Αποστολέας Θέμα: Τσακιση στο καπακι-κατασκευαστικοι τροποι  (Αναγνώστηκε 32397 φορές)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Τσακιση στο καπακι-κατασκευαστικοι τροποι
« Απάντηση #15 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 04:32:51 μμ »
ειμαι κι εγω της γνωμης αν το μπουζουκι δεν εχει ξεκολημενες φιγουρες, σπασμενα πλευρα,κλπ να το τριψεις με ψιλο, να βερνικωθει 2 χερια, και μετα την καμερα και ....ανεβασμα.Να μας πεις και ποιοανου κατασκευαστη, και χρονολογια, αν και νομιζω οτι αν ειχε ετικετα, θα μας το ειχες πει απο την αρχη
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #16 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 06:24:34 μμ »
..............πανέμορφο ... τι προβλημα έχει ? μην το πειραζετε αυτο το μπουμπούκι ... ενα καθαρισμα- γυαλισμα, χαλαρο αρμάτωμα και στη βιτρίνα
εννοείτε πως πρεπει να καταγραφει στο διαστασιολόγιο
αν εχεις δυνατοτητα στειλε μου φωτο απο ολες τις πλευρες, και μια κοντινη της φιγουρας στο spirosgiapros στο gmail τελεια com

Σπύρο, έχει κάποια προβλήματα όπως ξεκόλημα καπακιού με κάποιο σκωροφάγωμα, κόλλημα ξεκολλημένων και ραγισμένων ντουγών,ράγισμα του καράολου στην κόλληση με το μάνικο και κάποια μικρή επέμβαση στη φιγούρα και στη ροζέτα. Από κει και πέρα κάποιο πολύ ελαφρύ ξύσιμο για να φύγουν κάποιες μικρές σκλήθρες στο σκάφος και στο καπάκι, ξαναβερνίκωμα κλπ.

Υπόσχομαι ότι όλα θα γίνουν με τον σεβασμό που ταιριάζει σε ένα όργανο τέτοιας "ηλικίας" (ακριβώς δεν ξέρουμε ποια είναι. Υποθέτουμε γύρω στο '50). Όταν επισκευαστεί θα αναρτηθεί καινούργιο θέμα στις επισκευές.

Σπύρο, η φιγούρα του είναι αυτή. Αν και μπορείς να της πάρεις και από την αρχική φωτογραφία.
 [ Invalid Attachment ]

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #17 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 06:28:26 μμ »
Το επομενο βημα ειναι να πλανιστουν οι επιφανειες που θα συγκολληθουν .Επειδη τα κομματια θα κολληθουν με μια μικρη κλιση και οχι απολυτως επιπεδα, πρεπει το πλανισμα να ειναι κατι αναλογο που κανουμε στις ντουγες.Για το σκοπο αυτο κατασκευασα αυτη την συσκευη.

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #18 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 06:32:44 μμ »
Αυτη κραταει  το καθε κομματι  ετσι που του δινει μια ελαχιστη αποκλιση απο την καθετοτητα του με τον παγκο οπου ειναι τοποθετημενο γυαλοχαρτο.Η αποκλιση ειναι γυρω στις 1 με 2 μοιρες.

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #19 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 06:33:55 μμ »
Παρεπιπτοντως φιλε Κουρος το μπουζουκι ειναι διαμαντι

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #20 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 06:40:05 μμ »
Μετα απο αυτην την διαδικασια οταν ενωνουμε τα δυο κομματια περνουμε αυτο

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #21 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 06:42:46 μμ »
ειμαι κι εγω της γνωμης αν το μπουζουκι δεν εχει ξεκολημενες φιγουρες, σπασμενα πλευρα,κλπ να το τριψεις με ψιλο, να βερνικωθει 2 χερια, και μετα την καμερα και ....ανεβασμα.Να μας πεις και ποιοανου κατασκευαστη, και χρονολογια, αν και νομιζω οτι αν ειχε ετικετα, θα μας το ειχες πει απο την αρχη

Κώστα, με πρόλαβες. Σου άρεσε ε;  ;D ;D

Φίλοι μου, από την ποιότητα και τον τρόπο κατασκευής όπως και από κάποια διακοσμητικά στοιχεία, νομίζουμε ότι είναι του Φραγγεδάκη.

Χρονολογία κατασκευής, για την ώρα όπως λέω, περίπου το '50. Όταν έρθει να το παραλάβει ο κάτοχος (εγώ δεν τον έχω δει) θα τον ξεψαχνίσω.

Παρεπιπτοντως φιλε Κουρος το μπουζουκι ειναι διαμαντι

Φίλε Χρήστο, ο δάσκαλός μου είναι αυτός που μπορεί και επισκευάζει εγγυημένα μπουζούκια στα Χανιά. Δεν ξέρω αν είναι ο μόνος. Περνάνε αρκετά όργανα κάθε βδομάδα. Κατά συνέπεια νοιώθω πολύ τυχερός καθώς μέχρι τώρα έχω πρόσβαση σε όργανο σχεδόν όλων των κατασκευαστών (ακόμα και Ζοζέφ πέρασε). Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πολλά ακόμα.

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στο αρχικό θέμα κατασκευής σπαστού καπακιού.

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #22 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 06:44:47 μμ »
Ενα θα πω: θελω να ειμαι στη θεση σου,εισαι πολυ τυχερος!!

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #23 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 06:47:36 μμ »
Στην ουσια αυτο που κανουμε ειναι να δημιουργουμε μια μικρη  σφηνοειδη εντομη στο πισω μερος του καπακιου οταν τα δυο μισα τοποθετηθουν επιπεδα στον παγκο,η οποια ειναι αυτη

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #24 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 06:49:50 μμ »
..........η οποια εξαφανιζεται οταν τα κομματια ερθουν σε απολυτη επαφη μεταξυ τους και η τελικη μορφη του  καπακιου ειναι καμπυλομενη και στους δυο αξονες

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #25 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 07:06:21 μμ »
Χρήστο,
στην πραγματικότητα κάνεις τσάκιση και κάτα μήκος στο καπάκι και όχι μόνο κατά πλάτος με δημιουργία "κορυφής" στην τομή των δύο τσακίσεων. Αυτή η κορυφή πως θα φύγει στη συνέχεια; Τρίβοντας και λεπταίνοντας εκείνο το σημείο;

Γιατί κάνεις και τσάκιση κατά μήκος αφού αυτή μπορεί να δοθεί ως μικρή καμπυλότητα κατά την κόλληση του καπακιού;

Επίσης, αφού τώρα έκανες γωνία τη διαμήκη κόλληση, δεν θα πρέπει αυτή η γωνία να δοθεί και στα καμάρια;

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #26 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 08:31:03 μμ »
Φιλε Κουρος πολυ ωραιες ερωτησεις,λοιπον χωρις να γνωριζω ποια ειναι η απαντηση ακριβως,θα προσπαθησω να σου απαντησω βαση οσων εχω διαβασει απο διαφορες πηγες,βαση αντιληψης και βαση  πρακτικης εμπειριας μου απο ενα τετοιο καπακι μπαγλαμα που εκανα.Καταρχην να σου πω πως η φωτογραφια οπως ειναι τραβηγμενη ξεγελαει λιγο,δεν ειναι τοσο εντονη η κορυφη και η γωνια της διαμηκους κολλησεως   (δεν εχουν κολληθει ακομη) ,ειναι και ινες του ξυλου απο το τριψιμο που δεν εχω καθαρισει και φαινεται εντονη η γωνια.Λοιπον μετα την κολληση με ενα  απαλο τριψιμο απο πανω θα φυγει εν μερει.Τα καμαρια επισης θα βοηθησουν σ'αυτο,οπως και ενα "καλουπωμα" που θα κανω κολλωντας τα καμαρια.Αυτο που θα βοηθησει κυριως ειναι η διαμορφωση του σκαφους και ιδιαιτερα  στο πιο φαρδυ σημειο του καπακιου οπου  βρισκεται  η τσακιση και δυσκολα μπορει να καμπυλωθει εκει το καπακι  συν του οτι δεν θα υπαρχει εκει καμαρι για να του δωσει την καμπυλη.Η παρακατω  τρεις φωτο δειχνουν το σκεπτικο μου.Το καμαρι και η καμπυλοτητα του ,αναλογως και του καπακιου.Το ψηλοτερο σημειο του καμαριου απο το χαμηλοτερο σε αυτο το μηκος (23 εκατοστα) απεχει 7mm (7,09 μου το δινει το προγραμμα).Στη μεγεθυμενη φωτο φαινεται που  ακριβως θα φτανει το καπακι ακριβως μετα την κολληση των δυο μισων χωρις καμια επεξεργασια,3mm απο το ψηλοτερο σημειο του (2,86  το δινει εδω).Απο κατω φαινεται το διαστημα που υπολειπεται ως που να φτασει στο σκαφος και ετσι να παρει μια καμπυλη.Αυτο ειναι ενα σημειο οπου θα υπαρξουν τασεις στο ξυλο γι'αυτο θα βραχει και θα καλουπωθει για να κολληθει το μεγαλο καμαρι και ισως χρειαστει να μεινει ετσι για καποιες μερες.Παρακατω στην αλλη φωτο σκευτηκα τον τροπο που θα το καλουπωσω και θα το πιεσω με σφικτηρες

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #27 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 08:41:30 μμ »
Χρήστο,
αν έχει γίνει τελικώς τσάκιση στην κόλληση (έστω και μικρή) τότε το κόλλημα ίσιου ή ελαφρώς καμπυλωμένου καμαριού (όπως δείχνεις στη φωτογραφία) όσο καλή και να γίνει, πιθανώς να προκαλέσει κατά το κόλλημα του καμαριού και τη συμπίεση ξεκόλλημα της κεντρικής κόλλησης του καπακιού.

Δεν είμαι σίγουρος καθώς δεν έχω ξαναδεί τσάκιση κατά μήκος του καπακιού, αλλά νομίζω ότι αν δεν δοθεί αυτή η γωνία και στο/στα καμάρι/α θα υπάρξει αν όχι άμεσο, μελλοντικό ξεκόλλημα της κόλλησης/τσάκισης του καπακιού.

Το πείραμά σου τελικώς πιστεύω θα έχει τρομερό ενδιαφέρον.

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #28 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 08:42:45 μμ »
Οσο για την κολληση των δυο μισων θα καθηλωθουν μ'αυτον τον τροπο και θα πιεστουν μεταξυ τους με λαστιχα.

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #29 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 08:53:56 μμ »
Χρήστο,
βλέπω ότι στην αρχική εικόνα της προηγούμενης τοποθέτησης υπάρχει κάποια γωνία στη φόρμα συμπίεσης, οπότε ΟΚ.