Αποστολέας Θέμα: Σημαδεμα-λυγισμα-πλανισμα ντουγας  (Αναγνώστηκε 26928 φορές)

dimitris_7

• Sr. Member
Απ: Σημαδεμα-λυγισμα-πλανισμα ντουγας
« Απάντηση #30 στις: Ιούνιος 20, 2011, 11:54:02 μμ »
αν και πιστευω το καλυτερο θα ηταν μια μερα να μαζευτουμε ολοι μαζι,να ψησουμε και τιποτε,να εχουμε και ενα καλουπι,και να την πεσουν οι πιο εμπειροι να κατασκευασουν ενα σκαφος.εκει θα εχουμε ζωντανα και θεωρια και πραξη.θα ρωταμε και αποριες κατα την κατασκευη,θα τραβαμε και κανενα βιντεο. ;) ;)τι λετε?

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #31 στις: Ιούνιος 21, 2011, 12:06:48 πμ »
Ωραία ιδέα φίλε Δημήτρη. Μακάρι να ήταν εφικτή. Αλλά όπως καταλαβαίνεις θα έπρεπε να τρώμε και να πίνουμε αρκετές ημέρες μακρυά από τα σπίτια μας.  ;D  Μπορούμε όμως να εφαρμόσουμε την ιδέα σου μέσα από το φόρουμ, με αναλυτικές φωτογραφίες και video  :o. Τι λες;
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

dimitris_7

• Sr. Member
« Απάντηση #32 στις: Ιούνιος 21, 2011, 12:40:23 πμ »
μα ηδη προσφερετε πολλα φιλε μου!!!  και αν υπαρξουν και περισσοτερα βιντεο ακομη καλυτερα

theodoropoulos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Padauk
« Απάντηση #33 στις: Ιούνιος 21, 2011, 07:51:16 πμ »
υπαρχουν 2 ειδων οργανοποιοι,αυτοι που δειχνουν και αυτοι που δεν δειχνουν,η αλλιως οι επαγγελματιες και οι ερασιτεχνες...και την σημερον ημεραν που πειναει ο επαγγελματιας θα κατσει να σου δειξει???ειναι "μυστικο" λενε....

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #34 στις: Ιούνιος 22, 2011, 09:23:54 μμ »
  Μετα τη δοκιμη μου μπορω να πω οτι το σημαδεμα και το πλανισμα ηταν απλουστερο απ οσο φανταστηκα ;D

Ξεκινησα αρχικα σημαδευοντας σε μια ντουγα το πλατυτερο σημειο της,εκει με μια μολυβια ενωσα τη δεξια και την αριστερη πλευρα της.Κατοπιν σημαδεψα στο εμπρος και το πισω ακρο της το μεσον με μια κουκιδα.
  Με ενα ροκανακι χουφτας αρχισα να τρωω απο τις ακρες ωστε να φτασω στις κουκιδες,εκει μου προεκυψαν οι μυτες τις ντουγας,συνεχισα να τρωω και στα υπολοιπα μερη(εκτος του πλατυτερου) μεχρι να πατησει σωστα...γυαλοχαρταρισμα και ετοιμος ;)
  Εφτιαξα 3 με τον τροπο και ειχαν παρα πολυ μικρες αποκλισεις ως προς τις διαστασεις.

Σχετικα με το λυγισμα παιδευτηκα αρκετα αρχικα,εσπασα και εκαψα 6-7 ;D
Αφησα στην ακρη την κατασκευη λογω του οτι δεν εβρισκα αλουμινοσωληνα και ξεκινησα με ενα καμινετο που κανουμε καφε...λεω να συνεχισω με αυτο μεχρι να βρω κατι αρνητικο.

ΕΡΩΤΗΣΗ Οταν κολλατε ντουγες στο καλουπι συναντατε σκαλοπατακια που μπορει να οφειλονται σε μικρες διαφορες του λυγισματος η σε διαφορες παχους της καθε ντουγας;

Να υποθεσω οτι αυτα θα εξαφανιστουν με το τριψιμο αργοτερα η θελουν διορθωση...ξηλωμα και απ την αρχη;
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

unknownluthier

• Newbie
  • *
« Απάντηση #35 στις: Ιούνιος 22, 2011, 09:31:45 μμ »
Αν σου έκανε σκαλοπατακια μάλλον δεν ήταν σωστά εφαρμοσμένες. Πιο συγκεκριμένα δεν πατούσαν καλά στο καλούπι σου. Αν είναι πολύ μεγάλα υπάρχει περίπτωση να λεπτύνουν πολύ σε αυτό το σημείο όταν τριφτούν.

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #36 στις: Ιούνιος 22, 2011, 10:00:53 μμ »
Καλησπερα

Το πλανισμα δεν ειναι τοσο απλη υποθεση για καποιον που δεν εχει πειρα!
Εγω παιδευτηκα αρκετα μεχρι να καταλαβω τα λαθη μου!
Μην τις πλανιζεις ολες μαζι αλλα μια μια και να τις ταιριαζεις
Το προβλημα με τις δουγιες που συναντησα και εγω και εγραψε και ο chris ειναι οτι μετα τις πρωτες δουγιες αρχιζει η καμπυλη του καλουπιου και οι δουγες δεν πατανε καλα στο καλουπι και εκει μπορει να σου κανουν σκαλοπατι! Πρεπει λοιπον να τις τρως πρωτα απο την πλευρα επαφης δηλαδη την μεσα πλευρα μεχρι να ακουμπησει καλα στο καλουπι και να μην στεκεται στον αερα!

Αφου την ταιριαξεις καλα απο μεσα δηλαδη να παταει τελεια στο καλουπι χωρις ζορισμα και να εχει τελεια επαφη με την διπλανη της τοτε συνεχιζεις να την πλανιζεις απο εξω μεχρι να λεπτυνεις τις ακρες! Πρεπει ομως για να ταιριαξει η επομενη να εχεις πλανισει καλα την εξω πλευρα! Αυτο το ελεγχεις βαζοντας την δουγα σε μια ισια επιφανεια και πρεπει να παταει ολη η δουγα και να μην σηκωνεται σε κανενα σημειο!

Δες τις φωτο  Στην μια η δουγα ειναι στον αερα και στην αλλη δειχνω πως πρεπει να φαγωθει απο την εσωτερικη πλευρα για να ερθει σε καλη επαφη με το καλουπι!

Οποιος ενδιαφερεται εχω φτιαξει ενα βιντεακι για αυτο το θεμα
να μου δωσει το mail του να το στειλω!

bflouris

• Full Member
« Απάντηση #37 στις: Αύγουστος 31, 2011, 12:59:03 μμ »
Αγαπητοί φίλοι καλημέρα,

Όλα αυτά που διαβάζω είναι εξαιρετικά χρήσιμα, θέλω να βάλω όμως και το δικό μου προβληματισμό. Πρόσφατα ανέβασα κάποια 3d σχέδια για ένα καλούπι 4χορδου βασισμένα σε σχέδια που πόσταρε κάποιος φίλος εδώ και είναι του κ. Βασιλειάδη.
Στη συνέχεια δοκίμασα το εξής:
α. Μοίρασα το καλούπι σε ισόπαχες (ως προς το φαρδύτερο τμήμα τους ) δούγες
β. "Ξετύλιξα" ηλεκτρονικά τις δούγες. Αυτό που παρατήρησα και εφάρμοσα στο πρώτο μου σκάφος είναι ότι προέκυψε ενα πατρον για κάθε δούγα με διαφορετική καμπυλότητα ως προς την κοπή της. Το αποτέλεσμα είναι πλήρης εφαρμογή χωρίς ΚΑΝΕΝΑ πλάνισμα. Επίσης μετά το λύγισμα διαπιστώνω ότι έχουν πάρει διπλή καμπυλότητα

Το ερώτημα είναι αν υπάρχει θέμα αντοχής επειδή τα νερά του ξύλου προφανές δεν διατρέχουν με τον ίδιο τρόπο την δουγα σε όλο το μήκος τους.

βάζω ενα printscreen  απο τα σχεδια

bacharikos

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #38 στις: Αύγουστος 31, 2011, 09:04:50 μμ »
Φίλε bflouris μην σε απασχολεί η στατική του σκάφους επειδή τα νερά δεν είναι παράλληλα σε κάθε δούγια.

Εμένα μου έκανε εντύπωση η διαδικασία που ακολούθησες..

1) οκ, έβγαλες τα αναπτύγματα κάθε δούγιας.
2) Κόβεις κάθε δούγια συμφωνα με το ηλεκτρονικό καλούπι σου (υπό γωνία???).
3) Λυγίζεις κάθε δούγια σύμφωνα με το πραγματικό καλούπι σου.
4) .... και απλά κολλάς??

ο) Μέτρησες και τις γωνίες την εγκοπής της κάθε δούγιας??
ο) Και αν το μέτρησες, λύγισες κάθε δούγια με τόση ακρίβεια, ώστε να μην αλλάξει αυτή η γωνία?
ο) Το καλούπι είναι αμιγώς μπουζουκιού ή με αρχές σχεδίασης σκάφους από ούτι?

Τι να πω, πραγματικά συγχαρητήρια!
Αν μπορείς να ανεβάσεις καμιά φωτογραφία θα με ενδιέφερε πολύ!
Όταν ακούς να τραγουδούν πλησίασε, οι κακοί δεν τραγουδούν..

bflouris

• Full Member
« Απάντηση #39 στις: Σεπτέμβριος 01, 2011, 08:50:12 πμ »
Αγαπητέ φίλε καλημέρα,

Ίσως από τη σπουδή μου να βάλω τον προβληματισμό δεν ήμουν όσο αναλυτικός θα θελα. Επομένως πρέπει να αναφέρω μερικά πράγματα ακόμα για να λυθούν μερικές απορίες.

α. Όλες οι κοπές γίνονται με cnc επομένως είναι ακριβέστατες, δεν ξέρω αν με κορδέλα θα μπορούσα να το κάνω.
β. Το πραγματικό μου καλούπι είναι ακριβώς ίδιο με το ηλεκτρονικό, επομένως το ταίριασμα είναι σίγουρο. (υπάρχει φωτο για το καλούπι στο αντίστοιχο θέμα του site.).Αναφέρω επίσης ότι είναι από σχέδια του κ. Βασιλειάδη που βρήκα εδώ.
γ. Όσον αφορά τις εγκοπές (αν κατάλαβα καλά επειδή πρώτη φορά φτιάχνω σκάφος), αν εννοείς τα σημεία επαφών μεταξύ της κάθε δούγας, δεν έχω κάνει κάτι αλλά με το φιλέτο που βάζω δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα.
δ. Ανεβάζω μερικές φώτο, οι οποίες είναι από σχέδιο με λιγότερες δούγες κι αυτό επειδή είναι το πρώτο και είναι δοκιμή.

bflouris

• Full Member
« Απάντηση #40 στις: Σεπτέμβριος 01, 2011, 08:51:30 πμ »
αλλη μια

bflouris

• Full Member
« Απάντηση #41 στις: Σεπτέμβριος 01, 2011, 08:55:01 πμ »
Θα παρατηρήσατε ότι οι δούγες φτάνουν μέχρι κάτω στο πίσω μέρος του σκάφους. Αυτό συμβαίνει επειδή μου ήταν ευκολότερο για μένα στο επίπεδο σχεδιασμού. Βέβαια θεωρώ ότι έτσι ίσως έχει και μεγαλύτερη αντοχή.. Είδομεν...

bflouris

• Full Member
« Απάντηση #42 στις: Σεπτέμβριος 13, 2011, 12:41:46 μμ »
σκαφοσ

bflouris

• Full Member
« Απάντηση #43 στις: Σεπτέμβριος 13, 2011, 01:09:18 μμ »
στο σκάφος αυτό δεν έτριψα ούτε καν με γυαλόχαρτο τις δουγες!!!

περιμενω σχολια

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #44 στις: Σεπτέμβριος 13, 2011, 11:03:40 μμ »
σκαφοσ
πολύ όμορφο
Μπράβο Μπάμπη

από ήχο τι λέει?

Tags: