Αποστολέας Θέμα: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ  (Αναγνώστηκε 21138 φορές)

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
« Απάντηση #15 στις: Νοεμβρίου 10, 2011, 11:28:02 μμ »
Φίλοι μου,
ως πιο καινούργιος στο χώρο από τους περισσότερους τώρα διάβασα αυτό το θέμα και θα ήθελα να καταθέσω έναν τρόπο για το εύκολο και προπαντός ακριβές κόλλημα με βενζινόκολλα γενικώς.

Το κόλλημα με βενζινόκολλα έχει, όπως προαναφέρθηκε, ένα σοβαρό μειονέκτημα : αν κολλήσει μια άκρη στραβά πολύ δύσκολα ξεκολλάει. Και ειδικώς αν η φιγούρα είναι από καπλαμά, η καταστροφή της είναι πολύ πιθανή.

Ο τρόπος λοιπόν για να αποφύγουμε αυτό το πρόβλημα είναι ο εξής :

Κόβουμε από καπλαμά λεπτές λωρίδες πλάτους 2-3 χιλ., λίγο μεγαλύτερες (2-3 εκ.) από τη φιγούρα που θέλουμε να κολλήσουμε. Υπολογίζουμε μια λωρίδα ανά 1,5-2 εκ.

Αφού απλώσουμε λεπτό στρώμα κόλλας και στις δύο επιφάνειες (καπακιού και φιγούρας) και ακουμπώντας το δάχτυλό μας μετά από περίπου 15-20 λεπτά δεν κολλάει (όπως ήδη προαναφέρθηκε), απλώνουμε στη σειρά τις λωρίδες πάνω στο καπάκι.

Βάζουμε από πάνω τη φιγούρα που δεν μπορεί να κολλήσει με το καπάκι αφού υπάρχουν ανάμεσα οι καπλαμάδες.

Την κεντράρουμε με ακρίβεια και πιέζοντας μια άκρη της αρχίζουμε να κολλάμε αφαιρώντας σταδιακώς όλους τους καπλαμάδες.

Η επιτυχία είναι εγγυημένη 100%.

Ένα άλλο που θέλω να πω είναι ότι επειδή η βενζινόκολλα εξατμίζεται πολύ και σε συνθήκες αυξημένης θερμοκρασίας δημιουργεί αρκετή πίεση μέσα στο δοχείο της, είναι πολύ πιθανό αν την αποθηκεύσουμε ανάποδα να ανοίξει το κουτί και να τα κάνει όλα μ...... καπέλο. Μια φορά την έπαθα και καταλαβαίνετε. Θυμήθηκα κάθε βρισιά της μητρικής μου γλώσσας.

Για το λόγο αυτό αλλά και για να μένει φρέσκια, ο καλύτερος τρόπος είναι να την αποθηκεύουμε κανονικώς (όρθια δηλαδή) αλλά να κλείνουμε γύρω γύρω το καπάκι με χαρτοταινία. Βεβαίως τώρα τελευταία είδα να συσκευάζεται και σε σωληνάρια.

Αυτά.

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #16 στις: Νοεμβρίου 11, 2011, 07:38:10 μμ »

Μια τεχνικη που δοκιμασα με καλα αποτελεσματα (σε ταστιερα κιθαρας απο εβενο) ειναι η εξης :
Αφου κοπει η φιγουρα (στην περιπτωση μου ηταν πολλα μικρα κομματια) την κολλαμε προσωρινα στο σημειο με κολλα χειροτεχνιας σε στικ, τσεκαροντας οτι εφαπτει καλα. Επειτα ψεκαζουμε με ασπρο σπρευ κοντα στο περιγραμμα της φιγουρας. Αφηνουμε λιγα λεπτα να στεγνωσει και ξεκολλαμε τη φιγουρα. Το αποτελεσμα ειναι πολυ ξεκαθαρο αρκει οπως ειπα πριν να εφαπτεται καλα η φιγουρα για να μην περασει σπρευ απο κατω. Μετα την τοποθετηση της φιγουρας το χρωμα φευγει πολυ ευκολα κατα τη διαδικασια τριψιματος της ταστιερας για καμπυλοτητα.

Φιλε μου αν μπορεις, πες μου τι ειναι το ασπρο σπρευ και απο που θα το παρω? Θελω να βαλω μια κλαρα σε ταστιερα μπουζουκιου και αυτο σκεφτομουν πως θα το κανω.....Ευχαριστω!!!!!

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #17 στις: Νοεμβρίου 11, 2011, 08:30:10 μμ »
Μαλλον απλο ασπρο σπρευ!
Βασικα εμενα μου ηρθε στο νου και το ασπρο σπρευ που φτιαχνουν σχεδια τα χριστουγεννα στα τζαμια ;D.Απλα ισως ειναι ακαταλληλο...καθως θα φευγει πολυ ευκολα,με ενα τριψιμο!
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #18 στις: Νοεμβρίου 11, 2011, 10:12:14 μμ »
Ναι ενα κοινο ασπρο σπρευ ηταν  ;D Δεν ξερω αν μπορει να εφαρμοστει σε πιο πορωδη ξυλα, παντως σε εβενο που δοκιμασα φευγει πολυ ευκολα.

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #19 στις: Νοεμβρίου 19, 2012, 05:31:52 μμ »
καλησπερα
Μια ερωτηση γιατί δεν καταφερα να καταλαβω απο τα υπαρχοντα θεματα.
Θελω να ρωτησω τι παχος πρεπει να εχει η φιγουρα του καπακιου

Εχω φυλλα απο καπλαμα παχους 0,6 mm και σκεφτομαι να αρχισω να παιζω τις ωρες που δε μπορω να κανω φασαρία.
Ειδα διαφορα βιντεακια στο youtube με μαρκετερι οπως και το βιντεακι του θεματος

A Beginner's Guide to Marquetry: The Window Method, Leaf project

Μηπως είναι πολυ λεπτα τα φυλλα για να μπουν μετα στο καπακι;
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #20 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 02:11:11 μμ »
Γιώργο η γνώμη μου, που προέρχεται από προσωπικές εμπειρίες, αν κάνεις φιγούρα με καπλαμά, για να μπορείς να την δουλέψεις με το πριονάκι χειροτεχνίας χωρίς να σου σπάει, πρέπει να κολλήσεις δύο φύλλα καπλαμά με τα νερά τους κάθετα, τόσο για το φόντο όσο και για τα στοιχεία της φιγούρας.  Επομένως το αρχικό πάχος της φιγούρας θα είναι το διπλάσιο του πάχους του καπλαμά. Π.Χ. στο τρίχορδο που παρουσίασα πρόσφατα τις φιγούρες του καπακιού τις έφτιαξα με καπλαμά πάχους 0,50 του χιλιοστού. Άρα το αρχικό πάχος της φιγούρας ήταν 1 χιλιοστό.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
« Απάντηση #21 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 02:32:01 μμ »
καλημερα
Ευχαριστω Βαγγελη. Φοβομουν μηπως δημιουργηθει προβλημα με πιο χοντρη φιγουρα λογω του οτι το καπακι είναι λεπτο. Αρα προχωραω αφοβα με 1mm παχος. Θα κανω και το κολπακι σου
Να 'σαι καλα.
Εγω και ο Ζοζέφ.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #22 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 03:33:33 μμ »
Γνωμη μου ειναι παντος οταν εχεις να κανεις με φιγουρες καπλαμα, να εχεις φερει το καπακι εκει που πρεπει στα χιλιοστα του, διοτι δεν εχεις μετα περιθοριο για πολυ κατεβασμα.Δεν ειναι ασετοπαστα ο καπλαμας που και λιγο να κατεβει δεν τρεχει και τιποτα.Φαντασου να τριβεις και να σου τρυπισει ο ενας, και να εμφανιστει ο αλλος.Με προσοχη λοιπον
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
« Απάντηση #23 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 05:04:26 μμ »
καταλαβα τι εννοεις. Μεχρι να το δω στη πραξη εχουμε καιρο ομως.  ;D
Ευχαριστω.
Εγω και ο Ζοζέφ.

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #24 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 06:20:39 μμ »
Πολύ σωστά τα είπε ο Κώστας. Να προσθέσω ότι πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα όταν σκάψεις την ¨φωλιά" της φιγούρας, έτσι ώστε το βάθος της να είναι όσο και το πάχος της φιγούρας. Έτσι θα αποφύγεις το τρίψιμο της φιγούρας για να έρθει προσωπο με το καπάκι, κάτι που μπορεί να  δημιουργήσει τα προβλήματα που αναφέρει ο Κώστας (στην περίπτωση που η φωλιά γίνει ρηχή). Αν πάλι η φωλιά γίνει πιο βαθειά από ότι πρέπει, θα χρειαστεί να τρίψεις το καπάκι. Επομένως είναι μια δουλειά που θέλει πολύ προσοχή και υπομονή. Δεν θέλει βιασύνες.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #25 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 06:26:27 μμ »
...............................Επομένως είναι μια δουλειά που θέλει πολύ προσοχή και υπομονή. Δεν θέλει βιασύνες.

Και προπαντός μη δοκιμάσεις σε έτοιμο καπάκι. Κάνε τις δοκιμές σου σε άχρηστα ρετάλια.

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
« Απάντηση #26 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 07:09:27 μμ »
Φαντζομαι μεχρι τοτε θα εχω αγορασει το dremel μαζί με το προσθετο που κανει αυτη τη δουλεια. Αυτος δεν είναι ο καλυτερος τρόπος; Χθες μου εκανε παρατηρηση για φασαρία η απο πανω. Εσκαβα τον μπαγλαμα στο σαλονι με το δραπανο. Σημερα με βρίζει η γυναικα για τις σκονες και τα πριονιδια που βρηκε...  :'(
Απ' οτι βλεπω θα παω με αργους ρυθμους αυτη και την αλλη βδομαδα.
Το επομενο ΣΚ (2-3 αυγουστου) και για 5-6 μερες θα είμαι Αθηνα. Αν μπορει και ο Δημητρης θα παω μια βολτα απο Κορινθο για οδηγιες και θα προσπαθησω να δουλεψω στην Αθηνα.

προς το παρον εφτιαξα μια φιγουριτσα για το μπαγλαμα με πυρογραφία. Πριονακι δεν εχω καταλληλο ακομα και δε βγηκε καλη με τον "κανονικο" τρόπο.

Εγω και ο Ζοζέφ.

v_panos

• Newbie
  • *
« Απάντηση #27 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 07:37:53 μμ »
μπορεισ να δοκιμασεις 4 διαφορετικους  καπλαμαδες κολλημενους με ψαροκολλα μεταξυ τους και χαρτοταινια γυρω γυρω ,κοβεις με το προιονακι και μετα τις ξεκολλας με ζεστο νερο σιγα σιγα ,ετσι εχει δυναμη ο καπλαμας και δεν σπαει και εχεις ολα σχεδια σου ιδια

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
« Απάντηση #28 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 08:29:28 μμ »
ευχαριστω Πανο, θα τα δοκιμασω ολα αυτα που μου ειπατε σιγα σιγα. Η ψαροκολλα ξεκολαει ευκολα να υποθεσω... και το νερο δε χαλαει τον καπλαμα
Εγω και ο Ζοζέφ.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #29 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 08:38:23 μμ »
Φαντζομαι μεχρι τοτε θα εχω αγορασει το dremel μαζί με το προσθετο που κανει αυτη τη δουλεια. Αυτος δεν είναι ο καλυτερος τρόπος; Χθες μου εκανε παρατηρηση για φασαρία η απο πανω. Εσκαβα τον μπαγλαμα στο σαλονι με το δραπανο. Σημερα με βρίζει η γυναικα για τις σκονες και τα πριονιδια που βρηκε...  :'(
Απ' οτι βλεπω θα παω με αργους ρυθμους αυτη και την αλλη βδομαδα.
Το επομενο ΣΚ (2-3 αυγουστου) και για 5-6 μερες θα είμαι Αθηνα. Αν μπορει και ο Δημητρης θα παω μια βολτα απο Κορινθο για οδηγιες και θα προσπαθησω να δουλεψω στην Αθηνα.

προς το παρον εφτιαξα μια φιγουριτσα για το μπαγλαμα με πυρογραφία. Πριονακι δεν εχω καταλληλο ακομα και δε βγηκε καλη με τον "κανονικο" τρόπο.

τι γραφεις εδω? το επομενο σκ δεν ειναι αυγουστος με τιποτα.....................
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 20, 2012, 09:01:47 μμ από Κούρος »
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Tags: