Αποστολέας Θέμα: Τσακιση στο καπακι-κατασκευαστικοι τροποι  (Αναγνώστηκε 32398 φορές)

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
Απ: Τσακιση στο καπακι-κατασκευαστικοι τροποι
« Απάντηση #30 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 09:00:45 μμ »
Συμφωνω  και το γνωριζω,αλλοστε πειραμα κανω οπως λες βασισμενος σε οτι εχω διαβασει στο ιντερνετ για το θεμα αυτο  απο οργανοποιους -ερασιτεχνες  μελετητες  του ναπολιτανικου μαντολινου.Θα δειξει στο τελος,ελπιζω να εχει αποτελεσμα.Μακαρι να υπαρχει καποιος εδω στο φορουμ   που να  διαφωτισει επακριβως τα πραγματα.

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #31 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 11:45:33 μμ »
Χρήστο πολύ εντυπωσιακό το όλο project. Περιμένω ανυπόμονα να δω τι καλό θα μας προσφέρεις τελικά. Γιατί είμαι σίγουρος βλέποντας την οργάνωσή σου, αλλά έχοντας καταλάβει και την επιτηδειότητά σου, πως θα πετύχεις κάτι πολύ καλό.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

kostaslaouto

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #32 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 11:58:27 μμ »
Στην φωτογραφια του παλιου μπουζουκιου μηπως ξερει καποιος τι καπακι ειναι αυτο

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #33 στις: Ιανουαρίου 13, 2012, 12:39:17 μμ »
Φαινεται να ειναι κεδρος. Λοιπον εδω ειναι το προηγουμενο καπακι που κατεστρεψα ,λυγιζοντας το ενιαιο μετα την κολληση.Το παρατεταμενο ζεσταμα μαλακωσε την ξυλοκολλα και ανοιξε η κολληση παρολο που δεν την εβρεξα εκει,οπως επισης εσκασε και το ξυλο σε καποια σημεια.Προλαβα ο ερμος εκανα και τη φιγουρα και την κολλησα,τελος παντων.

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #34 στις: Ιανουαρίου 13, 2012, 12:45:11 μμ »
Κολλησα τα δυο λυγισμενα μισα  , τα καθηλωσα με τον τροπο που εδειξα σε προηγουμενη φωτο και πιεστηκαν με λαστιχα

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #35 στις: Ιανουαρίου 13, 2012, 05:07:02 μμ »
Ερώτηση: ο καβαλάρης στο τσακιστό καπάκι μπαίνει στην πλευρά προς την χορδιέρα αν κατάλαβα καλά, αυτό, διάβασα πιο πάνω, ότι δίνει πρίμο ήχο, που οφείλετε αυτό, μόνο στον τρόπο που πατάει ο καβαλάρης στο καπάκι; Και έτσι όπως πατάει λογικά αποφεύγετε και στο σκέβρωμα, γιατί δεν είναι κάθετος στο καπάκι αλλά υπό γωνία, οπότε κατά κάποιο τρόπο σπρώχνει το καπάκι κάτω και πίσω άρα μοιράζετε η δύναμη πίεσης σε δύο άξονες. 

ρεμα

• Full Member
« Απάντηση #36 στις: Ιανουαρίου 13, 2012, 07:02:45 μμ »
ωραια φιγουρα φιλε Χρηστο !!σελυλοιντ ειναι η πραγματικο οστρακο??

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
« Απάντηση #37 στις: Ιανουαρίου 13, 2012, 08:18:49 μμ »
Διορθώνω αυτό που είπα πιο πάνω, δεν μοιράζεται σε δύο άξονες αλλά σε έναν, σε αυτόν που προκύπτει απ την συνισταμένη των δυνάμεων των δύο αξόνων, που θα είναι κάτω αλλά υπό γωνία, αυτό ήθελα να πω πριν και δεν τα κατάφερα.

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #38 στις: Ιανουαρίου 13, 2012, 11:11:14 μμ »
Οταν η τσακιση ειναι εντονη κανονικα  ο καβαλαρης παταει μπροστα απο αυτην,προς τη μερια της τρυπας και πρεπει να παταει καθετα στο καπακι

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #39 στις: Ιανουαρίου 13, 2012, 11:16:49 μμ »
Φιλε ρεμα,η  φιγουρα ειναι  ασετοπαστα

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
« Απάντηση #40 στις: Ιανουαρίου 13, 2012, 11:49:13 μμ »
φίλε μου Χρήστο έχω σκαλώσει, γιατί αφού ο καβαλάρης είναι στην μια πλευρά της τσάκισης φαντάζομε πως η δύναμη που ασκούν οι χορδές θα είναι κάθετη προς το καπάκι, αλλά ο καβαλάρης θα μεταφέρει πίεση και προς τα εμπρός αφού θα είναι τοποθετημένος κάθετα στην πλευρά του καπακιού μεν αλλά σε γωνία  σε σχέση με ένα νοητό επίπεδο καπάκι. εκτός αν διαμορφώνετε και ο καβαλάρης ώστε η βάση του να ακολουθεί την κλίση του καπακιού και να έχουμε κάθετη πίεση(δηλαδή η μια πλευρά του καβαλάρη να είναι πιο κοντή σε σχέση με την άλλη). Αν κατάλαβες τον τρόπο σκέψεις μου απάντησε μου σε παρακαλώ. Ωραία η σκέψη σου πάντως, θα είναι κάτι διαφορετικό στο μάτι, για τον ήχο δεν μπορώ να ξέρω δεν έχω την εμπειρία.
Η ασετόπαστα τι είναι;

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #41 στις: Ιανουαρίου 14, 2012, 01:06:09 πμ »
λοιπον... το οργανο μας......μια μεγεθυνση για λεπτομεριες και  παρατηρουμε:Η ευθεια αβ  ειναι η διχοτομος της γωνιας που σχηματιζουν οι χορδες  στον καβαλαρη.Η ευθεια αδ ειναι η καθετος στην επιφανεια του καπακιου.Οι δυο ευθειες σχηματιζουν τη γωνια   βαδ  .Για να εξισορροπηθουν  καπως της δυναμεις του συστηματος αυτου ο καβαλαρης θα πρεπει να ειναι παραλληλος με τη διχοτομο της γωνιας   βαδ ,αυτο σημαινει οτι δεν θα ειναι απολυτως καθετος με το καπακι.Ολα αυτα ειναι βεβαια θεωρητικες λεπτομεριες που αφορουν την γεωμετρια των συνιστωσων δυναμεων.Δεν θα παθει τιποτα το οργανο αν ο καβαλαρης ειναι τελειως καθετος με το καπακι γιατι η γωνια που σχηματιζουν οι χορδες ειναι πολυ μικρη.
   Στην τριτη φωτο με το σπαστο καπακι αν ο καβαλαρης παταει στο μερος προς την τρυπα οπως ειναι σε ολα  σχεδον τα  κλασσικα μαντολινα η κατασταση δυσχεραινει λογω της μεγαλητερης γωνιας των χορδων και ο καβαλαρης εχει την ταση να γλιστρησει προς την τρυπα,Θεωρητικα,τιποτα ομως τετοιο δεν συμβαινει πραγματικα.Τωρα αν αυτος παταει πανω στην τσακιση ή  πιο πισω ειναι η ευνοϊκοτερη θεση οσο αφορα τη συνιστωσες δυναμεις γιατι θα ειναι σχεδον παραλληλος με τη διχοτομο της γωνιας  της τσακισης.Προφανως ομως να χανουμε σε ηχο ειδικα αν παταει πισω απο αυτην.Ολα αυτα ειναι εκτιμησεις  δικες μου βασισμενες σε απλη  γεωμετρια και φυσικη,δεν σημαινει οτι ειναι  και σωστα,εαν υπαρχει λαθος καπου  ή δεν συμβαινει τιποτα απο αυτα διορθωστε με

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #42 στις: Ιανουαρίου 14, 2012, 02:14:03 μμ »
..................  αν εχεις δυνατοτητα στειλε μου φωτο απο ολες τις πλευρες, και μια κοντινη της φιγουρας στο spirosgiapros στο gmail τελεια com

Σπύρο τώρα πρόσεξα ότι ζητάς φωτογραφίες απ' όλες τις πλευρές. Δεν έχω άλλες για την ώρα. Όταν επισκευαστεί θα αναρτήσω πλήρεις φωτογραφίες και διαστάσεις.

Στην φωτογραφια του παλιου μπουζουκιου μηπως ξερει καποιος τι καπακι ειναι αυτο

Κώστα, αν ρωτάς από τι είδους ξύλο είναι το καπάκι, είναι έλατο. Ερυθρελάτη ή μη δεν μπορεί να εξακριβωθεί ακόμα καθώς θέλει κάποιο ελαφρύ τρίψιμο για να φανεί η ακριβής απόχρωση του ξύλου.

kostaslaouto

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #43 στις: Ιανουαρίου 16, 2012, 01:39:37 πμ »
Ειναι Ερυθρελατη ομως καποιο ειδος που χρησιμοποιουσαν παλια δηλαδη απο το 1940 και μετα εχω ξαναρωτησει διαφορους οργανοποιους αλλα η απαντηση τους δεν ηταν σαφης Γιατι ρωταω στο φορουμ ? Ισως καποιος εχει ξαναδει τετοιο καπακι  και ξερει περισσοτερα
Προκειται παντως για καπακι  που σκουραινει με τον χρονο και ο ηχος του γινεται με την παροδο του χρονου συνεχως καλυτερος
απο αυτο το ειδος εχουν φτιαχτει αριστουργηματα του Κοπελιαδη του Μουρτζινου  και αλλων μεγαλων κατασκευαστων
Ισως και το μπουζουκι που βλεπω ειναι ενα απο αυτα τα αριστουργηματα σιγουρα θελει προσοχη στην επισκευη
Εαν πεις σε ενα νεο κατασκευαστη θα σου πει ερυθρελατη ειναι και η sitca .engelman,german. ολα ελατα ειναι αλλα διαφερουν στον ηχο
Βλεπεις σαν πρωτη εικονα  το καπακι της φωτογραφιας δεν λεει πολλα πραγματα [σε σχεση με τα νερα ,εμφανιση]οταν ομως  συγκρινεις  τον ηχο του καταλαβαινεις την διαφορα

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #44 στις: Ιανουαρίου 20, 2012, 09:40:40 πμ »
Καλημερα.Ειχαμε μεινει στην κολληση των δυο μισων.Αυτα κολληθηκαν με αυτο το ειδος μπαρας που εχει γωνιωδη κλιση.