Φεβρουαρίου 07, 2015, 11:08:18 μμ »
BOULIS13 έκανες σίγουρα καλά τις πράξεις??? μου φαινεται περίεργο που τα τάστα στις βασικές(ευρωπαϊκές) νότες δεν συμπίπτουν...
με έναν γρήγορο υπολογισμό και με κλίμακα 53cm βγαίνει το πρώτο τάστο στα 50,025cm με την κλίμακα της SMYRNA και στα 50,025cm με την κλίμακα την ευρωπαϊκή. Μπορεί να είμαι εγώ ο λάθος απλά με παραξένευσε για αυτό και το ανέφερα. Πάντως μπράβο στην παρέα του φόρουμ που συνεχίζει στα υψηλά επίπεδα της " ερασιτεχνείας",  σας παρακολουθώ ανελλιπώς  και σιωπηλός.... :)

BOULIS13

• Hero Member
« Απάντηση #29 στις: Φεβρουαρίου 08, 2015, 01:10:13 μμ »
η "κανονική" σκάλα δίνει 500,25 χιλιοστα για το πρώτο τάστο ....= 27,5 μμ  απο το κόκκαλο
η smyrna  δίνει  530*0,944 = 500,32.......>> 29,68 χιλιοστά απο το κόκκαλο

αν δεις το αρχείο smyrna .scl  που τροφοδοτεί  δεδοδμένα στο fretfind2d  , δίνω 134,20 cents για το πρώτο τάστο
(σε σύνολο 1200 cents της οκτάβας)....
υπολογίζοντας με το χεράκι βγάζω  το πρώτο  τάστο στα     29,635 χιλιοστά     απο το πάνω κόκκαλο
το γαμοπρόγραμμα δίνει 39,53 μμ   :-[ >:( >:( :-[

η πλάκα είναι ότι το ίδιο ακριβώς γίνεται και με τη σκάλα του "γερμανού" που δίνω παραπάνω....
το προγραμματάκι του γερμανού "saz  akkord"  δίνει 29,75 μμ .......το frerfind  δίνει 39.67μμ.....

η σκάλα του YALCIN  δεν έχει πρόβλημα γιατί δεν την έφτιαξα εγώ , και είναι κλασματική ...φαίνεται να σχεδιάζεται σωστά.....

οι άλλες δυό ειναι "κατασκευασμένες" απο μένα με cents (1200 στην  οκτάβα)...
τώρα γιατί με το χέρι βγάζω σωστά νούμερα .....και με το fretfind βγαίνουν άλλα .
..(και σχεδιάζονται άλλα).....
..πρέπει να ψαχθεί.....

αν άρχισω να βγάζω ατμούς ...τραβήξτε τη βαλβίδα πρίν  σκάσω..

..πάνω που θα έλεγα "ωράια μέρα η Κυριακή."........ :-[

Tags: