Αποστολέας Θέμα: Επιλογή πριονοκορδέλας  (Αναγνώστηκε 77965 φορές)

chris

• Hero Member
Απ: Επιλογή πριονοκορδέλας
« Απάντηση #15 στις: Ιουνίου 24, 2011, 10:30:18 μμ »
Κάνης τή δουλειά σου σίγουρα αλλά η γνώμη μου μόνο μέ 40 ευρό διαφορά παίρνης τήν μετάμπο 317 πού είναι ποιό ποιοτική καί αναγνωριζμένο όνομα.

http://www.e-ergaleio.gr/index.php?cPath=89_197

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #16 στις: Ιουνίου 24, 2011, 11:26:15 μμ »
Με μια προχειρη αναζητηση στο google για Boston, μου εκανε εντυπωση οτι δεν υπαρχουν καθολου πληροφοριες σε ξενα site γι'αυτη τη μαρκα. Πιθανοτατα να ειναι θυγατρικη καποιας γνωστης εταιρειας που βγαζει budget μοντελα η τιποτε refurbished, απλως ειναι παραξενο να τις βρισκεις σε απειρα Ελληνικα site και να μην υπαρχει καμια πληροφορια για χωρα προελευσης κτλ

Αν γνωιζει κανεις τιποτα ας το μοιραστει μαζι μας

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #17 στις: Ιουνίου 26, 2011, 08:27:27 πμ »

Μην φτασουμε στο σημειο που οι πατεραδες μας επαιρναν ενα αυτοκινητο και ελεγαν οτι ειναι το καλυτερο απο ολα τα αλλα.         Δεν ξερω πως προκυπτει το συμπερασμα οτι η metabo ειναι πιο ποιοτικη και πιο αναγνωρισμενη!!!   Για μενα η boston και η  εταιρια  unimac που την αντιπροσωπευει ειναι μια πολυ σοβαρη μαρκα με καταπληκτικο σερβις και εξυπηρετηση. Εχω και πλανη και ξεχονδριστηρα ιδιας μαρκας. Βγαζει παρα πολλα μοντελα πριονοκορδελας για να εχεις επιλογη να διαλεξεις.Φυσικα αυτο που λεω δεν σημαινει οτι και η metabo δεν ειναι καλη!!!

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #18 στις: Ιουνίου 26, 2011, 11:09:26 πμ »
Δημητρη ευχαριστω πολυ για την πληροφορια. Το σημαντικο ειναι να υπαρχουν ανταλλακτικα και σερβις, οπως ανεφερες.
Για οσους δεν γνωριζουν, στις περισσοτερες των περιπτωσεων, οι μεγαλες διαφορες τιμων σε παρομοια μοντελα μεταξυ μιας γνωστης και μιας αγνωστης μαρκας, δεν οφειλεται στο οτι οι δευτερες ειναι υποδεεστερες. Οι μεγαλες εταιρειες διαθετουν μεγαλα ποσα για ερευνα/σχεδιασμο/δοκιμες σε ενα νεο προϊον και αυτο ανεβαζει αρκετα την τιμη τους. Πολλες φορες ομως, πωλουν αδειες κατασκευης σε μικροτερα εργοστασια τα οποια παραγουν το ιδιο προϊον σε αλλο "περιτυλιγμα", με μικρες διαφοροποιησεις και με σημαντικα μειωμενη τιμη.
Το προβλημα σε αυτα τα μοντελα ειναι συνηθως η ελειψη σερβις και τεχνικης υποστηριξης που, απ'οτι φαινεται απο τη δικη σου εμπειρια, δεν ισχυει για την Boston και αυτο ειναι ευχαριστο.

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #19 στις: Ιουνίου 28, 2011, 06:01:56 μμ »
H boston είναι βαφτισμένη απο την unimac το πιθανότερο από κινέζο κατασκευαστή, και δεν ειναι θυγατρική κάποιας μεγάλης εταιρίας όπως τα dwt που είναι της metabo ας πούμε.
Βέβαια από θέμα ποιότητας δεν έχω κάποιο παράπονο απο την Boston μιας και έχω μια πλάνη που είναι πολυ ποιοτικό μηχάνημα...

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #20 στις: Ιουνίου 29, 2011, 12:03:57 πμ »
Συνονοματε να σαι καλα. Ειμαι στο τσαφ να προχωρησω στην αγορα κορδελας και απο τις πηροφοριες εδω μαλλον κλινω προς Boston. Προς το παρον περιμενω την εγκριση της "επιτροπης"  <--γυναικα  :D ;D

Χάρης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #21 στις: Ιουνίου 30, 2011, 10:03:38 μμ »
Την παρήγγειλα και έρχεται αύριο. Βοston WBS 340N. Άντε να φτιάξουμε και κάτι γιατί μέχρι και τα ξύλα στην αποθήκη βαρέθηκαν να περιμένουν.

Χάρης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #22 στις: Ιουλίου 02, 2011, 10:11:05 μμ »
Λοιπόν, την πήρα την έστησα και είπα να τη δοκιμάσω. Πήρα ένα κομμάτι 10x10 πάχους περίπου 2 πόντων από πολύ μαλακό ξύλο , μάλλον πεύκο, σχεδίασα ένα "s" και προσπάθησα να ακολουθήσω το σχέδιο. Η κορδέλα όμως λύγιζε και δεν μπορούσα να κόψω καμπυλωτά. Δεν τη ζόρισα πολύ γιατί φοβήθηκα μην σπάσει. Πρέπει να ρυθμίσω κάτι ;

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #23 στις: Ιουλίου 02, 2011, 10:40:45 μμ »
Χαρη ολες οι κορδελες εχουν ρυθμισεις οι οποιες με λιγη υπομονη μπορουν να κανουν μεγαλη διαφορα στην ποιοτητα κοπης. Ο Δημητρης ο Ανδρεου που εχει Boston σιγουρα μπορει να σε κατατοπισει για το πως ρυθμιζονται τα ραουλα κτλ.
Πιθανοτατα το φαρδος της ταινιας που φοραει η κορδελα να ειναι πολυ μεγαλο για εντονες καμπυλες ή να μην χαμηλωσες αρκετα τον οδηγο;

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #24 στις: Ιουλίου 03, 2011, 10:22:48 πμ »
Εχει 3 ραουλα επανω και 3 κατω. Αυτα ρυθμιζονται και πρεπει να απεχουν απο την ταινια 1 χιλιοστο. Ειναι δεξια και αριστερα της ταινιας και πισω. Αν τα ρυθμισεις σωστα θα δεις οταν δουλευει η κορδελα θα γυρνανε και τα ραουλα. Θα τραβηξω ενα βιντεακι αργα το βραδυ που θα επιστρεψω σπιτι μου για να καταλαβεις. Ειναι καθαρα θεμα ρυθμισης των 6 ραουλων!
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 03, 2011, 06:28:25 μμ από Ανδρέου Δημ. »

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #25 στις: Ιουλίου 03, 2011, 08:26:16 μμ »
Καλησπερα  Τραβηξα ενα προχειρο βιντεακι για την κορδελα!
Τα ρουλεμαν τα ρυθμιζεις με κλειδι allen που εχει μεσα ή κορδελα

Ρυθμιση πριονοκορδελας.mp4

Χάρης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #26 στις: Ιουλίου 04, 2011, 11:02:43 μμ »
Εντάξει. Μόλις ρύθμισα τα ρουλεμάν και κατέβασα τον οδηγό στο σωστό ύψος η κορδέλα έκοβε τέλεια.Τελικά το θέμα ήταν τόσο απλό που νιώθω ότι έχω σπάσει τα κοντέρ της χαζομάρας. Πάω να βάψω τα μαλλιά μου ξανθά. ;D

Elias

• Sr. Member
    • κατασκευη ηλεκτρικης κιθαρας
  • Αριθμός κατασκευών: 3456
« Απάντηση #27 στις: Ιουλίου 04, 2011, 11:09:25 μμ »
Mη φοβασαι ολοι περασαμε απο αυτο το σταδιο. εγω δεν ειχα καμια επαφη με ξυλουργικα εργαλεια, ευτυχως ο πατερας μου ξερει τα παντα απο εργαλεια με λεπτομερειες (ξερει και να τα επισκευαζει) και ετσι ειχα μια βοηθεια. στην αρχη τα ανοιγεις απο το κουτι και διαβαζεις τις οδηγιες και προσευχεσαι μη κανεις καμια πατατα  ;D

Δημήτρης

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #28 στις: Ιουλίου 05, 2011, 03:44:58 μμ »
Πάω να βάψω τα μαλλιά μου ξανθά. ;D
Είσαι ωραίος!!! χα!χα!χα!

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #29 στις: Αυγούστου 24, 2011, 12:37:57 πμ »
Παιδιά καλησπέρα και καλώς σας βρήκα !
Είναι η δεύτερη δημοσίευση μου στο χώρο μας και λόγω αρκετής έως πολλής εμπειρίας σε ερασιτεχνικές-ημιεπαγγελματικές πριονοκορδέλες θα ήθελα να την αναφέρω έστω και ετεροχρονισμένα (αφού ο φίλος Χάρης έχει ήδη αγοράσει).
Έχω δουλέψει πριονοκορδέλες ΜΕΤΑΒΟ και DEWALT και έχω ρυθμίσει BOSTON και EINHELL. Τη ΜΑΚΙΤΑ την έχω δει μόνο σε φωτογραφία αλλά έχοντας εμπειρία από άλλα εργαλεία της πιστεύω ότι θα είναι και αυτή κορυφαία.
Όλα τα ημιεπαγγελματικά εργαλεία της ΜΕΤΑΒΟ είναι τα παλιά ELECTRA BECKUM (εξαγοράστηκε απ' τη ΜΕΤΑΒΟ) που είναι μια από τις παλιότερες ευρωπαϊκές (αν όχι η παλιότερη) εταιρεία στα ημιεπαγγελματικά. Όλα τα εργαλεία της ELECTRA BECKUM είναι πάρα πολύ αξιόπιστα και ακριβή.
Θα συμφωνήσω με το Χρήστο ότι η ΜΕΤΑΒΟ BAS 317 Precision είναι η καλύτερη επιλογή για τα λεφτά της και αυτήν έχω κι εγώ.
Περαιτέρω όμως, όλα αυτά τα ερασιτεχνικά εργαλεία προσφέρουν περισσότερο ακρίβεια σε βάρος της ποσότητας έργου και του πάχους κοπής. Για το λόγο αυτό όταν κόβουμε παχιά και μεγάλα κομμάτια πρέπει να δουλεύουμε πρωτίστως πιο αργά.
Το βασικότερο είναι το πάρα πολύ καλό και ομοιόμορφο ακόνισμα όλων των δοντιών.
Τα ράουλα (πλαϊνά και πίσω - πάνω και κάτω) καθώς αυτά είναι αρκετά μακρυά από το σημείο κοπής όσο και να ρυθμιστούν, αφήνουν πολλές ανοχές στην λεπτή κορδέλα που δεν σηκώνει πολύ τέντωμα και γι' αυτό θέλει πιο κοντινή "σταθεροποίηση".
Ακόμα και τότε όμως υπάρχουν περιπτώσεις που γίνονται στραβοκοψιές ειδικώς σε παχιά ή με περίεργα νερά ξύλα .
Για το λόγο αυτό χρειάζεται μια πολύ καλή σταθεροποίηση ακριβώς στο σημείο της κοψιάς είτε με ένα φιλέτο σκληρού ξύλου μεταξύ κορδέλας και σχισμής του στρογγυλού οδηγού είτε κατασκευή καινούργιου ξύλινου οδηγού με πολύ λεπτή σχισμή για την κορδέλα (γίνεται με κόψιμο από την ίδια την κορδέλα) ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι ανοχές. Το φιλέτο όταν φαγωθεί αντικαθίσταται πολύ ευκολότερα.
Σε πολύ παχιά ξύλα καλό είναι και η λίπανση της κορδέλας με ελάχιστη ποσότητα πετρελαίου τόση ώστε να μήν αφήσει λεκέ στο κομμένο ξύλο ή αφού κόψουμε πρώτα ένα άλλο άχρηστο κομμάτι για να πάρει το περισσευούμενο πετρέλαιο.

Αυτά προς το παρόν.

Tags: