Αποστολέας Θέμα: Σχέδια για τρίχορδο μπουζούκι  (Αναγνώστηκε 16211 φορές)

ΡΕΜΠΕΤΗΣ

• Hero Member
Σχέδια για τρίχορδο μπουζούκι
« στις: Ιουλίου 24, 2013, 11:29:42 μμ »
Έχω τελειώσει τα σχέδια για τρίχορδο μπουζούκι (σύμφωνα με τις υποδείξεις που είχε αναρτήσει πιο παλιά ο κύριος Βασιλειάδης).
Οι διαστάσεις του σκάφους είναι:
μήκος                :    37,2cm
μέγιστο πλάτος  :   23,2cm
μέγιστο βάθος    :   16,75cm

Βγαίνει λίγο μακρόστενο, όπως μου αρέσει σε ένα τρίχορδο.
Για την κατασκευή του καλουπιού θα χρησιμοποιηθεί κόντρα πλακέ, ή πλακάζ πάχους 18mm, και κατασκευάζεται εύκολα όπως πολύ ωραία είχε παρουσιάσει ο vagges2010 παλιότερα.

Ακολουθεί μία φωτογραφία με τα σχέδια :
 [ Invalid Attachment ]

Και στη συνέχεια ακολουθούν τα σχέδια σε pdf για να μπορεί να τα εκτυπώσει ο καθένας χωρίς σχεδιαστικό πρόγραμμα.
Η εκτύπωση θα γίνει όπως είναι (δηλ. σε κλίμακα 1:1).
Οι τρείς πρώτες σελίδες που είναι η βάση και η διαμήκης τομή του καλουπιού εκτυπώνονται σε χαρτί Α3 (επιλέξτε Α3 στις ρυθμίσεις του εκτυπωτή)
Οι υπόλοιπες σελίδες με τις υπόλοιπες τομές του καλουπιού εκτυπώνονται σε Α4.
Μπορείτε να τα κατεβάσετε από το παρακάτω link :
http://www.2shared.com/document/yptm5eHn/___.html

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
Απ: Σχέδια για τρίχορδο μπουζούκι
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 24, 2013, 11:50:44 μμ »
Ευχαριστούμε αλλά
παίρνουμε το εξής μήνυμα: Sorry, this offer is currently not available in your geographical area

ΡΕΜΠΕΤΗΣ

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 24, 2013, 11:55:12 μμ »
Εγώ δοκίμασα να τα κατεβάσω και κατεβαίνουν κανονικά.

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 25, 2013, 12:05:25 πμ »
και εγω το κατεύασα, για κοιτα να δεις μηπως πατάς λάθος κουμπάκι γιατί έχει καμια 10αρια, την έχω πατήσει πολλές φορες και καντιλιάζω.

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 25, 2013, 07:59:53 μμ »
ναι έκανα λάθος  :-[

έχει 2 download

το τελευταίο κάτω είναι το σωστό

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 25, 2013, 08:17:51 μμ »
ωραία σχέδια, ευχαριστούμε!

Μιας και έχεις ασχοληθεί αρκετά, ποια είναι η σχέση διαμήκη νομέα (ως καμπύλη) με τον εγκάρσιο για οποιοδήποτε σημείο του κεντρικού διαμήκη άξονα?

αν πχ στα 15 εκατοστά από τον μπροστινό τάκο, θέλω να βρω πως θα είναι ο εγκάρσιος νομέας σε αυτό το σημείο, έχοντας αρχικά ως οδηγό την κάτοψη και τον διαμήκη νομέα
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 25, 2013, 08:29:56 μμ από getit »

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Ιουλίου 25, 2013, 08:57:56 μμ »
κατα την αποψη μου, νομιζω οτι θα σε δυσκολεψει παρα πολυ αυτο το σχεδιο. και αυτο γιατι εχεις φερει πολυ χαμηλα το σημειο συγκλισης των δουγων. Γιαυτο δεν σου βγαζει καθολου και τις πλαινες (τελευταιες ) μεγαλες ντουγιες. Αν το προχωρησεις ετσι, οι ντουγιες θα πρεπει να γινουν σαν μπουμερανγκ που λεει και ο Τριανταφυλλος σε καποια αλλη συζητηση.  Αυτο σημαινει οτι θα πρεπει να αυξησεις το αρχικο τους πλατος πριν την διαμορφωση για να σου βγουν, συν την δυσκολια μιας τετοιας διαμορφωσης. Θα σου προτεινα να το κανεις πρωτα μια δοκιμη με χαρτονι καλουπι και δουγα, για να καταλαβεις αυτο που λεω. Κατα την γνωμη μου και αφου εχω διαβασει ολες της συζητησεις εδω μεσα για καλουπια και δουγιες, μονο ο Θεοδωροπουλος το εχει προσεγγισει σωστα για το πως πρεπει να μοιαζει η δουγα και κατα επεκταση αυτο το σχημα δουγας μας δινει και ενα σημειο συγκλισης πολυ ψηλοτερα απο αυτο που εχεις βαλει εσυ στο σχεδιο σου, συν την πιο ευκολη διαμορφωση. Αν νομιζεις οτι ειναι σωστο ετσι, προχωρα το. Για μενα τσεκαρισε το ομως πρωτα.

Μπορει βεβαια να κανω και λαθος.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 25, 2013, 09:33:41 μμ από john 2004 »

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #7 στις: Ιουλίου 25, 2013, 11:49:24 μμ »
καλησπέρα.
χωρίς να έχω καμμιά εμπειρία (ούτε καν το σχέδιο του σκάφους δεν έχω τελειώσει), νομίζω ότι ο john 2004 έχει δίκιο.
Κι επειδή ακριβώς ψάχνω κάθε πληροφορία για σκάφος, αν θυμάστε σε ποια συζήτηση υπάρχουν αυτά

..... για καλουπια και δουγιες, μονο ο Θεοδωροπουλος το εχει προσεγγισει σωστα...

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Ιουλίου 26, 2013, 12:04:43 πμ »
καλησπέρα.
χωρίς να έχω καμμιά εμπειρία (ούτε καν το σχέδιο του σκάφους δεν έχω τελειώσει), νομίζω ότι ο john 2004 έχει δίκιο.
Κι επειδή ακριβώς ψάχνω κάθε πληροφορία για σκάφος, αν θυμάστε σε ποια συζήτηση υπάρχουν αυτά

..... για καλουπια και δουγιες, μονο ο Θεοδωροπουλος το εχει προσεγγισει σωστα...

http://www.luthier.gr/index.php?topic=103.0

http://www.luthier.gr/index.php?topic=866.0

ριξε μια ματια εδω. Ειναι ομως πολλες οι συζητησεις που εχουν γινει κατα καιρους, που νομιζω οτι πρεπει να τις δεις ολες για να βγαλεις ενα συμπερασμα. Στο συγκεκριμενο θεμα δεν εκρινα το καλουπι, για τις δουγιες γραφω μονο και το σημειο που συναντιουνται. Το καλουπι μπορει να εχει οτι σχημα και κλισεις επιθυμει ο καθενας, ακομα και για τα πιο περιεργα υπαρχει τροπος να βγει!

ΡΕΜΠΕΤΗΣ

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Ιουλίου 26, 2013, 12:40:03 πμ »
ωραία σχέδια, ευχαριστούμε!

Μιας και έχεις ασχοληθεί αρκετά, ποια είναι η σχέση διαμήκη νομέα (ως καμπύλη) με τον εγκάρσιο για οποιοδήποτε σημείο του κεντρικού διαμήκη άξονα?

αν πχ στα 15 εκατοστά από τον μπροστινό τάκο, θέλω να βρω πως θα είναι ο εγκάρσιος νομέας σε αυτό το σημείο, έχοντας αρχικά ως οδηγό την κάτοψη και τον διαμήκη νομέα

Αφού έχουμε την κάτοψη και το διαμήκη νομέα, σε κάθε σημείο μπορούμε να γνωρίζουμε το αντίστοιχο ύψος και πλάτος του καλουπιού, οπότε μπορεί να σχεδιαστεί η αντίστοιχη τομή όπως μας είχε υποδείξει ο κ. Βασιλειάδης με τη μέθοδο των ευθειογενών καμπυλών.

ΡΕΜΠΕΤΗΣ

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Ιουλίου 26, 2013, 12:56:26 πμ »
κατα την αποψη μου, νομιζω οτι θα σε δυσκολεψει παρα πολυ αυτο το σχεδιο. και αυτο γιατι εχεις φερει πολυ χαμηλα το σημειο συγκλισης των δουγων. Γιαυτο δεν σου βγαζει καθολου και τις πλαινες (τελευταιες ) μεγαλες ντουγιες. Αν το προχωρησεις ετσι, οι ντουγιες θα πρεπει να γινουν σαν μπουμερανγκ που λεει και ο Τριανταφυλλος σε καποια αλλη συζητηση.  Αυτο σημαινει οτι θα πρεπει να αυξησεις το αρχικο τους πλατος πριν την διαμορφωση για να σου βγουν, συν την δυσκολια μιας τετοιας διαμορφωσης. Θα σου προτεινα να το κανεις πρωτα μια δοκιμη με χαρτονι καλουπι και δουγα, για να καταλαβεις αυτο που λεω. Κατα την γνωμη μου και αφου εχω διαβασει ολες της συζητησεις εδω μεσα για καλουπια και δουγιες, μονο ο Θεοδωροπουλος το εχει προσεγγισει σωστα για το πως πρεπει να μοιαζει η δουγα και κατα επεκταση αυτο το σχημα δουγας μας δινει και ενα σημειο συγκλισης πολυ ψηλοτερα απο αυτο που εχεις βαλει εσυ στο σχεδιο σου, συν την πιο ευκολη διαμορφωση. Αν νομιζεις οτι ειναι σωστο ετσι, προχωρα το. Για μενα τσεκαρισε το ομως πρωτα.

Μπορει βεβαια να κανω και λαθος.

Σίγουρα δεν κάνεις λάθος. Μ΄αυτό τον τρόπο σχεδιασμού πράγματι το σημείο σύγλισης βγαίνει χαμηλά. Όπως έχω υπολογίσει (πρόχειρα προς το παρόν), το σημείο σύγκλισης πρέπει να είναι περίπου 4,5 - 5cm πιο πάνω από τη βάση του καλουπιού. Αυτό θα το σιγουρέψω στην πράξη αφού πρώτα κατασκευάσω το καλούπι και φτιάξω με χαρτόνι τις μεγάλες πλαινές δούγες και τις τοποθετήσω.  Αυτό είχα κάνει και με το προηγούμενο καλούπι που είχα φτιάξει (μπορεί να είμαι και λάθος βέβαια όσον αφορά τον τρόπο που ακολουθώ).
Στη συνέχεια θα χρειαστεί και κάποια αλλαγή στις τομές 1,2,3,4 ως προς το ευθυγραμμο τμήμα τους που αντιστοιχεί στο φάρδος της μεγάλης δούγας, οπότε θα υπάρξει και update.
  Πιστεύω ότι θα δουλέψει.

ΥΓ. :  Οποιαδήποτε γνώμη ή διαφορετική προσέγγιση από τη δική μου ευπρόσδεκτη.

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Ιουλίου 26, 2013, 10:39:38 πμ »
σωστά! :) Ευχαριστώ
έλεγα μήπως υπάρχει εύκολη μαθηματική - γεωμετρική σχέση.
Εχθές ασχολήθηκα αρκετά με το sketchup. Να φανταστώ ότι όλες τις εγκάρσιες τομές πρέπει να τις φτιάξω με το χέρι  :-[

ΡΕΜΠΕΤΗΣ

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Ιουλίου 29, 2013, 04:14:02 μμ »
Ασχολήθηκα λίγο περισσότερο με το σημείο σύγκλισης των δουγών. Αρχικά με μετρήσεις σε αντίστοιχα όργανα το είχα υπολογίσει στα 4,5 με 5cm από τη χορδιέρα. Με τη βοήθεια των μεσοκαθέτων που αναφέρει ο vagges2010, βρήκα ότι το σημείο σύγκλισης είναι ακριβώς στα 4,6cm πάνω από τη βάση του καλουπιού στον πίσω τάκο. Οπότε τώρα προκύπτουν κάποιες αλαγές στα σχέδια των εγκάρσιων τομών αφού αλλάζει το σημείο που αντιστοιχεί στη μεγάλη πλαινή δούγα όπου από εκεί και κάτω θα κοπούν ευθύγραμμες.
Τα νέα σχέδια είναι πάλι αρχεία pdf με εκτύπωση 1:1 (οι 3 πρώτες σελίδες σε Α3 και οι υπόλοιπες σε Α4).
Περιλαμβάνεται και σχέδιο με τις θέσεις του καβαλάρη της τρύπας και των καμαριών.

Το link για να τα κατεβάσετε ειναι:  http://www.2shared.com/document/Eh_vUqZk/___.html

ΡΕΜΠΕΤΗΣ

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Ιουλίου 29, 2013, 04:17:05 μμ »
Το καλούπι το έφτιαξα είδη,  και από Σεπτέμβριο θα ξεκινήσω το σκάφος (αν δε με πιάσει η φούρια νωρίτερα).

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Ιουλίου 29, 2013, 04:28:05 μμ »
τωρα ειναι οκ!

Tags: