Αποστολέας Θέμα: Ξεκινάω...  (Αναγνώστηκε 22042 φορές)

Δημήτρης Λαμία

• Full Member
  • ...που θα πάει θα μάθω!
Ξεκινάω...
« στις: Μαΐου 10, 2013, 03:12:54 μμ »
Μετά απο αρκετή σκέψη ξεκινάω με το να αγοράσω τα ξύλα έχοντας ελάχιστα εργαλεία!
Ξέρω ότι πολλοί από εσάς θα σκεφτείτε ότι είναι ανορθόδοξος τρόπος αλλα ακούστε λίγο το σκεπτικό μου.
Θα αγοράσω Έλατο για καπάκι και Σφέδαμο για τα πλαϊνά και το πίσω καπάκι.
Προς το παρόν δεν θα ασχοληθώ με το μπράτσο κάν.
Ξέρω εκ τον πραγμάτων οτι θα μου πάρει καιρό να την τελειώσω οπότε κάθε πληρωμή μου θα αγοράζω να ΚΑΛΥΤΕΡΑ εργαλεία που θα χρειαστώ για την επόμενη φάση.
Όταν με το καλό θα έχω τελειώσει την κιθάρα μου θα έχω και τα εργαλεία για να κάνω την επόμενη και όπως και να το κάνουμε, άλλο σιγά σιγά να ξοδεύεις και άλλο να δώσω καμία 500 άρα μόνο για τα εργαλεία μου στην αρχή.
Μία ερώτηση μόνο θέλω να κάνω, από την στιγμή που μία κορδέλα καλή κοστίζει 500-700 ευρώ, μία πλάνη πάγκου άλλα τόσα, ένα τριβείο πάγκου άλλα τόσα, υπάρχει τρόπος με απλές πλάνες των 50 ευρώ και εκεί γύρω να κάνω την δουλειά μου;
Θέμα χρόνο δεν υπάρχει, έχω κιθάρες να παίζω και θέλω να αφιερώσω όλον μου τον ελεύθερο χρόνο εκεί χωρίς βιασύνη...

Σας παραθέτω τι εργαλεία έχω προς το παρόν.

Ρούτερ(μεγάλο που πιθανών να μην το χρησιμοποιήσω κάν)
Dremel (για την ακρίβεια είναι μαρκα Doit απο το Alex pak νομίζω.)
Δισκοπρίονο πάγκου ιδιοκατασκευή ( δεν ξέρω εάν θα χρησιμεύσει κάπου αυτό αλλά υπάρχει και κόβει εώς 6 χιλιοστά πάχος και πλάτος χ μηκος όσο θέλω.)
Ηλεκτρική Σέγα(εδώ έιμαι σχεδόν σίγουρος οτι δεν θα χρησιμεύσει κάπου αλλα την βάζω).
Ράσπες αγορασμένες απο το Lidl πρίν απο κανένα μήνα.
Ένα παλμικό τριβείο Bosh(προίκα του πεθερού).
Κάθετο τρυπάνι πάγκου (δώρο του πατέρα μου).
και αρκετά χαζοεργαλεία πένσες και τα λοιπά που δεν νομίζω οτι θα χρησιμέυσουν κάπου.

Χονδρικά το βλέπω ότι θέλω σκαρπέλα και πλάνες και ρουτερ εξαρτήματα.
Είναι κάποιος άλλος οργανοποιός απο Λαμία για να τον "χώνω" για κανένα "κατέβασμα" στα ξύλα μου;

Α το σημαντικότερο....έχω 2 (ναι 2...) σφιγκτήρες!
Θα κάνω όμως ξύλινες σαν και αυτές...(φέξε Μάη μου!!!)

https://www.youtube.com/watch?v=3pZW05NqQvY

Μόλις αγοράσω τα ξύλα, έρχονται φωτογραφίες και ξεκινάω Θέμα με την κατασκευή μου...ο Θεός βοηθός!!!!

Nikolas Fereos

• Hero Member
  • Όλα διορθώνονται.....
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: ουκ εστιν αριθμός
Απ: Ξεκινάω...
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 10, 2013, 03:42:44 μμ »
Αισιόδοξο σε βρίσκω και δεν είναι καθόλου κακό αυτό! Ξεκίνα λοιπόν και σε οτι γινεται να βοηθήσουμε, εδώ είμαστε.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 10, 2013, 03:46:24 μμ »
Δημητρη πες μας και τι ακριβως θες να φτιαξεις!  ???
αρκετα ειναι τα εργαλεια που εχεις, αλλοι δεν ειχαν ουτε αυτα στο ξεκινημα. Αυτο που θα χρειαστεις οτι και αν φτιαξεις ειναι σφηκτιρες που δεν εχεις. Πολλους, ποτε δεν ειναι αρκετοι! πλανες κορδελες και λοιπα ειναι μαλλον για αργοτερα, μια ηλεκτρικη πλανη του πενηνταρικου νομιζω οτι δεν θα σε βοηθεισει σε κατι ιδιαιτερα. Καλο ξεκινημα!

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 10, 2013, 04:25:17 μμ »
καλή αρχή

Δημήτρης Λαμία

• Full Member
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 10, 2013, 05:16:47 μμ »
Αισιόδοξο σε βρίσκω και δεν είναι καθόλου κακό αυτό! Ξεκίνα λοιπόν και σε οτι γινεται να βοηθήσουμε, εδώ είμαστε.
Αισιόδοξος ίσως...αποφασισμένος σίγουρα!χχαχαχα τώρα αν θα μείνω με την απόφαση στο χέρι θα δούμε...

Δημήτρης Λαμία

• Full Member
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 10, 2013, 05:21:24 μμ »
Δημητρη πες μας και τι ακριβως θες να φτιαξεις!  ???
αρκετα ειναι τα εργαλεια που εχεις, αλλοι δεν ειχαν ουτε αυτα στο ξεκινημα. Αυτο που θα χρειαστεις οτι και αν φτιαξεις ειναι σφηκτιρες που δεν εχεις. Πολλους, ποτε δεν ειναι αρκετοι! πλανες κορδελες και λοιπα ειναι μαλλον για αργοτερα, μια ηλεκτρικη πλανη του πενηνταρικου νομιζω οτι δεν θα σε βοηθεισει σε κατι ιδιαιτερα. Καλο ξεκινημα!
Ωχ έχεις δικό ρε Γιάννη, ακουστική κιθάρα τύπου ΟΟ θα κανω(ελπίζω δηλαδή).
Σφιγκτηρες να αγοράσω βίδώτους;Τι Μέγεθος να πάρω και σε τι ποσότητα μιλάμε;
Πλανη όχι ηλεκτρική, χεριού εννοούσα!
Ευχαριστώ για τις ευχές σου!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Μαΐου 10, 2013, 05:23:06 μμ »
ΕΓΩ ΕΔΩ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΑΝ ΘΕΣ ΟΣΟ ΜΠΟΡΩ. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΡΧΕΤΑΙ.....Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ( ΚΑΛΑΜΟΣ).
ΘΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΝΑ ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΩ?
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Δημήτρης Λαμία

• Full Member
« Απάντηση #7 στις: Μαΐου 10, 2013, 05:33:53 μμ »
ΕΓΩ ΕΔΩ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΑΝ ΘΕΣ ΟΣΟ ΜΠΟΡΩ. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΡΧΕΤΑΙ.....Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ( ΚΑΛΑΜΟΣ).
ΘΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΝΑ ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΩ?
Αδερφέ Κώστα με ενα ζοντοβολο 20 μηνών και άλλο ενα 2 δεν προλαβαίνω ούτε μέχρι το Σούπερ Μάρκετ να πάω!  ;D
Πάντως στείλε μου π.μ. Το τηλ σου και να είσαι σίγουρος οτι αν τα βρω σκουρα θα σου έρθω!
Σε ευχαριστώ πολυ για την προσφορά σου!
Εννοείτε οτι χρειαστείς εσυ και οποιοδήποτε απο τα παιδιά εδώ μέσα να μου πείτε!

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Μαΐου 10, 2013, 05:55:24 μμ »
δεν ξερω στην κιθαρα τι ακριβως μεγεθος θα χρειαστεις θα σου πουν οσοι ειναι του αθληματος εδω μεσα, απλα νομιζω οτι σφηκτιρακια 20-25-30cm πουλιουνται πλεον με το κιλο οποτε δεν αξιζει να φας πολυ χρονο για να φτιαξεις. Ξεχασα κατι παρα πολυ σημαντικο.... μια μεγγενη της προκοπης!

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Μαΐου 10, 2013, 06:00:29 μμ »
Για να ξεκινήσει κανείς θέλει λίγα βασικά πράγματα. Όσα εργαλεία και να έχει κανείς πάντοτε χρειάζονται κι άλλα. Γιαυτό δεν είναι ανάγκη να αγοράσει κανείς ότι νομίζει ότι του χρειάζεται. Στην πορεία αγοράζεις ότι σου έχει λείψει εν το μεταξύ.   

Για αρχή:
- Καλά ροκάνια
Ξεκινάς με ένα μικρό χούφτας και προχωράς και σε επόμενη φάση σε ένα μεγαλύτερο. Όσο πιό πολλά λεφτά δώσεις τόσο καλύτερο θα είναι και ιδιαίτερα σημασία έχει η λάμα του.

- Καλά σκαρπέλα. Ξεκίνα με ένα φάρδους γύρω στο 1 ή 1,5 cm. Ένα καλό σκαρπέλο κάνει γύρω στα 15-20 ευρώ. Προχωράς τόσο σε φαρδύτερα όσο και σε στενότερα. Γενικά μας χρειάζονται από 2mm μέχρι και 3 cm

- Πολλά σφιχτήρια. Όσο πιό πολλά τόσο πιό καλά. Διαφόρων τύπων ξύλινα, νταβίντια, πλαστικά, δαγκάνες, μανταλάκια, φτηνά ή ακριβά κτλ. Δεν κάνουν όλα τα είδη για όλες τις εργασίες. Γενικά τα βαριά μεταλικά σφιχτήρια (π.χ. μεγάλα νταβίντια) δεν προσφέρονται για λεπτοδουλειές Πιο καλά είναι τα ξύλινα που σφίγγουν με μιά κίνηση. Ξεκίνα με λίγα από το καθένα ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες συμπληρώνεις.

- Μια μέγγενη κατά προτίμηση ξυλουργού. Όπως είπε και ο Γιάννης (John 2004) να είναι της προκοπής.

Καλές κατασκευές και ..... εδώ είμαστε!
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Μαΐου 10, 2013, 10:43:41 μμ »
Για να ξεκινήσει κανείς θέλει λίγα βασικά πράγματα. Όσα εργαλεία και να έχει κανείς πάντοτε χρειάζονται κι άλλα. Γιαυτό δεν είναι ανάγκη να αγοράσει κανείς ότι νομίζει ότι του χρειάζεται. Στην πορεία αγοράζεις ότι σου έχει λείψει εν το μεταξύ.   

Για αρχή:
- Καλά ροκάνια
Ξεκινάς με ένα μικρό χούφτας και προχωράς και σε επόμενη φάση σε ένα μεγαλύτερο. Όσο πιό πολλά λεφτά δώσεις τόσο καλύτερο θα είναι και ιδιαίτερα σημασία έχει η λάμα του.

- Καλά σκαρπέλα. Ξεκίνα με ένα φάρδους γύρω στο 1 ή 1,5 cm. Ένα καλό σκαρπέλο κάνει γύρω στα 15-20 ευρώ. Προχωράς τόσο σε φαρδύτερα όσο και σε στενότερα. Γενικά μας χρειάζονται από 2mm μέχρι και 3 cm

- Πολλά σφιχτήρια. Όσο πιό πολλά τόσο πιό καλά. Διαφόρων τύπων ξύλινα, νταβίντια, πλαστικά, δαγκάνες, μανταλάκια, φτηνά ή ακριβά κτλ. Δεν κάνουν όλα τα είδη για όλες τις εργασίες. Γενικά τα βαριά μεταλικά σφιχτήρια (π.χ. μεγάλα νταβίντια) δεν προσφέρονται για λεπτοδουλειές Πιο καλά είναι τα ξύλινα που σφίγγουν με μιά κίνηση. Ξεκίνα με λίγα από το καθένα ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες συμπληρώνεις.

- Μια μέγγενη κατά προτίμηση ξυλουργού. Όπως είπε και ο Γιάννης (John 2004) να είναι της προκοπής.

να ρωτησω κι εγω μιας κι αναφερθηκαν τα σφικτηρακια τα ξυλινα.Απο που τα αγοραζεις κυριε Παναγιωτη?
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Δημήτρης Λαμία

• Full Member
« Απάντηση #11 στις: Μαΐου 10, 2013, 11:09:03 μμ »
Για αρχή:
- Καλά ροκάνια

Οταν λες καλα ροκανια απο τι εξαρτάται η ποιότητα;
Τη μέγεθος δηλαδή;
Διάβασα οτι υπάρχουν διάφορα είδη ποια να πάρω;

Γενικά όποιος εχει να προτείνει κάτι καλό δηλαδή σε σχέση τιμής απόδοσης μου λέει!
Ευχαριστώ για την προθυμία σου Παναγιώτη και χαρικα για την γνωριμία.

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Μαΐου 10, 2013, 11:16:38 μμ »
Κώστα νομίζω έχω απαντήσει αντίστοιχο ερώτημα σου σε άλλο θέμα. Αλλά η επανάληψη (μήτηρ μαθήσεως) δεν μας χαλάει κι όλας.

Τα ξύλινα σφιχτήρια τα έχω αγοράσει από τον Φράγκο, Αθηνάς 20. Είδα ότι έχει και site  (στοιχειώδες). Ως γνωστόν το συγκεκριμένο μαγαζί είναι κάτι σαν αντιπρόσωπος του Dick και γενικά έχει ωραία εργαλεία αλλά ακριβά.  >:(  Ότι δεν έχει στο μαγαζί τα παραγγέλνει στον Dick και τα φέρνει σε καμια εβδομάδα περίπου.

Τα περισσότερα σφιχτήρια που πήρα εγώ είναι μάρκας Bessey και είναι πολύ καλά. Σε κάποιο μεγαλύτερο μέγεθος μου έδωσε μάρκας Klemsia που επίσης είναι γνωστή μάρκα Γερμανική, αλλά εμένα δεν με ικανοποίησαν όπως τα πρώτα (δεν σφίγγουν πολύ δυνατά).

Αν θα πάς να παραγγείλεις θα πρέπει του πεις τι θέλεις, δηλαδή μήκος σιαγώνων (ανάλογα σε πόσο βάθος βρισκεται το αντικείμενο που θέλουμε να σφίξουμε) και μήκος του σιδερένιου στελέχους (ανάλογα με το πόσο ύψος έχει αυτό που θέλουμε να σφίξουμε).

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Μαΐου 10, 2013, 11:35:09 μμ »

Οταν λες καλα ροκανια απο τι εξαρτάται η ποιότητα;
Τη μέγεθος δηλαδή;
Διάβασα οτι υπάρχουν διάφορα είδη ποια να πάρω;

Το πιο βασικό ροκάνι χούφτας είναι αυτό που καθιέρωσε η (παλαιά) Stanley με την ονομασία μέγεθος Νο9 ή 9 1/2. Το βρίσκεις ακόμα στη Stanley αλλά πλέον δεν έχει τόσο καλή ποιότητα. Τότε που το έψαχνα το έβρισκα με διάφορες τιμές που ξεκινάγανε από το 30άρι και έφθάναν στα 60 ευρώ (δεν κατάλαβα ποτέ τις τόσο μεγάλες διαφορές).

Με τη συμβουλή κάποιου γνωστού αγόρασα αργότερα ένα αντίστοιχο της Veritas και έσκασα 130 ευρώπουλα (αν έπερνα Lie Nilsen θα πλήρωνα πάνω από 150 ευρώ).  Όμως δεν το μετάνοιωσα ποτέ γιατί τελικά είναι "το εργαλείο". Αν τα βάλεις δίπλα δίπλα καταλαβαίνεις αμέσως τις διαφορές. Τα μέταλα και η λάμα δεν συγκρίνονται. Το Stanley το ακόνιζα κάθε τρεις και λίγο και πάλι δεν έκοβε.. Το Veritas από τότε που το πήρα νομίζω ότι δεν χρειάστηκε να το ακονίσω καθόλου (για τη χρήση που του κάνω εγώ). Επίσης στο Stanley χρειάστηκε να του επιπεδοποιήσω το πέλμα γιατί ήταν στραβό !!!!

Υπάρχει και η φτηνή μάρκα Amant που είναι νομίζω ινδική. Λένε ότι για τα λεφτά τους είναι αξιοπρεπή ροκάνια.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Μαΐου 10, 2013, 11:43:50 μμ »
Παναγιωτη πραγματι ο Φραγκος εχει πολλα εξειδικευμανα πραγματα (τον εχω προτεινει στο παρελθον σε καποια παιδια εδω μεσα) αλλα δεν ειναι ακριβως, ειναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΩΣ!!! Θα αναφερω ενα ακραιο παραδειγμα που δεν ξεχνιεται με τιποτα.  βλεπω στον καταλογο που ανεβασες στο προηγουμενο ποστ (του dick δηλαδη καποια πραγματα. του κανω ενα τηλεφωνο να δω αν υπαρχουν και στελνω ενα παιδι απο το μαγαζι να τα παρει. μου τα στελνει τυλιγμενα με μια φωτοτυπια απο τον καταλογο του dick! αλλα μιαμιση φορα επανω στην τιμη!!! στο τηλεφωνο που ακολουθησε μου το δικαιολογησε οτι αυτα ειναι καποια κομματια που τα κραταει στοκ στο μαγαζι και οτι αν ηθελα την τιμη του καταλογου θα επρεπε να περιμενω να τα φερει απο γερμανια! απλα δεν υπαρχει ο τυπος. Βεβαια αν θες να αγορασεις ενα σκαρπελακι η καμια ξυστρα ειναι ισως το μοναδικο μαγαζι στην αθηνα, οποτε μαλλον το εκμεταλλευεται. Δεν μιλαω για μαγαζι που να εχει δεκα εικοσι νουμερα σε σκαρπελα, ολη την γκαμα.

Tags: